Doświadczenie
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
Doświadczenie
Czy jak komputer lata moim statkiem i sprzedaje i kupuje, to czy wzrasta mi tez doswiadczenie w handlu (zdobywam wieksza range)? I czy tak samo jest z walka?
-
O ile mi wiadomo, to walka daje przyrosty statusu tylko w przypadku prowadzenia jej osobiście. Co do handlu - jeśli nawet, to jest to prawie niezauważalne - przyrosty zauważałem jedynie przy własnym udziale. Natomiast z pewnością statek latający z TradeSoftware Mk3 podnosi reputację u rasy, z którą handluje.
Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim wcieleniu musieli być myszami.
-
A co to jest TradeSoftware Mk3? Sporo kosztuje, a w ciemno kupować nie chce...
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
-
Jestem chyba zaawansowanym przemysłowce(albo już profesjonalnym, nie pamiętam
). A nie handluję od 3 rang
Jedynie czasem dokupię ogniwka do mojej Novy. No i biorę misje z BB, ale one aż tak dużo nie dają(jeśli cokolwiek).
Więc handel samych statków daje całkiem dużo.
Natomiast walka chyba musi być uczestnicząca

Więc handel samych statków daje całkiem dużo.
Natomiast walka chyba musi być uczestnicząca

Porucznik ekspedycji karnej przeciwko Splitom.
-
-
Trade Software Mk3 daje bodajze to ze wyznaczasz swojemu statkowi z tym upgradem sektor (sektory?) do handlu i on sobie juz sam lata i handluje. W sumie fajna rzecz...
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy
i trochę drobnicy...

-
Po uciułaniu pierwszego miliona Merkurym kupiłem sobie elektrownię, a jakiś czas potem zdobyłem kilka Pirate Ship, które wyznaczyłem do jej obsługi. Później latałem już głównie Novą, ale zysk ze sprzedawanych ogniw powiększał zarówno moją reputację u ras, z którymi SPP handlowała, jak i status handlowca. W sumie to zresztą dobre rozwiązanie. Spróbuj dochrapać się np. statusu magnata, handlując osobiście. Im wyższy stopień, tym więcej kredytów musisz zarobić żeby awansować, czyli w pojedynczym stateczku będziesz potrzebował na to wielu godzin (dni) gry.
-
No właśnie, pozostając przy temacie Trading Software MK3. Czy jeśli statek stwierdza, że nie może handlować w danym sektorze (dostaję taką wiadomość) to oznacza definitywne zaprzestanie handlu tamże, czy też jak tylko pojawi się możliwość zarobku to powróci on do swego zajęcia ? Ciężko mi uwierzyć, że w sektorze typu Kingdom End nie ma możliwości lokalnego zarobku... (tylko prosze mi tu nie "spojlerować" gdzie można zarobić, dziękuję ale sam poszukam
)
Ponadto zauważyłem że mój Delfin z wyżej wymienionym MK3 "sam" powiększył sobie ładownię o kilka jednostek (w/g raportu wykonał 4 kursy, zarobił ok. 60k kr, ładownia zwiększyła się o 6 jednostek). Czy zapłaciłem za to z własnej kieszeni czy może to "wymierny efekt zbierania doświadczenia"
Ciekawe czy udoskonalenia dotyczą tylko ładowni... (prędkość i zwrotność statek ma już maksymalną).

Ponadto zauważyłem że mój Delfin z wyżej wymienionym MK3 "sam" powiększył sobie ładownię o kilka jednostek (w/g raportu wykonał 4 kursy, zarobił ok. 60k kr, ładownia zwiększyła się o 6 jednostek). Czy zapłaciłem za to z własnej kieszeni czy może to "wymierny efekt zbierania doświadczenia"

"Ludzie dzielą się na 10 rodzajów - na tych, którzy znają system binarny i tych, którzy go nie znają."
-
Nie powróci do handlowania, to że mówi, że nie ma czym handlować to znaczy, że po iluś tam próbach znalezienia towaru, na którym można zarobić dał sobie spokój, taki towar może być, po prostu na niego nie trafił, pech.
Upgradowanie się statku to normalka, jeżeli znajduje się w sektorze, w którym może taki upgrade dokonać, naprawiać się też chyba potrafi, i to wszystko odbywa się za Twoją kasę. Do tego co 50tyś zarobione statek potrąca sobie "udział" zależny od jego zdobytej rangi (ma ona wpływ na skuteczność wyszukiwania interesów do zrobienia), im większa tym więcej ale nie są to duże kwoty. Można zobaczyć ile statek zarabia przypisując mu "bazę" do stacji, która nie zarabia kasy, wtedy wszystkie finansowe operacje odbywają się przez tą stację, trzeba tylko pamiętać żeby coś dać tej stacji na start, jeżeli w bazie zabraknie kasy to statek sam się "odłącza" od bazy i znowu handluje "na kieszeni gracza".
Upgradowanie się statku to normalka, jeżeli znajduje się w sektorze, w którym może taki upgrade dokonać, naprawiać się też chyba potrafi, i to wszystko odbywa się za Twoją kasę. Do tego co 50tyś zarobione statek potrąca sobie "udział" zależny od jego zdobytej rangi (ma ona wpływ na skuteczność wyszukiwania interesów do zrobienia), im większa tym więcej ale nie są to duże kwoty. Można zobaczyć ile statek zarabia przypisując mu "bazę" do stacji, która nie zarabia kasy, wtedy wszystkie finansowe operacje odbywają się przez tą stację, trzeba tylko pamiętać żeby coś dać tej stacji na start, jeżeli w bazie zabraknie kasy to statek sam się "odłącza" od bazy i znowu handluje "na kieszeni gracza".
-
Dzięki za informację adam00 
W takim razie niezwłocznie muszę go wyposażyć w Napęd Skokowy (jak na majestatycznego Delfina przystało nie spieszy mu się nigdzie), przenieść go do innych sektorów i tam szukać szczęścia. Coby nie mówić, zarabianie w ten sposób zapowiada się ciekawie... Można chociażby takie statki wykorzystać do poprawy koniunktury w sektorze, szczególnie w sąsiedztwie własnych instalacji.
Może kiedyś doczekamy się oficjalnego wydania Oprogramowania MK4 (wiem, że już są takie skrypty ale nie gram w MODIFIED) które pozwoli na rozszerzenie działalności statku na kilka sąsiednich sektorów... Jeśli czyta to jakiś Teladi to na pewno ma już jednego klienta

W takim razie niezwłocznie muszę go wyposażyć w Napęd Skokowy (jak na majestatycznego Delfina przystało nie spieszy mu się nigdzie), przenieść go do innych sektorów i tam szukać szczęścia. Coby nie mówić, zarabianie w ten sposób zapowiada się ciekawie... Można chociażby takie statki wykorzystać do poprawy koniunktury w sektorze, szczególnie w sąsiedztwie własnych instalacji.
Może kiedyś doczekamy się oficjalnego wydania Oprogramowania MK4 (wiem, że już są takie skrypty ale nie gram w MODIFIED) które pozwoli na rozszerzenie działalności statku na kilka sąsiednich sektorów... Jeśli czyta to jakiś Teladi to na pewno ma już jednego klienta

"Ludzie dzielą się na 10 rodzajów - na tych, którzy znają system binarny i tych, którzy go nie znają."
-
Dopiero teraz uzmyslowiliscie mi, na czym polegaja zalety tego drogiego ustrojstwa! A tak sie sklada, ze mam trzy transportery do wykorzystania... fiu fiu, teraz nie beda takie bezrobotne, przeciez czas to pieniadz
A czy im sie przypisuje jakas kase jak fabryce, czy one ciagna z mojego osobistego portfela?

-
z osobistego, wiec trzeba miec zawsze co nieco, zeby nie bylo jak z wynajetym TL ktoremu zabraknie kasy na przejscie przez kolejny sektorMarcybiskup wrote:Dopiero teraz uzmyslowiliscie mi, na czym polegaja zalety tego drogiego ustrojstwa! A tak sie sklada, ze mam trzy transportery do wykorzystania... fiu fiu, teraz nie beda takie bezrobotne, przeciez czas to pieniadzA czy im sie przypisuje jakas kase jak fabryce, czy one ciagna z mojego osobistego portfela?

-
-
-