Co sie Podoba a co nie w X2PL

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

IRAS
x4

Co sie Podoba a co nie w X2PL

Post by IRAS »

Mnie troche mecza te napisy w tym malym oknie podczas rozmow ciezko sie polapac jak zmienia sie nastepna linia tekstu.
Last edited by IRAS on Fri, 21. May 04, 16:15, edited 2 times in total.
Indoctrine
x3tc

Post by Indoctrine »

Takie same by?y w angielskiej :wink:

Co do t?umaczenia powiem, ?e jest ca?kiem fajne, znalaz?em kilka bardzo ma?o istotnych niedoróbek, jak ?le postawiony przecinek albo w jednym miejsce brak spacji mi?dzy dwoma wyrazami(a mo?e engine gry by? za to odpowedzialny a nie t?umacz?).

W ka?dym razie gra si? bardzo mi?o, nie mam powodów do narzekania, poza oczywi?cie tym, i? mój sprz?t móg?by by? lepszy :D
Angellord
x2

Post by Angellord »

Polska wersja jest całkiem dobra - i thx. God, że "filmowa", bo i obcy język człowiek podszkoli. Trochę co prawda bawią niektóre, zbyt dosłowne, a tym samym lekko naiwne tłumaczenia, ale trudno to uznać za błąd. Ogólnie też cięzko mieć zastrzeżenia do efektu działalności twórców polskiej lokalizacji. Niemniej, do samej gry kilka haczyczyków się znajdzie:

1) Tekstury - jakby o pół klasy gorsze niż w "komiksowej" X-tension - choć kolory to kwestia gustu;-)

2) Stylistyka - wszystkie obiekty zbyt baryłkowate, statki i stacje, jak posklejane bobki - też krok w tył jesli chodzi o X-tension.

3) Zbyt dużo dubli z X-tension - niby "jazury" minęły, ale rdzeń galaktycznej infrastruktury pozostał niezmienny - w tych samych miejscach pirackie bazy, a poza tym niektóre questy - "wiecznie chora na brak używek" księżniczka Boronka;-)

4) Zbyt mało nowych systemów

Ale to i tak w sumie czepianie się świetnej fantazji. Choć fenomenu Frontiera już nic nie zdoła przebić ...mhm...:-) :)
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Nie uwazacie, ze gra jest "ciemniejsza" od Xtension? Troche to utrudnia podziwianie przestrzeni i obiektow. Widocznie wszechswiat sie rozszerzyl i nie ma juz tyle wszedobylskiego swiatla...
Angellord
x2

Post by Angellord »

Ciemno, racja- i brakuje suwaka z gammą w opcjach, trza więc rozjaśniać (bo inaczej faktycznie mało widać) z windy - chyba że ktoś zna inny sposób...
levisq
x3tc

Post by levisq »

Yhy... Halogenem poświecic...

pozdro...
Ażeby po nas zostały jedynie Ślady na piasku i kręgi na wodzie...
ergo
x3tc

Post by ergo »

ciemno jak w dup ...o przepraszam , jak w kosmosie :) :lol: w zasadzie powinno byc nawet ciemniej, wiele osob narzeka tez na te jasne wielokolorowe nebule :)
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Ustawialem pierwsze satelity - i niestety pojawiaja sie one daleko, raz 4 km, drugi raz 2,5 km za mna i to w jakis przypadkowy sposob. Nie mozna juz wiec zaplanowac, ze bezpiecznie umiescisz satelity np. w zalamkach stacji. W zwiazku z tym w Ore Belt satelita zostal blyskawicznie zniszczony przez Nieznany Wrogi Statek. :evil:
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Witam
Nie wiem - to moze jest jakis blad u mnie ale deneruje mnie jedna rzecz:

Sterujac statkiem w ktoras strone po wroceniu joyem do centralnej pozycji statek momentalnie przestaje skrecac - brak jest bezwladnosci. Moze to cos u mnie jest zle bo specjalnie do x2 kupilem nowego joya :D

A i jeszcze jedno. Nazywajac statek po swojemu i dajac duza litere z przodu bardzo czesto wyskakuje i duza i mala. Trzeba bardzo krotko wciskac przycisk aby nie zalapalo 2 razy. Ale to w sumie drobiazg...
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Marcybiskup wrote:W zwiazku z tym w Ore Belt satelita zostal blyskawicznie zniszczony przez Nieznany Wrogi Statek. :evil:
Marcy, jest na to rada - możesz obstawić satelitę wieżami laserowymi :wink:
sarlaczek
x2

joystic

Post by sarlaczek »

tak tez mam ten problem z win attack 2, w prawa strone statek dziwnie skreca po duzym polkolu.
LongOne
x2

Post by LongOne »

Zauważyłem coś zabawnego: w opisach misji z Biuletynu pojawiają się tu i ówdzie angielskie słowa (co mi tam nie przeszkadza), a czasami np. zamiast kwoty wynagrodzenia pojawia się coś jakby zmienna w stylu "$DEFAULTMONEY" czy jakoś tak...
Angellord
x2

Post by Angellord »

Z tym błyskawicznym "stopem" joya to chyba tak juz ma być, choć może najnowsze forcefeedy działają inaczej. Niemniej w X-tension był ów krótki moment bezwładności po skręcie i dało sie go wyczuć na SWP 2.

Pytanie z innej beczki - czy udało się komuś przejąć jakiś piracki statek podczas walki ? <w X-ten. to było moje główne źródło dochodów,a tu za cholerę piloci nie chcą się katapultować :evil: >
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Pavlo76 wrote:Nazywajac statek po swojemu i dajac duza litere z przodu bardzo czesto wyskakuje i duza i mala.
To drobiazg, ale charakterystyczny dla wszystkich gier X. Bylo tak tez w Xtension. Najpierw myslalem, ze to klawiatura, ale teraz jest to samo. Trzeba sie przyzwyczaic i pisac powoli :? :roll:
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

LongOne wrote:Zauważy3em coś zabawnego: w opisach misji z Biuletynu pojawiają się tu i ówdzie angielskie s3owa (co mi tam nie przeszkadza), a czasami np. zamiast kwoty wynagrodzenia pojawia się coś jakby zmienna w stylu "$DEFAULTMONEY" czy jakoś tak...
Tu trzeba uwazac. Czy wypelniles ktoras z takich misji? Dostales nagrode, czy moze odjelo Ci kase? Czytalem na angielskim forum o "negatywnych" nagrodach za niektore misje - taki blad, ktory mial byc poprawiony, ale nie wiem czy w patchu 3, czy w dopiero nastepnym. Czy nasi testerzy cos wiedza o tych dziwnych nagrodach?
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Angellord wrote:Pytanie z innej beczki - czy uda3o się komuś przejąć jakiś piracki statek podczas walki ? <w X-ten. to by3o moje g3ówne źród3o dochodów,a tu za cholerę piloci nie chcą się katapultować :evil: >
Juz mi sie udalo, w M5 - patrz "Przezyc X TREME". Sa na to sposoby, ale jest trudniej, bo transporty nie sa juz bezbronne. 8)
ergo
x3tc

Post by ergo »

Angellord wrote: Pytanie z innej beczki - czy udało się komuś przejąć jakiś piracki statek podczas walki ? <w X-ten. to było moje główne źródło dochodów,a tu za cholerę piloci nie chcą się katapultować :evil: >
uzyj WASP missles / (lub po Polsku os) , 7 wystarczy na statek piracki tylko musza byc odpalone jedna za druga . Czasem trzeba 8 - roznie. w 30% przypadkow piloci wyskakuja. Z moich obserwacji wynika ze najczesciej wyskakuja boroni ... :)
Indoctrine
x3tc

Post by Indoctrine »

To ja jeszcze dodam, że czasami gdy gra włącza się, w okienku startowym zamiast normalnych napisów właśnie widzę takie $TEXTCOŚTAM01

Gdy włączę wtedy grę, wszystkie teksty i w niej są takie:D:D

Ale wystarczy wtedy nie włączać gry, lecz uruchomić jeszcze raz.
:boron: W następnym wcieleniu będę Borońską Księżniczką :P :boron:
Porucznik ekspedycji karnej przeciwko Splitom.
Angellord
x2

Post by Angellord »

Thx. właśnie się zabieram za antypirackie piractwo. Stare nawyki z X-ten. tu się nie sprawdzają, tam w ogóle nie trza było korzystać z rakiet - a tu widać bez nich ani rusz:-)
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Pytanie z innej beczki
A'propos "innej beczki" to trzymajcie się tematu koledzy albo zacznijcie nowy temat :!:

Return to “Polskie / Polish X-Forum”