No, Ergo ladnie opisal co mialem na mysli piszac 'inercyjny system sterowania'
Przykladowo swietnie rozwiazany jest w serii Independence War (zobaczcie sobie 2 - jak sie troszke opanuje, to jest cos wspanialego). Dokladnei taki byl w Elite i kolejnych wcieleniach.
Problem jest taki, ze X2 nie jest w zamysle symulatorem z dodana ekonomia, ale raczej odwrotnie - os fabularna + dynamiczny swiat, w ktorym czasc 'symulacyjna' byla rozbudowana forma przemieszczania sie po nim. Glupio to zabrznialo, ale takie odnosze wrazenie.
Ehh, ja po prostu chcialbym cos takiego :
- GIGANTYCZNY swiat on-line - z prawami ekonomii, naturalnym dynamicznym swiatem (planety, ulkady sie przemieszczaja, dynamicznie zachowujace si emglawice, pojawiajace sie zadkie fenomeny, itd)
- spora swoboda - generalnie bylbys po prostu czlowiekiem - nie 'statkiem kosmicznym'. Moglbys wyladowac na planeci, wysiasc ze statku, pochodzic po porcie, miescie - zupelnie jak w fpp. tak samo moglbys podleciec statkiem desantowym do wieeeelkiego okretu, i z grupa innych go szturmowac
- wynikajacy z realistycznej implementacji swiata wlasnie inercyjny model sterowania
- jesli chodzi o ekonomie - moglbys kupowac wszystko - od pistoletu, kilograma wegla, przez fabryki produkujace wszystko wystepujace w grze (ubrania, okrety, itp. - oczywiscie wegiel tez

), do planet, ukladow, czy sektorow.
- oczywiscie na mostku wielkiego niszczyciela/stacji kosmicznej moznaby miec dostep do taktycznego obrazu swiata (jak porzykladowo w Imperium Gallactica) i kierowac z tamtad innymi - przykladowo wysylac rozkazy do innych graczy (dowodcow grup uderzeniowych, a oni do pilotow mysliwcow/zolnierzy)
Byloby to polaczenie FPP RPG (to lezaloby u podstaw) z ekonomiczno/stgrategiczna oraz symulatorem.
Cholernie skomplikowana sprawa - ale bylaby wykonalna, gdyby nie jedna rzcz - opoznienia transferu. czas od wyslania informacji z hosta do przetworzenia jej przez serwer i rozeslania do innych trwalaby baardzo dlugo - w najlepszym przypadku kilka/nascie sekund

Moznaby oczywiscie zaimplementowac jakies fikusne algorytmy predykcji, ale ich efekt bylby raczej mizerny... Ech, ta cholerna predkosc swiatla... Czemu jest tak mala
Ale dlatego z niecierpliwoscia czekam na wszystkie plotki o Elite IV

Bo z zapowiedzi powinna byc calkiem niezla.
Aha - wiecie co - X:BTF wcale taki nudny nie jest. Ostatnio skonczylel Starlancera, i wrocilem do x-a, hmm, i troszke mnie wciagnal

Jak na razie mam 2 kopalnie (1 ore, 1 krzemu) i te neiszczesna elektrownie...
Cholera - o ta kopalnie krzemu sie boje - ma 2 transportowce. Lezy w ukladzie Sizewell (o ile sie tak pisze). Niestety, nie stac mnie bylo na zakup mysliwcow ochrony

Zaryzykowalem i ja zostawilem bezbronna. Mam nadziej, ze nic sie jej nie stanie w czasie mojej nieobecnosci
Ale musze tez na koniec troche pogledzic : strasznie mnie irytuja te glupie bugi graficzne - duze niescislosci teksturowania, strasznie kiepski mipmapping siatek obiektow i idiotyczne bledy w sortowaniu polygonow
Wiecie co - moze napiszmy taka ? Ja jestem programista, potzrebny bylby jeszcze dobry grafik 2d, dobry grafik 3d, dobry muzyk. Wiec jak, ktos chetny ? W takim skladzie zajeloby nam napisanie takiej pozycji ok. 270-330 lat... Jest to maly problem - wiec najpierw powinnismy rozwiazac kwestie krotkowiecznosci, chorob, itd. Ale potem juz bez problemow mozemy sie brac za pisanie...