Mozna powiedziec, ze tyle lat czekania i robienia sobie nadzei poszlo na marne.
Nowej gry z serii X raczej nie dostaniemy, zas nasz kochany Egosoft bedzie zajety fixowaniem tego "GTA w kosmosie" (cyt. Bernd'a "We want GTA in space")

Pozostaje dalej naparzac czy to w TC lub AP, co kto woli. Dzis wiem jedno, zlamanego szelaga nie wydam na produkt iksopodobny jakim jest "GTA w kosmosie".
Na horyzoncie w polowie 2014 jawi sie Elite Nibezpieczny, a pod koniec 2014 Krzysiek Roberts ma serwowac Gwiezdnego Obywatela. Jak to zawsze bywa z premierami nowych gier, bedzie paromiesieczne obsuniecie premiery i obstawiam ze w 2014 ukaze sie jedynie Elite. Coz... Obie gry wygladaja obiecujaco i przyznam, ze bardziej jara mnie wlasnie Elite, bo jest to gra w ktora mialem okazje troche pograc. Elite II to moj pierwszy space sim, w ktory zagralem gdzies na przelomie lat 90tych majac ledwo kilkanascie lat.
Ciekaw jestem czy nowy Elite sprosta swej legendzie i czy skrystalizuje sie gdzies polska spolecznosc skupiona wokol tej gry?
Uwazam, ze Egosoftowi naleza sie podziekowania za to co dotychczas stworzyli i wspierali na przelomie ostatnich kilkunastu lat oraz za podsycanie tematu space simow, jakze niszowych. Dzis temat S-S nabral rozpedu i mozna smialo wybierac, a wkrotce odo grona dolacza nowe tytuly wspierane przez nowych fanow.
Sam gatunek SS uwazam za jeden z wartosciowych jaki powstal, poniewaz "skutkami ubocznymi" grania wen jest takze poniekad rosnace zainteresowanie tematyka kosmosu, astronautyki, sci-fi oraz muzyka. Niechaj nikt nie mowi, ze gry oglupiaja

W zwiazku z ostatnimi wydarzeniami, nie zamierzam rezygnowac z X uniwersum (odpuszczam jedynie "GTA w kosmosie" %-) ).
X3 nawet jak na dzisiejsze czasy gra prezentuje sie bardzo dobrze i jest grywalna, zas spolecznosc dzieki tworzonym dodatkom skutecznie wydluzyla zywot i atrakcyjnosc gry. W jaka czesc gram obecnie? Odswiezam fabule swietnego w swej prostocie X2