[X3 TC] ponowne podejście do gry i szok
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
[X3 TC] ponowne podejście do gry i szok
Witam! Dość dawno kiedy stałem się posiadaczem X3 TC okazało się że jest za ciężkie dla mojej maszyny więc za wiele przy grze nie spędziłem czasu. Teraz okazyjnie zmieniłem sprzęt i gra mi śmiga w full HD;) jednak TC trochę mnie zaskoczyło. Jako że sporo sobie pogrywałem X3 R gdzie dorobiłem się kilkuset mln kasy i m.in. Odyseusza i miałem już jakieś wypracowane schematy. Tutaj one nie działają. Po pierwsze zawsze zaczynałem jak się już te parę setek zebrało kasy od szklarni kwiatków w Blue Profit. Spory zbyt na nie tam był a i energii pod dostatkiem. W TC o zgrozo w tym sektorze jest jedna elektrownia co całkowicie mnie zirytowało. Czytałem na forum o zarabianiu na nvidium ale jakoś mnie to nie rajcuje. Gdzie można na początek założyć jakiś przemysł? Kopalni w Ore belt chyba też się już nie opłaca bo energii też tam nie za wiele. Sektory zdają mi się uboższe w budynki, a może jakoś krzywo patrze przez schematy Reunion. Jak to jest z tym przemysłem? Podpowiedzcie zacni kompani kosmicznych wojaży 

-
Ciekawym pomysłem na szybki biznes jest destylarnia. Jednakowoż trzeba uważać gdzie się ją stawia. Inna sprawa, że znacznie łatwiej zarabia się moim zdaniem pieniądze przy wykorzystaniu misji, gdyż od razu po wejściu do sektora widać jaka stacja jaką misje oferuje.
Poza tym w X3: TC dodano parę systemów, a inne posiadają te elektrownie których poszukujesz. Kwestia rozejrzenia się po okolicy. Inna sprawa, że po dorobieniu się około 45mln można postawić już samowystarczalny kompleks i do niego podpinać co dusza zapragnie.
Poza tym w X3: TC dodano parę systemów, a inne posiadają te elektrownie których poszukujesz. Kwestia rozejrzenia się po okolicy. Inna sprawa, że po dorobieniu się około 45mln można postawić już samowystarczalny kompleks i do niego podpinać co dusza zapragnie.
-
Na pocztaek machnij kilka misji kurierskich, mozna na nich dobrze zarobic. Potem mozna myslec o budowie fabryk. Zawsze stawiam na pocztak takie pojedyncze stacje, ktorych surowce maja zagwarantowany zbyt.
Oto kilka moich pewniakow (pojedyncze fabryki) Np. Wytwornia BoGasu w Ocean Of Fantasy, lub kopalnie silikonu w Herrons Nebula lub Antigone Memorial, jedzienie Boronow w okolicach Kingdom End, wytwornia oslon 1MJ w Power Circle.
Jako pierwszy kompleks proponuje klasyk - destylarnia. 1xDestylarnia L + 1xZboza L. Gdzie ? Najlepiej gdzies na uboczu z elektrowniami w poblizu (Bala Gi's Joy, Freedom's Reach, Nieznany za PTNI, Nieznany (Avarice) obok Montalaar. Dowozisz tylko ogniwka, ustawiasz cene -1 ponizej sredniej i zobaczysz ilu kupcow po jakims czasie bedzie tam sciagac. Pozniej mozna powiekszac kompleks o np. Wytwornie Kosmicznego Ziela i Bagiennej Rosliny.
Warto na poczatek warto tez pomyslec o mniejszych kompleksach oslon 1MW, rakiet moskit czy laserkow.
http://www.altanetworks.com/x3/x3tcocc.html Polecam ten kalkulator, zas po boku jest kilka wskazowek i przykladowych malych kompleksow.
Oto kilka moich pewniakow (pojedyncze fabryki) Np. Wytwornia BoGasu w Ocean Of Fantasy, lub kopalnie silikonu w Herrons Nebula lub Antigone Memorial, jedzienie Boronow w okolicach Kingdom End, wytwornia oslon 1MJ w Power Circle.
Jako pierwszy kompleks proponuje klasyk - destylarnia. 1xDestylarnia L + 1xZboza L. Gdzie ? Najlepiej gdzies na uboczu z elektrowniami w poblizu (Bala Gi's Joy, Freedom's Reach, Nieznany za PTNI, Nieznany (Avarice) obok Montalaar. Dowozisz tylko ogniwka, ustawiasz cene -1 ponizej sredniej i zobaczysz ilu kupcow po jakims czasie bedzie tam sciagac. Pozniej mozna powiekszac kompleks o np. Wytwornie Kosmicznego Ziela i Bagiennej Rosliny.
Warto na poczatek warto tez pomyslec o mniejszych kompleksach oslon 1MW, rakiet moskit czy laserkow.
http://www.altanetworks.com/x3/x3tcocc.html Polecam ten kalkulator, zas po boku jest kilka wskazowek i przykladowych malych kompleksow.
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
We want the Boron back!
-
Rzeczywiście sporo ułatwili , teraz sobie latam i buduje stacje innym i worze towar:) Jednak postawienie kopalni krzemu w Herons Nebula było złym pomysłem, ciężko sprzedać w ogóle. Nikt ze stacji nie bierze nawet po niskiej cenie, handlowcy muszą latać:/ W między czasie dumam czy kupić sobie centaura czy osprey-a;) oba miałem i oba lubię:) A jeśli chodzi o fabryki to mam nadzieje że ten kompleks destylarni będzie bardziej dochdowy bo jak na razie zarabiam na misjach budownia głównie.
-
Pamietaj ze nawet nawet kopalnia gdzie ciezko jest o zbyt surowca stanowi dobra podestawe do budowy kompleksu ktory bedzie potrzebowal plytek krzemowych, np czesci komputerowe, czipy lub krysztaly. Swoja droga czy bedziesz robil fabule HUB to bedziesz potrzebowal duzo ww. czesci 
Ogolem miedzy zleceniami, a handlem na pocztaku gry jest wielka dysproprocja zarobkow. W TC o wiele bardziej oplaca sie robic misje niz tluc sie powolnym transportem i sprzedawac cokolwiek.

Ogolem miedzy zleceniami, a handlem na pocztaku gry jest wielka dysproprocja zarobkow. W TC o wiele bardziej oplaca sie robic misje niz tluc sie powolnym transportem i sprzedawac cokolwiek.
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
We want the Boron back!
-
-
Wszystkie fabuły TC dostępne są na wszystkich profilach (oprócz oczywiście profilu "Własna gra").vonski1985 wrote:Nie robię nowego topicu tylko będę pytał w tym. Zacząłem sobie jako skromny kupic. Czy będę mógł jakieś misje faburalne robić np HUB? Nie mam pojęcia jak zacząć ten cały cykl? Gdzieś polecieć ? repke wpić u kogoś?
O tym jak zacząć każdą z fabuł, jakie wymagania musisz spełnić i co zrobić w razie jakiś problemów dowiesz się z FAQ fabuł TC.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]