Filmy kinowe sci-fi na sezon 2009

Dyskusja na tematy nie powiązane z x-grami

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Jaki film kinowy sci-fi na sezon 2009 uważasz za najciekawszy i najbardziej oczekiwany?

Transformers 2
3
23%
Terminator 4
4
31%
Star Trek
4
31%
2012
1
8%
Moon
1
8%
Volverine
0
No votes

Total votes: 13

Sauron11
x3tc

Filmy kinowe sci-fi na sezon 2009

Post by Sauron11 »

Jak w temacie, na jaki film sci-fi w tym roku czekacie z największą niecierpliwością. Wybór chyba będzie duży, bo w zapowiedziach jest parę fajnych tytułów na maj. Miejmy nadzieję, że wszystkie wyjdą przynajmniej w lecie tego roku :).

Transformers 2 Revenge of the Fallen
Terminator 4 Salvation
Star Trek

I trochę inne sci-fi:
2012
Moon
Wolverine

To są moje typy, a innych filmideł jest jeszcze trochę :).
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Napewno obejrze T4
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Mi nie podpada główny bohater, to chyba ten sam gość co grał Johna Connora w trójce, tylko teraz zarósł trochę? Taki "miękki" jakiś z wyglądu, a i z zachowania bardziej mi pasuje do tej sceny z trójki co siedział na moście z butelką w ręku, niż do dowodzenia armią przyszłości :roll: . Ideałem byłby ten gość, którego w dwójce bodaj pokazano na chwilę (taki jeden ze szramami na policzkach, patrzący przez lornetkę) :).
T4 i Transformers to będzie pojedynek wielkich mechów - który większy i który ma większego, znaczy większe.. działo :wink:
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Już dziś (lub jutro) na ekranach w kinach ma lecieć STARTREK :) .

A ja tymczasem polecam X-Men Genesis Wolverine, oglądałem w środę i film jest ciekawy, efekty na poziomie, a fabuła... cóż, jest jaka jest :roll: , niezgorsza, jak to X-Meni. No i opowiada o początkach X-Menów w ogóle. Ogólnie dobre kino, jest wielka rozpierducha, i nawet się mojej dziewczynie spodobał :D .
Urban
x4

Post by Urban »

Transform and Roll out! 8)

Tak na serio z filmów, które mogą być ciekawe to jeszcze District 9. Z post- apokaliptycznym światem (czyli jako tako Sci-fi) to jeszcze natknąłem się na film animowany "9". Radze poszukać na youtube zapowiada się ciekawie.

Ku mojemu zaskoczeniu nawet długa ta lista się robi :wink:
ergo
x3tc

Post by ergo »

Dziś wieczorem wybrałem się do Multikina na Startrek.
Na plus:
+ pomysł i scenariusz 8/10
+ efekty specjalne 9/10
+ gra aktorska i adaptacje postaci 7/10
+ humor 7/10
+ tematyka (w końcu to startrek) 9/10
+ rasy - wreszcie w star trek razy nie różnią się tylko kształtem czoła i nosa ( głównie, ale występuje też większa różnorodność - tak na 1 rzut oka)

Na minus:
- montaż scen 5/10 (przejścia czasem sa "urwane" jakby między niektórymi scenami jeszcze coś było, ale zostało wycięte )
- muzyka ?/10 - nic nie zapadło mi w pamięć, co oznacza że być może tło muzyczne poprawne, ale też nic nie rzuca o ziemię,
- całokształt, wydaje się że można by oczekiwać "czegoś więcej" po tak kultowej serii

ogólna subiektywna ocena - 7,5/10 - bez rewelacji, nie jest to film roku, ale przyzwoita produkcja na którą warto wydać te 18zl/bilet lub 36 za dwa ... :) ( chyba że macie telefon z orange - teraz jest taka fajna promocja "środy z orange" - wysyła się sms , dostaje się kod i 2 bilet w środę w cinema-city jest za free :) )
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Kurcze, to skandal, że STARTREKa nie będzie w Cinema City :cry: . Moje ulubione kino nie wyświetli tego filmu :x . Zmowa dystrybutora i kilku wybranych kin, chciałoby się zbojkotować produkcję, ale wtedy bym filmu nie obejrzał, a na to nie można sobie pozwolić :roll: .
ergo
x3tc

Post by ergo »

Sauron11 wrote:Kurcze, to skandal, że STARTREKa nie będzie w Cinema City :cry: . Moje ulubione kino nie wyświetli tego filmu :x . Zmowa dystrybutora i kilku wybranych kin, chciałoby się zbojkotować produkcję, ale wtedy bym filmu nie obejrzał, a na to nie można sobie pozwolić :roll: .
naprawdę nie będzie w cc? zastanawiałem się właśnie, dlaczego film jest w multikinie, a nie ma go w cc, sądziłem że wchodzi tam po prostu tydzień później, albo multikino wyświetla go tydzień wcześniej ( jak to czasem ma w zwyczaju, w postaci pokazów przedpremierowych )
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Załamka, wyczytałem o tym tutaj. Aż dziwne, że na liście jest Helios, nieobecny w Wawie, a nie ma takiego giganta jak CC.
ergo
x3tc

Post by ergo »

Dziś byłem w kinie na "Anioły i Demony". Co prawda nie jest to klasyczny sci fi, ale pojawia się antymateria więc na upartego można podciągnąć :wink:

Na plus:
+ wartka akcja 7/10
+ gra aktorska - Tom Hanks i Ewan McGregor naprawdę nieźle grają (po przemyśleniu jednak Hanks tak sobie, zmniejszam z 8 na 7), 7/10 - odejmuję za grę pani doktor, duże wrażenia estetyczne ale gra w sumie niewiele,
+ muzyka - piękny motyw przewodni ( zresztą chyba ten sam co w kodzie da vinci) 9/10
+ spora zgodność z książką ( podobno, nie wiem, nie czytałem ale takie były opinie 7 osób które ze mną były w kinie i czytały) , a to co zmieniono podobno jest też na "+" 9/10
+ dobre efekty specjalnie 8/10 , choć nie ma ich wiele ( no ale to nie typowe sci fi)

Na minus
- antymateria - nie wydaje mi się aby możliwe było przetrzymywanie jej w tym stanie, wiadomo, sci-fi ale jednak sporo tu przesady,
- przeciągnięte zakończenie , film kończy się właściwie 5 minut przed końcem
- fabuła mimo wartkiej akcji momentami wydaje się być niespójna i naciągana, no ale widocznie tak jest również w książce, poza tym motyw przewodni wydaje się być trochę już wyeksploatowany przy okazji kodu ( 1 część powinna się nazywać "krucjata illuminatti" , 2 - "zemsta illuminatti", a co będzie w 3 ? "illuminatti ostatnia krew"? :) )

Ogólnie rzecz biorąc daję 8/10, dość dobrze się bawiłem przez cały seans, tylko zakończenie nieco rozczarowuje bo od połowy filmu mniej więcej wiadomo jak się to skończy a 15min przed końcem wiadomo już tak na 99,5% :) . Ale z pewnością film wart wydania 20zł na bilet ! :)
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Już choćby z nazwy antymateria nie powinna być materialna, a tymczasem ponoć w filmie można było ją w baniaczku przenosić. Ktoś tu nieźle zakpił z widzów.
Filmu nie oglądałem (tylko trailer) i na pewno nie będę. Przede wszystkim nie trawię wyssanych z palca teorii spiskowych godzących w dobre imię Kościoła katolickiego. Wszelkim takim filmom mówię zdecydowanie NIE. Niestety jest obecnie moda na wymyślanie historii quasiprawdziwej, która koniecznie godzić musi w jakieś obowiązujące tabu aby jechać na wywoływanych kontrowersjach. W tym przypadku nie trzeba oglądać filmu, aby odradzać go innym, w trailerze wystarczająco dobrze pokazana jest akcja od tej "właściwej" strony, pozwalająca utwierdzić się w przekonaniu, że nie warto filmu oglądać. Howgh, napisałem :thumb_down: .
ergo
x3tc

Post by ergo »

Sauron11 wrote: Przede wszystkim nie trawię wyssanych z palca teorii spiskowych godzących w dobre imię Kościoła katolickiego. Wszelkim takim filmom mówię zdecydowanie NIE. Niestety jest obecnie moda na wymyślanie historii quasiprawdziwej, która koniecznie godzić musi w jakieś obowiązujące tabu aby jechać na wywoływanych kontrowersjach..
Myślę że wielu ludzi zbyt poważnie do tego podchodzi, np komentowanie kodu i nawoływanie do bojkotu filmu przez niektóre środowiska było dużym błędem - bo to tylko dodatkowo reklamuje film - oczywiście widać że sprowokowanie tego było również zamiarem twórcy, i dzięki temu filmy i książki tak świetnie się sprzedają :)
A co do samych filmów - każdy trzeźwo (i samodzielnie :) ) myślący człowiek wie że to są filmy fabularne, oparte na fikcji, - to trochę jakby krytykować X-men za pokazywanie manipulowania genami (też kontrowersyjny temat w niektórych kręgach : )
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

To nie do końca tak jak z X-menami. Tutaj chodzi o wiarę, rzecz bardzo delikatną. Nie potrafię tego dokładnie wyjaśnić, jednak sprawa sprowadza się do tego, że tego typu filmy czy książki, oddziaływując na wyobraźnię, jakkolwiek nawet by były oparte na fikcji, zasiewają w duszy ludzkiej ziarno podejrzenia, niepewności (co do tych fikcji), człowiek zaczyna się zastanawiać nawet mimochodem, a widziane obrazy zapadają w pamięć. Nie oglądając tego, tudzież nie czytając, nie wprowadza się do duszy niepotrzebnego zamętu.
Podobnie jest moim zdaniem z horrorami, dopóki się ich nie ogląda, człowiek nie czuje niepokoju, ale gdy nocą w ciemnym pokoju samotnie obejrzy się np. Ring, ciężko później w mroku zasnąć. Coś po prostu zapada w pamięć i przez jakiś czas tam siedzi.
Przynajmniej ja mam takie odczucia.
Poza wszystkim w dzisiejszych czasach trudno jest wierzyć i trzeba się bardzo starać, by w obliczu rozmaitych pokus i typowej codzienności tę wiarę w sobie utrzymać i stale ją wzmacniać.
Moim zdaniem nawoływanie do bojkotu czy negatywne komentarze pod adresem Kodu ze srony środowisk katolickich odniosły dobry skutek - nikt z moich znajomych Katolików nie oglądał i nie czytał tego i nie odczuwa takiej potrzeby. A mi taka "reklama" pomogła w decyzji o nieoglądaniu Kodu :).
Abandon All Hope
x3tc

Post by Abandon All Hope »

Hmmm...
Ciekawa dyskusja się tutaj wywiązała. BTW oczywiście ;)
Sau, podziwiam Twoją wiarę i lojalność wobec kościoła. Jestem pod ich wielkim wrażeniem. Niestety nie zgodzę się z Twoimi argumentami. Uczciwie zaznaczę na początku, że nie podzielam ani Twojej lojalności, ani wiary. Powiedzmy, że moje przekonania skłaniają się bardziej ku gnostycyzmowi, jeżeli o jakiejkolwiek w moim przypadku wierze może być mowa.
Po pierwsze, nietrafne jest stwierdzenie o "wyssanych z palca teoriach spiskowych godzących w dobre imię Kościoła katolickiego". Sorry, ale o jakie dobre imię Tobie chodzi? Nie trzeba posiłkować się żadnymi, jak to określiłeś, quasiprawdziwymi historiami, żeby samą instytucję Kościoła obdarzać raczej ograniczonym zaufaniem. Wystarczy sięgnąć do historii prawdziwej, aby się przekonać jak szybko Kościół z prześladowanego stał się prześladowcą i oprawcą. Wyprawy krzyżowe, inkwizycja, wojny husyckie... Na pewno znasz temat. Zwykłe przepraszam ze strony żadnego z papieży nie zmaże też z rąk Kościoła krwi setek tysięcy kobiet pomordowanych na podstawie wyssanych z palca i powszechnie uznawanych w swoim czasie za prawdy teorii spłodzonych w chorym umyśle autora dzieła zatytułowanego "Młot na czarownice".
Zaiste piękne to karty w historii Kościoła i chluba jego dobrego imienia.
Po drugie, dlaczego tak szybko poddajemy się ograniczeniom? Dlaczego tak szybko pozwalamy, aby ktoś inny za nas myślał i podejmował za nas decyzje? Bo tak łatwiej? Bo pozbędziemy się odpowiedzialności za podjętą decyzję z wszelkimi jej konsekwencjami? Stwórca obdarzył nas czymś, czego nie posiada żadna inna nieludzka istota i co wyróżnia nas z całego dzieła stworzenia - wolna wola. To ona powoduje, że jesteśmy - według wielu religii - jego ukochanym rodzajem ludzkim i to ona powoduje, że nabywamy tak zwanej mądrości życiowej poprzez własne doświadczenia w głównej mierze zbudowane na samodzielnym myśleniu oraz samodzielnym podejmowaniu decyzji. Nikt nie jest doskonały i każdy może czasem popełnić błąd. Kościół nie jest niestety wolny od tego. Dlaczego? Ponieważ jego obraz oraz doktryny są budowane na podstawie opinii niedoskonałych ludzkich przewodników zwanych duszpasterzami, księżmi, biskupami czy nawet papieżami. To, że Kościół powiedział w pewnej sprawie NIE! nie oznacza, że jest to złe, czy niemoralne. Czasami jest po prostu niewygodne.
Przechodząc do sedna sprawy - czytałem książkę "Anioły i demony" i oprócz fabularnego wątku dotyczącego spisku Iluminatów przeciwko kościołowi, a związanego z jednym z głównych bohaterów powieści, mającemu na celu raczej pewne ruchy wewnątrz władz kościelnych ( się męczę, ale nie chcę zdradzać fabuły :P ) nie stwierdziłem tam żadnych teorii spiskowych godzących w dobre imię Kościoła katolickiego - cytując Ciebie. W przeciwieństwie do "Kodu da Vinci" historia tam opowiedziana jest spójna i logiczna, na dodatek moim zdaniem, dużo ciekawsza. A antymateria? Cóż, w każdej powieści z wątkiem sensacyjnym musi być jakieś ognisko zapalne :P . W końcu za co kochamy sci-fi? Za rzeczy przedstawione tam, które mogłyby lub mogą być prawdą, a które na razie istnieją tylko w umysłach autorów tego gatunku i jego wielbicieli :)
Osobiście na film się wybiorę chociażby po to, aby sprawdzić jak bardzo obraz tam przedstawiony wierny jest oryginałowi. I zrobię to dlatego, że mogę :P
Jeżeli kogoś uraziłem swoją wypowiedzią bardzo przepraszam. Nie było moim zamiarem burzenie czy podważanie czyjejkolwiek wiary i przekonań, a jedynie wykazanie, że ślepa i bezgraniczna wiara i zaufanie nie zawsze są dobre i rozsądne.
W razie czego z własnej i nie przymuszonej WOLNEJ WOLI gotowy jestem poddać się karze nawet w postaci anihilacji tegoż posta :P
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Jak coś powiesz to już powiesz, znaczy napiszesz. Bardzo ciekawy głos w dyskusji :).
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Do wypowiedzi Abandon All Hope'a

Chciałbym sprostować, kościół jako instytucję, budynek właśnie stworzył:
a) katolicyzm
b) ludzi, którzy źle zrozumieli przesłanie wiary chrześcijańskiej
Oba podpunkty da się łatwo udowodnić.

Wniosek? Ja wierzę w Boga, tak tego Boga z Pisma Świętego, ale, w porównaniu do wielu, nie potrzebuje budynku, jako miejsca obecności Boga... Owszem, chodzę do budynku kościoła (trochę inna wiara niż katolicyzm, w tej dyskusji chyba jednak to szczegół), ale jest on tylko miejscem spotkań ludzi mi bliskich. Miejsce, gdzie jada się obiady, gdzie gra się w tenisa stołowego, gdzie wspólnie uwielbia się Boga, gdzie pomaga się ludziom z ulicy.
Jak pisałem wyżej, wiara chrześcijańska polega na kochaniu ludzi i pomaganiu im, nie krzywdzeniu. Nawet jeśli nie zgadzają się z naszym credo, nawet jeśli czynią źle. Nie możemy potępiać ludzi, a postawy (mówię o tym, w co wierzę :P).
Wniosek? Kościół katolicki błądził wiele razy, naprawdę wiele razy. Ale dzięki temu i on sam i my, wyciągnęliśmy naukę. Krucjaty, morderstwa wiedźm, korupcja i inne... To są nie tylko grzechy kościoła, ale i świata. Pokazują nam, że nie jesteśmy doskonali, ale do doskonałości chcemy dążyć.

Co do filmów, książek, mamy wolną wolę, najpotężniejsze narzędzie, jakie dał nam Bóg (jak to napisał AAH :P), ale też i niebezpieczne... Tak więc, każdy na szczęście jeszcze może wybrać, co chce oglądać i czytać. Każdy też pewnie jest jakoś tam przekonany do swoich wierzeń, jednakże przyznaję po części rację Sauronowi, złe ziarno może naprawdę namieszać. Już nawet pomijając wiarę popatrzmy choćby na wpływ reklamy na dużą część społeczeństwa, albo wracając do przeszłości wpływ "złej informacji" - historia z ogłoszenia ataku Marsjan na USA w radiu... Paranoja prawda? Ale prawdziwa.

Eh, ale wywód zrobiłem. Wybaczcie jeżeli jakieś zdanie nie jest składne, lub pojawią się jakieś inne błędy językowe :).

//BTW chyba offtopujemy za mocno 8)
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
General Tatarin
x4

Post by General Tatarin »

Ja star treka widziałem trzy razy... a jak uzbieram kasę to i wybiorę się czwarty raz :) Mnie się po prostu strasznie ten film spodobał, dużo bardziej niż Transformers 1, transformer był super, ale nie miałem większej ochoty oglądać go jeszcze raz (może tyko wybrane sceny) a star trek.. po prostu mnie do niego ciągnie i chce jeszcze więcej :P Chciałbym zaznaczyć że jest to moje pierwsze głębsze spotkanie ze star trekiem (jak byłem mały widziałem urywki serialu w tv)

Zna się może ktoś na fabule (generalnie) w star terku?
Spoiler
Show
Czy historia z seriali względem filmu to:
-ta sama linia czasowa w której dzieje akcja filmu?
-czy oryginalna, niezakłócona przez podróż w czasie? (np. volkan nie został zniszczony)

:)
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Już w ten weekend, od piątku, Terminator zagości u nas na dużych ekranach :D. Przyznaję bez bicia, że telewizyjny trailer podoba mi się dużo bardziej niż te dostępne wcześniej na YouTube, będzie co oglądać, choćby i bez Arnolda.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Sauron11 wrote:Już w ten weekend, od piątku, Terminator zagości u nas na dużych ekranach :D. Przyznaję bez bicia, że telewizyjny trailer podoba mi się dużo bardziej niż te dostępne wcześniej na YouTube, będzie co oglądać, choćby i bez Arnolda.

W pełni piszę się na seans :).
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
ergo
x3tc

Post by ergo »

Właśnie wróciłem z kina, i jestem świeżo po projekcji T4 :)
Na plus:
- fabuła (wiadomo, terminator) choć wątek trochę wyeksploatowany, 7/10
- gra aktorska - bardzo podobała mi się kreacja Sama Worthingtona , Christian Bale trochę gorzej - ogólnie jak na 2 pierszoplanowe role i film mocno dwu-wątkowy (w pierwszej części, potem wątki się łączą) role dość dobrze zagrane, 8/10
- efekty specjalnie 9/10 - oczywiście bomba, chociaż mam wrażenie że dokładają sporo nowych rzeczy do świata terminatora - nie jestem pewien czy to dobry kierunek, bo film momentami zaczyna przypominać matrix :)
- świetne nawiązanie do poprzednich części ( pod koniec, kto obejrzy będzie wiedział o co mi chodzi - nie zdradzę nawet w spoilerze ;) )

Na minus:
- muzyka - nie zauważyłem/nie zapamiętałem żadnej więc zapewne nic co by powalało na kolana, ale też nie było nic co by przeszkadzało więc daję neutralnie 5/10
- film kręcony pod kontynuację - co prawda nie było jakiegoś mocnego "pazura" który by to sugerował, ale zapewne doczekamy się jeszcze 5 części w której dowiemy się jak domyka się cały cykl ...

Subiektywnie daję dobre 8/10, znalazłem w filmie wszystko czego oczekiwałem, równocześnie zabrakło mi czegoś wyjątkowego czy zaskakującego co spowodowałoby że film przejdzie do historii jako kultowy - ot po prostu poprawna kontynuacja i dobre scifi :)

Return to “Polskie / Polish Off Topic”