A'propos wypowiedzi Deady'ego; mam mieszane uczucia w związku z poruszoną sprawą. Prawdą jest, że forum czasem się zacina i nie można na nie wejść, jednak nie wierzę, że Ego nie robi nic, by temu nie przeciwdziałać. To nie ma sensu, zważywszy, że to forum jest praktycznie ich jedynym i od lat wypróbowanym sposobem na komunikację z klientami. Innej nie mają, a jakby mieli - musieliby zań extra zapłacić (mam na myśli reklamę w innych źródłach)

. Dlaczego forum nie działa zawsze tak jak powinno, nie wiem, nie jestem specjalistą od technikaliów informatycznych. Jednak jak każdy produkt złożony z trybików, jak samochód, komputer czy pralka albo coś bardziej zblizonego tematycznie - ot choćby Windowsy

, czasem coś ma prawo się popsuć, nawet pomimo tego, że użyje się najlepszych materiałów czy rozwwiązań. Nic nie jest tak idealne, żeby nie mogło sie kiedyś zepsuć.
Gdy mi się przytrafia, że akurat chcę, a nie mogę, wejść na forum i nie znam przyczyny tego problemu, bo na stronie głównej brak informacji, że tego a tego dnia w godzinach od do forum może nie działać prawidłowo - larum nie podnoszę. Robię co innego, a na forum wracam za pół godziny, godzinę, czy następnego dnia, z nadzieją, że może tym razem będę mógł wejść. Jednocześnie mam świadomość, że każda niesprawność w działaniu forum jest dla Ego problemem, z którym muszą się zmierzyć. O ile wiem nie wszyscy są tam na tyle profesjonalistami od forum, by dany problem naprawić, zdaje się, że jak BurnIt! wyjedzie na wakacje, to już w ogóle wszyscy drżą o forum

.
Ankieta, pomimo dobrego wyjaśnienia o co autorowi chodzi, zawiera moim zdaniem solidną dawkę pretensji i zarzutów pod adresem Egosoftu (być może niezamierzone ale to wyłazi z tekstu), że nie radzi sobie z zarządzaniem forum i problemami, a użytkowników spławia. A ponieważ sobie nie radzi, więc może tak skrzykniemy i zapłacimy Egosoftowi za lepsze forum, niech je dla nas zrobią

. Ego jest wrażliwe na takie próby pokazywania im, że sobie nie radzą, baardzo nie lubią jak im coś wytykać i na pewno nie chcą komentować swoich potknięć publicznie - więc nie dziwota, że taka była odpowiedź. Nie pierwszy raz już wychodzi taka czy podobna inicjatywa i zwykle tak jest traktowana - jako zbędna.
Zresztą sam jestem przeciwnikiem płacenia za to, żeby forum działało zawsze jak trzeba. Bez przesady, dlaczego mam płacić za coś, co dla firmy stanowi materiał reklamowy, platformę do komunikacji z klientami. Firmie powinno zależeć, aby ta platforma działała jak nalezy i sama powinna ponieść koszty jej utrzymania i usprawnień. A jeśli nawet to jaką miałby gwarancję ktoś, kto wpłaciłby dotację, że nie będzie podobnych problemów? A jeśli byłyby, czy mógłby dochodzić zwrotu wpłaconej kwoty, domagać się wyjaśnień od Egosoftu, a może przeprosin?
I jeszcze sprawa sponsoringu, dając Egosoftowi taką możliwość, moim zdaniem nakierowuje się tę firmę na bardziej zyskowną metodę utrzymania forum. Od dotacji dobrowolnych jest tylko krok do dotacji, będącej warunkiem przebywania na forum. Na przykład wersja standard dla wszystkich i premium dla tych co płacą comiesięczną dotację, co oczywiście dawałoby extra profity, np. patche do gier albo dodatkowe ciekawe informacje - jak na Gry-Online, strefa premium - konieczny abonament

. Pamiętajmy, że to firma prywatna, nastawiona na zysk i szukająca go (i możliwych oszczędności) wszędzie jak każda firma prywatna.
Poza tym Deady (oraz pozostali, którzy ostatnio ubiegają się o wyższy lvl) zdecyduj się, czy chcesz być pomocnikiem Egosoftu, z lvl6 - który do takiej pomocy i unikania sytuacji konfliktowych, stawiających Egosoft w niekorzystnym świetle, Cię zobowiązuje, czy występować publicznie z inicjatywami stawiającymi sprawy na ostrzu noża, które w efekcie wywołują na forum wśród użytkowników nastroje anty-Egosoftowskie. Jeśli to pierwsze - lepiej załatwiaj takie inicjatywy przez PM z CBJ lub innym "ważnym" z Esoft; jesli to drugie, no cóż, nie wiem co Ci doradzić, sytuacja może być już beznadziejna

.