[X3] nowy pozdrawia i pyta, jaki M6 kupić

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

BAAL-Melkart

Post by BAAL-Melkart »

Obawiam się, że w samym X3 nie da się dokować do korwety. Przynajmniej w wersji 2.002 tak było. Według opisu Centaur powinien mieć dok, ale to nie działa, zresztą o ile pamiętam w "szczegółach" nie było w jego przypadku pozycji "hangar". Jak się już z grą trochę zapoznasz to proponuje podinstalować XTM. W nim wszystkiego jest więcej
"Nie wszystko, zaiste, bogowie dali jednemu: umiesz zwyciężać, Hannibalu, nie umiesz ze zwycięstwa korzystać."
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

W podstawowym X3 niestety nie da sie dokowac mniejszymi statkami do korwet, a szkoda.
Czy jest jakis addon lub mod za wyjatkiem kobyl typu xtm, ktory pozwala dokowac mniejsze stateczki do korwet ?
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

W sumie to aż głupio, że Ego nie dało na swoich stronach żadnego opisu świata X, statków i co tam jeszcze żyje....

Wszystko fani tworzą... ta gra wciąga jak bagno... :lol:
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Jest do podstawki skrypt, dodający możliwość dokowania do M6 statków typu M5, a także np. do TL statków typu TS.

Tutaj jest link:
http://forum.egosoft.com/viewtopic.php? ... sc&start=0
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

@Mani
Sciagnalem ten skrypt i pliki wrzucilem do odp. katalogu w grze. Zas w grze probowalem dokowac m5 do m6 i nie bylo takiej opcji.
Jak obsluzyc ten skrypt?
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
Abandon All Hope
x3tc

Post by Abandon All Hope »

W temacie jest o M6 więc się podczepię. A propos konia oczywiście.
Latam sobie po pięknym X-wszechświecie, mój Xenoński P ścigacz na widok piratów i Khak wydaje z siebie radosne mruknięcia, Ci z kolei odwzajemniają się radosnym wymachiwaniem rączkami i nóżkami w kosmicznych skafandrach wdzięczni za uwolnienie z klaustrofobicznych puszek swoich statków.
I w ten sposób stałem się właścicielem przepięknej urody Khackiej Korwety. Wyremontowałem toto w argońskiej stoczni i nawet na chwilę zasiadłem za sterami. W tym momencie czar prysł, a w głowie pojawiła się natrętna myśl - " na żyletki, na żyletki ...".
Mam coś z głową, czy też odnoszę wrażenie zbliżone do Waszego?
Sterowność masakryczna (w porównaniu do P ), przy próbie zadokowania do doku zaopatrzeniowego ( na autopilocie ) zniszczyłem dwa statki - w tym własny frachtowiec, a próba starcia z Q zakończyła się realizacją gonerskiej polisy ubezpieczeniowej. Zamontowane na pokładzie spawarki beta nie zdjęły Q nawet jednej kreski z osłon. Bug w grze?
Muszę przyznać, że z klastrem ( ok. 30 jednostek ) poradził sobie znakomicie ( czego nie mogę powiedzieć o P :( ).
Czekam na Wasze opinie i ewentualnie propozycje zamiany na - powiedzmy - splickiego Smoka :)
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Latać osobiście tym nie latałem, ale kilka mam. Szwendają się odległych sektorach w towarzystwie kilku P Ścigaczy i nie donoszą o żadnych problemach. Zdania nie mam wyrobionego więc za bardzo o tych statkach.
Natomiast z czystym sumieniem polecam Splickiego Tygrysa, no chyba że wolisz zostać przy M6.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Sorkvild, ja kiedyś próbowałem uruchomić ten skrypt, umożliwiający dokowanie do większych jednostek, ale, nie udało mi się ...

Jedynie radzę czytać, co tam w temacie piszczy, bo co chwila, ktoś pisze, że ma problem i autor skryptu stara się temu zaradzić.
Ja sam zrezygnowałem już, gram na XTM i nie potrzebuje żadnych dodatkowych skryptów umożliwiających mi dokowanie do TL czy M6
Opoxavier
x2

Post by Opoxavier »

Sorkvild napisał:
Sorkvild wrote:@Mani
Sciagnalem ten skrypt i pliki wrzucilem do odp. katalogu w grze. Zas w grze probowalem dokowac m5 do m6 i nie bylo takiej opcji.
Jak obsluzyc ten skrypt?
Mam ten skrypt i używam go pół miesiąca (do dokowania TS i M6 do TL, M5 do M6 nie próbowałem, ale M5 ma tą komendę więc powinno działać) bez zastrzeżeń (no może poza jedną, że jest ReadTXT, ale nie bardzo mi przeszkadza).
Po podmianie plików w menu statku który ma zadokować do TL - rozkazy - nawigacyjne - na samym dole mam polecenie ReadTXT coś tam. Daje na niego wskazuje sektor gdzie mam TL i wskazuje TL. Jak statek podleci na odległość bliższą niż 5 KM (4km dla M6), to automatycznie znika i pokazuje się w hangarze TL. Oczywiście aby tak dało się zrobić TL musi posiadać zainstalowany teleporter (choć w moim przypadku mają go oba statki).
Żeby oddokować od TL trzeba całą operację powtórzyć tz. menu statku który ma oddokować - rozkazy - nawigacyjne - na samym dole klikamy ReadTXT - wskazujemy sektor gdzie jest TL i później samego TL. Wtedy TS ładnie stanie obok TL w oczekiwaniu na dalsze rozkazy.
Jeszcze jedno zgodnie z opisem skryptu należy pamiętać, że nie wolno siedzieć w statku którym chcemy zadokować do TL bo niestety zawiesimy grę (dokładnie do zostaniemy w przestrzeni w niewidocznym statku bez możliwości nawigacji - sprawdzałem.) UFF.. trochę tego ale w ten sposób zwiększam ładowność Orki do 100.000 jednostek. Z większymi statkami nie próbowałem, bo nie posiadam... :wink:

P.S. Witam, bo to mój pierwszy raz na X-Forum.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Opoxavier wrote: P.S. Witam, bo to mój pierwszy raz na X-Forum.
Pierwszy, a jaki konkretny !

Witam :)
MacDyller
x3tc

Post by MacDyller »

Fakt, dokowanie TS do TL z tym sktyptem działa, z tym, że to w sumie mało przydatne, skoro nie może się to odbywać automatycznie, na przykład TL jako handlowiec zamiast dokować do małej stacji, zatrzymuje się w pewnej odległości i TSy go rozładowują :)
Tak przynajmniej intejpretuję ten cytat
Argoński Mamut (...) Jest tak wielki, że nie jest w stanie nigdzie bezpośrednio zadokować, może być jednak ładowany i rozładowywany w pewnej odległości od stacji.
Podkreślenie moje
X3:TC ENG
Opoxavier
x2

Post by Opoxavier »

MacDyller w twym szaleńczym geniuszu myślenia jest pewien błąd.

Toć przecież TL służą do przewożenia stacji więc realistyczne jest, że nie mogą dokować do żadnych z nich. Mogą dokować tylko do Stoczni i Doków Zaopatrzeniowych + Centrala Tera, zgodnie z realizmem postałe stacje są po prostu za małe i potrzebuje mniejszych statków do Handlu. Po drugie przecież tak naprawdę TS nie muszą dokować do TL, a wszystko można przesłać teleportem (w odległości poniżj 5km). Ja po prostu używam TL do skoku ze wszystkim co mam, robię co jest do roboty a TL to tylko magazyn. Ze swoją zwrotnością, prędkością i przyspieszeniem i za dużą ładownią Handlarz z niego marny.

Przynajmnie ja tak myślę, ale inni .... .
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Ja się z Tobą zgadzam na 102% :-)
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Mani_
x2

Post by Mani_ »

A ja proponowałbym zainstalowanie już XTM :)
MacDyller
x3tc

Post by MacDyller »

Opoxavier wrote:wszystko można przesłać teleportem
Właśnie tego nie wiedziałem (myślałem, że tylko między statkami to działa). W takim razie faktycznie TS-y zbędne. Dzięki, w takim razie nie wygląda to aż tak absurdalnie ;]

To, że nie mogą dokować to wiem i mi nie wadzi (już). Oczywiscie ze to jest realistyczne ;] Brakuje mi jedynie zdanej wymiany ladunku miedzy 2 zwyklymi statkami zadokowanymi do 1 stacji.

Fakt, z TL handlarz marny, jedynie jak się go odda do czarteru to moze cos z tego być... tylko czy to się opłaca?

@Mani - tja, chyba trzeba by, ale sprzet pozwala jedynie na komfortowe widoki jedynie bez tego moda.

///edit: Sorka, poprawka - źle zrozumiałem - skoro z TL mozna jedynie przetransferowac ladunek do TSa (a nie do stacji do której z racji rozmiaru nie może zadokować) i odwrotnie, to nadal jest problem, bo TSy byłyby potrzebne to takiego rozładunku. Oczywiście czysto teoretycznie, bo zastosowania to może nie mieć, no, ale dla spójności i logiczności świata przedstawionego powinna być taka opcja (pośredniego dokowania)... Albo teleportu wporst do stacji - równie dobre, chociaż mniej widowiskowe :roll:
jk16

Post by jk16 »

MacDyller:
Z całym szacunkiem, ale idąc dalej za Twoim rozumowaniem: dlaczego w grze są UT i ST i w ogoóle stacje i handel - można by to prościej rozwiązac teleportem każdego towaru do każdej stacji albo na 100 innych sposobów.
Kocham tę grę dlatego, że TL-em nie można zadokowac do wszystkich stacji i jeszcze z paru innych względów. I chwała twórcom gry za to i chwała społeczności X3 ... też za to.
MacDyller
x3tc

Post by MacDyller »

No dobra, ale ten teleport to nie ja wymyśliłem :D Ja jestem jednak za rozwiązaniem bardziej skomplikowanym (pośrednictwo innych statków, ale automatyczne jeśli należą do TLa). Ale to taki niuansik w sumie. :wink:
Kocham tę grę
Nie odsądzaj mnie od czci i wiary - ja też :P

Bardziej niz ta jalowa dyskusja interesowaly mnie 2 kwestie (skoro juz taki offtop jest zupełnie odstający od nazwy tematu):
  • - zdana wymiana ladunku miedzy 2 zwyklymi statkami zadokowanymi do 1 stacji. (poruszone parę godzin później od momentu kiedy to napisałem dziwnym trafem w innym temacie) - Link
    - opłacalność i możliwości czarteru TLa swojego oczywiscie

Return to “Polskie / Polish X-Forum”