[X3 XTM] Skrypt Salvage Claim Software i Bail Signal Extension.

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Ja w 347 mam już spokój, sam siedzę w 547, a teraz wyczyściłem Core13.
W 347 raz na jakiś czas pojawia się stacja Xenonów, zajmuje się nią Vallhala.
W 547 grasuje mój K i 7x Niszczyciel T2 i Galeon też ma pełne ładownie roboty, przy czym jak tyko ładownia jest pełna to skok do sektora z HQ i wyładunek, resztą napraw zajmuje się HQ. Z sektora Core12 non stop przylatują konwoje P Ścigacz+drobnica. Czasem zajrzy Q. Duże rzadsze konwoje były z Core13, ale ten sektor właśnie jest już czysty. Zdobyłem w nim kolejne 3 K. teraz zbieram z niego drobnicę i czekam co będzie w nim dalej. A skryptu do przejmowania sektorów nie instalowałem, jakoś nie mam przekonania do zdobywania na własność sektorów (podatki). :-)
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
El_Dar

Post by El_Dar »

podatki to tobie płacą a nie ty komuś

za każdą stacje dostajesz 3,5 tysiączka na 1 h gry

a w 347 xenońska stacja już się nie rozspownuje po tym jak sektor stał się moją własnością ;)

Zbieram siły by wkroczyć do następnego sektora ;)

Moim celem jest eradykacja Piratów i Xenonów, następnie przyjdzie kolej na Paranidian ;D a potem zobaczę kto mi się nawinie ;)
.................................................
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Jeśli podatki płacą, a nie muszę płacić to OK.
Co ci biedni Paranidianie Ci zawinili?
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
El_Dar

Post by El_Dar »

Generalnie bardzo irytująca rasa

dodatkowo narcystyczni i i cierpiący na magalomanię

poza tym bicie ich po "pysku" podwyższa reputację u Argonów co w wyniku podwyższa reputacje u Ziemian ;)
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

El_Dar:
Ja przepraszam, ale pozwoliłem sobie założyć specjalny wątek o własnych sektorach.
Może by tam przenieść dalszą dyskusję?
I jeszcze raz dziękuję za pomoc w obłaskawieniu tego skryptu! :)
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

BSE jest jednak fajne :)

Jako że mało gram to moje dokonania w XTM nie są zbyt duże... Latam sobie znalezionym Sokołem Zwiadowcą a zarabiają na mnie na razie 4 UT. Dziś zwiedzałem sobie różne sektory i doleciałem do Scale Plate Green. Wlatuje a tam pustka... tylko jedna stacja... Po chwili się wyjaśniło. W środku sektora latał Khaacki lotniskowiec a w rogu niszczyciel. :) Nagle do sektora wpadła Argońska grupa z Nyana Hideout (M6, kilkanaście M3) Lecieli do sektora Xenońskiego i "zahaczyli" o lotniskowca. I o dziwo khaak wyskoczył :) I stałem się posiadaczem pierwszego w swoim życiu lotniskowca :D

Potem poleciałem sektor wyżej (PTNI Headquarters) a tam szalała grupa Xenońska (P, LX, kilka L i M). Poprzyglądałem się troszeczkę i po niedługim czasie byłem właścicielem LX i Albatrosa :D

Niedługo potem lecąc przez Nyana's zaatakowali mnie piraci - podprowadziłem ich pod platformę bojowa i miałemjuz BlastClawa i Novę Piracką. A chwile później w tym samym sektorze juz własnoręcznie zdobyłem P Ścigacza... :)
A wszystko to przy BSE ustawionym na 40 (czyli chyba mało...)

Polecam te sektory dla nowicjuszy takich jak ja

BTW co lepsze - P Ścigacz czy Nemezis i czy BlastClaw czy LX?
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

P Ścigacz moim zdaniem, ale jedna uwaga, masz kokpit bardzo wysoko i musisz uważać by dołem nie zahaczać o wrogie statki przy mijaniu.
A z M3+ to zdecydowanie LX, potem Piracka Kea, BlastClaw słabszy.
[ external image ]
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

P czeka na lepsze czasy... tzn na większość ilość gotówki :) Na razie stać mnie na wyremontowanie niecałej połowy :D LX już w pełni sprawny - czas się ruszyć na polowanie :)
Trochę się zawiodłem na sprzedaży Lotniskowca i Albatrosa... wziąłem odpowiednio 1.100.000 i około 900.000. Niestety nie były w zbyt dobrym stanie :D
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Albatrosa szkoda, to taki lotniskowiec dla ubogich. A jak go się wyposaży w ADP to potrafi dać niezłego kopa drobnicy. Ja Albatrosem wlatywałem do pirackiego sektora, dawałem mu polecenie "Zniszcz wszystkich wrogów" i tylko zbierałem co z nich zostawało (jeszcze bez BSE).
[ external image ]
El_Dar

Post by El_Dar »

MOżE JAKAś SZYBKA INSTRUKCJA JAK zainstalować WARSZTAT W DOKU ZAOPATRZENIOWYM ??
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Szybka: wkładasz do ładowni DOK-u, przechodzisz do Rozkazów i tam gdzie uruchamiasz np. Managera stacji, szukasz opcji"Naprawiaj zadokowane myśliwce" i OK.
[ external image ]
El_Dar

Post by El_Dar »

no niestety ale tam niema takiej komendy

w galeonie mam a tu nie pomimo że w ładowni doku mam warsztat
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Yacek wrote:Albatrosa szkoda, to taki lotniskowiec dla ubogich. A jak go się wyposaży w ADP to potrafi dać niezłego kopa drobnicy. Ja Albatrosem wlatywałem do pirackiego sektora, dawałem mu polecenie "Zniszcz wszystkich wrogów" i tylko zbierałem co z nich zostawało (jeszcze bez BSE).
No pewnie gdybym miał więcej kasy to bym go zatrzymał. Albatros miał tylko 9% kadłuba - nawet nie było by mnie stać na naprawę :)
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

El-Dar: Może WoyTass ci odpowie, ja instalowałem Warsztat tylko w Dużych statkach (Galeonach, Custodianach itp) oraz w HQ, Dok-ów nawet nie kupował nigdy.

Pavlo: To trzeba było Albatrosa, wsadzić gdzieś do Stoczni i powoli zbierać kasę na naprawę, okazji na kasę pewnie jeszcze nie raz będziesz miał, a Albatrosa to już tak łatwo nie znajdziesz luzem.
[ external image ]
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Wiem - ale dzięki sprzedaży wyremontowałem LXa... Wcześniej spłukałem się z kasy kupując SCS...
W PTNI Headquarters znowu pojawił się Albatros - muszę na niego Xenków napuścić :D
lucas788
x4

Post by lucas788 »

gdzie znaleźliście galeony ? ja do tej pory spotkałem jednego na którego drodze stanął mantis i drugiego w misji ze scrabem.
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

El_Dar:
1. Dokujesz statkiem z warsztatem do stacji;
2. W poleceniach statku znajdujesz "zainstaluj warsztat w stacji";
3. W okienku towarów wskazujesz warsztat i potwierdzasz;
4. W poleceniach stacji otwierasz pierwsze wolne, znajdujesz wiersz "naprawiaj zadokowane myśliwce", potwierdzasz, podajesz jakąś liczbę - np. 1 i pilnujesz, żeby stan Twojej gotówki nie szedł do zera. :)

Edit:
Pavlo:
A ja na Twoim miejscu pognałbym do Otasów, kupił warsztat (około 1,9 mln), zainstalował w Albatrosie (chyba można - prawda?) i za pól darmo naprawiał większość statków! A poza tym miałbyś podręczny magazyn uzbrojenia i osłon ze zdobytych statków.
A sam Albatros mógłby urzędować choćby w Argon - to bardzo bezpieczny sektor!
Ale nie przejmuj się. Ja mam już trzeciego Albatrosa z PTNI!

lucas788:
Galeony (i nie tylko) można znaleźć za pomocą podstawowego narzędzia złomiarza czyli mapy Scorpa. Wprowadza ona funkcję znajdowania statków w galaktyce, do której należy przypisać jakiś klawisz.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Galeon z tego co zauważyłem, występuje w jednym egzemplarzu na raz. Do tego jest ciężkim orzeszkiem do zgryzienia dla słabego statku.
Ja pierwszego Galeona, przyznam się bez bicia, kupiłem w Pirackiej stoczni. Koszt zakupu to 61 mln, do tego wyposażenie, uzbrojenie. Ale pożytek duży.
Pozostałe dwa kupowałem już w stoczni XTM-a. Teraz poluję na czwartego, właśnie go znalazłem dzięki wyszukiwarce statków i lecę po niego.
A co do Albatrosów, to jakieś słabe macie. U mnie w PTNI też taki jeden urzęduje i kiedy jeszcze konwoje latały tam to kosił je jak zboże, robiąc mi konkurencje. Nic go nie ruszało. Teraz lata bezczynnie bo wszystkie konwoje zmiatam 547.
[ external image ]
El_Dar

Post by El_Dar »

mój pierwszy galeon padł dopiero po czwartym podejściu drugi na jakiego przypadkiem (nielicząc tego z misji otasów) wpadłem wyskoczył (holernik) ;) teraz poluje na nr 3 ;)

Ten skaczący może być potrzebny do misji z Boronami (Anioł)
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Jeszcze jedno pytanko - właśnie zdobyłem K :) - czy opłaca się go zatrzymać? Mo około 10 procent kadłuba i bodajże 8 PDF gamma (wartość w stoczni 9 mln). I teraz nie wiem czy sprzedawać czy zostawić i powoli reperować... P Ścigacz już wyremontowany :) - poszło prawie 12 baniek...

Return to “Polskie / Polish X-Forum”