Edit: zmieniony temat - dodany nawias
Film - Alien vs Predator 2 (i inne filmy)
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
Sauron11

Film - Alien vs Predator 2 (i inne filmy)
Ponoć od dziś u nas w kinach. Miałem nadzieję iść zobaczyć, ale po zajawce na YouTube juz nie mam ochoty - wygląda na zbyt krwisty, cieknący posoką aż niesmaczny. Ktoś był, może potwierdzić lub zaprzeczyć?
Last edited by Sauron11 on Sun, 13. Jan 08, 13:27, edited 1 time in total.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
-
Stalovy

-
ergo

Byłem, widziałem, generalnie jest wg mnie to kino klasy "B" i jeśli tak się do niego podejdzie, to film jest bardzo dobry 
plusy
- tematyka sci/fi
- slynny alien i predator , czyli fajny temat
- niezłe efekty specjalne, komputerowe animacje itp
- ładne, efektowne walki
minusy
- raczej słaba gra aktorska
- nie wiem dlaczego, ale słabo, słabo słabo zrobiony obcy, może ta sylwetka musi po prostu łączyć się z atmosferą mroku i zagrożenia, w tym filmie nie robi niestety wrażenia ( wg mnie )
- słaba fabuła , tzn historia opowiedziana w filmie jest nieciekawa jako taka, jeśli zamiast aliena i predatora miasteczko zaatakowałby pająk z kosmosu albo zmutowana żyrafa, film z taką fabułą byłby klapą. Sztampa, obcy atakują z rozbitego statku, przyjeżdża predator i zaczyna ich kosić , stopniowo traci "zabawki" w walce i ostatecznie wszyscy giną w finałowej walce.
- nie buduje napięcia , wiadomo od początku jak to się rozegra, zbyt wielu bohaterów wszyscy jakby drugoplanowi, ich śmierć po kolei (szablon), podczas wielkiej ucieczki-nie-wiadomo-dokad-i-po-co (kolejny szablon) nie wywoluje zadnych emocji, bardzo słabe zawiązanie akcji
- nie ma tego "czegoś" , słabszy od predatora 1 i 2 , z serią obcy nie ma nawet sensu porównywać,
ogólnie film raczej dla fanów sci fi, miłośnik aliena i predatora może dobrze się bawić ale należy się odpowiednio nastawić i nie oczekiwać zbyt wiele, to nie jest film który wciska w fotel.
plusy
- tematyka sci/fi
- slynny alien i predator , czyli fajny temat
- niezłe efekty specjalne, komputerowe animacje itp
- ładne, efektowne walki
minusy
- raczej słaba gra aktorska
- nie wiem dlaczego, ale słabo, słabo słabo zrobiony obcy, może ta sylwetka musi po prostu łączyć się z atmosferą mroku i zagrożenia, w tym filmie nie robi niestety wrażenia ( wg mnie )
- słaba fabuła , tzn historia opowiedziana w filmie jest nieciekawa jako taka, jeśli zamiast aliena i predatora miasteczko zaatakowałby pająk z kosmosu albo zmutowana żyrafa, film z taką fabułą byłby klapą. Sztampa, obcy atakują z rozbitego statku, przyjeżdża predator i zaczyna ich kosić , stopniowo traci "zabawki" w walce i ostatecznie wszyscy giną w finałowej walce.
- nie buduje napięcia , wiadomo od początku jak to się rozegra, zbyt wielu bohaterów wszyscy jakby drugoplanowi, ich śmierć po kolei (szablon), podczas wielkiej ucieczki-nie-wiadomo-dokad-i-po-co (kolejny szablon) nie wywoluje zadnych emocji, bardzo słabe zawiązanie akcji
- nie ma tego "czegoś" , słabszy od predatora 1 i 2 , z serią obcy nie ma nawet sensu porównywać,
ogólnie film raczej dla fanów sci fi, miłośnik aliena i predatora może dobrze się bawić ale należy się odpowiednio nastawić i nie oczekiwać zbyt wiele, to nie jest film który wciska w fotel.
-
MaxDyner
Jakem pirat zdobyłem ten film jakiś czas temu dno dno i jeszcze raz dno. Tak jak jeszcze pierwsza część była strawna tak druga jest zabójczo do du**. Jak chcesz się pomęczyć dennym filmem to polecam najlepszego reżysera na świecie w kręceniu super do du** filmów . Więc oto jego nazwisko Uwe Boll!!!. Jego filmy to np: obie części bloodrayne jak i Postal, Alone in the Dark: Wyspa cienia. Jak ktokolwiek oglądał to wie że małpa cierpiąca na epilepsje lepiej by wyreżyserowała te filmy niż ten gostek!!
Edit S11: proszę bez wulgaryzmów na forum, nawet ukrytych pod spoilerem. Odnośnie piractwa filmowego to jest ono tak samo nielegalne jak komputerowe, więc przyznawanie się do tego na forum jest wysoce niewskazane
.
Spoiler
Show
********* porostu
Edit S11: proszę bez wulgaryzmów na forum, nawet ukrytych pod spoilerem. Odnośnie piractwa filmowego to jest ono tak samo nielegalne jak komputerowe, więc przyznawanie się do tego na forum jest wysoce niewskazane
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .
MY BEST FRIEND GOOGLE
MY BEST FRIEND GOOGLE
-
Deady

Na film pojde. Jako fan sci-fi - trudno sobie odmowic gratki... jako ze dosc nikla produkcja w tym gatunku.
Zedytuje posta jak obejrze
Ale juz wiem ze bedzie mi sie podobac 
Zedytuje posta jak obejrze
Uprasza sie wszystkich - o przejscie pod ten adres: http://www.xudb.pl/ jesli chca uczestniczyc w forumowch dywagacjach.
-
Sauron11

Jestem ciekawy, jak wypadło zestawienie czasów współczesnych z przyszłością. Obcy zawsze kojarzył się przecież z atmosferą przyszłości, tzn. jego "przygody" z Ripley we wszystkich filmach były umiejscowione w dalekiej przyszłości. Z kolei akcja obu częsci Predatora rozgrywała się w czasach współczesnych.
Pomieszanie tego jakoś dziwnie mi wygląda. AvP 2 - w sensie późniejszego spotkania Obcego i Ziemian w Ósmym Pasażerze Nostromo
. Choć może za dużo wymagam, szczególnie mając na uwadze wcześniejszą opinię ergo o pewnym specyficznym nastawieniu do tego filmu..
Pomieszanie tego jakoś dziwnie mi wygląda. AvP 2 - w sensie późniejszego spotkania Obcego i Ziemian w Ósmym Pasażerze Nostromo
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
-
Stalovy

-
MaxDyner
Cała cywilizacja predziów prezentuję się dość dziwnie bo latają w nowoczesnych statkach kosmicznych z super technologią ale raczej model cywilizacji skłania się do cywilizacji bardziej feudalnej mają klasy/kasty polują coś jak arystokracja i nie wyobrażam sobie predatora budującego statek albo górnika!! są dumni i można przypuszczać że mają jakichś niewolników z innych ras (ludzi) kruży budują im wszystko jak również pracują. Coś jak guauldowie z gwiezdnych wojen. Może się mylę ale oglądałem obie części avp i 2 filmy z predatorem i do takiej konkluzji doszedłem. Za to obcy bardzo przypomina Zergów z starcrafta również potrafi udoskonalić pulę swoich genów pożerając ofiary. ZAPRASZAM DO DYSKUSJI.
Edit: A Sau co do pirata to miałem na myśli takiego z Karaibów nie?
pełno ich wszędzie. Ergo co do podpisu widzę że nie ja jeden czekam na Fallouta 3 
Edit: A Sau co do pirata to miałem na myśli takiego z Karaibów nie?
MY BEST FRIEND GOOGLE
MY BEST FRIEND GOOGLE
-
RAFIO

Ja powiem tylko jedno: Nie rozumiem dlaczego panowie od filmu postanowili wiele rzeczy wymyśleć na nowo, np. postać Predaliena, skoro ta z gry było dużo ciekawsza, i miała "błogosławieństwo" Grigera, czyli twórcy orginalnego obcego.

Gualdowie byli w SG (Gwiezdne wrota), nie SW (Gwiezdne wojny).MaxDyner wrote:Coś jak guauldowie z gwiezdnych wojen.
IMHO wielu wśród nas czeka aby móc ponownie postawić stopę na bezkresnych piaskach pustkowiaMaxDyner wrote:Ergo co do podpisu widzę że nie ja jeden czekam na Fallouta 3
-
Stalovy

Ja troszeczkę sprostuję...
Pozdrawiam ;]
Nie Grigera, tylko Gigera. Twórcą wizerunku obcego jest H.R.Giger./.../ i miała "błogosławieństwo" Grigera, czyli twórcy orginalnego obcego.
Prawidłowy zapis nazwy tego gatunku to Goa'uld./.../ guauldowie /.../ /.../ Gualdowie /.../
Pozdrawiam ;]
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
-
MaxDyner
AAAALEM WALNOŁ !!! Sorka serio gwiezdne wrota nie wojny lol ale mi się pomyliło!!! Ale oki wiadomo o co chodzi. Co do Gua'uldów to musicie się ze mną zgodzić że predatoży ich przypominają strukturą społeczną. Co prawda Gua'uldowie woleli słać Jaffa do boju a predatoży woleli sami polować ale jak wcześniej mówiłem nie wyobrażam sobie predatora górnika sprzątaczki lub choćby kucharza
U Alienów jest prościej nie
najeść się rozmnożyć i bronić królowej. B o okey rozumiem mają super technikę i w ogóle ale robotów nie widziałem a ruda sama się nie wykopie przetopi i poukłada w statek nie? Może twórcy filmów nam pokazali tylko kastę rządzącą/polującą. Bo jak by nakręcić film z polowania szlachty z 17 wieku i wysłał na inną planetę gdzie ktoś nie znał ucisku chłopa też by nie wyobrażał sobie szlachcica pracującego w kopalni lub polu. Następna część powinna/chciałbym pokazać jakąś historię z życia bardziej codziennego predatorów (nie niechce m jak miłość) w AVP jedynce bardzo podobał mi się przebłysk historii z zamierzchłych czasów jak przybywali polować wiadomo było co tu robią predatoży a to rozbicie statku w dwójce to pójście na łatwiznę. Kończę bo pojawił się pasek przewijania czyli za dużo gadam 
MY BEST FRIEND GOOGLE
MY BEST FRIEND GOOGLE
-
Stalovy

Pisz "predatorzy", a nie "predatoży", bo kojarzy się to z pasożytem jakimś... 
Predator i Alien to nie tylko filmy - jest sporo opowiadań i komiksów z których można sporo dowiedzieć się o hierarchii zarówno jednych, jak i drugich. Np. u Predatorów praktycznie cały statek to jeden wielki robot...
Predator i Alien to nie tylko filmy - jest sporo opowiadań i komiksów z których można sporo dowiedzieć się o hierarchii zarówno jednych, jak i drugich. Np. u Predatorów praktycznie cały statek to jeden wielki robot...
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
-
ergo

-
MaxDyner
-
Stalovy

-
MaxDyner
Co do "I am legend" oglądałem jak dla mnie to filmik super
naprawdę super a oglądałem ze 6 dni temu z napisami nie mam z lektorem ;( ciekawe czy w kinie będzie lektor napisz Rafio
MY BEST FRIEND GOOGLE
MY BEST FRIEND GOOGLE