Film - Alien vs Predator 2 (i inne filmy)

Dyskusja na tematy nie powiązane z x-grami

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Sauron11
x3tc

Film - Alien vs Predator 2 (i inne filmy)

Post by Sauron11 »

Ponoć od dziś u nas w kinach. Miałem nadzieję iść zobaczyć, ale po zajawce na YouTube juz nie mam ochoty - wygląda na zbyt krwisty, cieknący posoką aż niesmaczny. Ktoś był, może potwierdzić lub zaprzeczyć? :)

Edit: zmieniony temat - dodany nawias ;)
Last edited by Sauron11 on Sun, 13. Jan 08, 13:27, edited 1 time in total.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Pamiętając pierwszą część, nie polecałbym drugiej...
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
Dine

Post by Dine »

Posoka? Sulik z fallouta mi się przypomina... (Poleje siem posoka!)
Jeśli gdzieś jest "predator" albo "alien" to wiadomo, że będzie "posoka" a tu mamy Alien vs. Predator 2 w jednym tytule :O
ergo
x3tc

Post by ergo »

Byłem, widziałem, generalnie jest wg mnie to kino klasy "B" i jeśli tak się do niego podejdzie, to film jest bardzo dobry :)

plusy
- tematyka sci/fi
- slynny alien i predator , czyli fajny temat
- niezłe efekty specjalne, komputerowe animacje itp
- ładne, efektowne walki :)

minusy
- raczej słaba gra aktorska
- nie wiem dlaczego, ale słabo, słabo słabo zrobiony obcy, może ta sylwetka musi po prostu łączyć się z atmosferą mroku i zagrożenia, w tym filmie nie robi niestety wrażenia ( wg mnie )
- słaba fabuła , tzn historia opowiedziana w filmie jest nieciekawa jako taka, jeśli zamiast aliena i predatora miasteczko zaatakowałby pająk z kosmosu albo zmutowana żyrafa, film z taką fabułą byłby klapą. Sztampa, obcy atakują z rozbitego statku, przyjeżdża predator i zaczyna ich kosić , stopniowo traci "zabawki" w walce i ostatecznie wszyscy giną w finałowej walce.
- nie buduje napięcia , wiadomo od początku jak to się rozegra, zbyt wielu bohaterów wszyscy jakby drugoplanowi, ich śmierć po kolei (szablon), podczas wielkiej ucieczki-nie-wiadomo-dokad-i-po-co (kolejny szablon) nie wywoluje zadnych emocji, bardzo słabe zawiązanie akcji
- nie ma tego "czegoś" , słabszy od predatora 1 i 2 , z serią obcy nie ma nawet sensu porównywać,

ogólnie film raczej dla fanów sci fi, miłośnik aliena i predatora może dobrze się bawić ale należy się odpowiednio nastawić i nie oczekiwać zbyt wiele, to nie jest film który wciska w fotel.
MaxDyner

Post by MaxDyner »

Jakem pirat zdobyłem ten film jakiś czas temu dno dno i jeszcze raz dno. Tak jak jeszcze pierwsza część była strawna tak druga jest zabójczo do du**. Jak chcesz się pomęczyć dennym filmem to polecam najlepszego reżysera na świecie w kręceniu super do du** filmów
Spoiler
Show
********* porostu
. Więc oto jego nazwisko Uwe Boll!!!. Jego filmy to np: obie części bloodrayne jak i Postal, Alone in the Dark: Wyspa cienia. Jak ktokolwiek oglądał to wie że małpa cierpiąca na epilepsje lepiej by wyreżyserowała te filmy niż ten gostek!!

Edit S11: proszę bez wulgaryzmów na forum, nawet ukrytych pod spoilerem. Odnośnie piractwa filmowego to jest ono tak samo nielegalne jak komputerowe, więc przyznawanie się do tego na forum jest wysoce niewskazane :twisted: .
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .
MY BEST FRIEND GOOGLE ;)
Deady
x2

Post by Deady »

Na film pojde. Jako fan sci-fi - trudno sobie odmowic gratki... jako ze dosc nikla produkcja w tym gatunku.
Zedytuje posta jak obejrze ;) Ale juz wiem ze bedzie mi sie podobac :P
Uprasza sie wszystkich - o przejscie pod ten adres: http://www.xudb.pl/ jesli chca uczestniczyc w forumowch dywagacjach.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Jestem ciekawy, jak wypadło zestawienie czasów współczesnych z przyszłością. Obcy zawsze kojarzył się przecież z atmosferą przyszłości, tzn. jego "przygody" z Ripley we wszystkich filmach były umiejscowione w dalekiej przyszłości. Z kolei akcja obu częsci Predatora rozgrywała się w czasach współczesnych.
Pomieszanie tego jakoś dziwnie mi wygląda. AvP 2 - w sensie późniejszego spotkania Obcego i Ziemian w Ósmym Pasażerze Nostromo ;). Choć może za dużo wymagam, szczególnie mając na uwadze wcześniejszą opinię ergo o pewnym specyficznym nastawieniu do tego filmu..
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Wiesz, wedle historii uniwersum w którym współżyjemy z Predatorami i Alienami, Predatorzy wykorzystywali Obcych jako zwierzynę łowną już w zamierzchłych czasach, gdy człowiek i jego cywilizacja była jeszcze w powijakach...
MaxDyner

Post by MaxDyner »

Cała cywilizacja predziów prezentuję się dość dziwnie bo latają w nowoczesnych statkach kosmicznych z super technologią ale raczej model cywilizacji skłania się do cywilizacji bardziej feudalnej mają klasy/kasty polują coś jak arystokracja i nie wyobrażam sobie predatora budującego statek albo górnika!! są dumni i można przypuszczać że mają jakichś niewolników z innych ras (ludzi) kruży budują im wszystko jak również pracują. Coś jak guauldowie z gwiezdnych wojen. Może się mylę ale oglądałem obie części avp i 2 filmy z predatorem i do takiej konkluzji doszedłem. Za to obcy bardzo przypomina Zergów z starcrafta również potrafi udoskonalić pulę swoich genów pożerając ofiary. ZAPRASZAM DO DYSKUSJI.

Edit: A Sau co do pirata to miałem na myśli takiego z Karaibów nie? :) pełno ich wszędzie. Ergo co do podpisu widzę że nie ja jeden czekam na Fallouta 3 :)
MY BEST FRIEND GOOGLE ;)
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Ja powiem tylko jedno: Nie rozumiem dlaczego panowie od filmu postanowili wiele rzeczy wymyśleć na nowo, np. postać Predaliena, skoro ta z gry było dużo ciekawsza, i miała "błogosławieństwo" Grigera, czyli twórcy orginalnego obcego.
MaxDyner wrote:Coś jak guauldowie z gwiezdnych wojen.
Gualdowie byli w SG (Gwiezdne wrota), nie SW (Gwiezdne wojny). ;)
MaxDyner wrote:Ergo co do podpisu widzę że nie ja jeden czekam na Fallouta 3 :)
IMHO wielu wśród nas czeka aby móc ponownie postawić stopę na bezkresnych piaskach pustkowia ;)
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Ja troszeczkę sprostuję...
/.../ i miała "błogosławieństwo" Grigera, czyli twórcy orginalnego obcego.
Nie Grigera, tylko Gigera. Twórcą wizerunku obcego jest H.R.Giger.
/.../ guauldowie /.../ /.../ Gualdowie /.../
Prawidłowy zapis nazwy tego gatunku to Goa'uld.

Pozdrawiam ;]
MaxDyner

Post by MaxDyner »

AAAALEM WALNOŁ !!! Sorka serio gwiezdne wrota nie wojny lol ale mi się pomyliło!!! Ale oki wiadomo o co chodzi. Co do Gua'uldów to musicie się ze mną zgodzić że predatoży ich przypominają strukturą społeczną. Co prawda Gua'uldowie woleli słać Jaffa do boju a predatoży woleli sami polować ale jak wcześniej mówiłem nie wyobrażam sobie predatora górnika sprzątaczki lub choćby kucharza :) U Alienów jest prościej nie :) najeść się rozmnożyć i bronić królowej. B o okey rozumiem mają super technikę i w ogóle ale robotów nie widziałem a ruda sama się nie wykopie przetopi i poukłada w statek nie? Może twórcy filmów nam pokazali tylko kastę rządzącą/polującą. Bo jak by nakręcić film z polowania szlachty z 17 wieku i wysłał na inną planetę gdzie ktoś nie znał ucisku chłopa też by nie wyobrażał sobie szlachcica pracującego w kopalni lub polu. Następna część powinna/chciałbym pokazać jakąś historię z życia bardziej codziennego predatorów (nie niechce m jak miłość) w AVP jedynce bardzo podobał mi się przebłysk historii z zamierzchłych czasów jak przybywali polować wiadomo było co tu robią predatoży a to rozbicie statku w dwójce to pójście na łatwiznę. Kończę bo pojawił się pasek przewijania czyli za dużo gadam ;)
MY BEST FRIEND GOOGLE ;)
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Pisz "predatorzy", a nie "predatoży", bo kojarzy się to z pasożytem jakimś... :D
Predator i Alien to nie tylko filmy - jest sporo opowiadań i komiksów z których można sporo dowiedzieć się o hierarchii zarówno jednych, jak i drugich. Np. u Predatorów praktycznie cały statek to jeden wielki robot...
ergo
x3tc

Post by ergo »

Wow ! Stalovy, kiedy zostałeś modem ? :)

w każdym razie , gratulacje, właśnie zauważyłem :)
sonen
x2

Post by sonen »

Stalovy: również gratulacje

nie gniewam się że mi na dzień dobry zamknąłeś temat o Amerhon ;)
pozdr
MaxDyner

Post by MaxDyner »

Dołączam się go gratulacji!!!
MY BEST FRIEND GOOGLE ;)
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Dzięki ergo, sonen (sorki btw!), MaxDyner... Obiecuję że będę sprawiedliwym modkiem. Ale dość już tego OT, wróćmy do tematu przewodniego... :)
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Deady wrote:jako ze dosc nikla produkcja w tym gatunku.
Oj, wczoraj miała miejsce premiera "I am legend". Jutro ide obejżeć, potem zdam relacje w nowym topicu ;)
MaxDyner

Post by MaxDyner »

Co do "I am legend" oglądałem jak dla mnie to filmik super :) naprawdę super a oglądałem ze 6 dni temu z napisami nie mam z lektorem ;( ciekawe czy w kinie będzie lektor napisz Rafio
MY BEST FRIEND GOOGLE ;)
Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

A czy w kinie w ogóle trafiają się filmy z lektorem??
[ external image ] X3 - gram legalnie.
[ external image ]
Błękitny Grom znów na posterunku :).

Return to “Polskie / Polish Off Topic”