ergo wrote:1. Plazma czy LCD ? Plazmy są teraz dużo tańsze ...
2. HD Ready ? Full HD ? czy jest istotna różnica ? Jaka rozdzielczość ?
3. Jaka firma ? Czy są istotne różnice ?
zastanawiałem się nad czymś
tej klasy.
czy ma dobre parametry w swojej cenie ? Wszystkie opinie mile widziane

Mam juz za sobą zmianę tv z CRT na LCD i stanowczo polecam LCD. Tak się składa, że w domu mam ten model LG który podałeś, tylko o ciut mniejszej przekątnej

. Nie mogę mu nic zarzucić, duży, lekki, dobre kolory i kontrast, rozdzielczość też bardzo dobra. Dużo zależy od jakości sygnału i ew. pośrednich odbiorników, jak dvd czy video. Np. niedawno odkryliśmy, że obraz stał się kiepski, pojawiły się pasy, a okazało się, że to wina puszczenia sygnału przez stare już (15 lat) wideo Sanyo, które zwolna dogorywa

; po odłączeniu staruszka sygnał od razu się ustabilizował. Poza tym obraz np. z cyfry+ jest niemal idealnie czysty. TV jest HD Ready i w sumie nie oczekuję jakichś rewelacji po Full HD, myślę że to taki chwyt marketingowy mający nakręcać sprzedaż. Może poprawić obraz oglądany z bliska, ale kto na takiej przekątnej ekranu siedzi blisko tv?

Obraz na takim LCDeku jw. jest bez zarzutu jak się siedzi w odpowiedniej odległości.
Jeśli o plazmę chodzi, to mi się nie podoba obraz na plazmie, rozdzielczość, są za to chyba bardziej soczyste kolory. Goście ze sklepu wyjaśniali mi kiedyś, że to plazma szybciej się kończy niż LCD.
Co do marki, myślę, że ważniejsze są parametry obrazu a nie marka, stanąć w sklepie naprzeciw ściany lcdków i plazm i wybrać ten, który najlepiej "wpada w oko"

. Ale ja polecam tego czarnego LG

.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.