[X3] Koniec fabuły i co dalej?

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Yacek
x3tc

[X3] Koniec fabuły i co dalej?

Post by Yacek »

Chciałem podciągnąć trochę fabułę do przodu i tak dziwnie potoczyły się wydarzenia własnym torem że ją skończyłem.
Spoiler
Show

Bo chyba wielka walka w sektorze Heretic End i powrót w glorii chwały do Argon Prime to koniec fabuły?
Jeśli tak to nie będę komentował. :-(
I teraz pytanie co dalej?
Postanowiłem że ponieważ jeszcze nie zdążyłem polatać bojowo świeżo zdobytym LX-em to jednak jeszcze trochę pociągnę grę. Może wezmę się za misję Bala Gi, ale tego nie wiem w tej chwili.

Teraz kilka spostrzeżeń ze świata X:

Dam tu jednak spoiler, bo część spraw dotyczy fabuły.
Spoiler
Show

1. Do sektora Heretic End nie ma co lecieć, aby pozbierać co zostało dobrego.
2. W sektorze Ringo Mon znalazłem opuszczony statek Ekspres, z towarem na pokładzie, osłonami i nie uszkodzonym kadłubem. W żadnym spisie dostępnych FREE Ships go nie ma, ciekawe skąd się wziął biedaczek. Tak czy siak jest UT.
3. W sektorze Emperor Mines był przy bramie wschodniej Paranidzki Nemezis pilnujący zakazu wlatywania do sektora Paranid Prime. Był nie ruszenia, można mu było zdjąć całe osłony, kilka procent kadłuba i na tym zabawa się kończyła. Teraz mimo że mogę chyba już swobodnie poruszać się po sektorach Paranidów ten statek nadal pilnuje tej bramy i nie pozwala przez nią przelecieć.
4. Postanowiłem pozbierać Peryklesy, które zostały po moich poczynaniach. O ile ten z sektora Emperor Mines po przejęciu bez problemu udało się skierować do stoczni w Argon Prime, to dwa Peryklesy z sektora Duke's Domain po przejęciu nie można było ruszyć z miejsca. Dopiero przesiadka do nich osobiście pozwalała na dotarcie nimi do najbliższej stoczni i zezłomowania. A warto bo kasa jest spora (za oba ponad 1 milion).
5. Również w sektorze Duke's Domain znalazłem na północ od Przetwórni Nividium porzuconą Novę Zwiadowcę. Jednak przejąć się jej nie da. Pewnie jako powodem tego jest to że w jako pilot figuruje w niej "Niezidentyfikowany obiekt". UFO się w niej zalęgło, czy co? :-)
6. Z BBS-ów znikła możliwość kuna sektora. Informacja o licytacji jest, nie ma tylko możliwości dołączenia do licytacji.
Mam teraz pytanie: gdy polatam sobie już LX-em to chciałbym zacząć nową grę, tylko jaką?
Odblokowane zostały nowe opcje startowe więc moje typy to:
Bankrut Zabójca
Dziki Split
Własna gra
Co polecacie? Czekam na sugestie co wybrać.

I pytania związane z wyborem:
1. Czy misja Bala Gi jest dostępna np. w opcji Własna Gra?
2. Czy statki M3+ (Eclipse, LX) są dostępne tak jak w wersji z fabułą?
3. Czy Xenoni i Khak pojawiają się tak jak w wersji z fabułą, czy trzeba instalować dodatkowe skrypty?
4. Co z zakupem własnego sektora, będzie oferta?
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Urban
x4

Post by Urban »

Hmm wielu było bardzo zadowolonych z emocji jakie dostarcza start Khaakiem. Spróbuj go odblokować.

1. hm własna gra? nie wiem za bardzo ale w reszcie startów tak
2. Tak (one są związane z patchem Bala Gi)
3. ermm pojawiają się? Raczej Tak
4. Tak
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Urban wrote:Hmm wielu było bardzo zadowolonych z emocji jakie dostarcza start Khaakiem. Spróbuj go odblokować.
E, to pewnie musiałbym przejść fabułę na poziomie EXTREME. A jak na razie mam dość fabuły. Może kiedyś, jak o niej zapomnę.

2. Tak (one są związane z patchem Bala Gi)
No to dziwne, po uruchomiłem grę w trybie "Bankrut Zabójca" i w stoczni w Argon Prime nie było dostępnego Eclipsa. W grze z fabułą tylko w tej stoczni był do kupienia. Reputacja nie powinna mieć znaczenia - byłby najwyżej na czerwono. Może tym razem jest w innej stoczni? Może gra losowo wybiera dostępność odpowiednich statków w stoczniach?
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Urban
x4

Post by Urban »

Ermm a pamiętasz może że w misjach Bala Gi dostarczasz plany tych statków do stoczni ras. Po prostu musisz najpierw wykonać odpowiednie misje. A co do startu Khaakiem i jego odblokowania
Spoiler
Show
z tego co słyszałem wystarczy zrobić tak by wszystkie rasy (chyba prócz gonerów ale tego nie jestem pewien) cię znienawidziły.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Urban - chyba piszesz o Splickiej Chimerze. Eclipse był dostępny od razu w stoczni Argonów po zainstalowaniu patcha 2.0. Natomiast chyba RAFIO pisał mi nie dawno że Chimera jest dostępna dopiero po przejściu misji Bala Gi.

Zresztą sprawdziłem wczoraj, znów uruchomiłem na próbę nową grę "Własna gra" i użyłem szukajki statków. Znalazłem Eclipse (był nawet w sektorze startowym czyli Argon Prime). Oczywiście miał już pilota, jakiegoś handlarza bronią. Pogromcą to nie mam szans podskoczyć mu zaraz na początku gry, ale po jakimś czasie to kto wie. W każdym razie jest szansa na Eclipse. LX też szukajka znalazła.

A tak przy okazji, wczoraj mój LX przeszedł chrzest bojowy. A raczej to ja w nim przeszedłem, bo LX latał już jakiś czas jako skrzydłowy i radził sobie całkiem spoko. Tym razem przesiadłem się do niego osobiście i samotnie wybrałem na polowanie za konwojem Xenonów. Co prawda z konwoju zostały tylko dwa L i dwa LX, ale zawsze dobre to na początek.
A debiut był udany. Bardzo fajnie się nim lata, jest zwrotny, lekki, a odpowiednio uzbrojony będzie groźnym łowcą.
[ external image ]
Urban
x4

Post by Urban »

Najwyraźniej się pomyliłem. Cóż zdarza się :roll:
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

No cóż, ponieważ nie bardzo mogę się zdecydować na wybór opcji startowej gry bez fabuły, ciągnę dalej grę po skończonej fabule.
Jak pisałem, znikły z BBS-ów oferty przyłączenia się do licytacji sektora. Została sama informacja o sprzedaży sektora. A od skończenia fabuły sporo polatałem i dokowałem do różnych stacji i fabryk. Wszędzie to samo. Myślałem że z kupna sektora już nic nie będzie. Wczoraj jednak zadokowałem do stoczni Paranidian w Paranid Prime i z przyzwyczajenia zaglądnąłem do BBS-u. Były tylko dwie wiadomości, pierwsza o wystawieniu sektora na sprzedaż, czyli to samo co wszędzie, i druga o możliwości przyłączenia się do licytacji. Cena wywoławcza ta sama, czyli 615 milionów. Po oddokowaniu i ponownym zadokowaniu, wiadomości w BBS-ie się nie zmieniły. Nadal tylko te dwie. Więc jednak jest możliwość kupna sektora po skończeniu fabuły. Ale oferta dołączenia się do licytacji jest dostępna tylko w stoczni w Paranid Prime, bo dokowałem wcześniej do Paranidzkich stoczni i fabryk i nigdzie jej nie spotkałem.
[ external image ]
_RA
x4

Post by _RA »

Mnie zainteresowała gra Kha'akami tylko nie wiem jak zrobić by móc nimi grac :( jesli ktoś wie niech napisze jak to zrobić prosze :)
Urban
x4

Post by Urban »

Co do Khaaków żeby odblokować możliwość rozpoczęcia tą jakże przyjazną rasą trzeba:
Spoiler
Show
Spowodować by wszyscy w okół ciebie nienawidzili 100% (najniższa możliwa ranga. Nie wiem czy to tez tyczy się gonerów. Nawet jeżeli to trochę może tobie to czasu zająć.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Po pierwsze: już drugi raz w tym temacie odpowiadasz na to pytanie. :-)
Ale to nie Twoja wina tylko tego, kto zadał pytanie, a nie popatrzył że odpowiedź na nie jest trochę wyżej.

Po drugie:
Spoiler
Show
Nie u wszystkich ras da się mieć najniższą rangę. Wszak skończenie fabuły skutkuje sporym wzrostem rangi u Argonów. To jaką rangę miałeś przed skończeniem fabuły u Argonów i na jaką awansowałeś ma wpływ na odblokowanie profilu startowego "Wróg publiczny" - jeśli miałeś niską rangę, lub "Anonimowy Argon" - jeśli ranga była wyższa niż na początku gry.
Jeśli u wszystkich pozostałych ras ma przechlapane to odblokuje ci się profil Kha'ak i profil rasy u której masz największą reputację.
Jeśli twoja reputacja u ras jest w miarę dobra to oprócz odpowiedniego profilu startowego Argonów, odblokowują się dwa profile startowe tych ras, u których masz największe reputacje.
EditS11: usunąłem 3 takie same jak ten posty poniżej.
[ external image ]
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

no stary... popłynąłeś... :>
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
SoBeK
x3tc

Post by SoBeK »

Yacek wrote:Po pierwsze: już drugi raz w tym temacie odpowiadasz na to pytanie. :-)
[/spoiler]
A ty tylko 3 razy odpowiedziales. Ja twojego rekordu nie bede pobijal :P

P.S.
Nabijanie sobie postow w ten sposob nie jest chyba dozwolone. Admin moze sie pogniewac :lol:
Urban
x4

Post by Urban »

O faktycznie już odpowiedziałem na to i nie bylem pewien tej samej rzeczy no cóż nie zauważyłem :lol:

Po drugie
Spoiler
Show
a właśnie że się da po prostu wymaga to więcej czasu by spaść na sam dół :twisted:
Po trzecie :
LeWaR wrote:no stary... popłynąłeś... :>
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Nie napisałem tego żeby Ci kijem przywalić tylko mocno się zdziwiłem, jak kogoś poprawiłeś, a sam walnąłeś 3x to samo... :) :lol:
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Lewar Sobek, nie 3 razy, a 4 razy! :O :lol:

Tego to jeszcze nie widziałem.

Ale nawet, jak kolega miał jakieś problemu z łączem i nawciskał się linka: Wyślij, to powinien kolega pokutować i naprawić swoje błędy usuwając zbędne 3 posty.

Dzięki
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Bardzo wszystkich przepraszam. Tak jak Mani pisał miałem problem z łączem, cały czas zwracało błąd w wysyłaniu posta na forum. W końcu padło całkiem i dopiero dziś mogłem ponownie zaglądnąć. Myślałem że napiszę to jeszcze raz, a tu taka niespodzianka, jest i to nawet cztery razy.
Jeszcze raz bardzo przepraszam, nie miałem zamiaru nabijać sobie postów.
Nie wiem czy mam teraz usunąć te posty, i tak wszyscy już widzieli i cięgi dostałem i pewnie dostanę jeszcze.
[ external image ]
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Hehe 2 sytuacje

Pierwsza: Nie możesz sobie nabijać postów, gdyż wspaniałe EgoForum nie umożliwiło kontom bez klucza aktywacyjnego mieć licznika postów...

Druga: Skasuj lepiej zbędne posty, jeżeli oczywiście jeszcze możesz. Bo czasem wcześniejszych postów się po prostu nie da skasować.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

1. Jak to nie? Jak wejdę na swojego nicka na jakimkolwiek poście widzę ile mam napisanych postów.

2. Już chyba nie mogę. Mogę tylko edytować.
[ external image ]
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Ale ludzie z zewnątrz nie widzą, ile masz :P

I na tym cały pic polega -_-.

A co do postów, jak jakiś nasz mod ożyje, to skasuje pewnie zbędne posty, więc nie ma co się martwić.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Bo ja wiem, jak kliknę na nicku kogokolwiek innego to widzę to samo co u siebie, czyli ile postów napisał.
[ external image ]

Return to “Polskie / Polish X-Forum”