4 GB Dual RAM i więcej..

Dyskusja na tematy nie powiązane z x-grami

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Sauron11
x3tc

4 GB Dual RAM i więcej..

Post by Sauron11 »

Zastanawiam się, czy takie pamięci - 4 GB - można sobie zamontować w kompie :roll: . Widzę, że można je kupić za spore pieniądze. Nie żebym chciał tyle wydawać, bardziej ciekawi mnie czy sa jakieś wymagania systemowe czy hardwarowe, gdzieś czytałem (dzwoni ale nie wiem w którym kościele - laik w tych sprawach :roll: ), że sa jakieś limity sprzętowe. Może ktoś naświetlić?

Sądzicie, że ta tendencja do opracowywania coraz większych pojemności pamięci RAM na płytkach się utrzyma, czy tez cos innego się wymyśli w miejsce tych płytek?
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Sauronie, otóz każda płyta główna (im droższa) pociągnie więcej ilości RAMu.
Zazwyczaj było to 4 GB, choć ostatnio coraz powszechniej płyty główne ciągną i 8 GB. Wszystko zależy od parametrółw płyty, więc zanim sobie takowe zakupisz, sprawdź wpierw, czy twoja płyta to uciągnie :).

Tak samo widzę, że piszesz o Dual, więc będą to dwie kości 2x2GB. Lepsza jest taka konfiguracja, acz wydajności ogromnie nie podnosi :].

Jeszcze jest kwestia kombatybilności. Np. niektóre płyty MSI się gryzą z tańszymi (NOName itp.) kośćmi RAM. Trzeba też na to zwrócić uwagę. Zazwyczaj takie informacje są zawarte w instrukcji danej płyty głównej.

Z mojego doświadczenia najlepiej działają pamięci Kingstona, KingRam. Cenowo nie najdroższe, nie najtańsze, a działają w sam raz :). I to na większości lepsiejszych płyt głównych (nie mówie o jakichś ALbatronach itp.)
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
BQB
x2

Post by BQB »

Mani, nie tylko płyta, ale i procesor musi dać radę obsłużyć większą ilość pamięci - po to powstały przecież procesory 64bitowe - dla większej adresacji pamięci.
lev77

Post by lev77 »

Z tego co się orientuje windows xp podobno najlepiej działa i wykorzystuje do swojej pracy 2GB Ramu (oczywiście najlepiej w dualu) a microsoft ostatnio sie wypowiadał że ich flagowy obecnie produkt czyli vista najlepiej będzie chodzić właśnie przy 4 giga. Ale jeżeli chodzi o viste to najlepiej wszystkie części w kompie wymienić 8)
Ghostek
x2

Post by Ghostek »

Taa, ciężko znaleźć maszynę kompatybilną z Vistą, ale jest jedna, dałem zdaje się link do filmiku o instalacji na niej tego systemu w topicu z humorem ;)
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Tak, ale widziałeś że też miała problemy z "instalacją", i dysk troche chrupał :P
Urban
x4

Post by Urban »

Vista jak Vista.... co komuś po Viście nawet z 16Giga ramu (chyba takie jest maksimum przy 64bitowym Home Premium) jeśli i tak nie ma jeszcze porządnych sterowników do większości rzeczy... :roll:

Poza tym co rozumiecie przez "kompatybilność" z Vista? xD Większość drukarek HP wciąż nie jest "kompatybilna.. :roll:

Ale jakby co, mój komputer uważam za kompatybilny xD
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Urban, nam chodziło o to coś kompatybilne z Vistą:
http://youtube.com/watch?v=FVbf9tOGwno

8) 8)

Mnie bardzo cieszy ten filmik i oddaje całkowicie mój pogląd na Vistę. Po prostu na razie się nie opłaca instalować tego tego tego czegoś :|. To tak, jak ME był. Po prostu koszmar, sieczka, bigos i kasza :/. Według mnie dalej najlepszym windowsem jest 2000, gdyż jest, jak to się mówi, najbardziej "idiotenschutz" :) 8)
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Urban
x4

Post by Urban »

heh mnie aż tak bardzo filmik nie rozbawił (wersja Box jest dość droga i z chęcią wziął bym ja od niego.. ) wolę filmiki związane z rozpoznawaniem mowy (której nie można nawet włączyć w wersji PL {chyba, że ma sie Ultimate << zagranie b. nie fair} ) xD

Wg najlepszym był Xp Prof... ale cóż do 98 też mam sentyment :roll:

Return to “Polskie / Polish Off Topic”