Sądzicie, że ta tendencja do opracowywania coraz większych pojemności pamięci RAM na płytkach się utrzyma, czy tez cos innego się wymyśli w miejsce tych płytek?
4 GB Dual RAM i więcej..
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
Sauron11

4 GB Dual RAM i więcej..
Zastanawiam się, czy takie pamięci - 4 GB - można sobie zamontować w kompie
. Widzę, że można je kupić za spore pieniądze. Nie żebym chciał tyle wydawać, bardziej ciekawi mnie czy sa jakieś wymagania systemowe czy hardwarowe, gdzieś czytałem (dzwoni ale nie wiem w którym kościele - laik w tych sprawach
), że sa jakieś limity sprzętowe. Może ktoś naświetlić?
Sądzicie, że ta tendencja do opracowywania coraz większych pojemności pamięci RAM na płytkach się utrzyma, czy tez cos innego się wymyśli w miejsce tych płytek?
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
-
Mani_

Sauronie, otóz każda płyta główna (im droższa) pociągnie więcej ilości RAMu.
Zazwyczaj było to 4 GB, choć ostatnio coraz powszechniej płyty główne ciągną i 8 GB. Wszystko zależy od parametrółw płyty, więc zanim sobie takowe zakupisz, sprawdź wpierw, czy twoja płyta to uciągnie
.
Tak samo widzę, że piszesz o Dual, więc będą to dwie kości 2x2GB. Lepsza jest taka konfiguracja, acz wydajności ogromnie nie podnosi :].
Jeszcze jest kwestia kombatybilności. Np. niektóre płyty MSI się gryzą z tańszymi (NOName itp.) kośćmi RAM. Trzeba też na to zwrócić uwagę. Zazwyczaj takie informacje są zawarte w instrukcji danej płyty głównej.
Z mojego doświadczenia najlepiej działają pamięci Kingstona, KingRam. Cenowo nie najdroższe, nie najtańsze, a działają w sam raz
. I to na większości lepsiejszych płyt głównych (nie mówie o jakichś ALbatronach itp.)
Zazwyczaj było to 4 GB, choć ostatnio coraz powszechniej płyty główne ciągną i 8 GB. Wszystko zależy od parametrółw płyty, więc zanim sobie takowe zakupisz, sprawdź wpierw, czy twoja płyta to uciągnie
Tak samo widzę, że piszesz o Dual, więc będą to dwie kości 2x2GB. Lepsza jest taka konfiguracja, acz wydajności ogromnie nie podnosi :].
Jeszcze jest kwestia kombatybilności. Np. niektóre płyty MSI się gryzą z tańszymi (NOName itp.) kośćmi RAM. Trzeba też na to zwrócić uwagę. Zazwyczaj takie informacje są zawarte w instrukcji danej płyty głównej.
Z mojego doświadczenia najlepiej działają pamięci Kingstona, KingRam. Cenowo nie najdroższe, nie najtańsze, a działają w sam raz
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
-
lev77
Z tego co się orientuje windows xp podobno najlepiej działa i wykorzystuje do swojej pracy 2GB Ramu (oczywiście najlepiej w dualu) a microsoft ostatnio sie wypowiadał że ich flagowy obecnie produkt czyli vista najlepiej będzie chodzić właśnie przy 4 giga. Ale jeżeli chodzi o viste to najlepiej wszystkie części w kompie wymienić 
-
Urban

Vista jak Vista.... co komuś po Viście nawet z 16Giga ramu (chyba takie jest maksimum przy 64bitowym Home Premium) jeśli i tak nie ma jeszcze porządnych sterowników do większości rzeczy...
Poza tym co rozumiecie przez "kompatybilność" z Vista? xD Większość drukarek HP wciąż nie jest "kompatybilna..
Ale jakby co, mój komputer uważam za kompatybilny xD
Poza tym co rozumiecie przez "kompatybilność" z Vista? xD Większość drukarek HP wciąż nie jest "kompatybilna..
Ale jakby co, mój komputer uważam za kompatybilny xD
-
Mani_

Urban, nam chodziło o to coś kompatybilne z Vistą:
http://youtube.com/watch?v=FVbf9tOGwno
Mnie bardzo cieszy ten filmik i oddaje całkowicie mój pogląd na Vistę. Po prostu na razie się nie opłaca instalować tego tego tego czegoś
. To tak, jak ME był. Po prostu koszmar, sieczka, bigos i kasza :/. Według mnie dalej najlepszym windowsem jest 2000, gdyż jest, jak to się mówi, najbardziej "idiotenschutz"

http://youtube.com/watch?v=FVbf9tOGwno
Mnie bardzo cieszy ten filmik i oddaje całkowicie mój pogląd na Vistę. Po prostu na razie się nie opłaca instalować tego tego tego czegoś
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
-
Urban

heh mnie aż tak bardzo filmik nie rozbawił (wersja Box jest dość droga i z chęcią wziął bym ja od niego.. ) wolę filmiki związane z rozpoznawaniem mowy (której nie można nawet włączyć w wersji PL {chyba, że ma sie Ultimate << zagranie b. nie fair} ) xD
Wg najlepszym był Xp Prof... ale cóż do 98 też mam sentyment
Wg najlepszym był Xp Prof... ale cóż do 98 też mam sentyment