Stacja Aurora - forum o space-rts

Dyskusja na tematy nie powiązane z x-grami

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

RAFIO
x3ap

Stacja Aurora - forum o space-rts

Post by RAFIO »

Witajcie

Dzisiaj podczas rozmowy na chacie (głównie o Modelach, holowaniu, skryptach) użwiadomiliśmy sobie, że nie ma żadnego polskiego forum o space rtsach, ba, nawet król, homeworld nie ma nawet malutkiego serwisiku.

I tutaj narodził się pomysł założenia takiego forum, co by tą lukę załatać. Mam tylko pytanie: Co wy na to? Narazie chciałbym omówić sam pomysł, poznać waszą opinię.

Może idea wykiełkuje?

//echh, złe forum, proszę o przeniesienie do off-topic ;)

LINK DO FORUM

http://www.aurora.unisolutions.pl/
Last edited by RAFIO on Tue, 6. Mar 07, 16:49, edited 3 times in total.
Deady
x2

Post by Deady »

Good idea ;)

Osobiscie bylbym jednym z wielu zapewne, ktorzy by się z chęcią czegoś dowiedzieli ;)

Na "ichnich" czasem pisza takimi skrotami myslowymi.. ze nijak nie da sie skumac o co biega.

EDIT
W tym co napisal kolega ponizej jest wieeele prawdy ;)
Po kolejnym obejrzeniu np: Das Boot (wersja najdluzsza z 3) zawsze mam ochote pomeczyc sie z SH3 ;)
A po takich StarW czy BattlestarG i tak wracam do X;)
A jak wypuszcza Piratow 3 - znowu przysiade do Port R 2 ;)
Last edited by Deady on Tue, 27. Feb 07, 20:45, edited 1 time in total.
Mogget
x3ap

Post by Mogget »

Pomysł jest świetny. Ile razy zobacze gwiezdne wojny (lub coś podobnego :P ) to zaraz sięgam po jakiś space-rts.:) Tak więc mnie ten pomysł bardzo by odpowiadał.:)
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Byłbym tam częstym gościem :)
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Humm, zatem skoro jest jakiś odzew, to może doprecyzować nasz plan? O jakich grach miało by być forum?

Napewno była by na nim saga homeworld, ale co jeszcze? :>
Mogget
x3ap

Post by Mogget »

Może dość małó znana gra:

Conqer:Frontiel Wars

8)
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Conquest: Frontier Wars :P

Humm, do tego Imperium Galacica? :>
Mogget
x3ap

Post by Mogget »

Literówka, Rafio :)

Chociasz pamietam z ostatnich czasy, ze jedna literka moze duzo zmienic... :oops:
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Patrzyłem, i potwierdzam. Nie ma forum o takiej tematyce PL.

Po dłuższym zastonowieniu wiem że były by na nim fora o grach:

-Homeworld
-Imperium Galactica
-Galactic Civilisations
-Star Wolves
-i parę innych, o których ja nic nie wiem, a wielu pewnie pamięta.

+ forum offtopiczne i organizacyjne ;)

Skrypt forum to byłby zapewne phpbb2. Nie stać mnie na komercyjną IPB, ani Vbulletin, a w przeciwieństwie do phpbb, ipb trial 2.0 nie jest rozwijany,

Natomaist gdyby forum staneło na phpbb2, to za parę miechów przeszlibyśmy na olympusa - kilkera wśród darmowych for.

Ale nie mamy nawet nazwy dla niego. Co proponujecie? :>

Będzie to miejsce spotkań, więc mogło by mie "station", lub "stacja" w nazwie ;)
sonen
x2

Post by sonen »

Rafio: -Galactic Civilizations--->> :wink:
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Gwiezdni Kowboje - nawa forum :P

Nie no niech ludzie daja pomysly, a wiekszosc zadecyduje, co najlepiej pasuje :).

Choc ja sie przyznam, ze wczesniej mialem malo do czynienia z tymi gierkami, o ktorych piszecie. No jedynie Galactic Civilizations :].
Ale pojawiac na forum sie bede i moze nawet cos dokladac od siebie bede :).
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

RAFIO wrote:Skrypt forum to byłby zapewne phpbb2. Nie stać mnie na komercyjną IPB, ani Vbulletin, a w przeciwieństwie do phpbb, ipb trial 2.0 nie jest rozwijany,

Natomaist gdyby forum staneło na phpbb2, to za parę miechów przeszlibyśmy na olympusa - kilkera wśród darmowych for.
A czemu nie gadać o tych grach na polskim off-topic forum Egosoft? :wink: Niech Egosoft widzi, że to forum do czegoś nam służy. Otwierajcie wątków ile się podoba i postujcie ile się podoba. Łatwiejsze chyba to niż zakładanie nowego forum :wink: .
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Sauron11 wrote:A czemu nie gadać o tych grach na polskim off-topic forum Egosoft? :wink: Niech Egosoft widzi, że to forum do czegoś nam służy. Otwierajcie wątków ile się podoba i postujcie ile się podoba. Łatwiejsze chyba to niż zakładanie nowego forum :wink: .
A jak widzisz pisanie na tym forum przez osoby, które grały tylko w Homeworldza, i chciały by o nim pogadać? A co z innymi grami? To forum dedykowane X'om, i to się nigdy nie zmieni. Jest to zrozumiałe, bo przecież Ego płaci niemały gorsz za serwery, i nie zamierza tworzyć społeczności innych gier, niż ich własne.

Dlatego chcemy założyć własne forum, nie tylko dla x-maniaków.

Pozatym nie, łatwiej i wygodniej byłoby założyć osobne forum, dedykowane tym grom, mającym swoich fanów pl, ale nie mające żadnego webringu.
Urban
x4

Post by Urban »

Z kosmicznych strategii można jeszcze napomknąć o Hegemonii.. (choć ta moim zdaniem nazwanie pogromcą Homeworlda jest
nieco przesadzone (w którymś CDA się nad tym czymś zachwycali...))
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Jakiś koleś który homeworlda tylko na obrazkach widział, to napisał ;)

No, i kolejna gierka dochodzi do listy.
BQB
x2

Post by BQB »

Jeśli to ma być polskie forum, to niech nosi polską nazwę.

@RAFIO Ale te osoby które nigdy nie grały w X, przecież mogły by się do nich przekonać :P

Po edycji
Teraz czytelniejsze?
Last edited by BQB on Wed, 28. Feb 07, 22:20, edited 2 times in total.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

BQB hm, moglbys jakos inaczej napisac swoja mysl ? :P.

Bo tak jakos mam problem z odczytaniem tego, co napisales wyzej :).

Dzieki
Urban
x4

Post by Urban »

hmmm tak szczerze to to forum byłoby coraz bardziej ogólne... Kolejna gra o której zapomniałem, warta uwagi gdyż to rodzima produkcja: Starmageddon heh mam tą grę ale jej nie przeszedłem za trudna była/ miała spore wymagania i nie przypadła mi do gustu ze względu na pasek budowy jak w C&C i dość mocno ograniczoną możliwość rozwoju ... (wg mnie Homeworld jest wciąż najlepszy... ten klimat....ehhh Choć biorąc pod uwagę pomysł to Imperium Galactica była bardzo fajna... walki w kosmosie i bitwy na powierzchni planet... coś jak nowy RTS Starwars (no właśnie kolejna gra XD ) skrzyżowany z Master of Orion (kolejna gra...) heh z nowszych produkcji jest jeszcze Sword of the Stars (niestety na gry-online nie ma żadnych inf na temat planu wydania, ale :? o dziwo jest informacja dot. ceny :?) które jest prawie Total War'em w kosmosie (uproszczona ekonomia, gra nastawiona bardziej na budowanie floty i walkę w czasie rzeczywistym, możliwość projektowania własnych okrętów itp.)

hmm naszła mnie właśnie refleksja że trochę nadużywamy terminu RTS ... Galactic Civilisations z całą pewnością nie jest RTS... nie ma nawet możliwości rozgrywania bitew w czasie rzeczywistym :roll:

Edit: Błąd logiczny XD
Last edited by Urban on Wed, 28. Feb 07, 22:07, edited 1 time in total.
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

No to 4X

Urban: Dlatego porostu stworzy się jeszcze forum ogólne ;P
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Urban, czyzby ci sie cos nie podobalo w C&C ?? :>

Nie no zalezy jeszcze jakim. Bo przyznam, ze ostatnie dobre C&C zakonczylo sie na Red Alercie, no jeszcze ewentualnie Tiberian SUn, ale to juz na pewno ostatnia dobra czesc C&C.
Teraz to wtorne wszystko i brak w tym polotu. Zupelnie jak z HoM&M5 :/. Nie ma polotu, jak miala "Trojeczka"... Ja pogralem u znajomego z 30 minutek w HoM&M5 i zrezygnowalem.

A wracajac do tematu, to Galactic Civilizations nazwalbym jednak taka taktyczna, turowa, strategia :P. Mowimy o I i II czesci tak ?
Bo budujesz, odkrywasz, zdobywasz, wsio sie zgadza :>

Return to “Polskie / Polish Off Topic”