Kompleksy, które były budowane bez użycia plecenia Uzupełnij nie powinny sprawiać problemów.
[X3] Kompleks kalkulator (update 11.03.2007)
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
Latach
-
koniczynka
Dzieki Latach - /respect/. Wczoraj sie bawilem najnowsza wersja.
Co do uwagi Deady'ego to fakt ze niekiedy "brakuje" jakowejs fabryki ale ... o dziwo kompleks funkcjonuje. Przyznaje ze nie rozgryzlem tego do konca. Zdziwienie moje wzbudzilo to ze wydaje mi sie ze chodzi o surowce pierwotne ( bo z tym ze dodatkowe nie sa uwzgledniane to sie pogodzilem
.
Nie opanowalem jeszcze programiku na tyle by cosik sugerowac na pewniaka ale bilansujac kompleks Krzem L (64)+2 chip otrzymalem 2 rozne wyniki dla stekow i argnu. Bilansowalem Twoim programikiem a nastepnie "sprawdzalem"
w innym kalkulatorze. Roznica wyszla mi w liczbie potrzebnych fabryk(stekow i argnu). Poniewaz kompleks w fazie wstepnej budowy nie jestem wstanie zweryfikowac skad roznica (moze po prostu ja zle odczytuje liczbe potrzebna do zaspokojenia w 100%).
Co do uwagi Deady'ego to fakt ze niekiedy "brakuje" jakowejs fabryki ale ... o dziwo kompleks funkcjonuje. Przyznaje ze nie rozgryzlem tego do konca. Zdziwienie moje wzbudzilo to ze wydaje mi sie ze chodzi o surowce pierwotne ( bo z tym ze dodatkowe nie sa uwzgledniane to sie pogodzilem
Nie opanowalem jeszcze programiku na tyle by cosik sugerowac na pewniaka ale bilansujac kompleks Krzem L (64)+2 chip otrzymalem 2 rozne wyniki dla stekow i argnu. Bilansowalem Twoim programikiem a nastepnie "sprawdzalem"
-
Deady

To milo ze tak szybko poprawiles ten blad Latach
Jak wynika teraz do wspomnianego wybudowanego kompleksu musze dolozyc 6 fabryk.
A tak z ciekawosci, przy uwzglednieniu: Sprzedaj nadmiarowe surowce i polprodukty... to sie odnosi do calego zapasu? Gdy pozwolilem na Kup/Sprzedaj - innym rasom - wyczyscili mi wszystko do zera
Nie mozna by na przyklad ustawic - ze nie wiem... zalozmy ze danego polproduktu mamy w kompleksie na maxa - fabryka moze go sprzedac tylko w 15% ogolenj ilosci? Wiesz... jak sie pozbedzie calosci zaczyna sie przestoj. Co innego ze nie wiem czy czasem jakies moje statki ktore sie szwendaja z poziomem ponad 8 nie wykupily. Tu mozna by tez blokade jakas zalozyc - ze statek ktory nie jest przypisany do bazy (gracza tylko) nie moze podebrac niczego oprocz rzeczy produkowanej.
Heh pewnie bys nie przypuszczal ze taki drobny programik ktory zrobiles na swoj wlasny uzytek przysporzy Ci tyle dodatkowej straty czasu przez forum
A tak z ciekawosci, przy uwzglednieniu: Sprzedaj nadmiarowe surowce i polprodukty... to sie odnosi do calego zapasu? Gdy pozwolilem na Kup/Sprzedaj - innym rasom - wyczyscili mi wszystko do zera
Heh pewnie bys nie przypuszczal ze taki drobny programik ktory zrobiles na swoj wlasny uzytek przysporzy Ci tyle dodatkowej straty czasu przez forum
-
Latach
Porównałem działanie obu kalkulatorów i muszę przyznać, że oni mają lepszy algorytm uzupełniający kompleks w fabryki. W moim jest to chyba najprostsza możliwa wersja, tzn. sprawdzaj w pętli i dodawaj to czego brakuje. Wygląda na to, że będę musiał znowu przysiąść do tej funkcji 
Sprzedaj nadmiarowe surowce i półprodukty w kalkulatorze odnosi się tylko do różnicy (nadmiaru) między tym co kompleks wymaga a tym co dla siebie produkuje. To jest bardzo teoretyczna opcja i w zasadzie wylicza maksymalny zysk jaki można by było uzyskać z takiego kompleksu - ale w grze to chyba jest niewykonalne.
Sprzedaj nadmiarowe surowce i półprodukty w kalkulatorze odnosi się tylko do różnicy (nadmiaru) między tym co kompleks wymaga a tym co dla siebie produkuje. To jest bardzo teoretyczna opcja i w zasadzie wylicza maksymalny zysk jaki można by było uzyskać z takiego kompleksu - ale w grze to chyba jest niewykonalne.
-
mcjanu

-
Mani_

-
Latach
Dzięki mcjanu - nie wiem tylko jak głęboko jest "głęboko" - do testów odpaliłem program z takiego katalogu "D:\Program Files\Common Files\GTK\2.0\share\themes\Raleigh\gtk-2.0\release" i działał bez problemu - może był jakiś komunikat o błędzie ?
Mani, używam GCC w wersji 3.4.5, a okienka wspomagane są biblioteką wxWidgets 2.8
Mani, używam GCC w wersji 3.4.5, a okienka wspomagane są biblioteką wxWidgets 2.8
-
Mani_

A i w jakim jezyku piszesz ten program ?
Mialem sie spytac wczesniej, ale jakos mi ucieklo to pytanie
Mialem sie spytac wczesniej, ale jakos mi ucieklo to pytanie
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
-
mcjanu

Zrobilem pare testów i ...
Jak uruchamiam kalkulator z następującej ścieżki :
E:\Gry\X3 Reunion\KompleksKalkulator\
to mam standardowe okienko windows z takim komunikatem
Wystąpił problem z aplikacją Kompleks_kalk.exe i zostanie ona zamknięta. Przepraszamy za kłopoty.
Wystarczy usunąć spacje w X3Reunion i wszystko gra...
To jest bardzo mała niedogodność i bardziej estetyczna niż funkcjonalna, więc nie ma co się nią przejmować
Pozdrawiam
Jak uruchamiam kalkulator z następującej ścieżki :
E:\Gry\X3 Reunion\KompleksKalkulator\
to mam standardowe okienko windows z takim komunikatem
Wystąpił problem z aplikacją Kompleks_kalk.exe i zostanie ona zamknięta. Przepraszamy za kłopoty.
Wystarczy usunąć spacje w X3Reunion i wszystko gra...
To jest bardzo mała niedogodność i bardziej estetyczna niż funkcjonalna, więc nie ma co się nią przejmować
Pozdrawiam
-
Latach
v. 0.9
Wersja 0.9
Lepszy (moim zdaniem) sposób przedstawienia danych na wydruku, polecenie Uzupełnij dodaje kopalnie do kompleksu - trzeba podać maksymalną wartość złoża jakie mamy do dyspozycji. Zoptymalizowałem "nieco" to polecenie i mocno się zdziwiłem, bo wyniki są niemal identyczne (dużych testów nie robiłem) co w FactoryComplexCalculatorX3 - rozbieżności na pewno będą bo mój kalkulator nie zezwala na występowanie nawet drobnego ułamka niedoborów.
Zmienił się sposób zapisu i odczytu pliku kompleksu - głównie po to, aby można było zobaczyć na jakim złożu zbudowana jest kopalnia - pliki z poprzednich wersji są odczytywane, ale trzeba na nowo wprowadzić kopalnie (bo są traktowane jakby był zbudowane na złożu 0).
Oczywiście czekam na błędy i inne anomalie
Pozdrawiam
Lepszy (moim zdaniem) sposób przedstawienia danych na wydruku, polecenie Uzupełnij dodaje kopalnie do kompleksu - trzeba podać maksymalną wartość złoża jakie mamy do dyspozycji. Zoptymalizowałem "nieco" to polecenie i mocno się zdziwiłem, bo wyniki są niemal identyczne (dużych testów nie robiłem) co w FactoryComplexCalculatorX3 - rozbieżności na pewno będą bo mój kalkulator nie zezwala na występowanie nawet drobnego ułamka niedoborów.
Zmienił się sposób zapisu i odczytu pliku kompleksu - głównie po to, aby można było zobaczyć na jakim złożu zbudowana jest kopalnia - pliki z poprzednich wersji są odczytywane, ale trzeba na nowo wprowadzić kopalnie (bo są traktowane jakby był zbudowane na złożu 0).
Oczywiście czekam na błędy i inne anomalie
Pozdrawiam
-
Deady

Wydruk perfekcyjny wrecz Latach
Swietna robota. Nie wiem tylko czy opcja uzupelnienia z dodaniem najwiekszej wartosci asteroidu bedzie dzialac. Sprawdzilem w nastepujacy sposob: Wskazalem kilka fabryk torped pozoga do budowy. Uzupelnij - i wstawil mi cos co potrzebuje -i to co mam. Wiesz.. jedno z drugim powiazane.. jak ma sie mniejsze wydobycie - mniej trzeba ogniw itd itp. Pozdrawiam
Uprasza sie wszystkich - o przejscie pod ten adres: http://www.xudb.pl/ jesli chca uczestniczyc w forumowch dywagacjach.
-
Latach
Dzięki
,
ale chyba nie do końca wiem o co Ci chodzi - bo jeżeli masz już jakąś kopalnię wybudowaną w kompleksie to ją normalnie wstawiasz tak jak inne fabryki (po wczytaniu save'a z poprzedniej wersji (do 0.84 włącznie) trzeba jeszcze raz ją dodać/edytować). Po naciśnięciu Uzupełnij podajesz sam jakie złoże Cię interesuje (60 to tylko domyślna wartość) - jeżeli w systemie nie ma takich dużych asteroid, to najlepiej podać takie, których jest najwięcej - po prostu ta wartość jest wykorzystywana do określenia minimalnej liczby kopalń, jakie trzeba dodać do kompleksu (a jeżeli nie trzeba, to nie powinna się żadna dopisać). Podczas uzupełniania, kopalnie które są już wybudowane w kompleksie, także są uwzględniane.
Pozdrawiam
ale chyba nie do końca wiem o co Ci chodzi - bo jeżeli masz już jakąś kopalnię wybudowaną w kompleksie to ją normalnie wstawiasz tak jak inne fabryki (po wczytaniu save'a z poprzedniej wersji (do 0.84 włącznie) trzeba jeszcze raz ją dodać/edytować). Po naciśnięciu Uzupełnij podajesz sam jakie złoże Cię interesuje (60 to tylko domyślna wartość) - jeżeli w systemie nie ma takich dużych asteroid, to najlepiej podać takie, których jest najwięcej - po prostu ta wartość jest wykorzystywana do określenia minimalnej liczby kopalń, jakie trzeba dodać do kompleksu (a jeżeli nie trzeba, to nie powinna się żadna dopisać). Podczas uzupełniania, kopalnie które są już wybudowane w kompleksie, także są uwzględniane.
Pozdrawiam
-
LeWaR

Ostatni post był już bardzo dawno, więc wątek odgrzewam jak kotleta.
Latach: Kiedy będzie następna wersja??
Latach: Kiedy będzie następna wersja??
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
XTC+XRM | Albion Prelude
-
Latach
-
LeWaR

Ok, dzięki Latach za info 
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
XTC+XRM | Albion Prelude
XTC+XRM | Albion Prelude
-
Deady

Latach... nie spac - dzialac 
W xtm 7.0.3 - za pomoca Twojego kalkulatora ustalilem ze dla potrzeb produkcji ogniw trza to i to. Zakupione fabryki w miejscach wskazanych. Po ustawieniu.. sie okazuje iz brak do ciaglosci produkcji - stekow, rancza.... a co za tym idzie za mala ilosc produkcji ogniw ( i potrzebnej reszty). Da sie cos z tym zrobic?
Ja naprawde lubialem ten programik... po polsku i przez jednego z "naszych" splododzony 
W xtm 7.0.3 - za pomoca Twojego kalkulatora ustalilem ze dla potrzeb produkcji ogniw trza to i to. Zakupione fabryki w miejscach wskazanych. Po ustawieniu.. sie okazuje iz brak do ciaglosci produkcji - stekow, rancza.... a co za tym idzie za mala ilosc produkcji ogniw ( i potrzebnej reszty). Da sie cos z tym zrobic?
Uprasza sie wszystkich - o przejscie pod ten adres: http://www.xudb.pl/ jesli chca uczestniczyc w forumowch dywagacjach.
-
Latach
Byłbym wdzięczny za plik z kompleksem, albo za listę fabryk w kompleksie, na maila latach@interia.pl. W weekend obejrzę to z bliska.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Deady

Podeslalem Ci pliki: Zrzut ekranu widoku fabryki i potrzebnych surowcow, jak i wynik potrzebnych fabryk do kompleksu 
-
Deady

I jak tam ? Cos sie wyjasnilo moze? Dasz rade to jakos naprawic? 
Zaczynam od nowa (znowu eh)... i przydalby sie w pelni dzialajacy.
Zaczynam od nowa (znowu eh)... i przydalby sie w pelni dzialajacy.