[X3] Kompleks kalkulator (update 11.03.2007)

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Wiencek14
x3ap

Post by Wiencek14 »

powiem szczerze: przydała by się opcja drukowania, wygodniej jest kiedy można mieć wszystkie informacje na papierze :)
X3 2.5 + BP 3.1.07 + XTM 0.7.3 + Salvage Claim Software + Bail Signal Extension
Gra od nowa: Bankrut zabójca
Latam: Xen. P (pierwsze 15 min. gry ?!)
Jeden kompleksik produkujący Osłony 1MJ i Krzem... (od czegoś trzeba zacząć :) )
Deady
x2

Post by Deady »

Heh ;) Kolejny przydatny pomysl... a jak juz drukowania.. to moze i przy okazji.. zapisz do pliku *.txt ?:) Z danymi np: Jakie, ile, (ilosc lacznikow mozna by sobie odpusicic, zawsze jeden mniej od sumy fabryk), cena, bilans, oraz tylko co w nadmiarze, a co trzeba dokupic.
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Proponuje, aby program sam wstawiał średnie ceny za towary, i tak można je zmienić ale zniknie te denerwujące mruganie na czerwono....
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Latach

Post by Latach »

Mały update - poprawiłem błąd w Uzupełnij pokazujący czasem ujemne złoże dla bardzo małego zapotrzebowania w surowce kopalne.

Chyba zrobię opcję wydruku - podczas gry wydaje się to przydatne :)
Ceny średnia zamiast migania też będą.
Może zamiast zapisu do txt, od razu wydrukować sobie do pdf (choćby QPrinter) ?
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Fajny i przydatny ten kalkulator :) .
Najbardziej podoba mi się ta wzmianka:
Kompleks zwróci się po: 73:37:47 czasu gry. :roll:
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
stareprawo
x2

Post by stareprawo »

Latach - użyłem Twego produktu po raz pierwszy z 1,5 mies. temu gdy połowa okien była nieczynnych i teraz dopiero ściągnąłem nową wersję. Efekt mnie zdumiał. Jesteś Wielki.
Pozdrawiam
XTC core 2 duo E 7600 GeForce 280
Barkas
x3tc

Post by Barkas »

Latach, po uruchomieniu twego programu nie chce się już wracać do obcojęzycznych. Natomiast dodanie opcji wydruku, bądź eksportu do pliku jak najbardziej polecane. To naprawdę b. pomaga potem przy budowaniu.
Inna sprawa, nie pamiętam, może to już jest zaimplementowane, ale jeśli nie, to warto dodać coś takiego, jak np. uzupełnienie brakującego surowca przez zakup po konkretnej cenie, bo nie w każdym kompleksie będziemy mogli/chcieli (niepotrzebne skreślić) wybudować np. kopalnie.

DYoda, nie spotkałem takiego skryptu, który układałby ładnie stcje w kompleksie. Jest/był jakiś program/skrypt czy też mod niemiecki pomagający przy budowaniu /Factory Constructor Complex/, ale go nie używałem na wszelki wypadek, żeby czegoś sobie nie pomieszać w grze. Są strony niemieckie dokładnie opisujące, jak można sobie pomóc w zachowaniu porządku przy budowie kompleksu. Pytanie: Czy warto stracić 10 godz., by nasz mega-komplex wyglądał nieco lepiej. I tak przecież człowiek unika wlatywania do kompleksów złożonych z ok. 50 fabryk. Ja budując z zasady posługuję się obrazem kostki Rubika. Komplex to warstwy i kolumny fabryk. Trzeba zaplanować początek = HUB, stanowisko dokujące i wokół budować swoją 'kostkę'. Ja przyjąłem zasadę: odległość między dwoma fabrykami = 2 km. Wiekszość fabryk w tym się mieści. Dla nietypowych trzeba brać poprawkę. Tej zasady nie stosuję, jeśli buduję kompleks złożony jedynie z kopalń. Tu wyznacznikiem jest odległość 16 km od HUB - to minimum, by można było podłączyć kopalnię do całości. I na takie minimum podciągam Promieniem Holującym leżące zbyt daleko kopalnie. A że wychodzi trochę jak pajęczyna - trudno. W Ore Belt Połączyłem wszystkie asteroidy silikonowe o zawartości rudy 25+ (bodaj 15), dodałem 8 elektrowni XL, 45 kryształów, 19 BoGas, 18, BoFu, i mam niekończące się źródło energii i kryształów, trochę jest tam plątaniny rur, ale jeszcze znośnie. ;)
Deady
x2

Post by Deady »

ok.. policzylem: 105 fabryk w 1 sektorze? :o pozazdroscic mocy przerobowej kompa :D
Latach

Post by Latach »

:D
Ciągle walczę z wydrukiem, i jeżeli zupełnie nie wyjdzie (na razie mogę drukować tylko na jednej stronie) to będzie zapis do *.txt :(
Jeżeli kompleks potrzebuje jakiegoś towaru, to w podliczeniu od przychodu odejmowana jest cena za towar pomnożona przez zapotrzebowanie - można uznać, że jest to taki natychmiastowy zakup.

Bałbym się wlatywać w ogóle to takiego sektora, bo kilku moich pilotów potrafiło rozsmarować statek na kompleksie złożonym z 8 fabryk (a latają wprost cudownie jak nie patrzysz im na ręce :P (tzn. jesteś po za sektorem)).
Barkas
x3tc

Post by Barkas »

Latach, ano właśnie - budowa tego molocha trochę trwała /dwa wieczory chyba/ , ale straciłem na szsczęście tylko jeden z patrolujących sektor statków. Natomiast do samego zaprojektowania go użyłem już twego kalkulatora.

Deady, co do wydajności, hmmm nie wiem, mam leciwego na dziś AMD Athlona 2600+ 1,9GHz /cokolwiek by to oznaczało.../, sporo RAMu - 2G i GF 6800 GS/XT 512MB /cokolwiek by to oznaczało.../. Zrobiłem sobie natomiast osobny profil do gier, wg wskazówek z portalu Adamantytowej Wieży, z działu poświęconego usprawnianiu Morrowinda - obecne są wtedy tylko podstawowe procesy XP.

Sektory w swojej grze wyczyściłem też z małych asteroidów, to naprawdę dodało kopa. Tam, gdzie stoi największy kompleks - coś 120+ fabryk, wcześniej absolutnie nie dało się latać, teraz można i to całkiem znośnie, o ile nie trzeba tam walczyć ;).
Deady
x2

Post by Deady »

No tak, specem nie jestem Barkas, ale taka ilosc pamieci - nie powoduje notorycznego mielenia dysku ;) W dodatku 3x lepsza karta graficzna - suma - swoje robi (moja karta 128/128 i 512Mb 400).
Numer z usuwaniem zbednych skal znam ;) zastosowalem :)
A odnosnie tego hmm dodatkowego profilu do gier to ja bym prosil o jakas blizsza informacje, badz linka. Bede sie meczyl jeszce ze 2-3 miesiace na swoim zlomie, wiec.. pewnie sie przyda kazde - wyrzucenie jakiegos zbednego procesu.
Barkas
x3tc

Post by Barkas »

Deady, skorzystałem z informacji zawartych pod tym linkiem:

http://www.elderscrolls.phx.pl/index.ph ... Itemid=331

Trzeba oczywiście być ostrożnym, zwłaszcza tworząc nowe profile, żeby czegoś nie popsuć. Mi poszło bez problemu, mimo że wielkim znawcą komputerów to ja nie jestem. Życzę powodzenia.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Co do wylaczania niepotrzebnych procesow, to polecam sie takze :).
Mozesz napisac swoja liste, a ja ci moge polecic, co jest potrzebne, a co mozna wylaczyc.

Tak samo moge polecic sporo programow optymalizujacych dzialanie kompa. Korzystam i jestem zadowolony. Windows Xp ma ponad rok i nie wymaga reinstalu. Nie to co wielu moich znajomych juz po miesiacu reinstaluja system :O. Masakra. Po prostu szkoda nerwow :\.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Deady
x2

Post by Deady »

Barkas, Mani - dzieki za linka i checi ;) Przypomne sie w stosownym (niedlugim) czasie ;)
Latach

v. 0.84

Post by Latach »

Wersja 0.84
Dodałem opcję wydruku - drukowane są fabryki, rasa od której pochodzą oraz liczba sztuk. Zaraz za nimi drukowane są towary wymagane przez kompleks i te, które ma w nadmiarze.
Swoją drogą ustawianie i dzielenie prostego tekstu na strony to pokręcona robota :roll: . Nie mam pojęcia jak ci kolesie od Office'a to robią :P.

W sumie ważna uwaga - nie miałem okazji przetestować wydruku na "żywej" drukarce - do dyspozycji miałem tylko software'ową (QPrinter - pdf wyglądały dobrze).

Pozdrawiam
Deady
x2

Post by Deady »

Mniami ;) A jakby tak dolozyc lokalizacje stoczni do zakupu tych fabryk ? Co by nie trzeba bylo dopisywac recznie ? Bedzie problem ? :)

PS - ciekawy naglowek ma strona do wydruku :P ;)
Latach

Post by Latach »

Problem będzie tego rodzaju - skończyła mi się kartka w poziomie :P (fakt można drukować obróconą stronę), ale większym będzie to, że część fabryk można dostać w więcej niż jednym systemie i musiałbym przeformatować układ tekstu na stronie (nawet na obróconej stronie wtedy już się nie zmieści), nie wiem czy to jest warte zachodu (a było trochę tylko po to, aby uzyskać wydruk na kilku stronach) - no chyba, że mikroskopijną czcionką zamiast rasy :?
Deady
x2

Post by Deady »

Sam uznasz czy gra warta świeczki ;) Jak widzisz niecnie wykorzystuje Twoje zaangażowanie, wiec trudno żebym jeszcze marudzil.
Mialem tylko na mysli to, iz jesli sama rasa jest w tej informacji malo istotna (chyba ze jest jakis powod aby zakupu dokonac Wytworni krysztalow - u Splitow zamiast np Argonow), tak info w ktorym sektorze bylby wygodny. Wiadomo ze niektore fabryki sa tylko w jednej stoczni ;)
Wiencek14
x3ap

Post by Wiencek14 »

przydała by się całkowita cena jak i cena za pojedyńczą fabrykę a najlepiej wszystkie informacje zawarte w kalkulatorze co do jednej cyfry :D
X3 2.5 + BP 3.1.07 + XTM 0.7.3 + Salvage Claim Software + Bail Signal Extension
Gra od nowa: Bankrut zabójca
Latam: Xen. P (pierwsze 15 min. gry ?!)
Jeden kompleksik produkujący Osłony 1MJ i Krzem... (od czegoś trzeba zacząć :) )
Deady
x2

Post by Deady »

Hmm niescislosc czy drobny blad sie wkradl? ;) Za pomoca kalkulatora wykalkulowalem sobie 8x Farma pszenicy L, 4xElekt. Sl.M, 1xElekt.Sl.L, 4xWytwornia kr, i kopalnia krzemu L:31. Sprawdze to wieczorem, ale w kalkulatorze nie bylo w Potrzebnych: Stekow wolowych. Z roozpedu ja postawilem nie wnikajac co kazda z fabryk potrzebuje. No wlasnie.. w kalk nie bylo - w rzeczywistoscia sa potrzebne, wiec teraz pozostalo mi tylko skupowac. A mial byc samowystarczalny ;)

Return to “Polskie / Polish X-Forum”