[X3] Kompleks kalkulator (update 11.03.2007)

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Latach

Post by Latach »

Zanim zacznę roundować i floorować, wystarczy zmienić double na float :D naprawdę nie wiem po co było mi tyle miejsc po przecinku ;)
Latach

ver 0.8

Post by Latach »

Wersja 0.8
Inny wygląd (screen w pierwszym poście) - jednak dobrze działa (wygląda) dopiero od rozdzielczości 1280x1024. Jeżeli trzeba będzie to spróbuję przerobić na 1024x768.

Wszystko liczy się automatycznie, wystarczy tylko zbudować kompleks i wprowadzić ceny :P
Poprawiłem zaokrąglanie ułamków, już nie powinno być sytuacji 0!=0 :D, wywoływane okienka pojawiają się obok kursora myszki po dwukliknięciu, ale pomoc muszę zbudować teraz od nowa :(

Pozdrawiam
koniczynka

Post by koniczynka »

Zachecony na chacie uzylem. Teraz jest nowa wersja wiec rowniez to zrobie. W poprzedniej wersji zaobserwowalem:
- pomimo teoretycznego bilansowania sie w 2ch kompleksach mam naddatki, a w jednym przypadku niedobor.
Nie traktowalbym tego jako blad programowy bo nie dam sobie reki uciac ze w miedzyczasie ktorys z UT nie odwiedzil kompleksu i kompleksy rowniez nie dzialaly wystarczajaco dlugo by stwierdzic to jako fakt.
Mam takie dyletanckie pytanie:
Czy przy surowcach wydobywanych kalkulator uwzglednia % wydobycia z danej asteroidy. [Bo wyzej opisany przyklad wlasnie takich dotyczy].
Moje wrazenie jest takie ze w zaleznosci od tego procentu kompleks sie bedzie bilansowal lub nie, bo wydaje mi sie ze to jest m/n czynnik zmienny [inaczej powiedzmy przebiega wydobycie z fabryki M na asteroidzie 13% a inaczej na 60%. Jezeli jest inaczej to mnie wyprostujcie :)].
PS: Latach [respect] za robote ktora wykonales. !
Latach

Post by Latach »

Od wersji 0.8 nie powinno już być nie bilansujących się towarów (mimo, że produkcja=zapotrzebowanie).
Przy surowcach wydobywanych kalkulator uwzględnia asteroid, na którym została zbudowana kopalnia (w kalkulatorze po wybraniu kopalni, a przed naciśnięciem OK, możliwe jest wpisanie złoża asteroidy (to chyba nie jest %, bo niektóre asteroidy z rudą mają ponad 100)).
Odniosłeś dobre wrażenie, bo od tej wartości zależy ilość wydobywanego surowca, czas cyklu wydobycia, oraz zużycie ogniw energetycznych na 1 cykl.
Z tego wątku wziąłem wzory http://forum3.egosoft.com/viewtopic.php?t=110986 i są na 100% dobre (a sprawdziłem wiele asteroid :)). Jeżeli chcecie to mogę załączyć tabelkę Excel'a, czy innego OpenOffice'a z zależnością parametrów kopalni od wielkości złoża asteroidy.
koniczynka

Post by koniczynka »

Dzieki - sciagam osemke :)
Wiencek14
x3ap

Re: [X3] Kompleks kalkulator (update 18.02.2007)

Post by Wiencek14 »

Latach wrote:...jednak na ekranie poniżej 1280x1024 nie będzie najlepiej...
Tym bardziej powinieneś to naprawić... bo większość osób ma 1024x768,
Np. Ja :D
X3 2.5 + BP 3.1.07 + XTM 0.7.3 + Salvage Claim Software + Bail Signal Extension
Gra od nowa: Bankrut zabójca
Latam: Xen. P (pierwsze 15 min. gry ?!)
Jeden kompleksik produkujący Osłony 1MJ i Krzem... (od czegoś trzeba zacząć :) )
Latach

v. 0.81

Post by Latach »

Wersja 0.81
Kalkulator już obsługuje rozdzielczości 1024x768 oraz 1280x1024. Inne pośrednie nie powinny sprawiać problemów. Od wysokości ekranu ok. 1000 pikseli wykorzystywana jest wersja 1280x1024.

Pozdrawiam
Deady
x2

Post by Deady »

Cacy latach ;)
A tak z ciekawosci, jesli juz tyle czasu nad nim spedziles, nie dalo by sie.. hm.. ustawic tak programu, zeby byl wybor - dopasowania fabryk - wlasne - badz generowane przez sam program ? ;) Wiesz... Wlasne - to sami sobie wstawiamy wielkosc, i ilosc fabryk. Automatyczne.. to byloby cosik takiego - ze podajemy w pierwszym wierszu iz chcemy produkowac droidy w skali 6 fabryk. A program automatycznie sprawdzi, dopasuje i wstawi - reszte potrzebnych.. pytajac sie czy mamy jakies juz zrodlo surowcow do wykorzystania: (ruda, krzem), a jesli tak to z jakim pokladem ;)
Pytanie dyletanckie.. nie mam bladego pojecia jak sie takie cos pisze...dlatego ciekawy jestem odpowiedzi. Czy to mozliwe, i ile bys musial swojego czasu na to poswiecic ;)
Dlaczego pytam. Mam nadzieje (pewnie plonna) ze w przyszlosci w x-4 wreszcie Ego przyjdzie na mysl, iz jesli gra nie ma jako tako konca, to moze warto by pozwolic na save z x-3, ktore by kontynuowaly nasz dorobek. W koncu... kazdy chce zbudowac swoje imperium... tylko... dlaczego co kilka lat trzeba zaczynac od nowa... z podobnymi zasadami ;)
Ale to juz insza inszosc.
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

uchuchuchu, nad takim czymś to trzeba by było kilka nocek nprzesiedzieć ;)
Deady
x2

Post by Deady »

kilka nocek.. hm... a ile by trza bylo piwa postawic za ten czas ? :P ;)
wiesz... jak sie jest tumanem w danej dziedzinie, to albo sie za cos placi, albo liczy na czyjes dobre checi ;) no co.. w koncu piekielko musi byc czyms wybrukowane :P ;)
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Deady wrote:kilka nocek.. hm... a ile by trza bylo piwa postawic za ten czas ? :P ;)
o, akurat tak mi się nie chce nad Xudb nowym pracować, dostane dodatrek motywujący w "%"?

Zaznaczam jednak że preferuję produkty krajowe, mające w nazwie "Lech" ;)
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Deady wrote:to byloby cosik takiego - ze podajemy w pierwszym wierszu iz chcemy produkowac droidy w skali 6 fabryk. A program automatycznie sprawdzi, dopasuje i wstawi - reszte potrzebnych.. pytajac sie czy mamy jakies juz zrodlo surowcow do wykorzystania: (ruda, krzem), a jesli tak to z jakim pokladem ;)
Świetny pomysł. Wszystkie kalkulatory zaczynają kompleks od początku. Nikt nie wpadł jeszcze na pomysł aby zacząć od końca :)
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Latach

Post by Latach »

Deady wrote:...A tak z ciekawosci, jesli juz tyle czasu nad nim spedziles, nie dalo by sie.. hm.. ustawic tak programu, zeby byl wybor - dopasowania fabryk - wlasne - badz generowane przez sam program ?...
Jest to jak najbardziej do wykonania - będę musiał tylko nad tym trochę pomyśleć (na zasadzie - będzie wtedy, kiedy będzie).
Może zamiast pytać się o asteroidy jakie mamy do dyspozycji, lepiej samemu wstawić kopalnie zaraz po żądanych fabrykach ? Wynik jest ten sam, a odpada całe okienko, które tak naprawdę dublowało by działanie okna głównego. A przynajmniej tak ja to widzę ;)

A co do X4, ciekawe kto tym razem rozwali tak mozolnie budowane imperium :P
Wiencek14
x3ap

Post by Wiencek14 »

Latach wrote:A co do X4, ciekawe kto tym razem rozwali tak mozolnie budowane imperium :P

Pewnie ziemianie :lol: :lol: :lol:
X3 2.5 + BP 3.1.07 + XTM 0.7.3 + Salvage Claim Software + Bail Signal Extension
Gra od nowa: Bankrut zabójca
Latam: Xen. P (pierwsze 15 min. gry ?!)
Jeden kompleksik produkujący Osłony 1MJ i Krzem... (od czegoś trzeba zacząć :) )
Deady
x2

Post by Deady »

Latach.. mozna i tak ;) Mnie tam za jedno.. bylyby to wlasnie w ten sposb dzialalo ;) Odnosnie samej rudy badz krzemu... zeby chociaz podal sam stopien wydobycia, potrzebny do prawidlowego dzialania kompleksu.
Wtedy wiadomo bedzie - gdzie to stawiac, zakladajac ze wogole sie taka asteroida znajdzie w "chcianym" miejscu.

Rafio - jak najbardziej krajowe z tym ze wole te z z bialym napisaem na czerwonym tle, odnoszacym sie do nazwy pewnej miejscowosci (co by krypto nawet reklamy nie uprawiac) :lol: Zalacznik do umowy zawsze mozna dolaczyc :P ;) Z tym ze to wykonawca okresla cene wywolawcza... ja co najwyzej sie potarguje.. jak mi z kilkoma skrzynkami wyskoczysz :D
A tak juz calkiem BTW - Moze by Ci i jakies motywujace zorganizowac jednak do tego xudb ? :P ;)
Latach

v. 0.82

Post by Latach »

Wersja 0.82
Dorobiłem przycisk Uzupełnij - program sam dołączy wymagane fabryki do tych już istniejących - oprócz kopalń, które trzeba samemu postawić (najlepiej od razu na samym początku arkusza).
Przycisk Grupuj - w zasadzie jest to pochodna powyższej funkcji - porządkuje bałagan w kompleksie (w Uzupełnij jest ona uruchamiana automatycznie) - łączy fabryki występujące kilka razy w kalkulatorze w jedną o większej liczebności. Tak jak powyższa nie łączy kopalń oraz fabryk pochodzących od różnych ras.

Pozdrawiam
Deady
x2

Post by Deady »

:lol:
Super :D Wreszcie nie trzeba zmudnie bawic sie w dobor wlasciwych wielkosci i ilosci fabryk ;)
Wielkie dzieki Latach ze Ci sie chcialo to zrobic :D
EDIT
Mniam :) No i czego wiecej chciec do kompleksow ;)
Moze.. hm no taki maly jeszcze.. dodatkowy.. z napisem: Wyczysc ;) Czy ja naciagam jego dobra wole ?:D :P ;)
Latach

v. 0.83

Post by Latach »

Wersja 0.83
Dodałem przycisk Wyczyść :D. D'oh, to chyba było takie oczywiste, ale dlaczego nie zrobiłem tego wcześniej ? :headbang:
Teraz po użyciu przycisku Uzupełnij program podaje też jak dużych asteroid szukać. Podanego wyniku nie należy brać dosłownie, bo samo wyznaczenie wydajności kopalni na podstawie złoża ma w sobie kilka zaokrągleń, więc odwrotny proces jest obarczony co najmniej tym błędem. Ale bez przesady - do wartości 40 błąd wynosi +/- 1, około wartości 100 wynosi +/- 3. Ogólnie nie da się tego dokładnie wyznaczyć.

Pozdrawiam
Deady
x2

Post by Deady »

No to chyba teraz przyjdzie Ci tylko kolorowac z nudow ten program ;)
Niech Ci kontenery z Gwiezdna woda zalewaja poklad, a teladihuana rosnie nawet w wiezyczkach za ten programik :D:D:D
DYoda
x2

Post by DYoda »

Programik pierwsza klasa :D
A korzystasjac z okazji ze tu o kompleksach mowa mam pytanko : czy da się w jakiś prosty i przyjemny sposób zrekonfigurować ustawienie stacji w kompleksie ? Bo za pomocą promienia holowniczego to się pokroje :( (moze jakis edytor ?)
Mam straszny bałagan w systemie a ustawiac ok 30 stacji ręcznie to już wole tam nie zagladać.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”