[X3] Kompleks kalkulator (update 11.03.2007)
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
Latach
-
Latach
ver 0.8
Wersja 0.8
Inny wygląd (screen w pierwszym poście) - jednak dobrze działa (wygląda) dopiero od rozdzielczości 1280x1024. Jeżeli trzeba będzie to spróbuję przerobić na 1024x768.
Wszystko liczy się automatycznie, wystarczy tylko zbudować kompleks i wprowadzić ceny
Poprawiłem zaokrąglanie ułamków, już nie powinno być sytuacji 0!=0
, wywoływane okienka pojawiają się obok kursora myszki po dwukliknięciu, ale pomoc muszę zbudować teraz od nowa 
Pozdrawiam
Inny wygląd (screen w pierwszym poście) - jednak dobrze działa (wygląda) dopiero od rozdzielczości 1280x1024. Jeżeli trzeba będzie to spróbuję przerobić na 1024x768.
Wszystko liczy się automatycznie, wystarczy tylko zbudować kompleks i wprowadzić ceny
Poprawiłem zaokrąglanie ułamków, już nie powinno być sytuacji 0!=0
Pozdrawiam
-
koniczynka
Zachecony na chacie uzylem. Teraz jest nowa wersja wiec rowniez to zrobie. W poprzedniej wersji zaobserwowalem:
- pomimo teoretycznego bilansowania sie w 2ch kompleksach mam naddatki, a w jednym przypadku niedobor.
Nie traktowalbym tego jako blad programowy bo nie dam sobie reki uciac ze w miedzyczasie ktorys z UT nie odwiedzil kompleksu i kompleksy rowniez nie dzialaly wystarczajaco dlugo by stwierdzic to jako fakt.
Mam takie dyletanckie pytanie:
Czy przy surowcach wydobywanych kalkulator uwzglednia % wydobycia z danej asteroidy. [Bo wyzej opisany przyklad wlasnie takich dotyczy].
Moje wrazenie jest takie ze w zaleznosci od tego procentu kompleks sie bedzie bilansowal lub nie, bo wydaje mi sie ze to jest m/n czynnik zmienny [inaczej powiedzmy przebiega wydobycie z fabryki M na asteroidzie 13% a inaczej na 60%. Jezeli jest inaczej to mnie wyprostujcie
].
PS: Latach [respect] za robote ktora wykonales. !
- pomimo teoretycznego bilansowania sie w 2ch kompleksach mam naddatki, a w jednym przypadku niedobor.
Nie traktowalbym tego jako blad programowy bo nie dam sobie reki uciac ze w miedzyczasie ktorys z UT nie odwiedzil kompleksu i kompleksy rowniez nie dzialaly wystarczajaco dlugo by stwierdzic to jako fakt.
Mam takie dyletanckie pytanie:
Czy przy surowcach wydobywanych kalkulator uwzglednia % wydobycia z danej asteroidy. [Bo wyzej opisany przyklad wlasnie takich dotyczy].
Moje wrazenie jest takie ze w zaleznosci od tego procentu kompleks sie bedzie bilansowal lub nie, bo wydaje mi sie ze to jest m/n czynnik zmienny [inaczej powiedzmy przebiega wydobycie z fabryki M na asteroidzie 13% a inaczej na 60%. Jezeli jest inaczej to mnie wyprostujcie
PS: Latach [respect] za robote ktora wykonales. !
-
Latach
Od wersji 0.8 nie powinno już być nie bilansujących się towarów (mimo, że produkcja=zapotrzebowanie).
Przy surowcach wydobywanych kalkulator uwzględnia asteroid, na którym została zbudowana kopalnia (w kalkulatorze po wybraniu kopalni, a przed naciśnięciem OK, możliwe jest wpisanie złoża asteroidy (to chyba nie jest %, bo niektóre asteroidy z rudą mają ponad 100)).
Odniosłeś dobre wrażenie, bo od tej wartości zależy ilość wydobywanego surowca, czas cyklu wydobycia, oraz zużycie ogniw energetycznych na 1 cykl.
Z tego wątku wziąłem wzory http://forum3.egosoft.com/viewtopic.php?t=110986 i są na 100% dobre (a sprawdziłem wiele asteroid
). Jeżeli chcecie to mogę załączyć tabelkę Excel'a, czy innego OpenOffice'a z zależnością parametrów kopalni od wielkości złoża asteroidy.
Przy surowcach wydobywanych kalkulator uwzględnia asteroid, na którym została zbudowana kopalnia (w kalkulatorze po wybraniu kopalni, a przed naciśnięciem OK, możliwe jest wpisanie złoża asteroidy (to chyba nie jest %, bo niektóre asteroidy z rudą mają ponad 100)).
Odniosłeś dobre wrażenie, bo od tej wartości zależy ilość wydobywanego surowca, czas cyklu wydobycia, oraz zużycie ogniw energetycznych na 1 cykl.
Z tego wątku wziąłem wzory http://forum3.egosoft.com/viewtopic.php?t=110986 i są na 100% dobre (a sprawdziłem wiele asteroid
-
Wiencek14

Re: [X3] Kompleks kalkulator (update 18.02.2007)
Tym bardziej powinieneś to naprawić... bo większość osób ma 1024x768,Latach wrote:...jednak na ekranie poniżej 1280x1024 nie będzie najlepiej...
Np. Ja
X3 2.5 + BP 3.1.07 + XTM 0.7.3 + Salvage Claim Software + Bail Signal Extension
Gra od nowa: Bankrut zabójca
Latam: Xen. P (pierwsze 15 min. gry ?!)
Jeden kompleksik produkujący Osłony 1MJ i Krzem... (od czegoś trzeba zacząć
)
-
Deady

Cacy latach
A tak z ciekawosci, jesli juz tyle czasu nad nim spedziles, nie dalo by sie.. hm.. ustawic tak programu, zeby byl wybor - dopasowania fabryk - wlasne - badz generowane przez sam program ?
Wiesz... Wlasne - to sami sobie wstawiamy wielkosc, i ilosc fabryk. Automatyczne.. to byloby cosik takiego - ze podajemy w pierwszym wierszu iz chcemy produkowac droidy w skali 6 fabryk. A program automatycznie sprawdzi, dopasuje i wstawi - reszte potrzebnych.. pytajac sie czy mamy jakies juz zrodlo surowcow do wykorzystania: (ruda, krzem), a jesli tak to z jakim pokladem
Pytanie dyletanckie.. nie mam bladego pojecia jak sie takie cos pisze...dlatego ciekawy jestem odpowiedzi. Czy to mozliwe, i ile bys musial swojego czasu na to poswiecic
Dlaczego pytam. Mam nadzieje (pewnie plonna) ze w przyszlosci w x-4 wreszcie Ego przyjdzie na mysl, iz jesli gra nie ma jako tako konca, to moze warto by pozwolic na save z x-3, ktore by kontynuowaly nasz dorobek. W koncu... kazdy chce zbudowac swoje imperium... tylko... dlaczego co kilka lat trzeba zaczynac od nowa... z podobnymi zasadami
Ale to juz insza inszosc.
A tak z ciekawosci, jesli juz tyle czasu nad nim spedziles, nie dalo by sie.. hm.. ustawic tak programu, zeby byl wybor - dopasowania fabryk - wlasne - badz generowane przez sam program ?
Pytanie dyletanckie.. nie mam bladego pojecia jak sie takie cos pisze...dlatego ciekawy jestem odpowiedzi. Czy to mozliwe, i ile bys musial swojego czasu na to poswiecic
Dlaczego pytam. Mam nadzieje (pewnie plonna) ze w przyszlosci w x-4 wreszcie Ego przyjdzie na mysl, iz jesli gra nie ma jako tako konca, to moze warto by pozwolic na save z x-3, ktore by kontynuowaly nasz dorobek. W koncu... kazdy chce zbudowac swoje imperium... tylko... dlaczego co kilka lat trzeba zaczynac od nowa... z podobnymi zasadami
Ale to juz insza inszosc.
-
Deady

-
LeWaR

Świetny pomysł. Wszystkie kalkulatory zaczynają kompleks od początku. Nikt nie wpadł jeszcze na pomysł aby zacząć od końcaDeady wrote:to byloby cosik takiego - ze podajemy w pierwszym wierszu iz chcemy produkowac droidy w skali 6 fabryk. A program automatycznie sprawdzi, dopasuje i wstawi - reszte potrzebnych.. pytajac sie czy mamy jakies juz zrodlo surowcow do wykorzystania: (ruda, krzem), a jesli tak to z jakim pokladem![]()
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
-
Latach
Jest to jak najbardziej do wykonania - będę musiał tylko nad tym trochę pomyśleć (na zasadzie - będzie wtedy, kiedy będzie).Deady wrote:...A tak z ciekawosci, jesli juz tyle czasu nad nim spedziles, nie dalo by sie.. hm.. ustawic tak programu, zeby byl wybor - dopasowania fabryk - wlasne - badz generowane przez sam program ?...
Może zamiast pytać się o asteroidy jakie mamy do dyspozycji, lepiej samemu wstawić kopalnie zaraz po żądanych fabrykach ? Wynik jest ten sam, a odpada całe okienko, które tak naprawdę dublowało by działanie okna głównego. A przynajmniej tak ja to widzę
A co do X4, ciekawe kto tym razem rozwali tak mozolnie budowane imperium
-
Wiencek14

Latach wrote:A co do X4, ciekawe kto tym razem rozwali tak mozolnie budowane imperium
Pewnie ziemianie
X3 2.5 + BP 3.1.07 + XTM 0.7.3 + Salvage Claim Software + Bail Signal Extension
)
-
Deady

Latach.. mozna i tak
Mnie tam za jedno.. bylyby to wlasnie w ten sposb dzialalo
Odnosnie samej rudy badz krzemu... zeby chociaz podal sam stopien wydobycia, potrzebny do prawidlowego dzialania kompleksu.
Wtedy wiadomo bedzie - gdzie to stawiac, zakladajac ze wogole sie taka asteroida znajdzie w "chcianym" miejscu.
Rafio - jak najbardziej krajowe z tym ze wole te z z bialym napisaem na czerwonym tle, odnoszacym sie do nazwy pewnej miejscowosci (co by krypto nawet reklamy nie uprawiac)
Zalacznik do umowy zawsze mozna dolaczyc
Z tym ze to wykonawca okresla cene wywolawcza... ja co najwyzej sie potarguje.. jak mi z kilkoma skrzynkami wyskoczysz
A tak juz calkiem BTW - Moze by Ci i jakies motywujace zorganizowac jednak do tego xudb ?

Wtedy wiadomo bedzie - gdzie to stawiac, zakladajac ze wogole sie taka asteroida znajdzie w "chcianym" miejscu.
Rafio - jak najbardziej krajowe z tym ze wole te z z bialym napisaem na czerwonym tle, odnoszacym sie do nazwy pewnej miejscowosci (co by krypto nawet reklamy nie uprawiac)
A tak juz calkiem BTW - Moze by Ci i jakies motywujace zorganizowac jednak do tego xudb ?
-
Latach
v. 0.82
Wersja 0.82
Dorobiłem przycisk Uzupełnij - program sam dołączy wymagane fabryki do tych już istniejących - oprócz kopalń, które trzeba samemu postawić (najlepiej od razu na samym początku arkusza).
Przycisk Grupuj - w zasadzie jest to pochodna powyższej funkcji - porządkuje bałagan w kompleksie (w Uzupełnij jest ona uruchamiana automatycznie) - łączy fabryki występujące kilka razy w kalkulatorze w jedną o większej liczebności. Tak jak powyższa nie łączy kopalń oraz fabryk pochodzących od różnych ras.
Pozdrawiam
Dorobiłem przycisk Uzupełnij - program sam dołączy wymagane fabryki do tych już istniejących - oprócz kopalń, które trzeba samemu postawić (najlepiej od razu na samym początku arkusza).
Przycisk Grupuj - w zasadzie jest to pochodna powyższej funkcji - porządkuje bałagan w kompleksie (w Uzupełnij jest ona uruchamiana automatycznie) - łączy fabryki występujące kilka razy w kalkulatorze w jedną o większej liczebności. Tak jak powyższa nie łączy kopalń oraz fabryk pochodzących od różnych ras.
Pozdrawiam
-
Deady

-
Latach
v. 0.83
Wersja 0.83
Dodałem przycisk Wyczyść
. D'oh, to chyba było takie oczywiste, ale dlaczego nie zrobiłem tego wcześniej ?
Teraz po użyciu przycisku Uzupełnij program podaje też jak dużych asteroid szukać. Podanego wyniku nie należy brać dosłownie, bo samo wyznaczenie wydajności kopalni na podstawie złoża ma w sobie kilka zaokrągleń, więc odwrotny proces jest obarczony co najmniej tym błędem. Ale bez przesady - do wartości 40 błąd wynosi +/- 1, około wartości 100 wynosi +/- 3. Ogólnie nie da się tego dokładnie wyznaczyć.
Pozdrawiam
Dodałem przycisk Wyczyść
Teraz po użyciu przycisku Uzupełnij program podaje też jak dużych asteroid szukać. Podanego wyniku nie należy brać dosłownie, bo samo wyznaczenie wydajności kopalni na podstawie złoża ma w sobie kilka zaokrągleń, więc odwrotny proces jest obarczony co najmniej tym błędem. Ale bez przesady - do wartości 40 błąd wynosi +/- 1, około wartości 100 wynosi +/- 3. Ogólnie nie da się tego dokładnie wyznaczyć.
Pozdrawiam
-
Deady

-
DYoda

Programik pierwsza klasa 
A korzystasjac z okazji ze tu o kompleksach mowa mam pytanko : czy da się w jakiś prosty i przyjemny sposób zrekonfigurować ustawienie stacji w kompleksie ? Bo za pomocą promienia holowniczego to się pokroje
(moze jakis edytor ?)
Mam straszny bałagan w systemie a ustawiac ok 30 stacji ręcznie to już wole tam nie zagladać.
A korzystasjac z okazji ze tu o kompleksach mowa mam pytanko : czy da się w jakiś prosty i przyjemny sposób zrekonfigurować ustawienie stacji w kompleksie ? Bo za pomocą promienia holowniczego to się pokroje
Mam straszny bałagan w systemie a ustawiac ok 30 stacji ręcznie to już wole tam nie zagladać.