Mam taki mały dylemat. Obejrzałem wczoraj (po raz kolejny) Zemstę. W scenie końcowej pokazana jest budowa pierwszej Gwiazdy Śmierci. W tym czasie Anakin alias DVader jest młodym gościem w wieku ok. 20 lat.
Teraz przenosimy się do Nowej Nadziei. Tutaj pierwsza Gwiazda Śmierci jest już ukończona i właśnie ją testują (na planecie

), a Rebelia ją niszczy. Od tego momentu upływa trochę czasu, aż do Powrotu Jedi (ile to może być czasu? parę miesięcy, może rok?), gdzie w stadium zaawansowanym jest już druga Gwiazda Śmierci.
I teraz pytanko. Pierwsza Gwiazda zostaje ukończona jak Luke jest jeszcze niby chłopcem, ale ma te 16 czy 18 lat (ile dokładnie, może ktos wie?), więc to sugeruje, że była budowana przez cały ten czas od jego narodzin (a może nawet wcześniej). Tymczasem wygląda na to, że druga Gwiazda powstała pomiędzy Nową Nadzieją a Powrotem jedi?

.
Albo coś jest nie tak z czasem budowy tej drugiej (coś za szybko ją postawili i uruchomili

), albo nie wziąłem pod uwagę jakiejś istotnej sprawy. Może ktoś rzuci więcej światła na ten mroczny wątek

.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.