Polecam opowiadanie Williama Gibsona pod tym samym tytułem, które rozwinięto w w/w film. No i powieść "Neuromancer". No i pozostałe utwory tego pisarza, które stały sie "bazą" dla całego cyberpunk-u:)Sauron11 wrote:(...)- Johny Mnemonic, właśnie się zaczyna na dwójce, chyba nie trzeba przedstawiać, niesamowity klimat, choć to dla zupełnie nocnych marków. JM podoba mi się m.in. za ciekawe powiązanie z tematyką Ghost in the Shell, jedną z najfajniejszych anime.
Z cyklu - Polecamy filmy sci-fi :)
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
flymar

-
Marcybiskup

No wreszcie ktos sie ujawnil ze slaboscia do Gibsona 
To juz troche OFF TOPIC, ale skoro Sau - a moze ktos jeszcze na tym forum? - dal sie zarazic klimatem cyberpunkowym, to powinien sprobowac takze zagrac w pierwszego Deus Exa? Bo ksiazki Gibsona, manga Ghost In The Shell i gra Deus Ex to biblie kazdego cyberpunka.
Tym bardziej, ze - uwaga, ciekawostka - polscy fani wykonali calkowite i naprawde dobre spolszczenie Deus Ex. Wiec nikt nie bedzie mogl sie juz wykrecic od grania w Jedna Z Najlepszych Gier Jakie Powstaly nieznajomoscia jezyka. A intryga jest tam cudownie miodna, wiec warto.
Sorry za offtopic.
To juz troche OFF TOPIC, ale skoro Sau - a moze ktos jeszcze na tym forum? - dal sie zarazic klimatem cyberpunkowym, to powinien sprobowac takze zagrac w pierwszego Deus Exa? Bo ksiazki Gibsona, manga Ghost In The Shell i gra Deus Ex to biblie kazdego cyberpunka.
Tym bardziej, ze - uwaga, ciekawostka - polscy fani wykonali calkowite i naprawde dobre spolszczenie Deus Ex. Wiec nikt nie bedzie mogl sie juz wykrecic od grania w Jedna Z Najlepszych Gier Jakie Powstaly nieznajomoscia jezyka. A intryga jest tam cudownie miodna, wiec warto.
Sorry za offtopic.
-
Sauron11

No dobra mały offtop jest dopuszczalny
.
Tak zachwalasz, juz od dłuższego czasu, tego Deusa, że będę musiał go kupić
. Kiedyś tak sie opierałem przed Twymi naleganiami na Morrowinda, że w końcu zabrakło mi argumentów i kupiłem, a jak zagrałem to nie mogłem się oderwać. Zakładam, że z Deusem też tego się mogę spodziewać? 
Aha, to jest przynajmniej dwóch Deusów? Jakieś wskazówki może zapodaj, żebym kupił tego właściwego
. Czy jedynka to Deus Ex Invisible War?
Tak zachwalasz, juz od dłuższego czasu, tego Deusa, że będę musiał go kupić
Aha, to jest przynajmniej dwóch Deusów? Jakieś wskazówki może zapodaj, żebym kupił tego właściwego
Last edited by Sauron11 on Tue, 10. Oct 06, 11:13, edited 1 time in total.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
-
flymar

-
Sauron11

Grałem w System Shock 1, niestety moja gra była jakaś zwalona
. Ale to fajna gra jak na tamte czasy.
Z podobnego klimatu nieodżałowaną pozycją jest też fajny komiksowy Cybermage - Darklight Awakening - niestety sprzętowo musiałem grać w VGA ale i tak była świetna
.
Ale lepiej z tym się przenieść na OT Zdradzam X2 - Inna gierka .
Z podobnego klimatu nieodżałowaną pozycją jest też fajny komiksowy Cybermage - Darklight Awakening - niestety sprzętowo musiałem grać w VGA ale i tak była świetna
Ale lepiej z tym się przenieść na OT Zdradzam X2 - Inna gierka .
Last edited by Sauron11 on Tue, 10. Oct 06, 11:21, edited 2 times in total.
-
MiG13

@ Sau, Deus Ex invisible war to kontynuacja, swoim czasem sie zagrywalem na amen pierwszym deusem, w CDA kiedys dali pelna wersje ale mi gdzies plytke wcielo 
Dla mnie Deus Ex jedynka to byla swoista zabawa w supertajnego agenta co sie wszedzie moze wsliznac, ale jest calkiem smiertelny
I wogole, ten rewolucyjny system wyelowatkowosci mnie rozbroil, podobnie jak mnostwo drog wykonania jakiegos questu
Polecam!
Dla mnie Deus Ex jedynka to byla swoista zabawa w supertajnego agenta co sie wszedzie moze wsliznac, ale jest calkiem smiertelny
-
Marcybiskup

Sau, a za co lubisz GITS? Za historie? Za klimat? Za bohaterow? Powage tematu? A moze tez za muzyke?
Za to wszystko pokochasz Deusa.
Zeby juz zamknac offtopowy temat: reedycja Deus Ex jest teraz w kazdym sklepie z grami za jakies 20 zl. A spolszczenie mozna scignac stad: http://www.deusex.pl/main/news/
Ja przeszedlem gre 2 razy. Ale moge to zrobic po raz 3 rownoczesnie z Toba, jesli sie zachecisz
Oczywiscie w przerwach miedzy X3.
EDIT:
Deus Ex (bez zadnych dopiskow) to pierwsza czesc i o niej mowa. Grafika moze i stara, ale bardziej chodzi o to, ze wszystko tam zyje, cos robi, ma znaczenie. Wiec szybko zapomnisz o grafice.
Deus Ex: Invisible Wars to tzw. kontynuacja, ale nia nie zawracaj sobie na razie glowy.
Za to wszystko pokochasz Deusa.
Zeby juz zamknac offtopowy temat: reedycja Deus Ex jest teraz w kazdym sklepie z grami za jakies 20 zl. A spolszczenie mozna scignac stad: http://www.deusex.pl/main/news/
Ja przeszedlem gre 2 razy. Ale moge to zrobic po raz 3 rownoczesnie z Toba, jesli sie zachecisz
EDIT:
Deus Ex (bez zadnych dopiskow) to pierwsza czesc i o niej mowa. Grafika moze i stara, ale bardziej chodzi o to, ze wszystko tam zyje, cos robi, ma znaczenie. Wiec szybko zapomnisz o grafice.
Deus Ex: Invisible Wars to tzw. kontynuacja, ale nia nie zawracaj sobie na razie glowy.
-
Sauron11

Odgrzebuję wątek, bo po dłuugiej przerwie znów obejrzałem drugą część Starship Troopers
. Tym razem rzuciło mi się w oczy, poza tymi juz zauważonymi wcześniej kwiatkami, że chłopcy z piechoty w ogóle nie używają super hiper odjazdowych cięzkich ręcznych działek maszynowych, zabawek takich jak mieli np. Imperialni Sardaukarzy czy jeden z sołdatów w Predatorze
.
A podczas ataku na planetę P. zastosowali tą samą taktykę wyładunku z orbitowaniem niszczycieli wokół planety, co skończyło się sfajczeniem Rogera Younga
.
Oglądając ten film, można wyobrazić sobie siebie na stanowisku Marszałka Federacji, w sytuacji gdy sami obejmujemy urząd i przeprowadzamy operację przeciw Arachnidom, rozważamy sobie co byśmy zmienili, a czego nie, co usprawnili itp. Arachnidy byłyby Kha'akami, a Federacja - Argonami. Dużo tu podobieństw, pomijając już te niemal identyczne Tytany. W sumie wyobrażenie sobie Agronów jako takiej właśnie Federacji ze Starship Troopers, dostarcza trochę dodatkowego klimatu gierce po obejrzeniu filmu. Można sobie wyobrazić, że oto film ten opowiada o jakiejś wybranej kampanii Argonów przeciw Kha'ak. I wtedy gra w przestrzeni Federacji Argonów nabiera ciut specyficznego zabarwienia
.
A podczas ataku na planetę P. zastosowali tą samą taktykę wyładunku z orbitowaniem niszczycieli wokół planety, co skończyło się sfajczeniem Rogera Younga
Oglądając ten film, można wyobrazić sobie siebie na stanowisku Marszałka Federacji, w sytuacji gdy sami obejmujemy urząd i przeprowadzamy operację przeciw Arachnidom, rozważamy sobie co byśmy zmienili, a czego nie, co usprawnili itp. Arachnidy byłyby Kha'akami, a Federacja - Argonami. Dużo tu podobieństw, pomijając już te niemal identyczne Tytany. W sumie wyobrażenie sobie Agronów jako takiej właśnie Federacji ze Starship Troopers, dostarcza trochę dodatkowego klimatu gierce po obejrzeniu filmu. Można sobie wyobrazić, że oto film ten opowiada o jakiejś wybranej kampanii Argonów przeciw Kha'ak. I wtedy gra w przestrzeni Federacji Argonów nabiera ciut specyficznego zabarwienia
-
Abandon All Hope

Rozumiem ( a może nie??Sauron11 wrote:Odgrzebuję wątek, bo po dłuugiej przerwie znów obejrzałem drugą część Starship Troopers.
W zasadzie to dwa różne filmy. "Jedynka" pełna jest akcji, spektakularnych efektów specjalnych, łatwa, lekka i przyjemna fabuła ( oglądałem razem z żoną - ona nie cierpi sci-fi - a ten film jej sie podobał ) traktująca o przyjaźni i o tym co potrafią ludzie, kiedy stają w obliczu globalnego zagrożenia. "Dwójka" jest bardziej mroczna. Nie ma takiego polotu, jak "jedynka" (inny reżyser, obsada, budżet - i w końcu odbiorca). Koncentruje się bardziej na JEDNOSTKACH i ich przeżyciach w obliczu zagrożenia. Reżyser stara się też przekonać widza, że ludzie niekoniecznie są najinteligentniejszymi istotami we wszechświecie. Moim zdaniem wart jest jednak obejrzenia. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że jest to pozycja niszowa ( w Polsce nigdy nie była dostępna ), ale będzie ciekawym uzupełnieniem filografii każdego, dla kogo tytuł Starship Troopers nie jest obojętny.
Polecam także " 13 piętro " z jego tęsknotą człowieka za lepszym życiem ( choćby w wirtualnym, równoległym świecie ) i nieśmiertelny, okrzyknięty sci-fi wszechczasów "Blade Runner" ( czyli rozważania pana P.K.Dick'a na temat istoty człowieczeństwa ).
Pozdrawiam
-
Mani_

O ja fan 13 piętra 
Jak miło nie być samym, który oglądał ten film
. Normalnie taki uderzający film, a NAPRAWDę mało znany
.
Ale cieszę się, że tutaj znalazłem kogoś, kto go oglądał i poleca go innym
.
Jak miło nie być samym, który oglądał ten film
Ale cieszę się, że tutaj znalazłem kogoś, kto go oglądał i poleca go innym
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
-
Sauron11

Ja z kolei nie oglądałem 13go piętra, ale TRONA to już tak. I nawet mam go na dvd. Taki stary film a miło czasem sobie obejrzeć jak to stare gierki kiedyś wyglądały. Poza tym te czołgi, motocykle i jakieś takie ludzkie spojrzenie na wykreowane sztucznie postaci, kierowane przez nas w gierkach, jak żyją, walczą i umierają, za nas i przez nas, przez naszą nieudolność
.
-
Abandon All Hope

Od razu przepraszam za off-topa, ale nie mogłem się powstrzymać, tak przy okazji TRONa. Film jak najbardziej udany, budzi pewne wspomnienia, skojarzenia ( ech...człowiek się starzeje chyba, sentymentalny się robię
), ale gra jeszcze bardziej. Tylko, że niedoceniona jakoś, zwłaszcza w Polsce. Te kolory, wciągający świat ( jak z filmu ), no i jazda na motocyklach. Jedna z najbardziej udanych produkcji rozrywkowych, chociaż ciężko ją zaszufladkować ( i FPS i RPG i zręcznościówka ). A walka na dyski....mniam. I niech se gadają, że grafa już nie ta. Ile to już gier jest, że grafa powala, a człowiek przysiądzie do niej tylko na 15 min.
Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam za offa.
Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam za offa.
-
Mani_

Abandon All Hope wrote:jeszcze raz przepraszam za offa.
Off się teraz przyda, szczególnie, gdy jest wilgotno i przebywa się w pobliżu zbiorników wodnych
A co do filmów "SCIFICTION" to jak wam się podobał np. the 5th element ?
W większości przypadków, gdy w telewizji puszczają po raz 10 jakiś tam film, to gdy ma lecieć Piąty Element nigdy nie waham się włączyć odbiornika i po raz enty obejrzeć go
Tak BTW jedna z lepszych ról Bruce'a Willisa, wiadomo, że nie miał on wielu ambitnych ról, a tutaj się wyróżnił
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
-
Abandon All Hope

Żeby nie było za wilgotno, to dodam coś jeszcze.Mani_Hc wrote:Off się teraz przyda, szczególnie, gdy jest wilgotno i przebywa się w pobliżu zbiorników wodnychAbandon All Hope wrote:jeszcze raz przepraszam za offa.![]()
![]()
Mani, my chyba jesteśmy co najmniej z Pomorza, bo jakoś mamy podobne gusta
Piąty Element oglądam za każdym razem, kiedy publiczna i niepubliczna emituje go na swoich kanałach mimo, że jest bardziej fi niż sci. Niezły klimacik i ta muza.
Ale osobiście gustuję w filmach, które przedstawiają realną wizję przyszłości. Szczególnie upodobałem sobie ekranizacje prozy P.K.Dick'a.
Wymieniony wcześniej Blade Runner to dla mnie arcydzieło, ale podobały mi się również Raport Mniejszości czy Zapłata.
Ale jest jeszcze inny film oparty na prozie pana Dicka, który polecam z czystym sumieniem. Mam na myśli film "Impostor - Test na człowieczeństwo". Świetna akcja i genialnie zaskakujące zakończenie.
Proponuję też obejrzeć "Gattaca - Szok przyszłości". Po obejrzeniu tego filmu człowiek zaczyna sie zastanawiać, jak duży wpływ na nasze życie będzie miała nauka ( genetyka konkretnie ).
Jak zwykle pozdrawiam.
-
Sauron11

Impostor jest fajny ale niestety nie warto mieć go w domowej kolekcji, bo jak już znamy zakończenie to nie chce się drugi raz oglądać
.
Piąty Element jest zakręcony na maxa, ale z kolei czasem nazbyt cukierkowy, infantylny, lekko ckliwy też (ten biedny słoniś
, czy scenki z przewijania historii jak biedny 5-ty element zalewa się łzami
). Efekty ma mocne, ale z drugiej strony zestawienie kawałków muzycznych nie podoba mi się specjalnie. To zdaje się muza Erica Serry. Tak jak i kompletnie mi nie podpada błazenada tego afro Ruby'ego Roda (Chris Tucker) - przegięcie w drugą stronę
. Co nie zmienia faktu, że mam film w videotece, chyba z sentymentu dla efektów i obsady (Bruce Willis, Gary Oldman i jak zawsze rewelacyjny Brion James - znany nam też jako Leon z Blade Runnera
).
Piąty Element jest zakręcony na maxa, ale z kolei czasem nazbyt cukierkowy, infantylny, lekko ckliwy też (ten biedny słoniś
-
koniczynka
-
Abandon All Hope

Jeżeli chodzi o to " lub coś kolo tego ", to polski tytuł brzmi " Mój własny wróg ", natomiast odnośnie Impostora muszę się zgodzić z Sauronem. Film oglądało się z zapartym tchem właśnie dlatego, że tak naprawdę do samego końca nikt nie spodziewał się takiego obrotu sprawy. Chociaż myślę, że wrócę jeszcze do tego filmu.koniczynka wrote:Nie do konca sie zgodze z Sau. Impositora ogladaalem juz 3 razy i pewnie obejrze jeszcze. Ostatnio w TV byl "Moj najukochanszy wrog" (lub cos kolo tego) ten film mimo ze starenki zawsze ogladam z przyjemnoscia.
Pozdrawiam
-
DYoda

Co do Impostora - film ok , ale raża sceny żywcem przeniesione ze StarshipTroopers ... troche przegieli.
Co do ciekawych filmów SF to zawsze oglądam jak tylko je emitują:"The Abyss" i "Sphere" dla mnie klasyka.
Tak na koniec zadam pytanko odniośnie innej wielkie klasyki "DUNE" , co sądziecie o filmie Lyncha a co o serialu ?
Ostatni udało mi się zdobyć wersję "uncut" filmu Lyncha -troche dłuższy ale sam czekam aż reżyser udostępni wersję "pełną" bo ponoć jest ona zdecydowanie dłuższa http://www.diuna.ats.pl/petition/
Co do ciekawych filmów SF to zawsze oglądam jak tylko je emitują:"The Abyss" i "Sphere" dla mnie klasyka.
Tak na koniec zadam pytanko odniośnie innej wielkie klasyki "DUNE" , co sądziecie o filmie Lyncha a co o serialu ?
Ostatni udało mi się zdobyć wersję "uncut" filmu Lyncha -troche dłuższy ale sam czekam aż reżyser udostępni wersję "pełną" bo ponoć jest ona zdecydowanie dłuższa http://www.diuna.ats.pl/petition/