Z cyklu - Polecamy filmy sci-fi :)
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
sonen

-
flymar

-
Sauron11

Czy Ukryty Wymiar nie ma czasem metki "dozwolony od 18 lat"?RAFIO wrote:Film nie tyle straszny, co obżydliwy. W jednej scenie stuknięty doktorek z wydłubanymi oczami patroszy żywego człowieka. Filmu nie polecam. Poza jatką ne ma nic do zaoferowania
Mi tam się podobał z tego choćby powodu, że pokazuje po raz kolejny czym się może skończyć nieograniczony pęd ludzkości do odkrywania za wszelką cenę. Zamiast kolonizować planety w znanej sobie przestrzeni, człowiek zapragnął zwiedzić inne wymiary, no i doleciał... do piekła.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
-
ergo

Event Horizon naprawde ma klimat , oglądając 1 raz , w nocy można sie przestraszyć, poza tym ciekawa jest przemiana bohaterów w miarę trwania akcjiRAFIO wrote: Film nie tyle straszny, co obżydliwy. W jednej scenie stuknięty doktorek z wydłubanymi oczami patroszy żywego człowieka. Filmu nie polcema. Poza jatką ne ma nic do zaoferowania
Poza tym, brutalizm w scenariuszu może być w pewnym sensie techniką artystyczną - np "Piła" - jako element budujący napięcie , albo "Kill Bill", "Od zmierzchu do świtu" - jako element komediowy, brutalność pokazana w krzywym zwierciadle, przerysowana na modlę horrorów klasy "C".
-
Sauron11

No nie wiem, co do "Od zmierzchu do świtu" - tu humor jest imo zbyt przerysowany, na tyle, że aż niesmaczny. Koleś grający ludzkim ciałem z obciętymi kończynami jak na gitarze to juz komedia w bardzo złym guście. Wszystko ma swoje granice i nie mylmy tego z techniką artystyczną.
-
sonen

do kina artystycznego to tu akurat daleko, ale epatowanie krwią to ZNAK filmowy Rodgrigeza/Tarantino, o wiele więcej przemocy znajdziesz w produkcjach chińskich takich reżyserów horrorów lub thrillerów jak np. Park, przy którym produkcje Tarantino to niewinna zabawaSauron11 wrote:No nie wiem, co do "Od zmierzchu do świtu" - tu humor jest imo zbyt przerysowany, na tyle, że aż niesmaczny. Koleś grający ludzkim ciałem z obciętymi kończynami jak na gitarze to juz komedia w bardzo złym guście. Wszystko ma swoje granice i nie mylmy tego z techniką artystyczną.
Od zmierzchu do świtu to już klasyka, w niektórych kręgach JUŻ film kultowy
-
RAFIO

-
BQB

a jakiegoś linka do fotki jakiejś z filmu byś znalazł? Albo coś innego? Narazie szukam pod tym tytułem, ale tak jakoś średnio mi idzie 
EDIT
Już mam, chodziło mi o serial:
Ziemia ostatnie starcie
Pamiętam, jak oglądałem serial "Czerwony karzeł" w sumie to był serial komediowy a nie SF
EDIT2
A i jeszcze przypomniał mi się serial: Po tamtej stronie, co leciał często w sobotę na TVP1 gdzieś około 1:30-2:00 w nocy.
EDIT
Już mam, chodziło mi o serial:
Ziemia ostatnie starcie
Pamiętam, jak oglądałem serial "Czerwony karzeł" w sumie to był serial komediowy a nie SF
EDIT2
A i jeszcze przypomniał mi się serial: Po tamtej stronie, co leciał często w sobotę na TVP1 gdzieś około 1:30-2:00 w nocy.
-
RAFIO

-
Sauron11

Jak już o Ziemi, to mi się przypomniało coś takiego jak "Ziemia 2". Małym kosztem zrobiony serial, efektów jak na lekarstwo, ale potrafił wciągnąć
.
"Po tamtej stronie" - bardzo ciekawy i inteligentny "serial".
A "Przybysze" uważam za kompletny niewypał. Parę odcinków obejrzałem nudząć się niemiłosiernie
. Poza przybyciem tych "obcych", wspominanym co jakiś czas, nic specjalnego tam raczej nie uświadczyłem. 
"Po tamtej stronie" - bardzo ciekawy i inteligentny "serial".
A "Przybysze" uważam za kompletny niewypał. Parę odcinków obejrzałem nudząć się niemiłosiernie
-
TneLiS
"Ziemia 2" to klasyk - jeden z najlepszych skasowanych po pierwszej serii seriali. Oczywisice najlepszym "nie dokonczonym" jest "Firefly".
Nie napisze juz nic wiecej(rany ile razy mozna to samo pisac) podam tylko link do mojego newsa na GH News.
http://news.hatak.pl/index.php?m=single&id=186
Nie napisze juz nic wiecej(rany ile razy mozna to samo pisac) podam tylko link do mojego newsa na GH News.
http://news.hatak.pl/index.php?m=single&id=186
-
Sauron11

Dziś całkiem ciekawy wieczór filmowy. Choć nie bez zgrzytów.
- StarshipTroopers, który parę godzin temu leciał na Polszmacie, pomijając reklamy - koszmarny lektor, czytał po polsku co drugą kwestię, co zupełnie pozbawiało film klimatu. Całe szczęśćie, że rozumie się ten angielski, no i można ten film na dvd oglądać z napisami
- Bez Twarzy, właśnie się skończył na "dwójce", prawie doskonale zagrany film i choć nie sf, to bardzo inteligentna strzelanina.
- Johny Mnemonic, właśnie się zaczyna na dwójce, chyba nie trzeba przedstawiać, niesamowity klimat, choć to dla zupełnie nocnych marków
. JM podoba mi się m.in. za ciekawe powiązanie z tematyką Ghost in the Shell, jedną z najfajniejszych anime.
- StarshipTroopers, który parę godzin temu leciał na Polszmacie, pomijając reklamy - koszmarny lektor, czytał po polsku co drugą kwestię, co zupełnie pozbawiało film klimatu. Całe szczęśćie, że rozumie się ten angielski, no i można ten film na dvd oglądać z napisami
- Bez Twarzy, właśnie się skończył na "dwójce", prawie doskonale zagrany film i choć nie sf, to bardzo inteligentna strzelanina.
- Johny Mnemonic, właśnie się zaczyna na dwójce, chyba nie trzeba przedstawiać, niesamowity klimat, choć to dla zupełnie nocnych marków
-
Sauron11

-
ergo

Apropo kina, kiedyś dawno temu, w wakacje z nudów wybrałem się małego kina w moim rodzinnym miasteczku ( Stalowa Wola, podkarpacie ) i byłem jedna z 4 osób na sali. Film miał być jakiś sensacyjny, ale tamta 3 osób zapytała pana który wyświetlał filmy czy nie puściłby "Gladiatora" . Pan technik podszedł do mnie, i zapytał czy nie przeszkadza mi że puści inny film niż ten za który zapłaciłem w kasie (pełna kultura) - a ja po chwili namysłu i ku uciesze "reszty sali" zgodziłem się. "Gladiatora" widziałem już wcześniej 2 razy, ale co tam i tak było mi wszystko jedno a efekty specjalne lepsze niż w podrzędnej strzelaninieSauron11 wrote:. Film Auta oglądałem w multipleksie przy całkowicie pustej sali, ja jeden i film.
Edit: yeach, mój 777 post
-
MiG13

Sauron11 wrote: . Film Auta oglądałem w multipleksie przy całkowicie pustej sali, ja jeden i film.
Noo, to musialy byc wrazenia nie z tej ziemi bez tych dziececych wrzaskow dziatwy under10
W takich przypadkach obsluga powinna zalatwic jakies promocje dla ogladajacego
-
Mani_

Tia popcorn cole, naczos ? 
Taki full i all inclusive
:D. Ehh, mnie sie nigdy tak nie udalo. Moze dlatetgo, ze laze do multipleksow, i tam zawsze tloki ... Nawet tydzien po premierze
.
Taki full i all inclusive
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
-
sonen

no dobra...to ja wam też cos opowiem...
poszedłęm sobie z kobietą na Przyczajonego Tygrysa Ukrytego Smołka, prosze w kasie - poproszę naśrodku w 12 rzędzie, pani odpowiada że będzie tak mało ludzi, że moge sobie usiąść gdzie chcę. Rzeczywiście siadamy i tylko jedna para gdzies u góry. Siadamy i czekamy. Patrzymy idzie para, w chodzi w nasz rząd, staje nad nami, patrzy w bilet i mówi: Al eto sa nasze miejsca...konsternacja. Wstalismy i przesiedlismy się o dwa miejsca w bok. I tak siedzieliśmy...dwie pary w pustym kinie obok siebie...

poszedłęm sobie z kobietą na Przyczajonego Tygrysa Ukrytego Smołka, prosze w kasie - poproszę naśrodku w 12 rzędzie, pani odpowiada że będzie tak mało ludzi, że moge sobie usiąść gdzie chcę. Rzeczywiście siadamy i tylko jedna para gdzies u góry. Siadamy i czekamy. Patrzymy idzie para, w chodzi w nasz rząd, staje nad nami, patrzy w bilet i mówi: Al eto sa nasze miejsca...konsternacja. Wstalismy i przesiedlismy się o dwa miejsca w bok. I tak siedzieliśmy...dwie pary w pustym kinie obok siebie...