[OT] Nowy w X Uniwerse...

Dyskusja na tematy nie powiązane z x-grami

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Ankuz
x3

[OT] Nowy w X Uniwerse...

Post by Ankuz »

Na wstepie, jako ze jest to moj pierwszy post na tym forum chcialem pozdrowic wszystkich uzytkownikow. Do swiata X trafilem dosc przypadkowo, wiec zapewne w wielu sprawach nie jestem jeszcze dobrze zorientowany, stad kilka pytan i uwag ponizej. Byc moze dla wyjadacza beda one banalne ale coz, takie zycie :).
X3 niestety a moze w somie "stety" :) mam w wersji angielskiej, co ma trzeba przyznac swoj urok. Inna sprawa ,ze nie zdzierzylbym czekac do kwietnia/czerwca (czy kiedy tam polski wydawca bedzie laskaw ja wydac). Generalnie musze przyznac ze jedyna rzecza (poza "pustymi" planetami) ktora mnie rozczarowala to jakosc filmow bedacych przerywnikami fabuly. Takiej jakosci produkcje bylyby dobre gdyby gre wydano 4 czy 5 lat temu, natomiast animacja postaci ...no coz, dosc zenujaca. Trzeba jednak obiektywnie przyznac ze sa to drobiazg.
Teraz moze kilka pytan:
1) Nie wiem czy to normalne ale nie mozna (?) wyladowac na zadnej z planet, moge dokowac jedynie na stacjach. Dziwi mnie to o tyle ze taka opcja byla juz w Priwateerze, a dwa wszechswiat przez to wydaj sie byc dosc wymarlym miejscem.
2) W jaki sposob zarobic cos na poczatku :). Chodzi przede wszystkim o mozliwosc wykonywania jakichs misji bojowych. Niestety na razie nie udalo m sie znalezc miejsc agdzie ktos zlecalby takie zadania. Nie moge sie tez zajac handlem z dosc prostego powodu - prak kasy :).
3) Czy styl gry (mam na mysli wystepowanie warstwy fabularnej) wnosi jakies znaczace roznice w do rozgrywki?
Wiencek14
x3ap

Post by Wiencek14 »

Ja mam tylko X2 ale:
1.nie przejmuj się jest to normalne w dwójce też nie ma
2.nie mam pojęcia nie wiem jak się gra w X3 zresztą mało osób wie jak się gra w X3
3.Nieraz tak, nieraz nie np w X2 nie musiałem kupować napędu skokowego bo go poprostu dostałem.
X3 2.5 + BP 3.1.07 + XTM 0.7.3 + Salvage Claim Software + Bail Signal Extension
Gra od nowa: Bankrut zabójca
Latam: Xen. P (pierwsze 15 min. gry ?!)
Jeden kompleksik produkujący Osłony 1MJ i Krzem... (od czegoś trzeba zacząć :) )
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Witaj Ankuz!
Na wstępie mała uwaga w sprawie naszego wydawcy X3 - oczywiste jest, że aby wydać grę w wersji polskiej najpierw trzeba ja dokończyć w wersji angielskiej. A jak już się skończy angielską to się ja wydaje i można grać. A polską dopiero zaczyna się tłumaczyć. Dolicz kilka miesięcy na prace lokalizujące kilkaset (dokładnie nie wiem, ale około 200 str. X3 + 200 str. X2) stron maszynopisu, który to tekst następnie musi być szczegółowo przetestowany, ewentualne błędy poprawione i dopiero wtedy można grę wydawać. Chcę zaznaczyć, że proces wydawniczy gry, w którym ma miejsce lokalizacja, prosty i szybki wydaje się tylko od strony gracza. Od strony lokalizatorów i firmy wydającej jest on duzo bardziej skomplikowany i oznacza wiele miesięcy ciężkiej pracy.

W kwestii gry:
1. Lądowanie na planetach jest niestety stałym punktem zapytań :)
To zupełnie normalne, że nie można. Ale nie ma co porównywać do Privateera (a właśnie - którego?) - te gry dzieli epoka kosmicznych zmagań.
2. Myślę, że podobnie jak w X2 - handlem pomniejszymi dobrami, zbieraniem dóbr porzuconych w kosmosie (np. rakiet) i sprzedaż. Misji w X3 jest ponoź niewiele, ale to się ma zmienić po dodatku (vide informacja na stronie głównej) Inna sprawa, że w X3 dostępność misji, podobnie jak dostępność statków w stoczniach, może zależeć od rangi jaką wypracowało się u danej rasy. Może więc brak misji oznacza, że musisz podnieść rangę aby je otrzymać.
3.Nie dokładnie rozumiem o co chodzi. Jeśli o to czy pokierowanie przez gracza fabułą ma wpływ na funkcjonowanie wszechświata - to ciężko powiedzieć. Chciałbym wierzyć, że ten wpływ jest. Jednak nie grałem jeszcze dostatecznie długo aby się przekonać. Spróbuj się przekonać samodzielnie :roll: .
Last edited by Sauron11 on Sat, 4. Mar 06, 14:37, edited 1 time in total.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.

Post by Deleted User »

Siemqa Ankuz!
"I hope you enjoy playing X3" ;)

1. Przykre ale prawdziwe

2. Najprosciej jest leciec zaraz po pierwszych 2 misjach fabuly do sektora Elena`s Fortune, albowiem tam duzo pirackich nowek lata, no i mozna sie sporo dorobic. Mozesz tez dalej od tego sektora na wschod leciec, tyle ze juz nieco trudniej bedzie. Pamietaj, ze zaleznie od wybranego stopnia trudnosci, poczatek moze byc inny ;) Osobiscie przelatalem w Fortunie wiecej nizli 4 dni, no i po drodze zebralo sie 74 milionki, i spora ranga u argonow (juz wtedy na tytana weszlo). Potem najwyzej jakies misje kilerskie w tytanie i jest ql ;) No, ale wybor jest twoj ;)

3.
Spoiler
Show
WAZNA uwaga dot. fabuly. Postaraj sie utrzymac range u paranidow na poziomie nomad, nie mniej, bo inaczej utkniesz w fabule, jak ja to mialem i musialem tytankiem wyrombac sobie droge w ich sektorach, co bylo troche psycho :twisted:
EDIT: Spojler wstawiłem

EDIT 2: To nie musi być OT, po prostu skasuj treść nazwy topika i wstaw coś w stylu : X3-pomoce etc...

Post by Deleted User »

Dobrym pomysłem byłoby zatrzymanie tu tego posta, np. dla przyszłych graczy X3.
Ankuz
x3

Post by Ankuz »

@Sauron11
Wczesniej pogrywalem troche w Priwateera2, natomiast z nowszych space simow Freelancera. Seria X jakos kompletnie mi umknela :), chociaz w somie to moze i dobrze bo z tego co zaobserwowalem czytajac forum i przegladajac Argonopedie, X3 to troche jakby podrasowane X2. Trafilem wiec na cos co jest dla mnie zopelnie nowe, co nalezy zapisac jako plus. Nie wiem czemu tworcy gry nie zwrocili na to uwagi, niemniej planety mozna byloby potraktowac podobnie jak stacje (moze z wiekszym wyborem towarow i uslug, cos jak we Freelancerze). Szkoda moze w jakims patchu...
Ofk, rozumiem ze lokalizacja musi conieco trwac (nie wiem jak to wyglada z wersja np. niemiecka). Niestety w Polsce lokalizacje trwaja zazwyczaj strasznie dlugo (patrz np. silent hunter3). Generalnie dobrze ze gra wogole sie w polsce pojawi. Oby tylko nie bylo problemow z patchami do polskiej wersji.
Dziekuje wszystkim za uwagi :)
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Ankuz: Miło, że o tym wspomniałeś. Privateer2: The Darkening to jedna z najlepszych gier filmowych osadzonych w kosmosie jakie widziałem. Oczywiście trzymam ją u siebie w kolekcji i swego czasu przeszedłem parę razy smakując fabułę (głównie z chęci oglądania w akcji aktorów czyli Clive'a Ovena, Mathildy May, Hohna Hurta, Jurgena Prochnova, Briana Blessed'a czy nieśmiertelnego Christophera Walkena grającego Hassana :) ). Na honorowym miejscu przy moim biurku wisi plakat z P2, swego czasu wyproszony od IPS Computer Group :), a widoczny tutaj:
http://img480.imageshack.us/img480/9864/dark16js.jpg

Jednak nie można porównywać tej gry z X2 czy X3. W P2 najważniejsza była filmowa fabuła, a samo latanie i wykonywanie wciąż tych samych powtarzających się misji było jakby dodatkiem. Wtedy to było coś wspaniałego, ale dziś patrząc z perspektywy czasu - misji było baardzo mało, do poczytania też mało, mało dóbr, którymi możnaby handlować, no i nieustanny brak laserów Kraven :roll: . Lądowanie na planetach było pokazane w formie ciekawego filmiku-przerywnika, rózniącego się w przypadku innych planet ale i tak reszte trzeba było sobie dobudowywać wyobraźnią. BYło to takie pseudo-lądowanie. Takie prawdziwe znam tylko z Elite2: Frontier.
W przypadku X2 lądowanie na planetach zawsze kończy się jednakowo - efektownym wybuchem statku w górnych warstwach stratosfery (a może troposfery? :gruebel: ). Wysnuto nawet teorię, że może to być powodowane przez brak osłon termicznych na statkach - i dlatego nie możba było się przez atmosferę planety przedostać :roll: . Że moga tego dokonac tylko specjalnie skonstruowane statki klasy TL, które można podziwiać w przerywnikach (np. podczas misji z takim jednym upierdliwym Boronem). Tak możńa sobie to wytłumaczyć...
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
klarix
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x4

Post by klarix »

Ankuz wrote:Ofk, rozumiem ze lokalizacja musi conieco trwac (nie wiem jak to wyglada z wersja np. niemiecka).
Jeśli chodzi o niemiecki, to nie ma takiej prawdziwej lokalizacji. Serja X jest programowana przez niemiecką firmę po niemiecku. Teksty są pisane prawie równocześnie po niemiecku i angielsku.
Sauron11 wrote:Na honorowym miejscu przy moim biurku wisi plakat z P2, swego czasu wyproszony od IPS Computer Group :), a widoczny tutaj:
Aleś posprzątał [ external image ]
Jakby u mnie tak ładnie wyglądało, to nic bym już nie znalazł ;-)
klarix [ external image ]
Sauron11
x3tc

Off-Topic

Post by Sauron11 »

klarix wrote:Aleś posprzątał [ external image ]
Jakby u mnie tak ładnie wyglądało, to nic bym już nie znalazł ;-)
Hehe posprzątałem ale dopiero po zrobieniu zdjęcia :roll: . Na fotce widać mój biurkowy bałagan; to duża przestrzeń i lubię gdy jest pusta. Obserwuję na nim narastającą warstwę kurzu i po tym wiem kiedy sprzątać pokój :wink: .

Post by Deleted User »

Przyznam, że zawsze nurtowało mnie pytanie: Jak wygląda stanowisko pracy Moderatora/Admina.
Teraz już wiem: Sporo masz tam miejsca Sau.
Wiencek14
x3ap

Post by Wiencek14 »

Sauron11 wrote:Na honorowym miejscu przy moim biurku wisi plakat z P2, swego czasu wyproszony od IPS Computer Group :), a widoczny tutaj:
Nawet plakacik z RED ALERTEM się znalazł. :)
X3 2.5 + BP 3.1.07 + XTM 0.7.3 + Salvage Claim Software + Bail Signal Extension
Gra od nowa: Bankrut zabójca
Latam: Xen. P (pierwsze 15 min. gry ?!)
Jeden kompleksik produkujący Osłony 1MJ i Krzem... (od czegoś trzeba zacząć :) )
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

No miejsca mam sporo, to fakt. 24 m.kw. pokoju trzeba było jakoś zagospodarować :D . A stanowisko do pracy i zabawy chyba nie odbiega bardzo od innych. W końcu, jesli spędza się w tym miejscu większą część przyjemnych chwil, to powinno być duże, wygodne, ergonomiczne i przyjazne użytkownikowi.
A widoczne są 3 plakaty z gier: The Darkening, C&C Red Alert Counterstrike, a za monitorem - z Aliens vs Predator 2 Primal Hunt. Niewidoczne bo na szafie mam jeszcze plakaty ze starusieńkiego Fade to Black (pamięta to ktoś jeszcze?) i bardzo kolorowy z Time Commando.
Gdzieś miałem jeszcze plakat z ThemeHospital. Kiedyś zbieranie takich gadżetów miało zupełnie inny wymiar niż teraz. :)
Ankuz
x3

Post by Ankuz »

Podczas gry nasunelo mi sie jeszcze jedno pytanie. Gram na poziomie normal (z fabula). Czy to normalne ze np. w Argon prime nie mozna praktycznie kupic broni ?? Gram od dobrych kilku dni a w eqoupment station praktycznie nic nie jest dostepne (stan magazynu 0) ewentualnie jesli co sos jest to nie moge tego zainstalowac na moim Busterze. Z kolei jesli juz jakas bron jest dostepna (np. mass driver) to nigdzie nie idzie kupic do tego amunicji. Paranoja.
Druga sprawa na niektorych stacjach mimo ze pewne towary sa dostepne (nie mam restrykcji na zakup i sa na magazynie + mam kase) nie moge ich kupic. Najlepszy przyklad energy cells (niezbedne do jump drive). Moge sprzedac te, ktore znalazlem w kosmosie, ale nie da sie zakupic wiecej.
Nie wiem czy moze robie cos nie tak, czy ta gra jest tak zabugowana...
Ps. Przy wyborze stylu gry "custom" zaopatrzenie equipment dock w Argon prime jest normalne.
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

Witaj...:)
Moge sprzedac te, ktore znalazlem w kosmosie, ale nie da sie zakupic wiecej.
Nie wiem czy moze robie cos nie tak, czy ta gra jest tak zabugowana...

Oczywiście dysponujesz WYSTARCZAJĄCYM miejscem w ładowni 8) 8) .
(nie widze innej sensownej możliwości dla takiego zjawiska).
Jeżeli latasz jeszcze odkrywcą, to na nim za dużo miejsca nie ma... :) .
A, poziom trudności wpływa chyba tylko na początkową ilość gotówki..
X3, ponad 40 "baniek" na koncie i 15 x M3 ,15 universe traderów, 4xM6,1x TL 5xM7,troche zdobycznego śmiecia, ok 20 szpiegowskich m5 w różnych stoczniach, osiadłem w Rhy's Desire, zbieram na M2
[ external image ]

Post by Deleted User »

DRACOOL, startuje sie z argonskim M4 jakby co.
Ankuz, wrzuciles patch 1.3?
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

:headbang: :headbang:
sorki...myślałem że to X2...o X3 jeszcze nic powiedzieć nie potrafie... :oops:
X3, ponad 40 "baniek" na koncie i 15 x M3 ,15 universe traderów, 4xM6,1x TL 5xM7,troche zdobycznego śmiecia, ok 20 szpiegowskich m5 w różnych stoczniach, osiadłem w Rhy's Desire, zbieram na M2
[ external image ]
Ankuz
x3

Post by Ankuz »

Tak, gra jest spatchowana do wersji 1.3. Problem juz czesciowo rozwiazalem, tzn, np. energy cels znajdowaly sie w zakladce surowcow fabryki, wiec pewnie dla tego ie chca ich sprzedawac. Pozostaje problem dostepu do broni, fabryka/dok ma je na liscie produktow tylko najwyrazniej nie produkuje...strajk czy co? :D
Ps. czy znacie jakis skuteczny sposob obrony przed rakietami? Czasem odnosze wrazenie ze moje rakiety nic nie robia przeciwnikowi (podobny statek a mimo to po trafieniu nie spadaja mu nawet oslony ) natomiast moj czasami sklada sie po 1 strzale (mowa o rakietach typu dragonfly)
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Ankuz: Jeśli próbowałeś kupić surowce w fabryce powinieneś był usłyszeć głos mówiacy: Products are not sold :roll:
Dok nie produkuje broni, czeka, aż jego dostawcy mu je dostarczą z fabryk.
Fabryki nie produkują gdy mają za mało surowców by rozpocząć lub kontynuować produkcję. Inna sprawa, że do wyprodukowania jednej sztuki dużej broni potrzeba sporo czasu, a jak już jest może być szybko wykupiona np. przez doki
Last edited by Sauron11 on Mon, 6. Mar 06, 11:18, edited 2 times in total.
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

No tu sie akurat wiedza zX2 może przydać :D
Fabryka może nie mieć na składzie danego produktu ponieważ brakuje jej surowców do jego produkcji (sytuacja w X2 nawet częsta - okazja do zarobku)
Natomiast co do rakiet, może przeciwnik używa ECM i rakiety eksplodują tuż przed celem nie wyrządzając mu krzywdy :?
[ external image ]

Post by Deleted User »

Ankuz, moze twoje rakietki maja self-destructa?
Ja wladowywalem sie nowom solo do xenon sektorow i wszystko padalo po paru salwach z rakietek ;) Rakiety w X3 maja juz duzo wieksze znaczenie. Tylko trza miec fuksa. No i czasem zdaza sie wrogom zrobic po prostu jakis niespodziewany zwrot (czasem) i rakietka zawracajac moze walnac w ciebie xD.

Return to “Polskie / Polish Off Topic”