Też wczoraj oglądałem, a trafiłem przypadkiem podczas strzelania kanałów pilotem

. Zdaje się, że zaczęło się to około 22-giej i trwało jak zwykły film, około półtorej godziny.
Drugi odcinek będzie za tydzień w piątek o 22-giej w TVP1 (tu jest link):
http://program.tvp.pl/2,3392185520,000000.html
Film bardzo ciekawy, fajne efekty i grafika w przestrzeni kosmicznej, prawie jak w X2

, ciekawe pomysły na walkę w kosmosie np. te zakłócacze

, dzięki którym dwa cylońskie myśliwce jednym rojem rakiet (scenka-miód) w pierwszym ataku wybiły szwadron myśliwców ludzi.
Nieco nie pasowały mi sceny wewnątrz statków, XX-wieczne ubrania niektórych ludzi (wolę wdzianka a'la StarTrek

), wnętrze liniowca wyglądające jak z samolotu i brak osłon w myśliwcach (parę trafień i kaplica), podczas gdy osłona flagowca wytrzymuje uderzenie rakiety z głowicą nuklearną

.
Ogólnie film godny polecenia. Ciekawe efekty w przestrzeni (cisza!) i w zasadzie całkowity brak podkładu muzycznego - właśnie brak zdecydowanych akcentów muzycznych najbardziej rzucił mi się na uszy. W filmach takich jak np. Żołnierze Kosmosu muzyka i dźwięki są bardzo wyraźne, głośne i ważne dla budowania ogólnego klimatu filmu. A w BG klimat buduje chyba cisza.
Edit: Film pewnie byłby lepszy gdyby zatrudniono bardziej profesjonalnych, znanych aktorów. Praca aktorska tych co są nie jest zła, ale mogłaby być lepsza. Z przewijających się w filmie postaci rozpoznalem tylko jedną. Kobieta-minister oświaty, która zostaje prezydentem, zdaje się grała w roli pierwszej damy w Dniu Niepodległości. Innych nie rozpoznaję.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.