Co się dzieje z tym forum?

Dyskusja na tematy nie powiązane z x-grami

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

BQB
x2

Co się dzieje z tym forum?

Post by BQB »

Czy tylko na Polskim forum takie problemy? 12 razy musiałem kliknąć w przycisk NEW POST, zanim zadziałało :evil: Czy ktokolwiek z moderatorów potrafi to wytłumaczyć, albo mógłby poprosić o informację adminów, dlaczego tak jest i kiedy będzie OK? A i na stronie EGO, jakieś dziwne kodowanie znaków jest odnoścnie błędów w patchu. Kurde kiedy to się wyśle, już chyba z 20 razy naciskam wyślij :evil:
Kerrick
x2

Post by Kerrick »

Ja z kolei zauwazylem inne niepokojace rzeczy jak np."

- przy tworzeniu nowego posta tekst angielski na dole "Notify me when a reply is posted", a powinien byc polski i wczesniej byl

- czytajac wiadomosc, w ktorej ktos cytowal innego uzytkownika, tekst "xxx napisal:" po odswiezeniu strony nagle zmienilo sie na "xxx wrote:"

- szybkosc dzialania forum rzeczywiscie ostatnio mocno spadla, podejrzewam ze chlopcy z Ego potrzebuja wszystkich mozliwych serwerow do zwiekszenia mocy obliczeniowej przy tworzeniu nowych latek do X3 :roll:
Thores
x3

Post by Thores »

Serwery po prostu nie radzą sobie z obciążeniem - wyjście X3 wydatnie zwiększyło liczbę postów. EGO z pewnością zdaje sobie sprawę - jak widać wyłączenie wieeeki temu funkcji przeszukiwania forum przestało wystarczać i teraz ciekawi mnie co jeszcze wymyślą by poprawić sytuację bez wymiany serwerów i/lub silnika forum na nowy :D

Proponuję ograniczyć liczbę logowań do 10-ciu, dla reszty kolejka :) A jak to nie pomoże, wywalić z serwerów programik do liczenia SETI :wink:

Problem dotyczy też sekcji ang. - kilka dni temu miałem spore problemy z dodaniem posta na forum technicznym.
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

No, ale jak mi EGO wysłało ze 350 potwierdzeń odpowiedzi na posty, to ja się nie dziwie, że były problemy... :evil: :evil: :evil:
X3, ponad 40 "baniek" na koncie i 15 x M3 ,15 universe traderów, 4xM6,1x TL 5xM7,troche zdobycznego śmiecia, ok 20 szpiegowskich m5 w różnych stoczniach, osiadłem w Rhy's Desire, zbieram na M2
[ external image ]
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Teraz, znaczy się o tej porze dnia/nocy, jest juz dobrze, przynajmniej ja nie mam tu przestojów.
Wcześniej było kiepsko ale może rzeczywiście ruch na forum angielsko i niemieckojęzycznych userów w pewnych godzinach strasznie psuje przyjemnosć innym nacjom. :roll:
Posłałem pytanie w tej sprawie do admina Egosoftu.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

Po dogłębnym sprawdzeniu okazało sięże miałem jakimś cudem w profilu zaznaczone coś o informowaniu o dpowiedziach, a na pewno tego cholerstwa nie ustawiałem właśnie tam. Wiadomości okazało sie 184 z egosoftu, ale to może nie była wina EGO, bo jednocześnie ponowiło mi wszystkie chyba maile ze strony internetowej :?: :?: .
Sprzęt mi się dosłownie w miejscu zatrzymał :o
O zauważyłem, że teraz mi się to zaptaszkowało:Notify me when a reply is posted (na cholere , i tak tu jestem kilka razy dziennie).
X3, ponad 40 "baniek" na koncie i 15 x M3 ,15 universe traderów, 4xM6,1x TL 5xM7,troche zdobycznego śmiecia, ok 20 szpiegowskich m5 w różnych stoczniach, osiadłem w Rhy's Desire, zbieram na M2
[ external image ]
Thores
x3

Post by Thores »

No i się wyjaśniło - serwery po prostu nie wyrabiają, o czym EGO oficjalnie zakomunikowało na stronie głównej serwisu. Jak widać wszystkie te ochy i achy (albo złożeczenia :wink: ) na temat X3 stanowiły zbyt duże obciążenie dla biednego serwerka obsługującego forum. Dobra nowina - niedługo update hardware, a pod koniec listopada patch - pierwsze pewnie poprawi wydajność , drugie zmniejszy ilość postów na forum technicznym :D
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Jest 12:27: od 8 rano nikt dziś nie napisał żadnego posta??? :o Umarliście, chłopaki, czy jak? :shock:

EDIT: konkretnie od 7:39.
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
BQB
x2

Post by BQB »

szkoda nerwów :x
Kerrick
x2

Post by Kerrick »

Ja dopiero wstalem. Cala noc gralem w F.E.A.R. :)
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

Eitam kolegów forumowiczów :)
w swoich wędrówkach po internecie natknąłem się na dwie być może przydatne rzeczy:
1 Gogle web accelerator http://webaccelerator.google.com/
czyli dopalacz do przeglądarki internetowej
2 Fasterfox czyli rozszerzenie do firefoxa umożliwiający proste "podkręcenie"liska.
Możliwe, że pomoglo by to podczas przeciążeń tego forum :D
[ external image ]
BQB
x2

Post by BQB »

To nie pomoże, bo to nie łącza pośrednie są obciążone, tylko łącze i serwery Egosoftu i tego w ten sposób nie da rady obejść.
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

to może osobny serwer dla other languages??
MikeS
x3tc

Post by MikeS »

A może osobny serwer dla Polski / Polish X-Forum :)
Sir Fred Hoyle wrote: Space isn't remote at all. It's only an hour's drive away, if your car could go straight upwards
MikeS
x3tc

Post by MikeS »

Co się dzieje, piszę wiadomość, wysyłam i pojawia się błąd
"Ran into problems sending Mail. Response: 550 relay not permitted "
a wiadomość jest na forum ?
Sir Fred Hoyle wrote: Space isn't remote at all. It's only an hour's drive away, if your car could go straight upwards
klarix
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x4

Post by klarix »

Bernd Lehahn przeprasza za wczorajsze problemy z forum.
Adres forum.egosoft.com został wczoraj przełączony na szybszy serwer, ale po jakimś czasie wysiadło wszystko. Bernd był w tym czasie w szpitalu przy narodzinach syna, a kolega BurnIt ma wakacje.

Może znajdziemy imię jego syna w jednej z następnych gier X, tak jak to było z imieniem jego córeczki ;-)
klarix [ external image ]
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

klarix wrote:Bernd Lehahn przeprasza za wczorajsze problemy z forum. Może znajdziemy imię jego syna w jednej z następnych gier X, tak jak to było z imieniem jego córeczki ;-)
Lepiej brzmiałoby - przeprasza za wszystkie problemy z dostępem do forum w ostatnim czasie. :roll:
A imię córeczki to Hannelore czy Chia-Chen? W manualu podane zdaje się jako obsługa biura Ego. Chia-Chen to chińska narodowość? :)
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Gamer77
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x3tc

Post by Gamer77 »

Chia-Chen to chińska narodowość?
To jego zona, ktora pochodzi z Azji. :wink: Hannelore to imie corki.
klarix
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x4

Post by klarix »

Gamer77 wrote:
Chia-Chen to chińska narodowość?
To jego zona, ktora pochodzi z Azji. :wink: Hannelore to imie corki.
Muszę to sprostować, bo to tylko pół prawdy:
Chia-chen to żona, a pani Hannelore pracuje/pomaga w biurze już od wielu lat, więc może to być mama, siostra, ciotka, babcia... :-)
Córeczka ma ok. 2 lat i jej niezwykłe imie zostało uwiecznione w X2 (nazwa statku). Ktoś zgadnie?
3 godziny temu Bernd podał imie wczoraj urodzonego syna: Joshua

Pozdrawiam,
klarix [ external image ]
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Saien?

Return to “Polskie / Polish Off Topic”