Jak powinien wyglądać X3
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
Spora dyskusja na temat X3 rozgożała w temacie "Witam Wszystkich Mam Maly Problem Z Misja" http://www.egosoft.com/x2/forum/viewtop ... c&start=30
Daje link tutajm bo jak słusznie zauważyli inni użytkownicy, był to spory OT, poza tym nikt nie dotarł by do tego potem szukając podobnych materiałów. Jeśli moderatorzy zechcą przenieść tamte posty tutaj, prosze o skasowanie tego posta, ale taka "przeprowadzka" może być trudna z powodu zazębiania sie w niektórych wypowiedziach tematów 'Na temat' (:|) z OT. Do tego to spora ilośc tekstu...
Daje link tutajm bo jak słusznie zauważyli inni użytkownicy, był to spory OT, poza tym nikt nie dotarł by do tego potem szukając podobnych materiałów. Jeśli moderatorzy zechcą przenieść tamte posty tutaj, prosze o skasowanie tego posta, ale taka "przeprowadzka" może być trudna z powodu zazębiania sie w niektórych wypowiedziach tematów 'Na temat' (:|) z OT. Do tego to spora ilośc tekstu...

-
Ten link co zarzuciłeś wystarczy 
Co do twoich agumentów z ostatniego posta z naszej wymiany zdań to tak:
-Niechciałbym żeby w x3 coś takiego było jeżeli już to jakiś sim w świecie homeworlda ale nie żeby z x2 zrobić strategie. ja jestem zagożały klawiszowiec i niewyobrażam sobie sterowanie w x3 mychą. A poruwnania do h2 dałem ze względu na zruwnoważenie jednostek które tam jest.
-Uzbrajanie krążowników. Można by to rozwiązać dając wersje tak jak mysliwce [s, m, l] i były by one niesamowicie drogie [powiedzmy że 10m wiecej niż jakyś sam zebrał all pdf na tytanie] Poza tym są skrypty które pomagają szukać danych itemów [bardzo dobre scrypty powstały z ręki polskiego fana x2 (adam00 o ile pamietam)]
-Ai- Według mnie jest beznadziejne statek przeciwnika nieunika żadnych pocisków które w niego lecą. No niby robią zwroty ale dopiero kiedy go trafisz lub kiedy sam będzie chciał cie zaatakować co jest według mnie bzdurą. Poza tym można by ulepszyć kierowanie flotami.
To tyle co mam do powiedzenia narazie
Czekam na daldsze odpowiedz 

Co do twoich agumentów z ostatniego posta z naszej wymiany zdań to tak:
-Niechciałbym żeby w x3 coś takiego było jeżeli już to jakiś sim w świecie homeworlda ale nie żeby z x2 zrobić strategie. ja jestem zagożały klawiszowiec i niewyobrażam sobie sterowanie w x3 mychą. A poruwnania do h2 dałem ze względu na zruwnoważenie jednostek które tam jest.
-Uzbrajanie krążowników. Można by to rozwiązać dając wersje tak jak mysliwce [s, m, l] i były by one niesamowicie drogie [powiedzmy że 10m wiecej niż jakyś sam zebrał all pdf na tytanie] Poza tym są skrypty które pomagają szukać danych itemów [bardzo dobre scrypty powstały z ręki polskiego fana x2 (adam00 o ile pamietam)]
-Ai- Według mnie jest beznadziejne statek przeciwnika nieunika żadnych pocisków które w niego lecą. No niby robią zwroty ale dopiero kiedy go trafisz lub kiedy sam będzie chciał cie zaatakować co jest według mnie bzdurą. Poza tym można by ulepszyć kierowanie flotami.
To tyle co mam do powiedzenia narazie

-
Zaczne od końca. Sterowanie flotami jest bezapelacyjnie beznadziejne. A raczej nie ma go wcale. Nie ma czegoś takiego jak flota, chyba, że chodzi o zbiór wszystkich statków jakie posiadasz. Oficjalne skrypty coś poprawiły, ale do funkcjonalności to temu daleko. AI też kuleje, po pewnym czasie wygrywasz walki, bo wiesz co zrobi przeciwnik. Pomysł sterowania a'la strategia, to dla mnie hmm... profanacja?
Teraz to z czym sie nie do końca zgadzam. Zbyt dużo jednostek spowoduje, że trzeba będzie z nich kożystać, twożyć oddziały, nadzorować ich rozmieszczenie, wymieniać zniszczone jednostki, reperować uszkodzone - słowem utrzymywać i troszczyć sie o mnóstwo rzeczy. Jedni to lubią, inni nie. Bardzo fajnie jest móc latać sobie bez żadnych obowiązków, zwiedzać wszechświat. Jeśli w będziesz musiał jednocześnie zajmować sie ochroną wszystkich sektorów w których masz fabryki, oraz swoją obstawą złożoną z kilku(nastu?) typów jednostek o różnych zastosowaniach i parametrach, to spokojną wycieczke zamieni ciągłe nawalanie w klawiature, aby machina obronna sie kręciłą. Bo chyba jeśli my mieli byśmy mieć rozszeżone możliwości militarne, to reszta świata też. I jeśli AI w walce ma być 'mądre' to żadne spotkanie z wrogimi siłami nie obyło by sie bez strat, a i przypadkowo napataczające sie jednostki wroga starały by sie dokonać jak najdotkliwszych uszkodzeń i uciec, co było by dość kłopotliwe. Podsumowójąc ten wątek chciałbym móc lepiej kontrolować swoje jednostki, i efektowniej je wykożystywać, ale nie chciałbym być do tego zmuszany na każdym kroku.
Co do kupowania większych statków z wyposażeniem:
Aby to było możliwe należało by gruntownie zreformować gospodarkę wszechświata. W pobliżu każdej stoczni musiał by byś komplet fabryk produkujących wyposażenie dla statków. Aby wyposażyć kilka niszczycieli na raz musiało by to być wiele fabryk... Pondto takie rozwiązania za bardzo zalatują RTS'em - kupujesz 10 statków, wysyłasz od razu na wroga, giną, uszkadzając go, kupujesz następne, wróg też i ad mortis defecatur. I skąd brać na to wszystko kasę? Wprowadzić jakieś łupy wojenne?
Teraz to z czym sie nie do końca zgadzam. Zbyt dużo jednostek spowoduje, że trzeba będzie z nich kożystać, twożyć oddziały, nadzorować ich rozmieszczenie, wymieniać zniszczone jednostki, reperować uszkodzone - słowem utrzymywać i troszczyć sie o mnóstwo rzeczy. Jedni to lubią, inni nie. Bardzo fajnie jest móc latać sobie bez żadnych obowiązków, zwiedzać wszechświat. Jeśli w będziesz musiał jednocześnie zajmować sie ochroną wszystkich sektorów w których masz fabryki, oraz swoją obstawą złożoną z kilku(nastu?) typów jednostek o różnych zastosowaniach i parametrach, to spokojną wycieczke zamieni ciągłe nawalanie w klawiature, aby machina obronna sie kręciłą. Bo chyba jeśli my mieli byśmy mieć rozszeżone możliwości militarne, to reszta świata też. I jeśli AI w walce ma być 'mądre' to żadne spotkanie z wrogimi siłami nie obyło by sie bez strat, a i przypadkowo napataczające sie jednostki wroga starały by sie dokonać jak najdotkliwszych uszkodzeń i uciec, co było by dość kłopotliwe. Podsumowójąc ten wątek chciałbym móc lepiej kontrolować swoje jednostki, i efektowniej je wykożystywać, ale nie chciałbym być do tego zmuszany na każdym kroku.
Co do kupowania większych statków z wyposażeniem:
Aby to było możliwe należało by gruntownie zreformować gospodarkę wszechświata. W pobliżu każdej stoczni musiał by byś komplet fabryk produkujących wyposażenie dla statków. Aby wyposażyć kilka niszczycieli na raz musiało by to być wiele fabryk... Pondto takie rozwiązania za bardzo zalatują RTS'em - kupujesz 10 statków, wysyłasz od razu na wroga, giną, uszkadzając go, kupujesz następne, wróg też i ad mortis defecatur. I skąd brać na to wszystko kasę? Wprowadzić jakieś łupy wojenne?

-
No i w tym miejscu by wszeszło AI twoich pod opiecznych. Powiedzmy że wystarczyło by zrobić skrzydło myśliwców i przypisać np do fabryki. Jeżeli do sektora wszedłby obiek nieprzyjaciela skrzydło wystarowało by pod warunkiem, że siły nieprzyjaciela nie są zbyt duże wtedy np.: trzymały by się blisko stacji i zaatakowały tylko w momencie ataku na nią lub na jej statki.
Uszkodzenia mogły by same naprawiać pod warunkiem że niedaleko byłaby jakiś shipyard. Poza tym korporacja gracza niebyła by jedyną. Świat X musiałby być bardziej żywy. Co według mnie to znaczy? Korporacje sterowane prze komputer rozwijające się z biegiem czasu stawiające własne fabryki, mające własne floty itp. Floty tych korporacji ruwnierz by walczyły z najeżccą co jest chyba o czywiste [niechcą stracić prrrrofitu
] W ten sposub AI wrogie widząc to niebyła by tak pochopna w ataku na dany sektor.
EDIT: Zapomniałem co do kupowania niesamowitych armii. Wersje m i l byłyby dostępne bardzo rzadko i tylko 1 do kupienia [oczywiście po jakimś tam czasie znów by było dostepne] No i AI która by kupowała również.
No i do tej exploracji kosmosu. Fakt Niesamowicie fajnie jest latać po całym wszechświecie odnajdywać ukryte sektory. Sam pamiętam, że zwiedziłem sam niesamowicie dużo sektorów odkrywając samodzielnie wszyskie
Uszkodzenia mogły by same naprawiać pod warunkiem że niedaleko byłaby jakiś shipyard. Poza tym korporacja gracza niebyła by jedyną. Świat X musiałby być bardziej żywy. Co według mnie to znaczy? Korporacje sterowane prze komputer rozwijające się z biegiem czasu stawiające własne fabryki, mające własne floty itp. Floty tych korporacji ruwnierz by walczyły z najeżccą co jest chyba o czywiste [niechcą stracić prrrrofitu

EDIT: Zapomniałem co do kupowania niesamowitych armii. Wersje m i l byłyby dostępne bardzo rzadko i tylko 1 do kupienia [oczywiście po jakimś tam czasie znów by było dostepne] No i AI która by kupowała również.
No i do tej exploracji kosmosu. Fakt Niesamowicie fajnie jest latać po całym wszechświecie odnajdywać ukryte sektory. Sam pamiętam, że zwiedziłem sam niesamowicie dużo sektorów odkrywając samodzielnie wszyskie

-
Jeśli myśliwce same zaczeły be latać sie reperować, to zrobi sie niezły... khem bałagan. Zwłaszcza jak on sie będzie chciał reperować, a ty by bronił samotnrgo transportowca.
I nie wierze, żebym nie bał zostawić sektora tylko pod ich opieką, zwłaszcza jak coś będzie mi truło "your ship is under attack". Jak jeszcze dojdą do tego komputerowi konkurenci molestujące twoje statki, to zapomnij o chwili wytchnienia i kontemplowania uroków kosmosu. Gra ma być wyzwaniem, owszem, ale ma być przedewszystkim przyjemna. A zbyt dużo rzeczy do troszczenia sie, nie sprzyja temu.
Że światu potrzeba więcej życia, to sie zgadzam, sam o tym pisałem, ale niech to nie będzie zbyt upierdliwe.

Że światu potrzeba więcej życia, to sie zgadzam, sam o tym pisałem, ale niech to nie będzie zbyt upierdliwe.

-
Konkurecja w wydaniu inne firmy które przestrzegają prawa i nielubią jak ktoś im niszczy statki. O to mi chodziło a nie o kolejnych piratów. Myśliwce leciały by się naprawić w 2 sytuacjach:
a) Bardzo ciężkie uszkodzenia.
b) Sektor oczyszczony z wrogów.
Chodzi mi o zautomatyzowanie procesu obrony, co ma uatwić właśnie taką opcje z "your ship is under atack"
a) Bardzo ciężkie uszkodzenia.
b) Sektor oczyszczony z wrogów.
Chodzi mi o zautomatyzowanie procesu obrony, co ma uatwić właśnie taką opcje z "your ship is under atack"
-
- Moderator (Polski)
Dosc dawno temu zaproponowalem w DevNecie Egosoftu i na X2-NET Forum ( http://www.x2.mpn.pl/forum/viewtopic.php?p=1746#1746 ) tzw. Tryb Strategii. Chodzi mi o cos podobnego jak w Homeworld. Widzimy trojwymiarowa mape, na niej stacje, asteroidy, statki itp. Za pomoca myszy wydajemy statkom komendy (typowo jak w grach strategicznych). Tryb Strategii moglibysmy uaktywniac w naszej Bazie Glownej.
Moj pomysl dotyczy jednego sektoru. Natomiast mozna by do ekranu Trybu Strategii dolaczyc specjalne menu, ktore pozwoli nawigowac miedzy sektorami (cos jak mapa wszechswiata X). Po wyborze jednego z nich, ekran sie dzieli na 2 czesci. Po lewej stronie (albo u gory) sektor wyjsciowy, natomiast po drugiej stronie nowy, przez nas wybrany z menu nawigacyjnego. Za pomoca myszy mozna by wydac komendy dla statkow np. udanie sie do drugiego sektoru oraz atak na jakas stacje itd.
Trzeba by Tryb Strategii w taki sposob wykreowac, aby X3 nie stalo sie czysta gra strategiczna, nie moze dominowac. X3 musi nadal zostac symulatorem kosmicznym (glownie).
W DevNet oraz na X2-NET Forum przyjeto ten pomysl pozytywnie. Ciekawy jestem na wasze opinie
Moj pomysl dotyczy jednego sektoru. Natomiast mozna by do ekranu Trybu Strategii dolaczyc specjalne menu, ktore pozwoli nawigowac miedzy sektorami (cos jak mapa wszechswiata X). Po wyborze jednego z nich, ekran sie dzieli na 2 czesci. Po lewej stronie (albo u gory) sektor wyjsciowy, natomiast po drugiej stronie nowy, przez nas wybrany z menu nawigacyjnego. Za pomoca myszy mozna by wydac komendy dla statkow np. udanie sie do drugiego sektoru oraz atak na jakas stacje itd.
Trzeba by Tryb Strategii w taki sposob wykreowac, aby X3 nie stalo sie czysta gra strategiczna, nie moze dominowac. X3 musi nadal zostac symulatorem kosmicznym (glownie).
W DevNet oraz na X2-NET Forum przyjeto ten pomysl pozytywnie. Ciekawy jestem na wasze opinie

-
Hmmm to by troche zepsuło grę moim zdaniem. No niby by była lepsza kontrola ale niewyobrażam sobie że wydaję moim statkom rozkazy ataku na jakiejś mapce 3D. No chyba że to by była duża armia ale wtedy to ja bym wolał siedzieć w myśliwcu lub krążowniku i walczyć
Jak dla mnie to by mogło być mini menu na rzkazy które nap aktywujesz klawiszem = a potem wybierasz np.: slrzydło [miały by nazwy-tylko niemuwcie że tak dużo byście mieli skrzydeł myśliwców skoro jedno to jest 5-10 myśliwców] albo flotę [też z nazwy] i wydawało by się rozkazy tak jak w niektórych space simach [ala freespace2 i starlancer] A aki tryb strategi sprawdzał by się jakbyś był 100% chandlowcem. Znaczy nieuczestniczysz w akcji ....

-
Pomysł generalnie całkiem do rzeczy, ale...
Siedząc w bazie nie jesteś na polu bitwy. I odwrotnie. Znaczy to, że chcąc samodzielnie poprowadzić natarcie dokujesz w bazie, wydajesz komendy, skaczesz na miejsce akcji, walczysz, skaczesz z powrotem dokonać poprawki, (tracąc czas na przelot), wracasz walczyć, w tym czasie sytuacja sie zmieniła, skaczesz z powrotem....
Albo w ogóle nie ruszasz sie z bazy i tylko zarządzasz statkami bojowymi i handlowymi, wpatrując sie godzinami jak małe punkciki powoli przesówają sie na mapie, 'bo tak jest efektywniej'.
Wiem, że zdalne sterowanie statkami wymaga sporych ulepszeń, ale z kolei, jeśli będzie zbyt dobre, nie bedzie warto samemu siadać za stery, i gra sporo straci.
A może ja po prostu szukam dziury w całym
? Mam nadzieje, że nie.
EDIT: Ubiegłeś mnie
. tak to jest jak sie wolno myśli
EDIT2: @fOX_a Niespodziewanie musze sie z tobą zgodzić :]. Skrzydłą myśliwców, czy w ogóle grupy statków, do których mogły by być one dodawane na stałe, są chyba najlepszym rozwiązaniem. I oczywiście rozbudowane polecenia dla grup typu: "ochraniaj moją własność w sektorze" czy "atakuj duże statki".
Siedząc w bazie nie jesteś na polu bitwy. I odwrotnie. Znaczy to, że chcąc samodzielnie poprowadzić natarcie dokujesz w bazie, wydajesz komendy, skaczesz na miejsce akcji, walczysz, skaczesz z powrotem dokonać poprawki, (tracąc czas na przelot), wracasz walczyć, w tym czasie sytuacja sie zmieniła, skaczesz z powrotem....
Albo w ogóle nie ruszasz sie z bazy i tylko zarządzasz statkami bojowymi i handlowymi, wpatrując sie godzinami jak małe punkciki powoli przesówają sie na mapie, 'bo tak jest efektywniej'.
Wiem, że zdalne sterowanie statkami wymaga sporych ulepszeń, ale z kolei, jeśli będzie zbyt dobre, nie bedzie warto samemu siadać za stery, i gra sporo straci.
A może ja po prostu szukam dziury w całym

EDIT: Ubiegłeś mnie

EDIT2: @fOX_a Niespodziewanie musze sie z tobą zgodzić :]. Skrzydłą myśliwców, czy w ogóle grupy statków, do których mogły by być one dodawane na stałe, są chyba najlepszym rozwiązaniem. I oczywiście rozbudowane polecenia dla grup typu: "ochraniaj moją własność w sektorze" czy "atakuj duże statki".
Last edited by Wou on Sat, 11. Jun 05, 21:41, edited 1 time in total.

-
-
A dróga połowa tutaj chce zrobić RTS 
Gamer77 napisał:
Zmodyfikowałem poprzedni post, kiedy wy pisaliście już następne
. Sorry, postaram sie robić to szybciej.

Gamer77 napisał:
Zależy od czego by zależało posiadanie bazy. Poza tym, i tak po postawieniu bazy gracz by sie z niej w zasadzie nie ruszał....Chcialem uzaleznic mozliwosc korzystania z SM (Strategy Mode) od posiadania bazy
Zmodyfikowałem poprzedni post, kiedy wy pisaliście już następne

-
Dokładnie o to mi chodziło. A przecież takie lub podobne menu ma prawie każdy space simWou wrote: EDIT2: @fOX_a Niespodziewanie musze sie z tobą zgodzić :]. Skrzydłą myśliwców, czy w ogóle grupy statków, do których mogły by być one dodawane na stałe, są chyba najlepszym rozwiązaniem. I oczywiście rozbudowane polecenia dla grup typu: "ochraniaj moją własność w sektorze" czy "atakuj duże statki".

A co u nas w x2? Ekhem. Lista polecien potrzebnych aby statki typu m5/4/3 zaatakowały mój cel:
Shift+c
Wybrać opcje do pozostałych statków w sektorze
wybrać typ statku
wybrać polecenie.
A przy okazji niemożna ruszać się statkiem

EDIT: Co do wolnego edytowania to się tym nieprzejmuj

EDIT2: Sporo postów dziś żeśmy walneli co ?

EDIT3: Oby więcej takich użytkowników

-
Nawet sposób dostępu może zostać mniejwiecej po staremu. Może jakbyten Shift wyeliminować dla poprawy tempa... Ale po tygodniu grania wstukanie odpowiedniego polecenia to kwestia sekundy. Użycie myszy i menu a'la kontekstowe z winzgrozy wcale szybkości nie poprawi. Chodzi mi o zwiększenie urzyteczności poleceń, i twożenie jakiś sensownych grup statków.
EDIT: daliśmy dziś czdu
, gorzej, że robiąc przy okazji niezły bałagan i podpadając Moderatorowi (nie dość że OT, to jeszcze krytykujemy jego pomysły - zbrodnia
) Jak widać forum ma sie dobrze, skoro drzemie w nim taki potencjał dla dyskusji.
EDIT: daliśmy dziś czdu

Last edited by Wou on Sat, 11. Jun 05, 22:07, edited 1 time in total.

-
Aha. Ja wolałbym coś ala to co było w starlancerze. Znaczy klikamy przyciska i wydajemy rozkazy nieprzerywając lotu [manu takie jest małe i w czasie wydawania poleceń można również robić uniki co czasem się przydaje
Niewiem dlaczego autorzy gry niezaimpletowali czegoś takiego ..... Czasem mi się zdaża że tracąc te pare sekund jestem rozerwany przez krzaki [bo nijak przyzwać posiłki kiedy oni atakują ....]
EDIT: Oczywiście było by stare menu "rozbudowane" to by było podręczne. A co do grup statków to już sie wypowiadałem.
EDIT2: Drobna korekta.

EDIT: Oczywiście było by stare menu "rozbudowane" to by było podręczne. A co do grup statków to już sie wypowiadałem.

EDIT2: Drobna korekta.
-
-
-
Hmm. Zauważyłem mały problem. Funkcjonalność takiego menu będzie mocno ograniczona, bo aby wybrać statek do zaatakowania, stacje do zadokowania, czy sektor do patrolu trzeba by sie przełączyć i tak na mapę a potem szukać ich na niej. Ale zobaczymy co wymyślą autorzy, bo jestem pewien, że nas czymś zaskoczą
. Fajnie bedzie po zapoznaniu sie z X3 poczytać sobie nasze wypociny i sprawdzić czy coś sie spełniło...
Co do fanficu - czemu nie? Ale może ktoś inny sie tym zajmie? w końcu forum PL ma podobno 1000 użytkowników, z których pewnie część ma coś do powiedzenia.

Co do fanficu - czemu nie? Ale może ktoś inny sie tym zajmie? w końcu forum PL ma podobno 1000 użytkowników, z których pewnie część ma coś do powiedzenia.

-
Jeszcze do tego menu. Jak wcześniej pisałem odnosiło by się tylko i wyłącznie do istniejących i stwożonych przez gracza skrzydeł myśliwców lub flot. Żadnego wybierania z mapki. A polecenia typu osłaniajcie mnie; atakuj mój cel; Zaatakuj przeciwnika; Utrzymuj szyk; Wruć do szyku; wybur szyku; Odpal topedy w mój cel; zaatakuj najbliższy statek głuwny.
Proste komendy do których dostep jest najbardzie potrzebny w walce w oddziałach.
EDIT: DO WSZYSKICH READERÓW KTÓRZY SIĘ NIEUDZIELAJĄ!!
MASZ FAJNY POMYSŁ NA HISTORIĘ ZMIANY IPT W GRACH TYPU X? NAPISZ MOŻE TO CO POWIESZ NARAWDE BĘDZIE ODKRYWCZE I CIEKAWE A NAWET JEŚLI TAKIE NIEBĘDZIE ZAWSZE MOŻESZ PODZIELIĆ SIĘ WRAŻENIEMI !!!!!!! PAMIĘTAJ ŻE KAŻDY MA PRAWO GŁOSU !!!!!
Proste komendy do których dostep jest najbardzie potrzebny w walce w oddziałach.
EDIT: DO WSZYSKICH READERÓW KTÓRZY SIĘ NIEUDZIELAJĄ!!
MASZ FAJNY POMYSŁ NA HISTORIĘ ZMIANY IPT W GRACH TYPU X? NAPISZ MOŻE TO CO POWIESZ NARAWDE BĘDZIE ODKRYWCZE I CIEKAWE A NAWET JEŚLI TAKIE NIEBĘDZIE ZAWSZE MOŻESZ PODZIELIĆ SIĘ WRAŻENIEMI !!!!!!! PAMIĘTAJ ŻE KAŻDY MA PRAWO GŁOSU !!!!!
-
Przez chwile zastanawiałem sie, czy całe menu nie mogło by być takie, i jak widać, doszedłem do wniosku, że nie. Więc warto by było, aby normalne menu uczynić jak najbardziej przejżystym, i możliwym do szybkiej obsługi. Już w X2 jest całkiem nieźle, ale można sporo poprawić. Np. wyeliminować praktycznie grafikę w menu aby wczytywało sie natychmiast. Wtedy wydawanie rozkazów przypomina wstukiwanie kodów - szyfrów, i ma swój urok.
Co do edita:
CZY WAM WSZYSTKIM MOWE(pismo?) ODJEŁO?
To cholernie wciąga. W poniedziałek kolokwium z fizyki a ja siedze i pisze o jakiś "bzdurach". I chyba zaraz wykopię płyte z X2 by sprawdzić tego moda z beam'ami...
Co do edita:
CZY WAM WSZYSTKIM MOWE(pismo?) ODJEŁO?
To cholernie wciąga. W poniedziałek kolokwium z fizyki a ja siedze i pisze o jakiś "bzdurach". I chyba zaraz wykopię płyte z X2 by sprawdzić tego moda z beam'ami...