Stare gierki i inne sentymentalne pierdoły

Dyskusja na tematy nie powiązane z x-grami

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

Kerrick-->Betrayal at Krondor działa, choć nie potrafię orzec, czy odgłosy i muzyka, które słyszałem, są takie, jakie powinny być.
Uściślę, że D-Fend v2, to nie tyle nakładka na Dosboxa, co osobny program, który nim steruje.Zatem ja steruję D-Fend`em, a on Dosbox`em.Uruchomienie "Imperium Galactiki" i "Betrayal at Krondor" było tak proste, że aż niemożliwe :) , a ja nie jestem wymiataczem, bo twoje powyższe wyjaśnienia brzmią jak chińszczyzna(zaraz widać, że wiesz o czym piszesz :D ).
Kerrick, może spróbuj Dosboxa z D-Fendem i powiedz, czy dźwięk z muzyką są takie, jaki powinny być?Jestem ciekaw.W "Imperium Galactice" raczej wszystko gra(niektore animacje ładują się bez obrazu, ale można sobie z nimi poradzić), bo grałem w nią kiedyś na starym sprzęcie.
Gargoil-->spróbuj podanego zestawu według opisu z linku:
http://www.staregry.pl/forum/viewtopic.php?t=8999
Od siebie dodam, że w zakładce "Mounting" można domontować ręcznie napęd cd-rom, jezeli gra jest na kompakcie i doczytuje animacje.Klikasz Add i dalej jest z górki.
[ external image ] X3 - gram legalnie.
[ external image ]
Błękitny Grom znów na posterunku :).
xor
x2

Post by xor »

DosBox i D-fend sa boskie !
Za chiny ludowe nie dalo sie uruchomic Master of Oriona (jedyneczka - bo najlepsza !) ani zwyczajnie w winXP z kombinacjami, ani pod VDM-em tez nei ruszal. A tu - szast-prast, trzy klikniecia i jest ! Dziala ebz zarzutu. Tak samo jak Battle Isle 2, Tyrian 2000, Albion, i cala rzesza innych...

Kurcze - nieciekawie sie robi ! Pamietam jak kiedys roznosilem w MOO graczy komputerowych na prawo i lewo, a teraz juz nie tak slodko... Sie zestarzalem :)

Albo patch 1.3 tyle zmienia :P
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Czy ktoś kojarzy gierkę Space Bucks z wytwórni Sierra On-line. Wpadło mi dziś w łapki oryginalne zafoliowane pudełko, na którym piszą takie teksty, że giera wydaje się wręcz archaicznym (rocznik 1996) przodkiem dla X2 :wink: Wymagania minimalne: 486 DX-33, CD-ROMx2, SVGA 256 kolorów, Karta wideo na Local Busie, 8 MB Ram, SB, zalecane Pentium 90 :)

Na pudelku napisali (cyt.)
Zostań pierwszym "baronem transportowym" kosmosu!
Twoim celem jest całkowita dominacja w dziedzinie kosmicznego transportu!
Ostatnia granica pokonana, galaktyka stoi przed Tobą otworem. Twoja nowa firma transportowa ma jeden statek i jeden port gwiezdny - rozpoczynając z tak skromnymi środkami można zbudować imperium. Wystarczy zagarnąć prawa lądowania na sąsiednich planetach. Handlując z podejrzliwymi, obcymi cywilizacjami trudno trafić na jakąś okazję, ale postaraj się opanować na początku wszystkie dochodowe szlaki handlowe, inaczej Twoi trzej rywale zdystansują Cię. Projektując statki kosmiczne pamiętaj o właściwej równowadze pomiędzy ładownością, a zdolnością do obrony przed piratami. Buduj porty gwiezdne, by zadowolić lokalne społeczności, ale przeznacz też dosyć pieniędzy na szybsze statki. Walcz z konkurencją sprytem, chociaż możesz zostać zmuszony do nie całkiem czystych zagrań.
Wykorzystuj nowe technologie, aby dostać się w najdalsze zakątki galaktyki. Przetrwaj wojny, sabotaże i ataki piratów. I zarób na wymianie międzygwiezdnej tyle pieniędzy, by wykupić rywali, lub oni rozegrają tę grę za Ciebie.
Czy ktoś powiedział, że wspinanie się na szczyt kosmicznej potęgi będzie łatwe i przyjemne jak zjedzenie ciastka?
WYTYCZNE:
- przejmij najbardziej dochodowe szlaki i towary
- negocjuj z dziwacznymi obcymi rasami
- zbuduj i modernizuj port gwiezdny
- wyeliminuj konkurencję przeprowadzając zakulisowe transakcje
- graj ile dusza zapragnie - dzięki losowemu generatorowi map każda gra jest nowym wyzwaniem

(koniec cytatu)

Jest gdzieś jakieś dobre miejsce w sieci PL opisujące tę grę? W Stare Gry nie widziałem. W ogóle jakoś mało jest o tym na necie.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
xor
x2

Post by xor »

http://www.the-underdogs.org/game.php?id=3375

Jesli chodzi o stare gry to polecam :
**There is no such thing as abandonware!**
oraz wspomniane juz
www.the-underdogs.org

Po naszmu faktycznie ciezko znalezc...
Gargoil
x2

Post by Gargoil »

Sau narobiłeś smaczku i sobie poszedłeś, jak znasz namiar na dobrą wersję tej gierki, może dasz się namówić na jakiegoś linka lub
Spoiler
Show
jeśli freeware to kopię :twisted:
Pozdrawiam
Trzeba być na tyle dorosłym aby zrozumieć, że życie nie jest sprawiedliwe. W każdej jednak sytuacji powinniśmy postępować najlepiej jak potrafimy.
There are two secrets to life: 1) Don't tell everything you know...
Z tym numerem telefonu zamiast icq to iście wyborny pomysł
xor
x2

Post by xor »

Toc podalem linka :
http://www.the-underdogs.org/game.php?id=3375

the-uderdogs.org jest serwisem o abandonware - i to takim 'oficjalnym' - jesli po kontakcie z osobami majacymi prawa do danego starego tytulu nie otrzymaja zgody - nie daja downloadu, jak gierka jest jeszcze w sprzedazy gdzies na swiecie - daja tam linka aby sobie kupic. Wiec mozna spokojnie zasysac !
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Potwierdzam, link działa i Space Bucks są tam do pobrania.
Dużo innych ciekawych starych gierek przy okazji znalazłem np. Dune2 pod XPka :)
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
xor
x2

Post by xor »

No, to sobie odkurzylem i zrekonstruowalem super-maszynke sprzed lat...
Penium 60
8mb RAM - bedzie 40 albo wiecej
ATI Rage IIC (4MB)
3dfx VOODOO 1
Gravis Ultrasound
hdd 1GB systemowy
hdd 8GB uzytkowy
jakis CD

Bryka pod systemem FreeDOS :)
I juz nei potrzebuje emulatorow :twisted:
BQB
x2

Post by BQB »

Życzę powodzenia w konfiguracji EMS i XMS :D
xor
x2

Post by xor »

Hehe, juz po sprawie :)
Az si elezka w oku kreci... Proba uruchomieani - nie rusza. To reboot bez emm386, to samo - no to i bez himema, potem zabawy ze zwolneiniem max. ilosci pamieci konwencjonalnej, etc, etc...
Eh.. dzisiaj sie spoznilem do pracy bo sie troche za dlugo rano bawilem :)
sonen
x2

Post by sonen »

Sabre Team
F117
Sensible World Of Soccer
Kerrick
x2

Post by Kerrick »

xor wrote:No, to sobie odkurzylem i zrekonstruowalem super-maszynke sprzed lat...
Penium 60
8mb RAM - bedzie 40 albo wiecej
ATI Rage IIC (4MB)
3dfx VOODOO 1
Gravis Ultrasound
hdd 1GB systemowy
hdd 8GB uzytkowy
jakis CD

Bryka pod systemem FreeDOS :)
I juz nei potrzebuje emulatorow :twisted:
Masz graviska? hehe
bylo takie fajne demko ktore zajefajnie dawalo czadu na gravisie - "Second Reality"
pamietasz jeszcze? a moze tego nie widziales... sprobuje to odgrzebac i ci podesle :)
xor
x2

Post by xor »

Hoho, pewnie ze je mam ! Tak sie sklada, ze wczoraj rano sluchalem sobie samej muzyczki z niego na Gravisku :) Zreszta mam gdzies na plycie maaase starych demek - palce lizac !

Tak nawiasem - eh, rece opadaja... Stary, dobry GUS ma jakosc dzwieku nawet lepsza od SB Live, ale oczywiscie nie byla wspierana przez winzgroze - na rzecz badziewnych Sound Blasterow, ale popularnych... I teraz prym wioda karty Audigy o mozliwosciach neiwiele wiekszych jak stary GUS PnP, a jakosci dzwieku nawet gorszej... Potem kolejnym super-produktem w dziedzinie kart dzwiekowych byl Aureal Vortex (aktualnie siedze na Vortexie 2) - mial rewolucyjne A3D (przy ktorym EAX to moze mu sandaly co najwyzej nosic), mase innych funkcji - i co ? I oczywiscie tez juz nie jest wspierany ! GGC - Gowniany Gigant Creative zabil i jego, i dalej zalewa rynech popularnym szajsem. Niestety, tak to juz jest jak szefami korporacji sa krotkowzroczni debile, ktorzy maja pelna kabze za jedyny cel zycia...
Blach...
Black-Templar
x2

Post by Black-Templar »

Oj tak gravis to był miodek. Miałem wersję pro (czy jakoś tak) i kolesie którzy mieli sound blastery przyłazili do mnie posłuchać muzyki z Dooma bo u nich cienko brzmiała. Ech stare czasy...
In the grim darkness of the far future, there is only war...
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Hehehe, niedawno przeszedłem Another World (DOSBox). Jejku-jej, jaka muza, ehh... Na SB Live!-24bit - siuper; głośniki 4.1 -> bas wymiata! :shock:
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
Kerrick
x2

Post by Kerrick »

Hehe, tylko sie nie pobijcie o to, ktore karty byly lepsze...
Ja tam lubie swojego SB, ale milo wspominam Graviska i gdyby ta technologia sie rozwijala to kto wie co dzisiaj bym lubil bardziej.....
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Kerrick, będziesz na zlocie...? (Siorka za OT!)
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
Kerrick
x2

Post by Kerrick »

Jak juz napisalem, w temacie o nim, chce zobaczyc ta bande grubciow (nie obrazic sie!), a sam nie bede sie dzieki temu odroznial :)
xor
x2

Post by xor »

Ej, wypraszam sobie - ja nie jestem zadnym grubciem !
Jestem wysportowanym, szczuplym, mlodym, jurnym góralem !
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

GRubcio to ja :D:D:D
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...

Return to “Polskie / Polish Off Topic”