[X3] patch 2.5

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

M@ReK
x4

Post by M@ReK »

Witam wszystkich :)

Mam mały problem z patchem 2.5
Po jego zainstalowaniu menu z poleskiego zmieniło się na angielskie (new game itp.) :/ Czy ktoś miał już taki problem? Właśnie wypakowałem i przeszukuje pliki dat które podmienił patch czy przypadkiem nie maja tych tekstur...
Adrian_Wir
x3tc

Post by Adrian_Wir »

Ja tak mam, ale w grze to nie przeszkadza. Więc czym się martwić ;)
M@ReK
x4

Post by M@ReK »

W grze nie przeszkadza, ale ja lubie jak wszystko jest idealnie :roll: ale w takim przypadku to jest wina patcha :?
Mani_
x2

Post by Mani_ »

A złej wersji patcha nie ściągnąłeś przypadkiem?

Jest wersja 2.5 PL
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
M@ReK
x4

Post by M@ReK »

ściągałem z http://x3.topware.pl/, przy instalacji był język polski ;|
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Menu w grze nie ma prawa zmieniać wersji językowej po zainstalowaniu patcha 2.5, to jakiś bug i należy go wyjaśnić.

M@ReK: Jaką masz wersję gry? Jakie masz składniki X3 zainstalowane, jakieś skrypty, mody itp?
Zakładając, że instalowałeś patcha 2.5 na czystej X3 w wersji 1.4 PL, bez dodatków - to powinno być oki, więc sprawa byłaby do sprawdzenia z TopWare, która tenże plik trzyma. Możliwe, że zmienili cos w installerze, ale tego nie wiem.

Jeśli natomiast instalowałeś np. na modzie XTended, to co innego - wtedy pomocy nie udzielam ;).
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
M@ReK
x4

Post by M@ReK »

Czysta instalacja od topware w wersji 1.4 Jedyny mod jaki mam to widok z kokpitu (CockpitCallbackX14) poza tym żadnych innych dodatków. Po instalacji wszystko jest ok, menu po polsku (wersja 1.4). Natomiast instalacja patcha 2.5 (X3Update1.4_to_2.5.exe) zmienia menu na angielskie. Problem pojawia się tylko w menu, nigdzie więcej nie zauważyłem zmiany języka. Przeglądałem nawet wszystkie dds'y z patcha, ale niestety nie zauważyłem tam tekstur z menu. Po instalacji patcha 1.4 -> 2.5 próbowałem tez zainstalować 2.0 -> 2.5 ale menu pozostało nadal angielskie. Założenie było takie, że skoro gra już jest spatchowana do wersji 2.5 to patch 2.0 - 2.5 najwyżej nadpisze pliki które już są bo być może tylko ten z 1.4 jest zły. Niestety nie pomogło :P Próbowałem też całkowitego odinstalowania w czyszczeniem wszystkich folderów oraz kluczy w rejestrze które dodaje X3 (żeby mieć pewne ze wszystko zostało usunięte) ale po instalacji updateu to samo. Rozumiem że nie wszyscy tak mają po instalacji tego patcha? Pisał tylko kolega Adrian_Wir o identycznych objawach wiec to chyba jednak coś z tym plikiem :?
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Ok, zapytam o Twój problem w TopWare i zobaczymy co odpowiedzą.
A próbowałeś tego samego patcha 1.4 -> 2.5, ale ściągniętego nie od TopWare, a ze strony Egosoftu?

Edit1: email do TW już wysłany :).
Edit2: Jest odpowiedź, wedle której patch ściągnięty z TopWare jest taki sam jak ten z Egosoft, TW nie dokonało w nim żadnych zmian.
Tak więc skoro inni nie zgłaszali podobnych problemów (i u mnie też taki nie wystąpił po instalacji 2.5), musi to być problem wewnętrzny Twego komputera, a nie spowodowany patchem. Może ten kokpit mod coś namieszał? Zainstaluj jeszcze raz grę od początku, wersję 1.4pl i dopiero patch 1.4->2.5, bez skryptów. Powinno działać ok :). Niestety, ale na mój stan wiedzy nic więcej nie przychodzi mi do głowy.

W razie dalszych pytań - ślijcie email do pomocy technicznej TopWare:
support@topware.pl
Osoba odpowiedzialna jest poinformowania o problemie, więc może pomóc, ma też wgląd w ten wątek, bo zlinkowałem go w swoim mailu..
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
M@ReK
x4

Post by M@ReK »

Dzięki za pomoc :)

Dziwna sprawa w takim razie z tym bo odinstalowałem X3 usunąłem folder w którym było zainstalowane (EGOSOFT) wyrzuciłem także folder z moich dokumentów (na wszelki wypadek :roll:) usunąłem także klucz z HKCU / Software / EGOSOFT. Zainstalowałem i potem tylko patch bez żadnego moda i jest to samo :(
Kolega Adrian_Wir miał ten sam problem.
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

M@ReK:
Jeśli Cię to pocieszy, to ja miałem to samo. Przy okazji gry w moda New Horizon. Mod mi się specjalnie nie podobał, więc go wywaliłem. Razem z patchem. I teraz sobie gram na starych sejwach w 2.0.02.
bonkool
x4

Angielskie menu po patchu 2.5

Post by bonkool »

Angielskie menu w grze pojawia się tylko w sytuacji kiedy instaluje się czyste X3 1.4PL z TopWare i od razu patcha 1.4->2.5
Instalując według kolejności z przyklejonego topica czyli: 1.4PL , 1.4 -> 2.0.1 , 2.0.1 -> 2.02 PL i dopiero patch 2.02 -> 2.5 PL to menu nadal jest po polsku.
Sprawdzałem osobiście instalując grę dwa razy od nowa.
M@ReK
x4

Post by M@ReK »

Kurcze faktycznie :D dzięki wielkie, teraz jest ok, problem rozwiązany zadziałało zainstalowanie w takiej kolejności:

1. Instalka wersji 1.4
2. X3Update1.4.03_to_2.0.01.exe
3. X3Update2.0.01_to_2.0.02_PL.exe
4. X3Update2.0.02_to_2.5.exe

podejrzewam, że kwestia rozbija się o tego patcha X3Update2.0.01_to_2.0.02_PL.exe bo to jedyny spolszczony reszta jest jak rozumiem taka sama jak na oficjalnej stronie egosoft.
NiTrO111

Post by NiTrO111 »

Witam
Wiem ze to moze byc glupie pytanie ale... jak wgrac swoje statystyki na ten ranking online oraz jak zobaczyc statystyki innych? z gory dzieki
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Chyba wiesz jak wystawić statystyki z gry?
jeśli tak to potem masz coś takiego:
http://www.egosoft.com/games/x3/uplink_en.php
Podajesz ścieżkę do wystawionego z gry pliku i zatwierdzasz.
A statystyki swoje i innych graczy przeglądasz tutaj:
http://www.egosoft.com/games/x3/statistics_en.php
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
MARMUR243
x2

Post by MARMUR243 »

Mam problem z znalezieniem tego patch 1.4 do 2.5b. Dokopałem się że gdzieś powinien być na stronce Egosoftu z patchami na samym dole , ale zabijcie mnie nie znalazłem go , proszę o pomoc w lokalizacji tego kornika. Miałem zamiar pograć , a tu kiszka.
:(
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Ja może wkleję tylko linka do działu DOWNLOAD - czyli dział, gdzie są umieszczane różnego rodzaju pliki do ściągnięcia. DOWNLOAD = od angielskiego, ściągać, pobierać, przeciwieństwo = UPLOAD = wysyłać.

http://www.egosoft.com/download/x3/patches_pl.php

1 lub 2 pozycja od góry.

Wystarczy tylko chcieć, by móc.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
MARMUR243
x2

Post by MARMUR243 »

Mani wiedziałem , że tylko na Tobie można polegać . Wiem że jest tam patch i do tego drugi od dołu , ale on w nazwie nie posiada literki b. Może coś tam jest poprawione i ja o tym nic nie wiem. Prawda jest taka ,że dawno nie zaglądałem na forum. Mimo wszystko dziękuje Ci Wielki Mani , jeszcze raz dziękuje. :) :) :)
MARMUR243
x2

Post by MARMUR243 »

Tylu kolegów przeglądało moją proźbę o pomoc i nikt nawet nie miał zamiaru mnie oświecić , dopiero wkurzony Mani mi cosik odpisał , ciężko mi to wszystko strawić. :( :( :(
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

2.5b wyszło po paru godzinach od poprzedniego. Potem widocznie zmienili nazwę na 2.5 i tego ciągnij, najlepiej od razu z 1.4 na 2.5.

Sauron powinien wiedzieć dokładnie jak i co :)
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
MARMUR243
x2

Post by MARMUR243 »

Widzisz kolego o taką wiadomość mi chodziło , a na prawdę , mnie nie było na forum chochoo dość długo i nie miałem rozeznania w sytuacji. Dziękuje bardzo za małe wyjaśnienie. Postaram się nadrobić małe zaniedbania. Oczywiście pozdrawiam wszystkich graczy dobrej woli.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”