O$$I wrote:Widze że czarne chmury sie nad xudb zebrały więc napsize coś od siebie po baaaardzooo długiej przerwie na tym forum.
Głównym powodem dla którego xudb ma przerwe do odwołania, jest ciągła zmiana cms, było ich już tyle że wpisywanie i przenoszenie danych x razy nadwyrężyło moją cierpliwość i stało sie nudne i monotonne.
Projekt ma już kilka lat (2,3?) od tamtego czasu doszło wiele obowiązków niedługo matura, praca itp. Oddałem inacjatywe i serwis w ręce RAFIA a sam zajmowałem sie tylko wklepywaniem danych do xudb co jak już wyżej napisałem stało sie poprostu nudne i brak motywacji doprowadził do tego co jest. Pojawienie sie X3 nie rospalił mojego entuzjazmu na nowo bo niemiałem nawet okazji w niego pograć z powodu zbyt słabego komputera i tak jeszcze troche pozostanie.
Niestety musze też poruszyć temat polskiej społeczności X która moim zdaniem sie popsuła, wiele użytkowników których cenie odeszło, a forum zostało zalane użytkownikami którzy chcą tylko brać i mieć wszystko na tacy mam wielki niesmak jak wchodze na to forum i widze same tematu typu: pomocy, pomózcie, dajcie... wiadomo o co chodzi. Wiele osób odwiedza xudb ale tak naprawde nikt nie pomaga, na tym miejscu chce podziękować Enzo który mi bardzo pomagał od samego początku istnienia Xudb.
Nadchodzi kolejny cms, kolejna szansa, podejme sie ponownej pracy nad xudb czyli wklepywanie wszystkiego od nowa wszystkie informacje techniczne (statki itp.) zostaną zrobione żeby xudb był w końcu skończony. Tylko od Was będzie zależyć czy będzie to otwarty rozwijający sie serwis czy też będzie to tylko podręcznik w który zaglądamy i odkładamy.
Rozmawiałem też z RAFIO na temat reklam i nie wykluczone że zostaną wprowadzone żeby pokryć koszty serwera a jak nazbiera sie większa sumka wkońcu domena .pl
Wcześniej nie miałem czasu na komentarz tego posta, ale teraz mam, więc sobie pozwolę. Tym bardziej, że jest w nim wzmianka dość ogólna o polskiej społeczności.
Ogólnie rzecz biorąc społeczność się zmieniła, to fakt. Może nie całkiem, ale faktycznie spora część osób aktywnych od początku istnienia forum (4-5 lat temu) z czasem odeszła od pisania, a nawet przestała się całkiem forum interesować. Podejrzewam, że częściowo ma to związek z samą X3 i zawiedzionymi nadziejami, jakie wiele osób w tej gierce pokładało. Mam na myśli nie tych użytkowników, którzy po raz pierwszy się z X zetknęli właśnie poprzez X3 (których ostatnio dużo u nas gości), ale tych, którzy zaczynali od X-BTF lub X2. Należę do osób, które zaczynały od początku X-BTF i także odczułem duży zawód grą X3 Reunion. Nie odszedłem jednak z wiadomych powodów.
Moim zdaniem obecni nowi użytkownicy X3 nie mają potrzebnego doświadczenia ani obycia we wszechświecie X, aby mogli być znacząco pomocni w takim przedsięwzięciu. Może się mylę, ale tu trzeba ludzi doświadczonych. Nowi potrzebują wsparcia, pomocy, informacji i nie ma w tym nic dziwnego ani nagannego. To, że nowi nie zgłaszają się do pomocy, wynikać może z tego, że być może nie czują się dobrze w tej tematyce i nie chcą być odrzuceni mimo dobrych chęci. Znam takie przypadki i wiem, że lepiej czasem siedzieć cicho i się nie wychylać, niż wychylić się z dobrymi chęciami i być zmieszanym z błotem jako newbie.
Idźmy dalej, w stronę XUDB. Ponownie postaram się jak najrzetelniej ocenić sytuację aktualną. Być może serwis się rozwija, a z pewnością włożono i nadal wkładane jest w niego wiele pracy. Piszę 'być może' o rozwoju, bo ewentualnych zmian nie widać, szczególnie jeśli patrzeć na serwis pod kątem 2-3 lat jego istnienia. Nadal nie jest skończony, mimo że upłynęły już 3 lata. Czy ten fakt nie mówi sam za siebie?
Można śmiało zrozumieć, że twórcy nie mają czasu, bo szkoła, praca, może problemy osobiste czy znudzenie tematem, każdy wie o co chodzi, większość przez to przechodziła, ja także. Ale w takiej sytuacji warto może dojść do wniosku, że ten projekt był od początku za duży jak na możliwości twórców i spróbować zmienić jego założenia. Nie przeć latami w ukończenie czegoś, co stale jest nie ukończone. Sami piszecie, że stale zmienia się system, ten CMS, i trzeba dane wklepywac od nowa. Czy to ma sens? Może trzeba to zostawić, aż ten CMS będzie skończony i wtedy wrócić i skończyć raz a dobrze?

Albo zostawić w ogóle i zrobić coś zupełnie od nowa, nowy projekt, nowa kolorystyka i układ, nowe dane.
To tylko sugestie oczywiście, zrobicie jak zechcecie.
Zawsze wspierałem XUDB w jego znaczeniu dla polskiej społeczności

. Z punktu widzenia dnia dzisiejszego doceniam wysoko wysiłki twórców, ale średnio wynik, czyli to, co widzimy i z czego korzystamy jako czytelnicy.
W szczegółach:
Nie jest skończony dział o X2 The Threat, pomimo że już mało kto gra w tę grę. X3 Reunion tez juz powoli wychodzi z obiegu, większość gra w XTM, albo czeka na następców, a dział o podstawce nie skończony.
Nie ma informacji co nowego doszło, co nowego wymyślono aby strona ładniej wyglądała. Jeśli nie ma takich informacji, trudno oczekiwać, że ktoś sam się domyśli, co zostało zrobione.
Poza tym, i to jest moim zdaniem osobny temat, nie widzę nastawienia pro-ideowego. Jeśli jest jakiś pomysł na uatrakcyjnienie serwisu, przeważnie jest on zbywany, czasem też ironicznie podkreśla się wyższość niedokończonego i graficznie pustego XUDB nad innymi bogato wykończonymi serwisami, np. wspomnianym przeze mnie wcześniej Seizewell. Takie podejście ("moje najlepsze - inne beznadziejne") nie sprzyja wzajemnej wymianie doświadczeń, pomysłów i ogólnej chęci współpracy. Nie widzę po prostu zainteresowania pomysłami, zgłaszanymi przez osoby spoza XUDB. Jak coś zaproponować, przeważnie twórca ma inne (czyt. lepsze) zdanie. Odnoszę wrażenie, że nastawienie na "pomoc" od innych osób ogranicza się do przyjmowania chętnych do wklepywania danych, natomiast nie w zreorganizowaniu serwisu i wprowadzeniu zmian, które (chyba nie tylko) moim zdaniem, mogą uratować serwis przed kolejną "przerwą do odwołania".
Sprawa reklam. Oczywiście koszty, któż ich dziś nie ma

. Z pewnością reklamy, zarówno to irytujące popupy, rozmaite błyskające flashe czy powstawiane tu i ówdzie reklamy Goggle, nie są czymś lubianym przez internautów. Osobiście ma juz dość stron, w których co odsłona jestem zmuszany do opędzania się od reklam. Jest pewien inny sposób, aby obejść te koszty - TopWare. RAFIO raz już się do nich odzywał i nic nie wskórał, ale moim zdaniem to dlatego, że podejście było z gruntu niewłaściwe i źle zaplanowane. Poza tym do niewłaściwej osoby poszła wiadomość (akurat wtedy była obłożnie chora, a wkrótce potem przestała pracować w TW).
Aby coś dostać - najpierw trzeba coś dać. Jeśli do poważnej firmy podchodzi się mając niewiele w zamian, a jedynie mgliste obietnice, to jest to za mało na twarde negocjacje (które też trzeba umieć). Jeśli XUDB będzie skończone - przynajmniej kompletne i atrakcyjne graficznie w dziale o X3 - szczególnie dla odbiorców pokroju TopWare, można się do nich ponownie udać z prośbą o wsparcie finansowe, serwer czy co tam jeszcze chcecie. Mógłbym w tym pomóc, tak jak wstawiłem się poprzednio, gdy RAFIO pisał pierwszy raz. Tym razem jednak musiałbym widzieć, że wstawiam się za czymś, co mi się podoba. Same obietnice to za mało

.
Wyszło długo ale mam nadzieję konkretnie. Ponownie i być może ostatni raz oferuję pomoc, w zamian za konkretne zmiany. Nie pomoc we wklepywaniu danych, ale w pomysłach i rozwoju oraz wsparciu w TW. Od was, twórców XUDB, zależy, czy nadal będziecie trwać w przekonaniu o doskonałości pomysłu i planu, i być może kolejne lata będziecie serwis modyfikować, czy z tej oferty skorzystacie

.
Pozdrawiam