Jak powinien wyglądać X3

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Vill
x2

Post by Vill »

Tłumaczenie zestawienia z postu Gargoila - podsumowanie - w drodze. ETA: jutro
Temporalily suspended in a time lapse...
Arleonenis
x3tc

Post by Arleonenis »

Stalovy -> pisałem że te działa na stacjach obronnych powinny być jak lasery na wieżach, czyli broń strumieniowa udeżająca natychmiast a nie jakieś zmutowane działka fotonowe.. po prostu broń strumieniowa jak we freespace2 :P
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

A, si, comprende! Jeśli tak, to OKi. :)
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Powinni podzielić bronie na myśliwskie i Capitalne :D
Albo chociaż wprowadzić wększe rozróżnienie w działach Capitali. Teraz mam na nich Tylko PDF albo same GFU. Można by było wprowadzić kilka slotów tylko na PDF, i kilka przecviw myśliwcą na gfu.
Arleonenis
x3tc

Post by Arleonenis »

/|\
.|
Zgadzam się z powyższym, myśliwska szybkostrzelna, o małym dmg, a broń capital shipów to albo beamy, albo powoli strzelające potężne działa na dużych obrotowych wierzyczkach z olbrzymim dmg, ale raczej niecelne przeciwko myśliwcom, no chyba że myśliwiec stoi lub leci prosto co na jedno wychodzi;)
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

a tą stację obronną możnaby było uzbroić w jakieś rakiety, tak by trzeba by ją byłą uzupełniać.
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

Może tak jeszcze statki/bazy się trochę zużywały(w trakcie eksploatacji)?
Jakieś losowe zdarzenia typu awaria ?
X3, ponad 40 "baniek" na koncie i 15 x M3 ,15 universe traderów, 4xM6,1x TL 5xM7,troche zdobycznego śmiecia, ok 20 szpiegowskich m5 w różnych stoczniach, osiadłem w Rhy's Desire, zbieram na M2
[ external image ]
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

Nie wiem, czy ktoś o tym pisał...
mam nadzieję, że zostanie dodana opcja zatrudniania pilotów również do jednnostek militarnych począwszy od myśliwców, tak aby ich możliwości bojowe rosły.
w ten sposób taka jednostka przy poleceniu "chroń" nie skupiała by się wyłącznie na pilnowaniu, żeby się przypadkiem coś złego nie stało obiektowi chronionemu, ale przedewszystkim (w imię zasady: bliższa koszula...) nie pozwalałaby zrobić "kuku" sobie.(w tej chwili przy wydaniu takiego polecenia przeciwnik jeżeli nie zaatakuje bezpośrednio obranianego obiektu może bez problemu rozwalić obrońce-przynajmniej u mnie sie tak stało :( ).
ps. może to tylko przypadek, ale opis w instrukcji dot. komend jest raczej lakoniczny
pozdrawiam :D
X3, ponad 40 "baniek" na koncie i 15 x M3 ,15 universe traderów, 4xM6,1x TL 5xM7,troche zdobycznego śmiecia, ok 20 szpiegowskich m5 w różnych stoczniach, osiadłem w Rhy's Desire, zbieram na M2
[ external image ]
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

Była kiedyś taka bardzo dobra planszówka, nazywała sie GWIEZDNY KUPIEC.
można powiedzieć pradziad X2.
a poza tym kopalnia pomysłów:
kadłuby/uzbrojenie/wyposarzenie wojskowe w niektórych sektorach nielegalne(aczkolwiek do obejścia przy odrobinie szczęscia)
przemyt z prawdziwego zdarzenia :D
zróżnicowanie pozycji handlowej w zależności od obrotu na poszczególnym rynku a nie ogólnie -i wiele wiele innych ciekawych pomysłów.
ci którzy w to grali wiedzą, że tam też był "dynamiczny handel"oparty na popycie/podaży + zmienne globalne, a pozatym im wyższą miałeś pozycję na danym rynku tym wieksze miałeś możliwości.
A tak na serio, nie wydaję się wam, że w X2 było zbyt prosto wejść w posiadanie LOTNISKOWCA? (wyobrażacie sobie coś podobnego dzisiaj :D )
A do tego RAKIETY i inne najpotężniejsze zabawki z arsenałów wszystkichras( ja rozumiem, niebezpieczne czasy,ale chyba przegięcie - nie wszystko można przeskoczyć za pomoćą tylko kasy)
[ external image ]
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

Echh, może jeszcze taka mała dygresja.
Czy pomysły dotyczące tej gry są w ogule przekazywane do wglądu ewentualnym twórcom gry :?:
w życiu bywa tak, że końcowy produkt jest wypadkową pomysłu twórców i potrzebami odbiorców :D
potrzeby najprościej znaleźć właśnie w takich miejscach :D
bo jeśli to wszystko to tylko takie nasze pobożne życzenia,to byłoby smutno :D
(narobili już smaczków, niechaj siędobrze spiszą :D )
[ external image ]
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

DRACOOL wrote:Była kiedyś taka bardzo dobra planszówka, nazywała sie GWIEZDNY KUPIEC.
Miałem ją! :thumb_up: Hehe, dzięki za przypomnienie. Spróbuję ją odszukać - leży gdzieś na poddaszu, razem z milionem innych takich gier (pamietacie "Magia i Miecz"?).
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

Stalovy wrote:
DRACOOL wrote:Była kiedyś taka bardzo dobra planszówka, nazywała sie GWIEZDNY KUPIEC.
Miałem ją! :thumb_up: Hehe, dzięki za przypomnienie. Spróbuję ją odszukać - leży gdzieś na poddaszu, razem z milionem innych takich gier (pamietacie "Magia i Miecz"?).
jasne ja miałem kilka ale mi niestety szlag trafił.
Wojna o pierścień(nie pamiętam czy taki tytuł)
BATTLETECH :thumb_up:
Zaraz nas któryś MODERATOR przywoła do porządku za pisanie nie na temat :D :D
[ external image ]
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Hyhy, Wojana o Pierścień - też miałem/mam!
sonen
x2

Post by sonen »

załoyłem temat o Gwiezdnym Kupcu..
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Jeszcze jeden drobiazg;
Uważam że powinno zostać zmienione zachowanie pilotów. Chyba wszyscy mamy dość bycia zaczepianymi przez jakieś pojedyncze M5, gdy sami siedzimy, dajmy na to, w korwecie? Niech zawołają kolegów, albo co? Powinny być jakoś określane szanse starcia i na tej podstawie reakcja, albo w długą, albo awantura.
Wczoraj wkurzył się na mnie Paranid w Pegazie. Sytuacja dla mnie bez wyjścia, musiałem go usunąć. A z jego punktu widzenia? Samobójstwo! Powinien wiatrować w te pędy! Gdyby chociaż koledzy przyszli mu z pomocą...

Pozdrawiam
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

Wczoraj wkurzył się na mnie Paranid w Pegazie. Sytuacja dla mnie bez wyjścia, musiałem go usunąć. A z jego punktu widzenia? Samobójstwo! Powinien wiatrować w te pędy! Gdyby chociaż koledzy przyszli mu z pomocą...

Pozdrawiam
Taaa... żeby to było akurat spotkanie ze Splitem, to bym zrozumiał te zapędy kamikadze, ale Paramidzi?
A tak na marginesie, to czy M5 to nie są czasem jednostki zwiadowcze? :D (w takim razie ich taktyka powinna wykluczać dążenie do bezpośredniego starcia, trzymanie się na uboczu i ściąganiu sił "głównych" nawet jeśli zostaną bezpośrednio zaatakowane - po coś mają ta szybkość :D :D )
pozdrawiam :)
[ external image ]
Fenek
x2

Post by Fenek »

Z miejsca witam wszystkich ;P

A teraz co chciałbym ujrzeć w X3:

1) Capshipy mają być w końcu wielkie, i potężne, bo jak M3 jest w stanie załatwić M2 to ciut nie ten teges ;P Egosoft ma wspaniały przykład wspaniałego odwzorowania (pomijamy fizykę ;P) walki w kosmosie - Freespace II.

2) Sektory ciut podmodelowane, koniec z brama na pn, zawsze jest na pn (za wyjątkiem ukrytych sektorków ma się rozumieć ;P)

3) Może niektóre większe stacje będą posiadały doki dla capshipów? Byłoby miło :)

4) Statki chyba nie latają na wodę prawda? :P Jak w starutkim Frontierze - paliwko!

5) No w końcu przydałoby się zahaczyć o Warszawę? :P PLANETY!

6) Gdyby tylko jeszcze zaimplementowali realną fizykę to byłbym w 7 niebie a może i 8 :D

No ale zobaczymy co z tego wyjdzie ;P Swoją drogą, jest już jakaś twarda data co do premiery?
fOX_a
x4

Post by fOX_a »

Fenek wrote:Z miejsca witam wszystkich ;P

A teraz co chciałbym ujrzeć w X3:

1) Capshipy mają być w końcu wielkie, i potężne, bo jak M3 jest w stanie załatwić M2 to ciut nie ten teges ;P Egosoft ma wspaniały przykład wspaniałego odwzorowania (pomijamy fizykę ;P) walki w kosmosie - Freespace II.

2) Sektory ciut podmodelowane, koniec z brama na pn, zawsze jest na pn (za wyjątkiem ukrytych sektorków ma się rozumieć ;P)

3) Może niektóre większe stacje będą posiadały doki dla capshipów? Byłoby miło :)

4) Statki chyba nie latają na wodę prawda? :P Jak w starutkim Frontierze - paliwko!

5) No w końcu przydałoby się zahaczyć o Warszawę? :P PLANETY!

6) Gdyby tylko jeszcze zaimplementowali realną fizykę to byłbym w 7 niebie a może i 8 :D

No ale zobaczymy co z tego wyjdzie ;P Swoją drogą, jest już jakaś twarda data co do premiery?

Witamy witamy ^^
Pare zastrzeżeń., np do punktu 4. Statki mają własne generatory a silniki kożystają z ich mocy więc niewiem po co paliwko :P No chyba że my sami te paliwko bedziemy łykać [niema to jak zimny browarek ^^]
Punkt 5. No cuż było by miło ale czy kompy to wytrzymają? ....
I punkt 6 :) Realna fizyka. Hmmm Mnie ta co jest nieprzeszkadza. I tak czasem jest trudno cokolwiek zrobić kiedy na ogonie twojego m3 jest 10 trujkącików i grzeją do ciebie :P
Co do punktu 1 to się z tobą zgadzam w 100% :D
Fenek
x2

Post by Fenek »

Gwiezdną wódkę to już mamy, więc nie trzeba urozmaicać :D Co do tych generatorków, no niby tak, ale nawet reaktorki atomowe potrzebują od czasu do czasu zastrzyku paliwka :P A nie muszą być wcale całe planety, bo kto by to wszystko robił? :P Wystarczą jeden, dwa większe porty i szafa gra :D
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

statki większe od M6 mogą latać aż się nie rozlecą ze starości, gdyż mają w środku elektrownie fuzyjną. Mniejsze? Mają pewnie jakieś małe generatorki.

A co do zbilansowania, to grałem sobie niedawno w "Homcia2"
i tam masz fregaty uzbrojone trochę lepiej od m6. Brakuje mi tej klasy w X2, gdzie mamy myśłiwce-m6-----------M2-M1. Pozatym m4 są bezużyteczne. powinni zamiast nich dać bombowce np. maje WMP A na zadzie do ochrony, i na główne 4xPDF (ala bomby fuzyjne).

Return to “Polskie / Polish X-Forum”