Wasze sposoby na wrogów (być może spoiler!)

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Jones Abrahams wrote: W sektorze, w którym się ona zaczyna (niekoniecznie tam gdzie ją otrzymamy) ustawiamy Osprey'a lub coś innego, ale dużego. Następnie skaczemy do najbliższego sektora na trasie celu i przepuszczamy 1, 2 statki, po czym atakujemy.
Jones, próbowałeś wersji dla ubogich? Zamiast Ospreya wypuszczasz droidy, a reszta j/w :)
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

A propos droidów: jest jakiś sposób na 'pozbieranie' droidów, gdy ich cel zostanie już zniszczony? Częste są przecież widoki, jak chmara bezpańskich (no, właściwie to 'pańskich', ale właściciel już się nimi nie interesuje - odlatuje zazwyczaj w siną dal...) droidów krąży dookoła szczątków właśnie rozwalonego statku. Aż się proszą o załadowanie ich na pokład...
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Sauron11 wrote:
Jones Abrahams wrote: W sektorze, w którym się ona zaczyna (niekoniecznie tam gdzie ją otrzymamy) ustawiamy Osprey'a lub coś innego, ale dużego. Następnie skaczemy do najbliższego sektora na trasie celu i przepuszczamy 1, 2 statki, po czym atakujemy.
Jones, próbowałeś wersji dla ubogich? Zamiast Ospreya wypuszczasz droidy, a reszta j/w :)
W zasadzie to jeszcze nic nie próbowałem, po prostu goniłem w Home of Light Perseuszem 5 Nemezis i stwierdziłem, że nie dogonię więc skoczyłem do Końcówki ( :oops: trzeba będzie tentiemy zapłacić...). Szef był zbyt daleko, to poczekałem na obstawę. Dwóch przeszło to ich zbiłem, a ich koledze po drugiej stronie bramy zawrócili i przyczepili się do Słonia i Osprey'a.
Co do dronów to na pewno by się udało, ale widzę dwa problemy; na Perseusza mi nie wejdą i chyba dość szybko polegną. Czyli ci spoza bramy mogą zbyt szybko włączyć się do walki. Dużo dronów by trzeba... chyba.

Pozdrawiam
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Jones Abrahams wrote:Co do dronów to na pewno by się udało, ale widzę dwa problemy; na Perseusza mi nie wejdą i chyba dość szybko polegną. Czyli ci spoza bramy mogą zbyt szybko włączyć się do walki. Dużo dronów by trzeba... chyba
Obserwowałem wczoraj w Thyn's Abyss jak splicka Mamba podczas ostrzału Xenonskiego M5 zaczepiła o argońskiego Merkurego, ten momentalnie zaczał ostrzał z tylnego działka i wypuścił przeciw Mambie chmarę droidów. Obskoczyły ją, oczywiście nie robiąc szkody, ale zajmująć na tyle, że Merkury sobie spokojnie odfrunął i skoczył przez bramę. Obserwowałem jak Mamba daje sobie radę z droidami i po kilkunastu minutach takiej "walki" (w międzyczasie dla zabicia czasu zniszczyłem kilka xenońskich M5 co wyskakiwały z bramy nieopodal) sam zacząłem niszczyć te maluchy :wink: Niestety zamiast podziękowań, na pytanie o drogę do stoczni usłyszałem, że "niższej istocie jaką jestem Split tej informacji nie udzieli". Pewnie uraziłem dumę wojownika :wink:

Skuteczność Mamby przeciw droidom była prawie żadna. Droidów było z 10 szt. a Split zniszczył może dwa.
Za to skuteczność Kyonów jest... khm 8) :D
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Będę musiał wypróbować drony na M6. Po prostu napcham dronów do Iguany, każę puścić bąki i zmykać :D . To dobry pomysł bo wczoraj musiałem się wgrać - straciłem bohaterską Novę, która wyleciała bronić Słonia. To jest ta Nova, dzięki której nadal mam w statystykach; ulubiony statek - Nova. Ech, sentymenty przeszkadzają w interesach.

Pozdrawiam
johny
x2

Post by johny »

W jednym z sektorów (mało ważne którym) spotkałem samotnego khak M3 (krążył sobie nieopodal). Zaparkowałem koło bramy i postanowiłem urządzić eksperyment, starałem się ustalić, który z moich myśliwców będzie radził sobie najlepiej. Aby wynik był miarodajny podejmowałem za każdym razem ok 10 prób. W rzeczywistości nie zdążyłem przetestować Perseusza, nie miałem już czasu. Przetestowałem myśliwiec Nova z różną bronią oraz Perseuszem jako skrzydłowym.

1. Nova, 2 x Beta HEPT, 10 prób: 5 zwycięstw, 5 przegranych
2. Nova, 2 x Mass Driver, 10 prób: 3 zwycięstwa, 7 przegranych
3. Nova, Beta HEPT, Ion Disruptor, 8 prób: 8 zwycięstw
4. Nova (2 x Beta HEPT) + Perseusz (2 x Alfa HEPT), 9 prób: 9 zwycięstw

Na powyższe badanie należy patrzeć z odpowiednim dystansem i nie koniecznie przenosić jego wyniki na sprawowanie się Nova-y w bitwie z innymi celami. Ciekawostki jakie zauważyłem: Argońskie M3 przy standardowym wyposażeniu jest porównywalne z Khak-ckim M3. Mass Driver choć spisywał się w walce kołowej doskonale jeśli chodzi o ilość trafień defakto okazał się mało skuteczny. Iony dały Nova-ie sporą przewagę. Przy 4 zaszło coś dziwnego, teoretycznie zwycięstwo 2 myśliwców nad jednym jest oczywiste w praktyce w zasadzie Perseusz dużo nie pomagał a ja sprawdzałem czy dużo oberwie jeśli na Nova-ie włącze Ion. Oberwał w zasadzie tylko raz, mogło się dziać tak dlatego iż Nova szybko sobie radziła i to nie z powodu Ion, w konfiguracji 2 x Beta HEPT również. Zachodziło tu coś dziwnego, jeśli Nova leciała sama to M3 przeciwnika zwracało się do niej przodem i pruło z działek znacznie wcześniej niż sama Nova. Po dodaniu skrzydłowego wrogi M3 nie atakował jak przedtem to Nova oddawała pierwsze strzały co dawało jej zwycięstwo. Nie wiem dlaczego algorytm sterujący wrogiem tak się zachowywał.

Co do Mass Driver, zauważyłem, że całkiem dobrze sprawdza się on na tylnej wieżyczce, ilość trafień była znacznie większa niż przy broni energetycznej choć w całej rozgrywce nie miało to znaczenia.
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

johny, toż to niemalże rozprawa naukowa! Gratuluję cierpliwości :lol: Na pewno będzie przydatne dla posiadaczy M1. Gdybyś jeszcze podał parametry statków biorących udział w eksperymencie, tak dla naukowego porządku. Chodzi głównie od Khaaka, bo pozostałe miały parametry na maksa, jak sądzę?

Pozdrawiam
Boba_Fett_
x2

Post by Boba_Fett_ »

Rewelacyjne opracowanie ! Johny, moje niskie uklony, toz to moze byc pierwszy rozdzial encyklopedi walki :) Wspaniala robota !
Kiedy mężczyźni bawią się w wojne, zawsze giną ludzie...
Urban
x4

Post by Urban »

Super oprocowanie, ale mam jedno pytanie czy byłeś w sektorze w którym prowadziłes badanie(znaczy się czy opserwowałeś te statki podczas walki, nie przez mape wszechświata). Pytam ponieważ zauważyłem zupełnie inne zachowanie jednostek jeśli jest gracz w sektorze. Za przykład moge podać Niszczyciel'a (mojego splickiego) walczył przeciwko M6 Borońskim.Ogólnie okręt ten nie jest jeszcze wpełni dozbrojony ale nad tym pracuje..., Nie to jest jedak wązne. Póki byłem w sektorze M6 dostawały raz na jakiś dłuższy czas, i regenerowały swoje tarcze. Kiedy opuściłem sektor z M6 w ciagu kilku minut Niszczyciel zrobił pasztet rybny.
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Urban, najlepiej wyjaśniłby to Adam00, ale i ja spróbuję; jeśli jesteś w sektorze, w którym toczy się walka statki jakby rzeczywiście walczą, przypuszczam, że przeliczane są wszystkie drobiazgi, tu skręcił tak, tu zrobił to. Natomiast gdy nie są obserwowane idą na łatwiznę i do przeliczenia idą podstawowe parametry, po czym taki śmieszny koleś siedzący na płycie głównej rzuca kośćmi i podaje wynik rundy etc. :wink:
I tak w kółko... Różnice są rzeczywiście istotne np. na Twoich oczach klaster khaacki rozszarpuje Smoka na strzępy, natomiast gdy Cię nie ma w polu widzenia, Smok nie jest speszony i radzi sobie z obcakami.
Jak widać powiedzenie "pańskie oko konia tuczy nie ma tu zastosowania".
Czego należało dowieść. Koniec naukowego wywodu. :D

Pozdrawiam
BArt_X
x2

Post by BArt_X »

Ostatnio zabrałem się Novą za BBS'y. Walka na jedną i dwie korwety(później). Przejąłem 2 M3 i jeden M6(Nemezis). No to wszystko na sprzedaż i kupujemy Rybołowa. Możliwości dorobienia się na BBS'ach są olbrzymie :lol: I wcale nie trzeba mieć super wypasionego statku :D A taktyka? Jony! :lol: Teraz już nie ma znaczenia, czy rozwalimy najpierw cel, czy obstawe. W czasach 1.4 lepiej jest najpierw rozwalić cel, bo ucieka :lol:
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

BArt_X wrote:...Teraz już nie ma znaczenia, czy rozwalimy najpierw cel, czy obstawe. W czasach 1.4 lepiej jest najpierw rozwalić cel, bo ucieka :lol:
Czy ja wiem? Zależy na kogo masz misję. Wczoraj spotkałem się z 5 x Smok i istotnie najpierw zabrałem się za szefa - Smoki są szybkie a do ich celu nie było daleko. Lecieli w mocno rozciągniętym szyku. Gdy zająłem się wodzem jego kompanioni zamiast mu pomóc zawrócili by czepiać się moich niewinnych statków, nawet nie musiała nas rozdzielać brama! Zabrali się za Słonia i Rybołowa, i ustrzelili Mantę. Kąśliwe gady, jak nie wiem! W sumie to dobrze bo z pięcioma na raz miałbym nieliche problemy. Przy szybkości i zwrotności Smoków całkiem dużo mogłoby ich brać udział w walce jednocześnie. Najmniejszy problem w tej kwestii jest z Osprey'ami, nie zdarzyło mi się by pruły do mnie więcej jak dwa. Pozostałe latały sobie próbując ustawić się na pozycji do ataku ale były zbyt wolne i za mało zwrotne.
Podsumowując; w przypadku Smoków rzeczywiście jest istotne zlikwidowanie szefa jako pierwszego bo może zdążyć dolecieć do celu. W przypadku Rybołowów nie ma to większego znaczenia. Jeśli chodzi o pozostałe korwety wszystko zależy od odległości do celu i możliwości zajęcia ich czymś innym. Myślę, że rozsypanie dronów, proponowane przez Saurona, jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Walka z pięcioma korwetami na raz może być naprawdę upierdliwa, wystarczy jeden błąd, np. jeden Hornet w plecy i jakaś nieopatrzna seria sprawi, że obejrzysz swój statek od tyłu! Poza tym mając więcej M6 wokół siebie, łatwiej na jakąś wpaść.
Zauważyłem też jeszcze jedną przydatną rzecz, KAŻDA korweta, gdy jej nadgryźć kadłub zaczyna uciakać. Tzn. odlatuje by zregenerować tarcze, częściowo, ma się rozumieć, i dopiero po chwili wraca. Jest się wtedy łatwym celem dla jej kumpli, gdyż lecąc jej śladem leci się prosto. Ma to duże znaczenie, zwłaszcza w walce z szybszym przeciwnikiem. Ale ma i plusy, GFU zadaje obrażenia nawet powyżej 2km :P

Pozdrawiam
BArt_X
x2

Post by BArt_X »

To jest właśnie wqrzające, że korwety uciekają po zbiciu tarcz, ale po zbiciu tarcz, można uszkodzić troche kadłub, kilka takich zwrotów i korweta siada! :D
Vill
x2

Post by Vill »

BArt_X wrote:. Przejąłem 2 M3 i jeden M6(Nemezis).
Arghh, jakżesz ci się udało dorwać tego M6. Ja jush utłukłem ich coś koło stu i żaden nie miał ochoty oddać mi swojej zabawki! :evil:
Temporalily suspended in a time lapse...
BArt_X
x2

Post by BArt_X »

Spoiler
Show
Uszkodziłem mu kadłub do 36% i smażyłem podwójnymi jonami, aż go przejąłem, ale miał "czysty pokład" :D
johny
x2

Post by johny »

Urban wrote:Super oprocowanie, ale mam jedno pytanie czy byłeś w sektorze w którym prowadziłes badanie(znaczy się czy opserwowałeś te statki podczas walki, nie przez mape wszechświata).
Tak byłem w tym sektorze sektorze.

Jak będę miał więcej czasu postaram się zrobić testy statków w najlepszych według mnie konfiguracjach w walce podczas gdy jestem w sektorze i podczas gdy mnie tam nie ma.

Udało mi się zdobyć już 2 khak-ckie M3 z uzbrojeniem, myślałem że posłużą mi do misji kilerskich, okazały się jednak mało przydatne. Podczas walki z 2 Rybołowami oraz ich obstawą dostawałem cięgi. Ich broń pokładowa jest szybka ale potrzebuje czasu przy celach z dużymi osłonami. Wróciłem do Perseusza GFU. Khak-ckie M3 okazało się za to doskonałe na małych bardzo ruchliwych celach. Być może wyżej omawiany myśliwiec okaże się dobry jako nasz zdalny wojownik (szczególnie w grupie).
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

W ten weekend spróbuję nagrać film z czyszczenia Xenon Sector za pomocą Perseusza; link oczywiście zamieszczę w poście.
Black-Templar
x2

Post by Black-Templar »

Spróbuj zrobić test wszystkich myśliwców . Ja już próbowałem i fajnie było by ktoś zweryfikował moje badania. W moim teście patrzyłem na myśliwce na M1 do walki w zamieszkanych sektorach i ionów oraz gfu nie brałem pod uwagę (postrzały). Myśliwce zaś były tylko pilotowane przez kompa. W wynikach wyszło że mass drivery są najbardziej zabójczą bronią (nie próbowałem się jednak bić z khaakami). Pozdrawiam
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Black, że niby ja? Niestety nie stać mnie na razie na taki test :) Do tego potrzeba kasy i czasu... Ale pomysł miodny, siądę doń jak tylko złapię chwilę.
Black-Templar
x2

Post by Black-Templar »

ops! sorki to było do Johnyego. Ale test czyszczenia xenońskich sektorów każdym myśliwcem to też niezły pomysł :twisted: .

Return to “Polskie / Polish X-Forum”