Stare gierki i inne sentymentalne pierdoły

Dyskusja na tematy nie powiązane z x-grami

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

HandSaw {PL}
x2

Re

Post by HandSaw {PL} »

Eeeeech ludziska.
Ja waliłem na mojej spektrumnie w Wielką Ucieczkę.
The Great Escape. Superoska jazda. Kopało się tunel pod obozem.
Chodzili strażnicy, trza było zdobyć klucze i chyba cuś jeszcze.
Byłem zauroczony grafą i do tej pory wspominam grafikę na suuuuper
poziomie, choć zdaję sobie sprawę że gdybym teraz zobaczył program,
skończyć bym mógł na intensywnej terapii :P
Grałem w US Agent Jeździło się po ameryce i starało zniszczyć zarazę.
Pamiętam F-29 Retaliatora. Symulator na tamte czasy super graficznie
zrobiony. Pamiętam Frontiera, Elite , chyba Elite +, super Hard Nova,
Harpoona 1-totalna gra!!!!! strategia morska, Prince of Persia itd...
Cannon Foder, Alien Bred-a, Gunship-a.
Miło wspominam gry: Syndykat i początki gier takich jak Red Alert.
A ten początek to Populos I !!!, Utopia, Supremacy- strategia kosmiczna
i fuuul innych gier. To były beztroskie czasy.
Siemka :)
Rasalom
x2

Post by Rasalom »

Pamięta ktoś MAGALOMANIĘ?? To była gierka.
Z C64 to najlepiej pamiętam Commando. Ech narzynało się :) Na Amidze w Gunshipa 2000 to narzynałem ostro - świetna gra. Cannon Fodder też jazda, do dziś mam na dysku temat przewodni z intra :)
Albo rewelacyjne Dungeon Master, Eye of the Beholder. Ech... to były czasy...

Kiedyś gry miały świetną grywalność, której wielu dzisiejszym produkcjom brakuje.
Od dłuższego czasu czekałem na grę taką jak X2. W to można grać i grać i grać. MIODZIO!
Please cross your legs, I have only one nail left...
Kerrick
x2

Post by Kerrick »

Heh, widze, ze sami swoi. 8)
A pamietacie super strategie turowke Empire, albo Barbariana?
Do dzis pamietam ten tekst na poczatku:
Baaaarbaaaaariaaan!!!!!
Z niezlych symulatorow to pamietam tez A10 Tank Killer z fajnym intrem - A10 niszczacy 2 czolgi w jakims kanionie. Byl tez Gunship i Harrier. Wszystko na klawiorce bo szmalcu na joya nie bylo... :)
A pamietacie takie pierwsze konsolki z wbudowanymi setkami gierek?
Byla tam takze River Raid, niektorzy moga kojarzyc jeszcze z Amisi albo Commodka. Ile czasu na to z kumplami poswiecilem...
To byly czasy... Liczylo sie to jak zwiezle i dobrze gierka jest kodowana a nie gigabajty grafiki... Pamietacie pierwszych Setlersow? Mozna bylo to puscic na 1024x768 SVGA, choc nieliczni mogli sobie pozwolic na taki sprzet, a instalka tej gry miescila sie na jednej dyskietce 1,44 MB.
Teraz w zasluzonym miejscu stoi stary pececik z zasobnikiem starych gierek i czasem wlaczam go by lyknac troche historii...
Kerrick
x2

Post by Kerrick »

Heh, widze, ze sami swoi. 8)
A pamietacie super strategie turowke Empire, albo Barbariana?
Do dzis pamietam ten tekst na poczatku:
Baaaarbaaaaariaaan!!!!!
Z niezlych symulatorow to pamietam tez A10 Tank Killer z fajnym intrem - A10 niszczacy 2 czolgi w jakims kanionie. Byl tez Gunship i Harrier. Wszystko na klawiorce bo szmalcu na joya nie bylo... :)
A pamietacie takie pierwsze konsolki z wbudowanymi setkami gierek?
Byla tam takze River Raid, niektorzy moga kojarzyc jeszcze z Amisi albo Commodka. Ile czasu na to z kumplami poswiecilem...
To byly czasy... Liczylo sie to jak zwiezle i dobrze gierka jest kodowana a nie gigabajty grafiki... Pamietacie pierwszych Setlersow? Mozna bylo to puscic na 1024x768 SVGA, choc nieliczni mogli sobie pozwolic na taki sprzet, a instalka tej gry miescila sie na jednej dyskietce 1,44 MB.
Teraz w zasluzonym miejscu stoi stary pececik z zasobnikiem starych gierek i czasem wlaczam go by lyknac troche historii...
HandSaw {PL}
x2

Re

Post by HandSaw {PL} »

Ludziska, ludziska....
Najlepsza symualcja, dotąd nic podobnego nie wyszło!!!!!!!!!
to F16 Combat Pilot i nic tego nie przebije,nic,nic,nic.......nigdy.
Wiecie czemu?
To proste. Na początku było się pilotem w eskadrze F16 ale potem,....
Zaczynała się zabawa. Samemu prowadziło się kampanie.
samemu wybierało cele ataku eskadry, samemu wespół z
innymi wysłanymi przez gracza w inne miejsca atakowało się cele
. Elektrownie, lotniska, czołgi itd......Nigdy nic podobnego
już nie wyszło.Chyba że nie wiem, jak cuś takiego jest na rynku to
dajcie znać.
Barbariana pamiętam, Another World itp......

:lol: :lol: :lol:
BQB
x2

Post by BQB »

Rasalom wrote:BQB

Racja, ale tylko w przypadku, gdy masz szybszy statek. Imperial Courier zdaje się był szybszy od Cobry MK III, więc taktyka ta sprawdzała się tylko w przypadku Twojej przewagi w szybkości statku.
Nie pamiętam dokładnie - było to lata temu, ale tam zawsze posiadałeś prędkość, zwłaszcza, że ta prędkość była bardzo duża w stosunku do prędkości atakującego cię statku np twój poruszał się do planety np 150 km/s a przeciwnik zmierzał do ciebie z prędkością 30 km/s (oczywiście to abstrakcja - nie pamiętam jakie tam były możliwe prędkości) mijacie się i zanim przeciwnik i ty wychamujecie, to bedziecie kawałek od siebie i znów do siebie odchyłka chamowanie i atak. A Imperial Courier, to chyba był największy statek, który potrzebował tylko jednego członka załogi i nie można było wymienić silnika, no chyba, że stary rozleciał się na pył - raz tak miałem, tylko nie pamiętam, czy to był imperial courier, czy trade courier i wstawiłem sobie military drive :twisted:

Stalovy
Prace nad frontierem 4 podobno trwają tak twierdzi David, ale nie ma od kilku lat żadnych znaków życia, że będzie to skończone, ani, żadnego info, co już zrobiono.

Odnośnie starych gierek, to przypomniała mi się wspaniała gra ROBBO na Atari. A i ostatnio gram z kumplem w gierkę atanks http://atanks.sourceforge.net/ pamiętam jak na amidze grałem w charr
Gargoil
x2

Post by Gargoil »

Oj tak, stare gierki miały duszę, i zawsze jak na swoje czasy zaskakiwały, a potem był już "tylko" urok który tzrymał przy kompie i nie pozwalał odejść. Ot choćby Flashback. Bardzo prosta platformówka. Ostatnio ściągnąłem ją gdzieś z netu i jak nie mogę znaleźć żadnego xenona czy pirata, to fajnie jest odskoczyć... :wink:
Sau a co Ciebie trzymało przy Amidze bądź spectrum`ie przez noce całe :?: :? :wink: ?
Trzeba być na tyle dorosłym aby zrozumieć, że życie nie jest sprawiedliwe. W każdej jednak sytuacji powinniśmy postępować najlepiej jak potrafimy.
There are two secrets to life: 1) Don't tell everything you know...
Z tym numerem telefonu zamiast icq to iście wyborny pomysł
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Oj te stare gierki. River Raid, Bruce Lee i Archon na Atari 800 XL, to były czasy... :wink:
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
nairamkai
x4

Post by nairamkai »

to ja glownie do kerricka - ostatnio sicagnalem barbarian'a i od czasu do czasu odchamiam sie w pracy :twisted:
a w agenta USA to nawet moja mama grala, ciezko sie bylo do C64 dopchac :D
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

No, to wam przypomnę teraz moim zdaniem najlepszego pinballa wszechczasów: SlamTilt na A1200... geez, pamiętam jak zrobiłem rekord na stole Future (czy Space)... ponad 600 mld punktów, prawie 4 godziny non-stop... muszę sprowadzić moją Amisię, leży gdzieś na poddaszu, prawie 400 km ode mnie (chlip).
A pamiętacie Galagę Deluxe w wersji AGA? Mioooo-dzioo! A taka nieskomplikowana grafika :)
A największy wypas to demka z Ami... niezapomniane Hardwired... Desert Storm (albo Desert Dream, nie pamiętam już dokładnie)... jejjej, człowiek się starzeje i robi sentymentalny.
Another (przeszedłem zanim w SS ukazał się opis), Flashback (nigdy nie ukończyłem, jakoś zawsze coś mi przerywało grę), Retaliator, Civilization, Populous, SimCity (tryb graficzny Hercules na XT), Prince, Frontier (Amiga), Defender of the Crown (C-64 miał najlepszą wersję), Pirates (znowu wersja z C-64 - najgrywalniejsza), Barbariany, Int. Karate (wszystkie), Supremacy, Moonstone, K-240, Ikari Warriors +, rany ale tego było!! I miało się czas na granie!!! Geez! Niech ktoś wymyśli wehikuł czasu, please!! ;)
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
Rasalom
x2

Post by Rasalom »

Stalovy
Toś mi przypomiał grę! GALAGA toż to była poezja! Grywalność niesamowita, a ta grafika - słowem cud, miód i orzeszki :)

Slam Tilt, też w banie gierka. Zresztą wszystkie pinballe były fajowe.

A pamiętacie ARKANOIDA?? To był czad! Najprostsze gry zawsze są chyba najlepsze ;)

A wehikuł czasu to dobry pomysł! Ja też poproszę ! ;)
Please cross your legs, I have only one nail left...
BQB
x2

Post by BQB »

Stalovy
Galaga jest też na PC i nazywa się warblade www.warblade.as. Slamtilt jest również na PC i nazywa się SLAMTILT :D
A graliście w POPULOUS III? Jest na PC, przeszłem całe, jest to stary populous, troszeczke zmieniony z odpowiednią na dzisiejsze czasy grafiką POLECAM. K240 też jest na PC - inaczej wygląda ale praktycznie to samo, ciężko uruchomić na dzisiejszym sprzęcie, ale da się, a nazywa się FRAGILE ALLIANCE (albo baardzo podobnie).
Kerrick
x2

Post by Kerrick »

Hehe :)
Fragile Allegiance to wlasnie kontynuacja K-240 :) zrobiona pod Win98, po prostu miodzio, ale jest jeszcze lepsza gierka w temacie drylowania asteroidkow :) Nazywa sie Malkari i jest to poteznie rozbudowana strategia turowa w kosmosie. W najprostszej z rozgrywek na mapie jest ok 150 asteroidow i kilka wrogich sobie klanow podzielonych jeszcze na rodziny.
Ogromne drzewo technologii, masa stateczkow, statkow i stacji, a wszystko do dowolnej konfiguracji. Zwycieza ten, kto opanuje uklad gwiezdny, majac najwiecej asteroid, najlepsza technologie i najpotezniejsza flote. Krotko mowiac jest to taki X2 w postaci strategii. Podobnie jak w rodzine X, grywam w Malkari z przerwami od 6 lat... :D

oto kilka linkow:
http://www.marksoft.com.pl/shop/id_p/53/
http://gry.onet.pl/rec_itm.html?OID=99&GameOID=99
Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

Na C64 była ścigałka "Stunt Car Racer", bardzo dobra, do dziś za mną chodzi.Gdyby wersja PC była...

Upływ czasu ma też tę negatywną stronę, że na moim Błękitnym Gromie nie można dziś uruchomić dźwięku gier dosowych(SB live! 1024).W "Duke'a" i Imperium Galacticę" tylko na głucho da się pograć :( .
[ external image ] X3 - gram legalnie.
[ external image ]
Błękitny Grom znów na posterunku :).
Kerrick
x2

Post by Kerrick »

Reel Mixer wrote:Na C64 była ścigałka "Stunt Car Racer", bardzo dobra, do dziś za mną chodzi.Gdyby wersja PC była...

Upływ czasu ma też tę negatywną stronę, że na moim Błękitnym Gromie nie można dziś uruchomić dźwięku gier dosowych(SB live! 1024).W "Duke'a" i Imperium Galacticę" tylko na głucho da się pograć :( .
Nie wiem czy o to ci chodzi, ale na pecetku byla gra "Stunt", w ktorej opracowywalo sie tory wyscigowe z roznymi przeszkodami np. petle przeskoki itp. a pozniej scigalo.

Problem uplyw czasu, o ktorym piszesz rozwiazalem w bardzo prosty sposob.
1. Na Allegro za kwote 69 zl + koszty wysylki zakupilem starego pececika Pentium 100/32MB RAM/twardziel 1GB.
2. Zainstalowalem w nim SB 64 na ISA (rowniez Allegro za ok 15 zl)
3. Sciagnalem specjalny sterownik Creative'a pod DOS dla tegoz SB64
4. Zakupilem na Allegro switch do monitora, klawiatury i myszy za ok 45zl

Teraz jak mam ochote, odpalam i zagrywam nockami w stare gierki bez problemow z winzgroza i dzwiekiem.
Vill
x2

Post by Vill »

BQB wrote:Odnośnie starych gierek, to przypomniała mi się wspaniała gra ROBBO na Atari.
Ahh, Robbo, pamiętam, że z tatą wstawaliśmy o 6 rano i cięliśmy do 22 ale i tak przeszliśmy jakieś 88 poziomów. To były czasy.

Stare cudo to dlamnie również Civilization 2. Ech, rozgrywałem toto stetki, dosłownie setki razy. Cóż to była za zabawa, ech...
Temporalily suspended in a time lapse...
Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

Reel Mixer wrote:Upływ czasu ma też tę negatywną stronę, że na moim Błękitnym Gromie nie można dziś uruchomić dźwięku gier dosowych(SB live! 1024).W "Duke'a" i Imperium Galacticę" tylko na głucho da się pograć .
A jednak dżwięk w DOS-ie na moim blaszaku może działać!Rozwiązaniem jest Dosbox z nakładką D-Fend v2.
Tutaj jest napisane co trzeba zrobić.
Moja "Imperium Galactica" znów do mnie gada :shock: , jestem zachwycony :) 8) .
[ external image ] X3 - gram legalnie.
[ external image ]
Błękitny Grom znów na posterunku :).
Kerrick
x2

Post by Kerrick »

He he
Badz bogiem Dos-boxa i skonfiguruj na nim "Betrayal at Krondor"

:)
Gargoil
x2

Post by Gargoil »

Jak pracujesz z dosbox`em i masz dobre rezultaty to już jesteś mistrzem. Ja używałem Vdm Sound i wielce pochwalam. Jeśli potrfisz to wrzućszczegółowy opis jak przerzucić sterowniki do pamięci wyższej. Tylko tak na jabłuszkch, dlatych niepełnosprytnych. :D
Trzeba być na tyle dorosłym aby zrozumieć, że życie nie jest sprawiedliwe. W każdej jednak sytuacji powinniśmy postępować najlepiej jak potrafimy.
There are two secrets to life: 1) Don't tell everything you know...
Z tym numerem telefonu zamiast icq to iście wyborny pomysł
Kerrick
x2

Post by Kerrick »

Najbardziej sprytny jest moj braciszek (mlodszy :) ), ktory dziala na dos-box'ie, vdm-sound i jeszcze jakims cholerstwie poprawiajacym dzwiek i grafike w tak starych grach jak np. "Day of the Teentacle" czy "Maniac Mansion", albo "The legend of Kyrandia" ( hehe co za miodzik gierki...)
Poniewaz jednak ja lubie jeszcze starsze gierki np. "Betrayal at Krondor", "Empire", "UFO", "Transarctica" itd., a niektore uzywaly bardzo dziwnych sposobow wykrywania kart dzwiekowych, oraz jestem pasjonatem starych sprzecikow (bo sie na tym wychowalem :D ) i kolekcjonerem-smieciarzem :) (pudlo bardzo starych plyt, prockow, kart, przejsciowek itp.), totez sklecilem sobie staruszka z karta SB AWE 64 na ISA i teraz gram w kazda stara gierke bez zadnej specjalnej gimnastyki z dziwnymi programami. Wyjasnienie jest proste; dos-box i vdmsound pracujac w srodowisku windowsa sa bardzo ograniczone w symulowaniu pamieci EMS. Pamiec ta zawsze w dosie byla symulowana, m.in. z pomoca takich podprogramow jak emm386.exe czy qmm386.exe, a przy uzyciu memmakera dosowego, czy qmm'a moznabylo skonfigurowac kompa do kazdej gierki. Z moich doswiadczen wynika, ze za pomoca vdmsound lub dos-box mozna skonfigurowac sprzet do obslugi 70% starych gierek. Np. "Betrayal at Krondor" ma albo odglosy albo muzyke, razem ni cholery nie idzie. Wolalem zatem sie nie denerwowac tylko za 150 zl zrobic sobie sprzecik pod moje hobby. Jesli jednak bardzo sie uprzesz to dam ci na PM maila do mojego braciszka i on (bog VDM-Sound i DOS-box'a) sporo ci podpowie.

Return to “Polskie / Polish Off Topic”