[X3] Kilka pytań początkującego...
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
A ja mam takie pytanie. Czy da sie jakos wymianic towary pomiedzy dwoma statkami, ktore sa zadokowane na tej samej stacji? Nie chodzi mi o wymiane gracz->Ai tylko Ai->Ai. Troche to wkurzajace jest gdy chce przerzucic cokolwiek z jednego na drugi statek bo wtdy musze przemierzac niewiadomo ile sektorow specjalnie tylko by przerzucic np. tarcze 25MW z jednego statku na drugi.
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
We want the Boron back!
-
Takiej opcji nie znalazłem, ale mogę poradzić ci, jak ja to robię.
A więc, dajmy na to, z I statku chce przerzucić do II statku napęd skokowy.
Robię tak:
I statek - wchodzę w ładownię, wyrzucam napęd skokowy.
II statek - wchodzę w polecenia, specjalne, daję zbierz towar i zaznaczam napęd skokowy.
Tyle
.
A więc, dajmy na to, z I statku chce przerzucić do II statku napęd skokowy.
Robię tak:
I statek - wchodzę w ładownię, wyrzucam napęd skokowy.
II statek - wchodzę w polecenia, specjalne, daję zbierz towar i zaznaczam napęd skokowy.
Tyle

http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
-
W bonus packu jest skrypt zdalnego przesyłania towarów pomiędzy dwoma statkami gracza gdy on jest w trzecim.
Wystarczy teleporter i statki w odległości poniżej 5km. Na statku dajemy komendę - rozkazy - na samym dole jest komenda teleport - wybierasz towar - statek docelowy. Opis skryptu "Remote Transporter Device" http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=151484.
Niestety wymiana jest możliwa tylko poza stacją.
EDIT// Jak zwykle zanim napisałem ktoś już zdążył odpisać. Moim sposobem nie da się przesyłać ulepszeń statku tak więc sposób Mani_-ego jak najbardziej pomocny.
Wystarczy teleporter i statki w odległości poniżej 5km. Na statku dajemy komendę - rozkazy - na samym dole jest komenda teleport - wybierasz towar - statek docelowy. Opis skryptu "Remote Transporter Device" http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=151484.
EDIT// Jak zwykle zanim napisałem ktoś już zdążył odpisać. Moim sposobem nie da się przesyłać ulepszeń statku tak więc sposób Mani_-ego jak najbardziej pomocny.
-
Niestety Sork - na mój zasób informacji jest to niewykonalne. Ja to robię troszkę inaczej niż Mani (choc w istocie do tego samego się sprowadza): okręt bazowy, w którym zostawiam wszystko, a potem do niego dokują inne i biorą co komu trzeba. Może są jakieś skrypty na to, ale ja już mam swoje lata i z szukaniem występują pewne problemy 

-
ManiegoOpoxavier wrote:W bonus packu jest skrypt zdalnego przesyłania towarów pomiędzy dwoma statkami gracza gdy on jest w trzecim.

-
Mani_ wrote:Tak, jak Sau napisał. Ja swoją pierwszą Novę zdobyłem właśnie Pogromcą, tym początkowym, nie jakąś lepszą, upasioną wersją ...
Technika manewrów bocznych, a także sposób, by lecieć na czołówkę i naparzać ze wszystkiego naraz, a następnie ustalić znowu kurs na czołówkę, lub bok Novy i znowu naparzać. Technika nawalania w Noe od d.. e pupy, jest też do opanowania, ale trudniejsza .
Powodzenia, uda się na pewno.
Chyba dobrze trzymaliście te kciuki.Yacek wrote: Będę trzymał kciuki. Pod warunkiem że sam nie będę grał
Jak pamiętam, to pierwszą Novę zdobyłem Pirackim Pogromcą. Dlaczego pirackim, bo przesiadłem się do zdobycznego, aby zobaczyć co to takiego, a mój stary Pogromca, jako skrzydłowy rozwalił się o stację. Od tego czasu latam sam, bez skrzydłowych.

No to chłopaki - mam Novę zdobytą w pojedynkę moim pogromcą (bez rakiet, ale 2x AC alfa i 2x AC beta; 3x5Mj) po godzinie grania!

Było to tak:
1. W sektorze Elena's Fortune trafiłem na dwa pirackie błotniaki i piracką novę
2. Błotniaki szybko rozwaliłem i save
3. Kilka podejść do novy skończonych spaleniem się we własnej puszce... na szczęście jest ta polisa gonerska...

4. Początkowe salwy były słabe i zanim doszedłem do kadłuba to poniosłem kilka śmierci w pogromcy....
5. Któraś salva naruszyła kadłub, a mój był wolny od uszkodzeń, więc save
6. Kolejne kilka prób i kolejne wyprqawy w zaświaty, ale wyszła kolejna nauka - walić z 3 kilometrów prosto w środek i zwiewać, nie ma co czekać, aż się bliżej podleci
7. Po kilku kolejnych próbach uśmiechnęło się szczęście - dobrze wycelowana salwa z 2x AC beta i 2x AC alfa uszkodziła kadłub na jedyne 15%, a pirat wskoczył w skafander i zostawił mi prawie nie uszkodzoną Nove (kadłub 85%). Niestety prawie bez sprzetu.
Remont kosztował 150.000cr + ok. 700.000 na sprzęt (działo jonowe, 2 x wysokoenergetyczne alfa + 3 x beta + 1 x alfa; 3 x 25MJ) i teraz piraci mi nie straszni! Nova rozwaliłem inną Novę, ale to już nie było to...

Pytania:
1. Co ta nova pirackia miała zamontowane z tyłu?
2. Co ustawić wiezyczce? Chroń mnie?
3. Jak oceniacie moje uzbrojenie w novie? Tak salva ze wszystkiego potrafi rozwialić błotniaka w 1sec
4. Co to jest to działo jonowe? Piszą, że niszczy sprzet, mi przypomina jąkąś spawarke. Nota bene kosztowało jedyne 280.000 cr
-
@Mani - Dzieki za porady odnośnie zdalnej wymiany towarów.
AD. 4 - takie działko co niszczy osłony dość dobrze i moze działać w sprzyjających warunkach na kilka jednostek naraz. Aha, i mało energii bierze.
AD. 2 - ja ustawiam ochronę antyrakietową. Wtedy i tak zazwyczaj strzela do wrogów jak się napatoczą a chron statek nie zawsze bronilo przed rakietami :/
AD. 4 - takie działko co niszczy osłony dość dobrze i moze działać w sprzyjających warunkach na kilka jednostek naraz. Aha, i mało energii bierze.
AD. 2 - ja ustawiam ochronę antyrakietową. Wtedy i tak zazwyczaj strzela do wrogów jak się napatoczą a chron statek nie zawsze bronilo przed rakietami :/
X3:TC ENG
-
Tak tylko że ma duży rozrzut i czasem potrafi przysmażyć sojuszników. Ja nigdy nie stosuję.MacDyller wrote: AD. 4 - takie działko co niszczy osłony dość dobrze i moze działać w sprzyjających warunkach na kilka jednostek naraz. Aha, i mało energii bierze.
Też stosuję polecenie "Ochrona antyrakietowa". A kolejność wykonywania poleceń przy odpowiednich ustawieniach jest opisana w instrukcji.MacDyller wrote: AD. 2 - ja ustawiam ochronę antyrakietową. Wtedy i tak zazwyczaj strzela do wrogów jak się napatoczą a chron statek nie zawsze bronilo przed rakietami :/
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
-
-
Policzyłem wskaźnik damage/energia i wychodzi na to, że High Energy Alpha (wysokoneregetyczny... coś tam.. alfa) jest najlepszy: 8.3 uszkodeń kadłuba na 1 energie i 50 osłon na energie...
AC beta ma odpowiednio 5.7 i 46
AC alfa 5.2 i 42
Działo jonowe 0 i 20
Więc wychodzi na to, że powinno się wrzucić na maksa tego pierwszego i ew. ze dwa beta do meczenia pirata by wyskoczył. Pytaniem jak długo będzie Nova strzelać z np: 6 high eneergy alpha???
W każdym razie sprzedam to działo jonowe i robie zestaw 6xhigh energy, 2x beta i 1xhigh energy do wiezyczki.
AC beta ma odpowiednio 5.7 i 46
AC alfa 5.2 i 42
Działo jonowe 0 i 20
Więc wychodzi na to, że powinno się wrzucić na maksa tego pierwszego i ew. ze dwa beta do meczenia pirata by wyskoczył. Pytaniem jak długo będzie Nova strzelać z np: 6 high eneergy alpha???

W każdym razie sprzedam to działo jonowe i robie zestaw 6xhigh energy, 2x beta i 1xhigh energy do wiezyczki.

-
-
-
GIW to Generator Impulsów Wstrząsowych. Używamy polskiego nazewnictwa. Generuje kule energi które wytrącają statek z trajekorii lotu, wróg kręci bączka i nie za bardzo może strzelać...
A Generator Fali Uderzeniowej to coś zupełnie innego....
A Generator Fali Uderzeniowej to coś zupełnie innego....
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
-
To zalezy jaki styl walki preferujesz. Ja osobiscie nie przepadam za Nova i posidam tylko jedna na stanie. Ze wszystkich M3 Sokol rzadzi i tyle!A jaki zestaw uzbrojenia miały wasze Novy?
Ja jestem zadowolony z mixa:
3x AC beta + 2x Wysokoenergetyczne alfa
Sprawdze tez skanerem co to był za wymiatacz z tyłu na tej pirackiej Novie.
Na swojej Novce (Zwiadowca, kupiony na stoczni) mam zamontowane 4 x plazma alfa, 1x dzialo jonowe, 2x AC, 2 Miotacze materii z czego jeden zawsze jest na wiezyczce. Miotacz swietnie radzi sobie z niszczeniem rakiet wroga, a takze przy okazji potrafi niezle "wyhamowac" zapedy wroga w sensie doslownym.
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
We want the Boron back!
-
Ekhm, może ja powiem tak, w Novie max najlepiej używać 3 WMP (HAPT) z przodu. Więcej śmieci bardzo szybko rozładowuje baterie, a 3 szt. WMP (HEPTów) spokojnie wystarczą.
Co do tyłu, to tak, jak latają piraci w Novach, używałem też WMP i polecenie niszcz wrogów.
Do obrony rakietowej używam poleceń z BP (obowiązkowo radziłbym zainstalować), czyli obrony antyrakietowej moskito.
//EDIT
Do postu wyżej. Ja się nie zgodzę co do Sokołów
, dla mnie są to zbędne bańki mydlane, które albo się niszczyło, albo szybko zamieniały się w KR
Z tych przyziemnych M3, to właśnie piracka Nova Ścigacz była najlepsza i jedna z szybsiejszych
.
Co do tyłu, to tak, jak latają piraci w Novach, używałem też WMP i polecenie niszcz wrogów.
Do obrony rakietowej używam poleceń z BP (obowiązkowo radziłbym zainstalować), czyli obrony antyrakietowej moskito.
//EDIT
Do postu wyżej. Ja się nie zgodzę co do Sokołów

Z tych przyziemnych M3, to właśnie piracka Nova Ścigacz była najlepsza i jedna z szybsiejszych

Last edited by Mani_ on Tue, 22. Apr 08, 17:23, edited 1 time in total.
-
Wsiadłem do Sokoła i pulpit był o wiele milszy oku, z reszta sam statek też mi się bardziej podoba, ale to rzecz gustu... Przyjrzę się Sokołowi... ba nawet jednego już wczoraj sprzedałem.Sorkvild wrote: To zalezy jaki styl walki preferujesz. Ja osobiscie nie przepadam za Nova i posidam tylko jedna na stanie. Ze wszystkich M3 Sokol rzadzi i tyle!
Na swojej Novce (Zwiadowca, kupiony na stoczni) mam zamontowane 4 x plazma alfa, 1x dzialo jonowe, 2x AC, 2 Miotacze materii z czego jeden zawsze jest na wiezyczce. Miotacz swietnie radzi sobie z niszczeniem rakiet wroga, a takze przy okazji potrafi niezle "wyhamowac" zapedy wroga w sensie doslownym.
Jeśli chodzi o uzbrojenie.
Piracka Nova nie mam chyba miotacza materii - no chyba, że jeden na wiezyczce.
Wymisliłem zestaw:
3xWMP alfa, 2xAC beta, 2xAC alfa i 1x GIW
Wiżyczka:
albo AC beta albo Generator Fali Uderzeniowej.
-
Otoz to, statek ma sie podobac. Klasyczny wyglad, duza sila ognia, spora ladownia, i dobre parametry. Jak sie podoba to pokocha sie tez latanie i walka w nim pomimo ze moze odstawac od niby lepszych statkow.z reszta sam statek też mi się bardziej podoba
Mam 6 sokolow. W tym dwa w wersji pirackiej i dzieki duzej ladowni to wlasnie z nich sa wystrzeliwywane duze ilosci rakiet w trakcie gdy pozostala 4 rozprawia sie reszta. Dzieki oslonom 125 sa w stanie przetrwac znacznie wiecej niz inne mysliwce. Widok gdy 4 maszyny jednoczesnie grzeja z poczwornych GFU w khackie klastry to cos pieknego.
We want the Boron back!
We want the Boron back!
-
Tak sobie właśnie przypomniałem. Dawno temu też miałem problem ze zdobyciem Novy (albo LX-a), tez żaliłem się tym na forum i też "Dobra Magiczne Słowo" Maniego napisane na forum sprawiło że tego samego wieczoru stałem się szczęśliwym posiadaczem statku z którego zdobyciem miałem problem.elayeth wrote: Chyba dobrze trzymaliście te kciuki.![]()
Tak więc po części spłaciłem dług i mogę przestać udzielać się na forum.

X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
[ external image ]
[ external image ]
-
Yacek wrote:Tak sobie właśnie przypomniałem. Dawno temu też miałem problem ze zdobyciem Novy (albo LX-a), tez żaliłem się tym na forum i też "Dobra Magiczne Słowo" Maniego napisane na forum sprawiło że tego samego wieczoru stałem się szczęśliwym posiadaczem statku z którego zdobyciem miałem problem.elayeth wrote: Chyba dobrze trzymaliście te kciuki.![]()
Tak więc po części spłaciłem dług i mogę przestać udzielać się na forum.
Lol

Nieźle, cóż mogę dodać ? Więcej wytrwałości a zdobędzie się wszechświat

-
A propose wszechświata... a konkretnie, ponoć tego ogromnego (tak jest na pudełku) wszechświata X. 
Jak to jest? Dwa UT wysłane w świat potrafią w godzine lub dwie zlikwidować większe różnice cenowe. Na początku zarabiają nieźle, a później marże są żałosne. Ładują po 700 ogniw lub innego badziewia. Jeden upodobał sobie Majaglit i wozi w zawrotnych ilościach ... raz 6, a raz 12 sztuk. Dodam tylko, że kasy mają pod dostatkiem, a jak zapakują za ponad 100.000 Kr to jest święto. Uparłem się i nie będę przerzucał ich z miejsca na miejsce...
Ostatnio wrzuciłem nowego ST do Empire's Edge i w pół godziny zarobił więcej niż te dwa UT (12 i 14 poziom) przez 2 godziny.
Mi taki rynek kojarzy się z 20.000 maistem a nie wszechświatem...
Inna sprawa. Przejrzałem skrupulatnie wszystkie odkryte przeze mnie sektory (a jest ich sporo) i nie znalazłem żadnej fabryki tudzież doku, który sprzedaje GIW. Nie wiecie gdzie to kupić?

Jak to jest? Dwa UT wysłane w świat potrafią w godzine lub dwie zlikwidować większe różnice cenowe. Na początku zarabiają nieźle, a później marże są żałosne. Ładują po 700 ogniw lub innego badziewia. Jeden upodobał sobie Majaglit i wozi w zawrotnych ilościach ... raz 6, a raz 12 sztuk. Dodam tylko, że kasy mają pod dostatkiem, a jak zapakują za ponad 100.000 Kr to jest święto. Uparłem się i nie będę przerzucał ich z miejsca na miejsce...
Ostatnio wrzuciłem nowego ST do Empire's Edge i w pół godziny zarobił więcej niż te dwa UT (12 i 14 poziom) przez 2 godziny.
Mi taki rynek kojarzy się z 20.000 maistem a nie wszechświatem...

Inna sprawa. Przejrzałem skrupulatnie wszystkie odkryte przeze mnie sektory (a jest ich sporo) i nie znalazłem żadnej fabryki tudzież doku, który sprzedaje GIW. Nie wiecie gdzie to kupić?