[X3 XTM] Mój soneński... Bazyliszek!

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

MARMUR243
x2

Post by MARMUR243 »

Dokładnie tak jak opisujecie , mam wykonaną misje z dostarczeniem towaru soneńczykowi , oraz przypisany klawisz do XTM. Jeżeli chce się , niby skomunikować z XTM , dostaje komunikat , że statek jest poza zasięgiem. Zaraz chyba , że tym klawiszem mam się skomunikować z Sferą Dysonów w ich sektorze ??? Pogubiłem się chyba , jeśli pamiętam testową wersje XTM 0.6 , to misje dostawałem , po zadokowaniu się do Sfery Dysonów. Przepraszam jeśli znowu zamieszałem tematem. :oops:
P.S.
Pamiętam tego drania z wersji 0.6 , dużo ludzi wnerwił swoją gadką.
jk16

Post by jk16 »

Musisz być w odległości ok. 26 km od sfery więc w ich sektorze (ale na początku nie musisz dokować). Jak naciśniesz ten klawisz dostaniesz komunikat o misji. Jeśli Ci powiedzą, że nie są zainteresowani współpracą z Tobą - odczekaj ze 40 sek i jeszcze raz - do skutku. W dalszych misjach będziesz musiał zadokować i trzeba pamiętać, że nie wszystko tam może zadokować.
Przy misjach typu "dostarcz nam rudę/płytki krzemowe polecam pojemny TS, który może dokować do sfery. W przestrzeni koło sfery można "powiesić" TL albo coś pojemnego z zapasem rudy i płytek krzemowych - nie będziesz musiał za każdym razem skakać po sektorach i szukać kopalni.
MARMUR243
x2

Post by MARMUR243 »

Dzięki za podpowiedz , sugerowałem sie ustawieniami z wersji 0.6 i dlatego nie wiedziałem co jest grane z misjami.
Mam małe pytanie do łowców Bazyliszków.
Ciekawy jestem , tak naprawdę czy 2 Walhalie dadzą rade Bazyliszkowi ???
Capnął ktoś , już Bazyliszka 2 statkami ? Pytam się , bo Matiza , to łapie sposobem i w dodatku zwykłym Sethem. Biorę go na celownik i taranem zmniejszam mu moc osłon i po minucie ostrzału , przeważnie Mantis jest mój. Ciekawy jestem , czy taka operacja podziałała by na BAZYLISZKA. ???
Jest pytanie , jakim statkiem to zrobić i czy może szybki teleport na inny statek i dalsze ostrzeliwanie. Może ktoś ma takie sposoby , chętnie poczytam o nich.
jk16

Post by jk16 »

Złowienie Bazylego opisałem wcześniej i nie wiem, czy 2 Valhalle wystarczą (jeśli tak to z EDP beta koniecznie). Chodzi tu o "ruchomego" Bazylego w sektorze
Spoiler
Show
na zachód od Proxima Centauri
Po misjach gonerskich jest kolejny Bazyli i Scylla stojące nieruchomo (przynajmniej u mnie). Tu stosuję inną technikę, ale na razie w obu przypadkach nikt nie chce wyskoczyć - eksplozja i nie ma nic. Nie pomogło przeinstalowanie BSE, nie pomagają różne nastawy BSE, a w skryptach nie będę grzebał bo to nie fair. W każdym razie da się zniszczyć oba statki po kolei 1 Valhallą z EDP beta, przy założeniu, że stoją w miejscu (a stoją) i dopisze nam szczęście - jeżeli tylko załoga będzie chciała wyskoczyć. Prosiłbym innych o informacje, czy tylko ja mam taki niefart, czy może tych 2 statków nie da się przejąć BSE - choć wyczytałem, że paru graczom udało się przejąć te jednostki. A sposób made in jk16 bazuje na różnicy zasięgu pomiędzy EDP beta i soneńskimi strumieniówkami :) .

Co do Mantisa i Setha, to Sethem poradziłem sobie z Mantisem bez taranowania (choć Seth wyszedł z tego z uszkodzonym kadłubem czyli na styk :) ) i Yacek też zdobywał Mantisy Sethem i nic nie pisał o taranowaniu.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Dokładnie. Mantisy zbieram Sethem, bez taranowania i bez uszkodzeń własnych. 4xPDF-y i ogień do zdjęcia osłon. Mała prędkość Setha (tak około 20-30 km). Mantis pluje ogniem, ale nie przez cały czas. W momencie gdy pluje, trzeba mocno trzymać się fotela bo rzuca na boki. Gdy nie pluje, celowanie jest łatwiejsze. Po zdjęciu osłon, trzeba tylko lekko pukać w kadłub do momentu wyskoczenia pilotów. No i trzeba mieć nerwy ze stali, aby nie zwiać jak tylko wskaźnik osłon niebezpiecznie spadnie. Ale jak pisałem, jeszcze nie miałem przypadku, aby spadł do zera i Mantis zarysował mi karoserię.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Barkas
x3tc

Post by Barkas »

Ja od bardzo niedawna gram z XTMem. Nie wiem, czy u was coś podobnego miało miejsce, ale w mojej grze w sektorze Bala Gi's Joy stała sobie bezpańska Scylla do wzięcia..... Bez broni i ze zwykłą osłoną 125MJ ale zawsze.... A Mantisa udało mi się zdobyć w Olmanketstlat's Treaty. Obrabiał stację, tę z wątku głównego, i nie reagował na mój ostrzał.....
marek1970

Post by marek1970 »

Ja juz posiadam dwa Bazyliszki! :)
Intel Core 2 Quad 4GB ram GF8800gts

gg:4449801
MARMUR243
x2

Post by MARMUR243 »

Kupiłem Walhalie i wyruszyłem z nią na bazyliszka , (mam go w jednym nieznanym sektorze). Zdobyłem tylko doświadczenie i informacje , że Walhilia ma dość mocne osłony , ale jest po prostu za wolna. Plusem jest to że nie nie daje sie tak szybko zniszczyć Bazyliszkowi. Gorzka prawda jest taka ,ze jest za wolna i Bazyliszek spokojnie wycofywał sie okładając mnie ze swoich dział strumieniowych , wiadomo jaki był rezultat. Potrzebny mi jest pancernik z dwiema osłonami 10 GJ i do tego który przynajmniej rozwinie prędkość do 80.
jk16

Post by jk16 »

Marek1970:
Napisz coś więcej.

Odnośnie mojego posta powyżej - wyjaśniło się. W misjach gonerskich jest bug (dlatego u mnie w 4 misji soneni byli nieruchomi). Wgrałem poprawkę i zrobiłem wszystkie misje gonerskie od początku. Wszystko zagrało jak powinno.
Spoiler
Show
Teraz Scylla w osłonie Bazyliszka porusza się. Jeśli się da przejąć to będzie to trudne (atakują wspólnie i poruszają się z tą samą prędkością :cry: ). Na razie kombinuję jak ich podejść.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”