Złowienie Bazylego opisałem wcześniej i nie wiem, czy 2 Valhalle wystarczą (jeśli tak to z EDP beta koniecznie). Chodzi tu o "ruchomego" Bazylego w sektorze
na zachód od Proxima Centauri
Po misjach gonerskich jest kolejny Bazyli i Scylla stojące nieruchomo (przynajmniej u mnie). Tu stosuję inną technikę, ale na razie w obu przypadkach nikt nie chce wyskoczyć - eksplozja i nie ma nic. Nie pomogło przeinstalowanie BSE, nie pomagają różne nastawy BSE, a w skryptach nie będę grzebał bo to nie fair. W każdym razie da się zniszczyć oba statki po kolei 1 Valhallą z EDP beta, przy założeniu, że stoją w miejscu (a stoją) i dopisze nam szczęście - jeżeli tylko załoga będzie chciała wyskoczyć. Prosiłbym innych o informacje, czy tylko ja mam taki niefart, czy może tych 2 statków nie da się przejąć BSE - choć wyczytałem, że paru graczom udało się przejąć te jednostki. A sposób made in jk16 bazuje na różnicy zasięgu pomiędzy EDP beta i soneńskimi strumieniówkami

.
Co do Mantisa i Setha, to Sethem poradziłem sobie z Mantisem bez taranowania (choć Seth wyszedł z tego z uszkodzonym kadłubem czyli na styk

) i Yacek też zdobywał Mantisy Sethem i nic nie pisał o taranowaniu.