[X3] RAM a zwiększenie szybkości gry
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
musisz pamiętać że na rynku jeszcze niema tak naprawdę Cztero-rdzeniowego procesora Intela jest to po prostu sklejone 2 duale i przyrost mocy jest na poziomie kilkunastu procent a sam x3 nie wykorzystuje nawet 2 rdzeni wiec jeżeli chodzi o rozwój kompa pod kątem X3 to na razie dobry procesor dwu rdzeniowy wystarcza. Gdyż jednemu rdzeniowi przydzielasz grę a drugiemu resztę aplikacji działających w tle np jakiś klient Bittorenta czy co tam używasz do ściąganie LEGALNEGO softu z neta i wsio chodzi płynnie aż miło.
Dodam że przesiadłem się z P4 3,2GHz na Athlona x2 6000 + czyli 3,0 GHz x2 i muszę powiedzieć że zarówno jakość jak i płynność gry sie niewiele zmieniła - czytaj jest na najwyższym poziomie, może Alt+Tab działa szybciej jakieś 0,5 sek do wyjścia do pulpitu
Dodam że przesiadłem się z P4 3,2GHz na Athlona x2 6000 + czyli 3,0 GHz x2 i muszę powiedzieć że zarówno jakość jak i płynność gry sie niewiele zmieniła - czytaj jest na najwyższym poziomie, może Alt+Tab działa szybciej jakieś 0,5 sek do wyjścia do pulpitu
.................................................
-
Na obecną chwilę nieważne czy dwu czy czterordzeniowy procesor core 2 duo, bardziej liczy sie zegar, jezeli mamy mocną kartę graficzną (np seria 8800) aby w pełni ją wykorzystywać najlepiej jest mieć zegar w okolicy 3Ghz. Dlatego swojego Q6600 2.4Ghz podkręciłem do 3 Ghz i zauważyłem wzrost wydajności w grach i szybkości uruchamiania się windowsa oraz działania w nim wszystkich programów.
-
Hej
Mam 3,72 Gh i podkręcenie Quad'a 2,4 na 3,0 nic mi nie da. Wnioskuję, że obecnie ten poczwórny rdzeń to zwykły bajer i w naszej grze jest niewykorzystywany. Podczas korzystania z X3 nie mam nic w tle, wszystkie funkcje kompa wyłączone łącznie z internetem. Przestaję więc myśleć o zmianie procka.
Pozdrawiam
Mam 3,72 Gh i podkręcenie Quad'a 2,4 na 3,0 nic mi nie da. Wnioskuję, że obecnie ten poczwórny rdzeń to zwykły bajer i w naszej grze jest niewykorzystywany. Podczas korzystania z X3 nie mam nic w tle, wszystkie funkcje kompa wyłączone łącznie z internetem. Przestaję więc myśleć o zmianie procka.
Pozdrawiam
XTC core 2 duo E 7600 GeForce 280
-
Przy Twojej konfiguracji zmiana procesora rzeczywiście może nic nie dać ale jeżeli zmienisz grafikę na lepszą (jak pisałem wyżej np. coś z modelu 8800) i pozostaniesz z tym procesorem to nawet ten zegar 3,72 Ghz ci nie pomoże i twój procesor przy tej lepszej grafice może ci ograniczać wydajność karty nawet do 40 % (sprawdziłem to kiedyś u siebie). Po prostu przy lepszej grafice musi być procesor z serii core 2 duo lub lepszy.
-
Mam 8800GTS i nabyłem niedawno Core2Duo z nowej serii E8200 2,66ghz. całkiem nieźle się sprawuje.
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
XTC+XRM | Albion Prelude
-
Odkryłem całkiem ciekawy sposób zwiększenia płynności gry. Otóż na wolnej partycji zainstalowałem sobie okrojonego ze wszystkiego XP (służy do tego program nLite) dodałem sterowniki do płyty głównej, do karty graficznej i DX9.
Pomimo słabego sprzętu:
Sempron 2800+ 2GHz
512 RAM
GF FX 5200 128 MB
gra działa płynnie. Aż miło się gra
Pomimo słabego sprzętu:
Sempron 2800+ 2GHz
512 RAM
GF FX 5200 128 MB
gra działa płynnie. Aż miło się gra
Nadejdzie dzień kiedy mury okalające gmach świata ulegną skruszone ruin.
Zwaliska spotka zatrata
Zwaliska spotka zatrata
-
Ale czyste X3 czy XTM ???
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
XTC+XRM | Albion Prelude
XTC+XRM | Albion Prelude
-
Jeden i drugi. Wydajność gry ograniczona jest usługami i programami działajacymi w tle. Wywalając je wszystkie przyspieszasz windowsa. Wiesz ile moja okrojona wersja XP połyka RAMu? Niecałe 70 MB. Wynik niesamowity. Usunąłem dosłownie wszystko co można było usunąc łacznie z silnikiem IE zostawiłem tylko WMP i kodeki Intel bo wtedy dźwiek w grze mógłby nie działać.
Skok wydajności jest niesamowity. Trzeba tylko się trochę pobawić. Za pierwszym razem wywaliłem za duzo. Dźwiek w grze działał, jednak nie było słychać dialogów. Za drugim razem udało się bezbłędnie.
Pozdrawiam
Skok wydajności jest niesamowity. Trzeba tylko się trochę pobawić. Za pierwszym razem wywaliłem za duzo. Dźwiek w grze działał, jednak nie było słychać dialogów. Za drugim razem udało się bezbłędnie.
Pozdrawiam
Zwaliska spotka zatrata
Zwaliska spotka zatrata
-
Na Ge Forcie FX 5200 działa ci X3 Xtended ? ŁAŁ
Gratuluję pomysłowości
Gratuluję pomysłowości

http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
-
-
Mani XTM działa mi na FX 5200. Krótko sprawdzałem bo skupiłem się na podstawowej wersji gry, a poza tym żona musiała popracować na kompie i na XTM miałem mało czasu. W kolejnych dniach sprawdzę dokładnie i napiszę. Jako, że pracuję od 10 do 19 dokładnie przetestuje 1 maja (długi weekend
)Teraz mogę tylko stwierdzić, że idzie nawet nieźle.
W ogóle ta karta zaskoczyła mnie nie pierwszy raz swoją funkcjonalnością. Nie podkręcałem jej, wymieniłem tylko chłodzenie ze standardowego na zestaw własnej roboty. Śmiesznie teraz wygląda - radiator większy od karty
Jeśli chozi o instrukcję do nLite to na poczatek wystarczyć powinno to:
oraz jedna rada: Można wywalić wszystkie składniki XP które w programie nie są zaznaczone na czerwono, z pozostałymi trzeba uważać. Jak ktoś ma czas to może wywalić niektóre z czerwonych i sprawdzić czy windows zadziała. Wszystkie czerwone pozycje to składniki (toretycznie) niezbędne dla XP. Praktycznie części z nich też można się pozbyć. Ja eksperymentowałem.
Stworzyłem log z działania nLite. Jest w nim zapisane to co wyrzuciłem. Proszę oto on dla zainteresowanych:

W ogóle ta karta zaskoczyła mnie nie pierwszy raz swoją funkcjonalnością. Nie podkręcałem jej, wymieniłem tylko chłodzenie ze standardowego na zestaw własnej roboty. Śmiesznie teraz wygląda - radiator większy od karty

Jeśli chozi o instrukcję do nLite to na poczatek wystarczyć powinno to:
Code: Select all
http://www.purepc.pl/node/881?page=all
Stworzyłem log z działania nLite. Jest w nim zapisane to co wyrzuciłem. Proszę oto on dla zainteresowanych:
Code: Select all
http://www.mediafire.com/?2x0djo1zd23
Zwaliska spotka zatrata
Zwaliska spotka zatrata
-
Dodam od siebie ze jesli komus gra wolno chodzi, to wyzbycie sie tej drobnicy w postaci skalek malych, srednich (nie calych asteroidow) znacznie przyspiesza gre
skrypt:
http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=148622
skrypt:
http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=148622
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
We want the Boron back!
-
Azakal - jeśli trochę pograsz, pokupujesz statków, stację, wdasz się w walkę to już nie będzie tak różowo 
Szczególnie podczas większej walki (dużo laserów) karta ci nie wyrobi

Szczególnie podczas większej walki (dużo laserów) karta ci nie wyrobi

X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy
i trochę drobnicy...

-
W X3 daje się zauważyć, że procek odgrywa większą rolę niż karta....
XTC+XRM | Albion Prelude
XTC+XRM | Albion Prelude
-
Ale zależy jaka karta... Przy nowszych modelach może różnica być mała - jednak przy starszych jest - i to spora. Wcześniej miałem FX 5700 i praktycznie nie dało się grać. Teraz - przy tym samym procku mam GF 7800 i gra się dobrze (no w miarę
)

X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy
i trochę drobnicy...

-
Dziś rano dopadłem kompa i testowałem XTM przez około godzinę. Wdawałem się w zadymy ile tylko mogłem, latałem po sektorach w których roi się od asteroid. Wynik jest taki (przy rozdzielczości 1024 x 768), że raz gra mi prawie niezauważalnie "przycięła" (w momencie gdy wybuchnął 1 statek Khaak a pozostałe 10 do mnie strzelało) 
Przy rozdzielczości 1280 x 1024 gra działała płynnie z niewielkim "przycinaniem" podczas walki.
Ogólnie "mówiąc" przed zainstalowaniem odchudzonego XP, na standardowym windowsie gra (podstawowa wersja) chodziła mi płynnie podczas spokojnych momentów ale trochę "przycinała" podczas walk (podkreślam trochę). Musiałem oczywiście wyłaczyć większość usług pracujących w tle. Teraz na "szczuplejszym" kuzynie XP nawet XTM działa bezproblemowo (swoją droga nie widze jakiejś szczególnej róznicy pomiedzy wymaganiami X3 podstawowej wersji a XTM. Podobno ta druga wymagania ma wieksze ale ja tego nie odczułem)

Przy rozdzielczości 1280 x 1024 gra działała płynnie z niewielkim "przycinaniem" podczas walki.
Ogólnie "mówiąc" przed zainstalowaniem odchudzonego XP, na standardowym windowsie gra (podstawowa wersja) chodziła mi płynnie podczas spokojnych momentów ale trochę "przycinała" podczas walk (podkreślam trochę). Musiałem oczywiście wyłaczyć większość usług pracujących w tle. Teraz na "szczuplejszym" kuzynie XP nawet XTM działa bezproblemowo (swoją droga nie widze jakiejś szczególnej róznicy pomiedzy wymaganiami X3 podstawowej wersji a XTM. Podobno ta druga wymagania ma wieksze ale ja tego nie odczułem)
Zwaliska spotka zatrata
Zwaliska spotka zatrata
-
Zgadzam się z opinią, że XTM w stosunku do podstawy ma niewiele większe wymagania. Też długo wstrzymywałem się z instalacją XTM słysząc opinie że na słabszym sprzęcie nie ma sensu go instalować. Dałem się jednak skusić i nie żałuję. Większych problemów z płynnością gry nie mam w stosunku do samego X3. Czasami tylko, jeśli wlecę do sektora z dużą ilością kamiennego śmiecia lub podczas dużych walk z udziałem kilkunastu małych myśliwców i kilku dużych jednostek, które sieją wokół siebie z wszystkich dział, odczuwam małe zwolnienie. Ale da się z tym żyć (grać) i jeśli komuś X3 chodzi poprawnie może śmiało instalować XTM.
Tak przy okazji to wspomnę o jeszcze aspekcie, rzadko wymienianym. Karcie dźwiękowej. Pisałem juz o tym gdzieś, ale przypomnę. Kiedy grałem z kartą dźwiękową zintegrowaną na płycie głównej dużą poprawę płynności osiągnąłem poprzez wyłączenie EAX na pierwszym oknie startowym gry. Po zakupieniu karty Creative X-Fi Extreme Gamer i włączeniu EAX płynność gry jeszcze bardziej wzrosła.
Tak przy okazji to wspomnę o jeszcze aspekcie, rzadko wymienianym. Karcie dźwiękowej. Pisałem juz o tym gdzieś, ale przypomnę. Kiedy grałem z kartą dźwiękową zintegrowaną na płycie głównej dużą poprawę płynności osiągnąłem poprzez wyłączenie EAX na pierwszym oknie startowym gry. Po zakupieniu karty Creative X-Fi Extreme Gamer i włączeniu EAX płynność gry jeszcze bardziej wzrosła.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
-
Jeszcze jedna drobna sprawa. Niektórym może się to wydać głupie ale kiepska wydajnośc w grze może byc efektem braku DX9. Po zainstalowaniu odchudzonego XP wrzuciłem mu sterowniki do karty graf i do płyty gł. zapomniałem jednak o DX. W efekcie gra przycinała mocniej niż na standardowym XP. Zainstalowanie DX naprawiło problem.
Zwaliska spotka zatrata
Zwaliska spotka zatrata
-
Nie głupie. W wymaganiach gry stoi jak wół: DirectX9
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
[ external image ]
[ external image ]
-