Elitier

Dyskusja na tematy nie powiązane z x-grami

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

BQB, nikt nie jest doskonały :) . Ja generalnie nie miałem problemów, ale czasem coś do głowy weszło i zostało, np. "skóra", jakie "u" :gruebel: Albo interpunkcja. Zwłaszcza że na początku lat 90-tych panowała spora dowolność, a korektorzy byli chyba z łapanki. O tłumaczach lepiej nie pisać, kwiatki jak; "żeby kontynuować naciśnij kosmos"... Ale czytałem sporo i zwracałem uwagę jak co powinno wyglądać? I chyba jest lepiej :) Choć i teraz czasem w pośpiechu babola potrafię zasadzić :oops: Ważne by się starać. Chcieć to móc :)

Pozdrawiam
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...
Leszek
x4

Post by Leszek »

Witam.
Podrzucam link do działającej pod XP (i podrasowanej) wersji Frontiera.
Ci ludzie poświecili już wiele lat pracy na aktualizowanie Frontiera http://jaj22.org.uk/jjffe/
Może przyda się komuś na czas oczekiwania, na "naszego" X :wink:
Swoją drogą, Braben powinien wziąć z nich przykład. Braben poczatkowo pozwolił im na bezpłatne ulepszanie (i rozpowszechnianie) FFE. Ale niestety gdy darmowa wersja zaczęła się robić popularna, zmienił zdanie i zaczął rozprowadzać ją jako shareware, z opłata za przedłużenie licencji wysokości 5$. Co ciekawe, ludzie prawie nic nie wiedzą o współałtorze ( a może raczej głównym autorze)serii Elite - Ianie Bellu. Zdaje się nieco wykołowananym przez pana Brabena....
Inna bardzo dobra strona o "Frontierze", założona przez twórcę projektu JJFFE to http://www.jades.org/ffe.htm
Obie strony sa niekomercyjne, więc mam nadzieję, że nie naruszam regulaminu. Jeżeli tak to przepraszam i proszę o zdjęcie postu.
Pozdrawiam.
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

:shock: :o :twisted: 8)
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ

Post by Deleted User »

O_o, 4 lata temu zarejestrowany bez rejestracji i TAAAKI tekst Sauronowi walisz? To ja juz mowie cya, bo Sau lubi ostrzyc swoja kose na takich gostkow ;).
Leszek
x4

Post by Leszek »

Zrejestrowałem się po kupieniu XBTF. Strona podana nie zawiera gry, tylko zrekompilowany pod DirectX plik .exe - notabene o ile pamiętam, za zgodą smego D.Brabena. Frontiera FE, którego byłem wielkim fanem, też mam legalnego w pudełku na półeczce. Na forum trafiłem po latach, bo wpadło mi w ręce demo X3 (dzięki obecności na liście mailowej egosoftu) i zainteresowałem się datą wydania. Nie bardzo rozumiem w czym tkwi problem?
Last edited by Leszek on Wed, 22. Mar 06, 10:34, edited 1 time in total.
sonen
x2

Post by sonen »

Leszek wrote:Zrejestrowałem się po kupieniu XBTF. Strona podana nie zawiera gry, tylko zrekompilowany pod DirectX plik .exe - notabene o ile pamiętam, za zgodą smego D.Brabena. Frontiera FE, którego byłem wielkim fanem, też mam legalnego w pudełku na półeczce. Na forum trafiłem po latach, bo wpadło mi w ręce demo X3 i zainteresowałem się datą wydania. Nie bardzo rozumiem w czym tkwi problem?
nie przejmuj się, jest tu kilku nadgorliwców :wink:
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Leszek to ciekawy użytkownik, konto ma założone wtedy co moje, a do dziś brak ptaszków.
Oczywiście to niekoniecznie oznacza jedno - można było przez cały ten czas nie grac lub nawet nie mieć X2 i X3, a grac tylko w X-BTF (która rejestracji nie wymagała bo nie miała kodu online) lub wcale nie grać w żadne iksy - w tym nie ma niczego złego, po prostu to rzadki przypadek na naszym forum. :roll:

Sprawa z postem o Frontierze należy do tych niełatwych, trzeba się w nie wglębiać, sprawdzać zapodane linki, nie lubię tych czasochłonnych. :roll:
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Uuu... Powiało grozą... i tajemnicą...!

PS. Leszek, wysłałem ci wiadomość na priv... widziałeś?
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
Leszek
x4

Post by Leszek »

Sauron11 wrote:Leszek to ciekawy użytkownik, konto ma założone wtedy co moje, a do dziś brak ptaszków.
Oczywiście to niekoniecznie oznacza jedno - można było przez cały ten czas nie grac lub nawet nie mieć X2 i X3, a grac tylko w X-BTF (która rejestracji nie wymagała bo nie miała kodu online) lub wcale nie grać w żadne iksy - w tym nie ma niczego złego, po prostu to rzadki przypadek na naszym forum. :roll:

Sprawa z postem o Frontierze należy do tych niełatwych, trzeba się w nie wglębiać, sprawdzać zapodane linki, nie lubię tych czasochłonnych. :roll:
Dziękuję za zrozumienie. W czasach XBTF forum nie używałem, poprzestając na rejestracji. Później seria X jakoś znikła mi z oczu (widzę czytając posty o X2, że dużo straciłem :( Teraz już raczej wstrzymam się do wydania X3 i mam nadzieję, że po rejestracji będę częstym gościem. Pozdrawiam wszystkich x-manów.
Wiencek14
x3ap

Post by Wiencek14 »

A ja bym nie radził się wstrzymywać ja też miałem taką ochote ale jednak kupiłem X2 2 miesiące temu i już część fabularną gry przeszłem i jeszcze dodam że znajomość fabuły z X2 jest raczej wymagana do X3. :D :D :D
X3 2.5 + BP 3.1.07 + XTM 0.7.3 + Salvage Claim Software + Bail Signal Extension
Gra od nowa: Bankrut zabójca
Latam: Xen. P (pierwsze 15 min. gry ?!)
Jeden kompleksik produkujący Osłony 1MJ i Krzem... (od czegoś trzeba zacząć :) )

Post by Deleted User »

Leszek, soz man, nie miałem czasu tego sprawdzić rano więc walnąłem tekst bez wylukania tego. Zdarza się :roll:

Wiencek, powiedziałbym że niezupełnie, ale warto ją znać ;)

EDIT: Może to okrutne dla samego siebie, ale w końcu znalazłem frontiera :D
Ankuz
x3

Post by Ankuz »

Wiencek14 wrote:(...) i jeszcze dodam że znajomość fabuły z X2 jest raczej wymagana do X3. :D :D :D
A mnie sie calkiem przyjemnie gra bez owej znajomosci :p. Odkrywanie nieznanego ma swoj urok, chociaz czasami bywa irtytujace. Jedyne co sie przydaje to znajomosc mapy sektorow :)

Post by Deleted User »

Ankuz, grales w x2?
Spoiler
Show
Bo w zasadzie x3 nie wyjasnia az tak duzej ilosci tajemnic zawartych w x2 jak sie wydaje.
Nie ma co odkrywac, oprocz, rzecz jasna, khaak-homeplanet ;) .

EDIT: no i rzecz jasna, xenon-homeplanet.

EditS11: Rosus, trzymaj się zasady, wedle której osoby, które już widziały, grały i wiedzą o co chodzi w fabule X3, pisząc na forum nie psują innym, nie posiadającym jeszcze gry, przyjemności samodzielnego odkrywania jej tajemnic. Do tego własnie służy opcja SPOILER :twisted:
Wiencek14
x3ap

Post by Wiencek14 »

A może by tak spoiler. :D :D :D
X3 2.5 + BP 3.1.07 + XTM 0.7.3 + Salvage Claim Software + Bail Signal Extension
Gra od nowa: Bankrut zabójca
Latam: Xen. P (pierwsze 15 min. gry ?!)
Jeden kompleksik produkujący Osłony 1MJ i Krzem... (od czegoś trzeba zacząć :) )
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Wisiałem wam screena z splickiego miasteczka mojego autorstwa:

http://republika.pl/flashit/city.jpg

Post by Deleted User »

Wiencek, spojler nie jest potrzebny, bo ww. kawałek jest moim osobistym celem w grze ;). W jakiejkolwiek innej sprawie związanej bezpośrednio z fabułą gry milczę jak grób.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Rosus: mylisz się, w tym przypadku spoiler był potrzebny.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.

Post by Deleted User »

Argh, właśnie przypomniałem coś sobie, sorry :oops: .

EDIT: Cholera, ale sie podłożyłem :doh: .

EDIT2: Od 3 miechów zajmowałem sie wszystkim poza fabułą gry, no i zapomniało się tego czy tamtego :P

EDIT3: Sau, masz już na PM.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Rosus wrote:EDIT: Cholera, ale sie podłożyłem :doh: .
W porządku, nie Ty jeden, tzn. nie pierwszy i niestety na pewno nie ostatni. :roll:

Post by Deleted User »

Reanimuję topik na chwile by:
Do Saurona
Spoiler
Show
Nie wiem o co Ci chodziło, ale przewertowałem (chyba) całą fabułę x3 po raz 2 i wciąż nie ma nic o khaak-homelandze lub o zenon-homelandzie.
Po rozgromieniu krzaków przez filmik na "końcu" ląduje znowu w AP, no i nic sie nie dzieje, zdążyłem już 2 unknown sektory skolonizować, i nadal nic [ external image ]

Return to “Polskie / Polish Off Topic”