[XuDB] X-Universe Database

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Miło, że ktoś pociąga sprawę dalej i dalej :) .

Ode mnie będzie:
1. Na liście broni - ostatnia pozycja brzmi: Wierza Laserowa. :roll:
2. Jakaś dziwna grafika na tej stronce. Pogromca Tragarz wygląda jak xenonski myśliwiec z X2 :roll: .
3. W opisach dla wszystkich 6 osłon jest taki sam fragment: Tarcze/Osłony pomagają przetrwać w przestrzeni. Chronią statek przez małymi obiektami, mini asteroidami i są nieocenione podczas walki. Może zamiast pisać wszędzie to samo, jakoś rozwinąć te opisy w odniesieniu do gry, np. podać do jakich konkretnie statków/stacji używane są osłony, wymyślić coś samemu o ich konstrukcji czy działaniu na róznych obiektach, słowem wprowadzić do tych opisów trochę więcej własnych pomysłów :) .
4. To samo odnosi się do opisów Ulepszeń - więcej własnych tekstów wyniesionych z gry, z realnych sytuacji. Na pewno można spłodzić mnóstwo fajnych tekstów :) .
5. Rok ziemieski - w dziale Historia X-Uni - zdaje się, że już o tym wcześniej wspominałem jakiś czas temu :roll: .
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.

Post by Deleted User »

1) poprawię
2) graficzki hm... miłe zobaczę może porobię screeny
3) Text z książeczki i opisów. Ale oczywiście dziękuję za sugestię wiec rozwinę to trochę opierając się na doświadczeniach na różnych rodzajach statków i ewentualnej konfrontacji z wrogiem.
4) to również z książki wiec dodam coś od ... serca :)
5) sprawdzę, przeczytam i .... poszukam twoich postów.

Tak jak powiedziałem, jak czas w pracy pozwoli (gorący okrez zmiany sprzętu w serwerowni) to już jutro będą poprawki, a do tego postaram się dodać coś nowego.
Jesli ktoś ma potrzebuję parametry LDI gamma, AC gamma i WMP gamma.

Jak nie to trzeba będzie się troszkę zakręcić koło tego.

Pozdrawiam
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Sauron11 wrote:
2. Jakaś dziwna grafika na tej stronce. Pogromca Tragarz wygląda jak xenonski myśliwiec z X2 :roll: .
To jest tzw. placeholder, czyli coś w miejsce czegoś, aby sprawdzić czy działa.
gloryglory
x2

Pomoc

Post by gloryglory »

Czytałem (może) w tym temacie, że wprowadzanie danych do bazy jest bardzo skomlikowane i z tego przychodzi mi taki wniosek:

Czemu nie skorzystać z PHPMyAdmin?

Jeśli jest to nie możliwe to czemu nie skorzystać z innego programu, który ułatwia dodawanie rekordów do bazy danych lub samemu napisać odpowiedni skrypt php?
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

To już bardzo nie aktualne, ale tak, kożystaliśmy w tym z phpMyAdmin, tylko że to on robil te problemy.

Ale xudb zostało zawieszone, i właściwie nikt już nad nim nie pracuje, wiec nie ma sesu dalej ciagnac ten topic :)
gloryglory
x2

Post by gloryglory »

Dopóki istnieje Egosoft to jest sens, a tak przy okazji enzo006 już nie pracuję nad XUDB?
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Ostatni log enzo006 pochodzi z 13:54 10.07.2007. Od tego czasu nie logował sie do acp, wiec chyba tez dał sobie spokoj.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Z doświadczenia wiem, że z tworzeniem czegoś za free jest zwykle tak, że (pomijając zmęczenie, znużenie czy brak czasu jako główne powody rezygnacji) praca danego twórcy ma sens i przyszłość dopóty, dopóki robi on to coś z zamiłowania głównie na własny użytek, czerpiąc osobistą przyjemność z wyników własnej pracy, nie oczekując za to od innych ludzi specjalnych względów czy wyrazów wdzięczności. Ewentualne zainteresowanie czy wyrazy uznania powinny być tylko miłym dodatkiem, a nie celem samym w sobie - gdyż w przypadku gdy inni nienależycie tę jego pracę doceniają albo nie poświęcają jej tyle uwagi, ile by twórca od nich oczekiwał (jeśli dla tego celu właśnie tworzy) - zwykle rozczarowuje się on, zniechęca.
Last edited by Sauron11 on Wed, 8. Aug 07, 12:33, edited 1 time in total.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
gloryglory
x2

Post by gloryglory »

RAFIO wrote:Ostatni log enzo006 pochodzi z 13:54 10.07.2007. Od tego czasu nie logował sie do acp, wiec chyba tez dał sobie spokoj.
Może gdzieś wyjechał?
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Ostatnie miesiące były bardzo trudne dla XuDB. Najpierw szukaliśmy stabilnego servera, potem okazało sie, że system nie działa na nowym, wiec stworzyłem autorski (aktualny). Ale to było za dużo dla dwóch ludzi, dużo za dużo.

Aktualnie pracuję nad nowym cms, "Pegazem". Jest dalece bardziej zaawansowany technologicznie, do tego, na którym stoi xudb. Nie tworzę go z myślą o XuDB, ale powinien świetnie sobie poradzić z taką stroną. Tyle że wciąż daleki jest od ukończenia, pozatym, nie ma szansy, aby zadziałał na servie Xantha.

Nigdy nie oczekiwałem żadnych specjalnych względów. Byłem szczęśliwy że ludziom przydaje sie to co robię.
gloryglory
x2

Post by gloryglory »

RAFIO wrote: Aktualnie pracuję nad nowym cms, "Pegazem". Jest dalece bardziej zaawansowany technologicznie, do tego, na którym stoi xudb. Nie tworzę go z myślą o XuDB, ale powinien świetnie sobie poradzić z taką stroną. Tyle że wciąż daleki jest od ukończenia, pozatym, nie ma szansy, aby zadziałał na servie Xantha.
Widziałem Screeny "Pegaza", będzie naprawdę świetny, a tak przy okazji, RAFIO czy mógłbyś mi przesłać kopię bazy danych XuDB? Emailem na adres LukasZurawski@gmail.com
Byłbym wdzięczny za przesłanie.
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

A po co ci nasza baza danych? :>
gloryglory
x2

Post by gloryglory »

Jeśli ją zrozumiem, to spróbuje napisać do niej osobny skrypt i wtedy może się przyłącze do XuDB
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

gloryglory wrote:Jeśli ją zrozumiem, to spróbuje napisać do niej osobny skrypt i wtedy może się przyłącze do XuDB
Sprawdzałeś @? I jak tam? Wierzę, że jeśli już coś robisz, to sie z nami podzielisz ;)

Ja natomiast pochwalę się, że moj system od strony engine jest już prawie skończony. została tylko implementacja systemu uprawnień :]
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Właściwie jedynie pośrednio o xudb:

http://finanse.wp.pl/POD,1,wid,9158390, ... caid=145e6

Cenzura wchodzi na net?
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Kto jest pomysłodawcą tego projektu? Może by tak zarejestrować stronę na jego nazwisko...? :twisted:
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ

hej,

Post by Deleted User »

Nie wyjechałem.

Nad XuDB narazie nie pracuję, ale nie dlatego że mi się nie chce.

Miałem urwanie głowy przed urlopem. Szkolenia nowych userów (którzy defacto i tak długo nie pobyli bo "praca administratora zbyt skomplikowana jest") jak to jeden mi powiedział.
Na urlopik wybyłem i gdyby nie telefon to w ogóle nie miałbym kontaktu.
Wróciłem kończę porządki po osobie zastępującej mnie i wprowadzam dane. Te co uzyskałem z różnych programów, wyciągnąłem z gry lub w inny sposób.

Zostawiałem chyba wiadomość na forum xudb, a może tylko wspomniałem.
No nic przepraszam za brak czasu wiem że to nie wytłumaczenie ale jak się czegoś podjołem to będę to kontynuował, no chyba ze nie będzie zainteresowania ze strony userów odwiedzających tą encyklopedię wiedzy.

Dlatego jeśli Rafio nie zamknął dostępu to postaram się dodać to i owo. Może wreszcie zrobie fabryczki i rakiety, pomyślę nad towarami bo opisy mam gożej z cenami. :?
RAFIO
x3ap

Re: hej,

Post by RAFIO »

enzo006 wrote: No nic przepraszam za brak czasu wiem że to nie wytłumaczenie ale jak się czegoś podjołem to będę to kontynuował, no chyba ze nie będzie zainteresowania ze strony userów odwiedzających tą encyklopedię wiedzy.
Nie przepraszaj. Mimo wszystko jesteśmy tylko ludźmi.
enzo006 wrote: Dlatego jeśli Rafio nie zamknął dostępu to postaram się dodać to i owo. Może wreszcie zrobie fabryczki i rakiety, pomyślę nad towarami bo opisy mam gożej z cenami. :?
Nie zamknołem ci dostępu do xudb ;)

Post by Deleted User »

Rakiety skończone. Jeżeli jakiejś nie ma dać znać jej nazwę poszukam danych i dopiszę.

Jutro będę z dala od domu, wiec dopiero w niedzielę postaram się coś dopiszać, nowego do bazy. Zostały same "duże" tematy (opis stacji itd).

Super Rafio że nie wyłączyłeś mi dostępu do XuDB.
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

enzo006 wrote:Super Rafio że nie wyłączyłeś mi dostępu do XuDB.
Skoro chcesz dalej powiększać zbiory XuDB, nie widziałem podstaw aby cię tej możłiwości pozbawiać ;)

Natomiast ja cały czas pracuję nad moim CMS - Pegazem. Jak go ukończę, stanie na nim XuDB.

Dzisiaj skończyłem moduły odpowiedzialne za zarządzanie stylami, i do testów stworzyłem własny styl:

Pegasus Pro

Jak wam się podoba?

Return to “Polskie / Polish X-Forum”