[XuDB] X-Universe Database

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Już rozgryzłem.

Moja pierwsza przygoda z linuksem skończyła się dwie minuty temu, w momencie wpisania fixmbr w konsoli odzyskiwania systemu.

Jutro sie zastanowię, czy próbować ponownie, czy zwiększyć rozmiar partycji z dokumentami ;)
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Hmm, raczej mnie chodziło o to, że np Ubuntu, biorę swoją nazwę użytkownika, wpisuje hasło, ale, domyślnie jestem zalogowany jako klient. Aby móc coś zamieszać mocniej w systemie muszę się zalogować, jako root :|.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Mani_
x2

Post by Mani_ »

PYTANIE DO OGółU !

Kto z was czeka z niecierpliwością na zakończenie prac nad XuDB ??
Kto z was korzystał/będzie korzystał z tego serwisu ?
Kto będzie tęsknił za nim, jak już nie będzie XuDB ?

Proszę wpisujcie się, bo nasz wspaniały admin/twórca XuDB traci wiarę ...
Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

A czy twórca widział ogłoszenie na forum CD Action? Speca od Flasha szukają :roll: .
[ external image ] X3 - gram legalnie.
[ external image ]
Błękitny Grom znów na posterunku :).
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

-.-'

Zapraszam wszystkich zainteresowanych do zapoznania się z najnowszym newsem na XuDB.

Będziemy czasem doglądać forum XuDB, może kiedyś pojawią sie inni ludzie, wypełnieni chęcią pomocy, bedziemy na takich czekać.

Sau: Jeśli chcesz, mozesz zamknąć już ten temat.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Nie wiem jak inne ludziska, ja bardzo żałuję, że do doszło do zaniku zainteresowania się tym serwisem. Pamiętam, że nie dawno jeszcze ludzie się dopytywali co i jak, kiedy otwarcie, kiedy zakończenie prac ? A teraz wyszło na to, że spadło zainteresowanie się tym serwisem i admini podjęli decyzję o wstrzymaniu prac :/. Ale co mają robić, jak rzeczywiście zainteresowania nie ma... To jest jednak ich praca i wysiłek, robili to, dla graczy w Polsce, poświęcali swój czas, by dać coś od siebie. Szkoda, że taki koniec przyszedł, choć ja mam nadzieję, że jeszcze kiedyś pomysł i idea powrócą, ważne jest tylko to, by ludzie byli zainteresowani, ale także wdzięczni za pracę i wysiłek innych osób.
Założę się, że spora część osób w jakiś sposób na pewno skorzystała kiedykolwiek z tego, co nam oferował serwis XuDB i chciałbym, byście podziękowali za to Rafiemu, Ossiemu i innym, którzy tworzyli ten serwis. Nie bądźmy pazerni, samolubni, tego za dużo widzimy wokół nas w tym kraju, okażmy trochę wdzięczności.

DZIęKUJę XuDB i jego twórcom

Mam nadzieję, że w przyszłości wasze nowe projekty znajdą większe poparcie wśród ogółu.

Pozdrawiam
koniczynka

Post by koniczynka »

:( Mam nadzieje ze to chwilowe zamkniecie. Naprawde bardzo by bylo szkoda by Wasza praca poszla na marne ;(. Zrobiliscie kawal bardzo dobrej roboty za co wszyscy ktorzy Was odwiedzali sa Wam wdzieczni.
Jesli moglbym o cos prosic to nie przejmujcie sie tym ze niby nie ma zainteresowania. Ludziska sie troche od was odzwyczaili przez czas gdy przygotowywaliscie nowa odslone. Musi troche czasu uplynac by zaczeli wracac. Znam to z doswiadczenia. Nie przejmujcie sie wiec i moze jeszcze raz przemyslicie decyzje ?. To jest serwis niszowy a nie portal misz-masz (donkey, torrent, warez) gdzie wszyscy wala drzwiami i oknami.
Musze przyznac ze wiadomosc spadla na mnie bardzo nieoczekiwanie i mam nadzieje ze nie jest nieodwolalna.
Pozdrowienia 4 all ktorzy byli (i mam nadzieje - beda) zaangazowani w tworzenie i zycie serwisu.

Post by Deleted User »

RAFIO jeśli chodzi o odzyskiwanie windy, to jeżeli nie pamiętasz hasła na admina wpisywanego podczas instalacji krąży w sieci programik ( działa na linuxie który resetuje i pozwala zmienić hasło na administratora ).

Co do wcześniejszego topicu o loginie administratora i zostawić hasło puste to działa ale tylko w win xp home edition, w trybie awaryjnym.

Co do XuDB mogę porobić zdjęcia statków, i Ci podesłać, oraz postarać się powypisywać ich dane techniczne (dot. x3reunion +up 2002PL)

Jak coś to daj info.

Pozdrawiam
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

enzo006 wrote:RAFIO jeśli chodzi o odzyskiwanie windy, to jeżeli nie pamiętasz hasła na admina wpisywanego podczas instalacji krąży w sieci programik ( działa na linuxie który resetuje i pozwala zmienić hasło na administratora ).

Co do wcześniejszego topicu o loginie administratora i zostawić hasło puste to działa ale tylko w win xp home edition, w trybie awaryjnym.
Nie mam dziesięciu tal. Proszę, skończe już ;)
enzo006 wrote:Co do XuDB mogę porobić zdjęcia statków, i Ci podesłać, oraz postarać się powypisywać ich dane techniczne (dot. x3reunion +up 2002PL)
I tu jest problem. Nie potrzeba nam osob które mogą "coś porobić". Potrzebuję osób, które były by gotowe zajać się tym na serio, i poświęcić temu swój czas i uwagę. Bo grafiki statystyki zdobyć, żaden problem. Problemem jest znaleść czas aby to wszystko wprowadzić do bazy danych. Jest to mrówcza robota, ale jeśli udało ci sie zarejestrować na tym forum, i zmienić coś kiedyś w swoim profilu, to system xudb nie bedzie dla ciebie problemem.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Wielka szkoda, X-UDB zapowiadało się na ciekawy i pożyteczny serwis dla X-maniaków, z zadatkami na dalszy rozwój...
Korzystając z okazji pokuszę się więc o krótki komentarz do tej sytuacji :)
Cóż, jeśli chodzi o podane na stronce "wypalenie autorów" jako jedną z przyczyn, to sprawa jest poważna. Wypalenie czyli ogólne zniechęcenie; w takiej sytuacji czy jakakolwiek pomoc z zewnątrz (innych fanów) cokolwiek pomoże? Szczerze wątpię, skoro twórcy sami nie mają ochoty do kontynuacji prac. Choć wolałbym się mylić :) .
Szkoda, bo aktywnych serwisów poświęconych iksom nie mamy. Mają je Niemcy, mają Anglicy, powinniśmy mieć i my.
Jednak problemem imo może być stosunek twórców do swojej pracy - zauważyć można, że prace nad rozwijaniem X-UDB traktowane mogą być w pewnej mierze jako rodzaj misji dla społeczności X (wnioskuję to po niektórych wypowiedziach RAFIA). Więc gdy pozornie spada zainteresowanie tej społeczności dla przedłużającego się mocno projektu, a do tego dochodzą inne uwarunkowania - tym samym spada zainteresowanie pracą ze strony twórców. Może gdyby X-UDB było tworzone przede wszystkim z i dla osobistej przyjemności samego tworzenia, to może nie byłoby tego problemu i dałoby się to dokończyć?
Gdy sukcesywnie zaczyna brakować tej przyjemności tworzenia, zniechęcenie bierze górę, już trwale i chce się już to zostawić i skupić na czymś zupełnie nowym. Znam to uczucie i rozumiem.
Z drugiej strony czytając newsy na X-UDB, te o poczytności, liczbie odsłon serwisu w danych miesiącach - nie wygląda to na spadek zainteresowania :roll: .
Ostatnia sprawa to terminy. Moim skromnym zdaniem, tworzenie serwisu trwało troszkę zbyt długo, przynajmniej z punktu widzenia gracza, który dostał w swoje łapki gierkę i pragnął w serwisie szybko odczytać przydatne mu informacje. Tymczasem informacje o X3, najważniejsze z punktu widzenia dzisiejszego gracza X, po dziś dzień są niekompletne, lub brak ich w ogóle. Nie twierdzę, że szybko można wszystko wklepać, na pewno potrzeba na to czasu. Jednak czym wytłumaczyć braki np. opisów broni, rakiet, osłon, ulepszeń czy towarów. Te informacje możnaby swobodnie skopiować z polskiej instrukcji do X3. Nie trzeba od razu wymyslać przecież od nowa tych opisów. Plik tekstowy z gry też dostarcza gotowych tekstów.
Oki, wiem, że RAFIO i pozostali pracowali tyle ile mogli. Pozostaje się cieszyć z tego co już mamy i liczyć, że sytuacja się może zmieni, gdy Egosoft napisze coś o następnych planach. Pozostaje tez życzyć X-udebowcom powodzenia przy tym ich kolejnym mniejszym zapowiadanym projekcie :) .
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Wciąż mało wiesz o ludziach ;)

Jeśli wyjdę z ocen, i bede miał chęci, na wakacjach przysiądę do skryptu, i go zrewrituję.

Póki co jednak, cała mjo i ossiego ingerencja w skrypt ogranicza sie do patrzenia, czy ten wciąż działa.

Przez ten czas, na xudb nic nowego sie nie pojawi, chyba że pojawią się osoby, chętne do wypełniania go danymi. Jeśli takie osoby się pojawią, i naprawdę będą chciały się tym zająć, nie widzę problemu, dostaną dostep do poanelu admina XuDB, i serwis bedzię wypełniał się danymi.

Jeśłi sie pojawią, w co wątpię. Skoro na prośbę Maniego nikomu nic sie nie chciało napisać, to jak będzie z tym? Przykro mi, ale nie ma co sie czarować. PRzestańcie wierzyć w to, że krasnoludki to wszystko zrobią. Przez ponad dwa lata poświecaliśmy dla XuDB większość swego czasu. Dlaczego inni też nie mogą? Jak długo jeszcze będziecie pisać "nie umiem, nie potrafie, nie mogę"?

Post by Deleted User »

Wystarczy trochę dobrych chęci.
Uważam XUDB za największą skarbnicę wiedzy. Gdy zaczynałem jakiś czas temu przygodę z X-Universum to właśnie XUDB był dla mnie księgą wiadomości (mimo że jeszcze nie było za wiele o X3). Jest wiele podobieństw i choć w części zagadnień mogłem się połapać.

Rozróżniać statki, dowiedziałem czym się różnią i jakie do czego służą, jak też dowiedziałem się gdzie co i jaka rasa sprzedaje kupuje.

Uważam że projekt jest świetny, a teraz zmieniony design i w ogóle full wypas. Zapewne czasami się już nie chce tego robić jest się znudzonym ale do tej gry się powraca, jest jak bumerang.
Szymciu
x3tc

Post by Szymciu »

ale xudb jest nie czynne dobry kawał czasu... chyba ż ezmienili adres to prosił bym o podanie go w poscie
(\__/)
(O.o )
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

xudb.eu.org

Post by Deleted User »

WITAM

Baza wiedzy o X3 (www.xudb.eu.org) rozwija się i dobrze.

Chciałem poinformować że zwalniam troszkę tempo, z powodu braku czasu( do początku lipca egzaminki i inne zaliczenia) wiec musi narazie wystarczyć to co jest.

Po 1 lipca znowu zabieram się do pracy i uzupełniania danymi tej bazy.
Narazie wiedza tam zgromadzona powinna wystarczyć, podstawowe dane o statkach są, o broniach i udoskonaleniach do statków też...

Pozdrawiam
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Dzięki, świetną robotę odwalarz dla całej community, serio ;)
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Przyłączam się do podziękowań :).

Dzięki, że znalazł się ktoś, kto może poświęcić swój czas. Naprawdę doceniamy to.

Życzę powodzenia także w normalnym życiu :)
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Witajcie!

Dzisiaj dojdzie do dużej aktualizacji całego forum XuDB. Zmianie ulegna:

-skrypt
-układ for
-userzy

Z tego też powodu przez najbliższe parę dni będziecie mogli doświadczać problemów w działaniu skryptu. Postaramy się jak najszybciej z nimi uporać.

Jako że co jakiś czas siadam do XuDB, i coś poprawiam, dopisuję, przepisuję, to niektóre elementy ulegają widocznym zmianom. Dzisiaj pochwalę się nowym panelem administratora XuDB, który właśnie implementuję do systemu:

[ external image ]

Załeżenia były proste: ładny wygląd, przejżystość, i przyjazność nowym administratorom. Jak wam się podoba?

(dla tych, którzy nie widzieli starego, poźniej zarzucę screen ;)
Last edited by RAFIO on Tue, 26. Jun 07, 16:15, edited 1 time in total.

Post by Deleted User »

Mam przyjemność poinformować że już po sesji (wyniki już w krótce :P )

Wracam do uzupełniania i poprawiania i aktualizacji xudb.eu.org dla X3 Reunion.

Już nie długo (jak czas w pracy pozwoli to od jutra) będę znowu dodawał dane.

Prośba do was userzy i gracze, jeżeli gdzieś brakuje jakiś danych, lub coś nie jest przetłumaczone (czasami już zmęczony byłem) proszę o info ma PM lub na email. Przy najbliżej okazji postaram się poprawić kruczki.
Dokończę broń (nie mam wypisów gamma z kilku podstawowych broni, muszę gdzieś zdobyć parametry :) )

Pozdrawiam
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Hehe, takiej osoby brakowało xudb ;), Serio!

Ja aktualnie mam dużo roboty przy "służbowym projekcie", ale jak go ukończę, wracam do prac nad aktualizacją systemu xuDB.

Tak przy okazji:

Ma ktoś może jakiś kontakt z kolegą Xanthem? bo zniknoł gdzieś parę miesięcy teamu, i od tego czasu nie odpowiada na żadne próby kontaktu.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”