[XuDB] X-Universe Database

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Co do czcionki: Być, ja pracuję właśnie w rozdzielczości 1240x1024;

Co do ubogiej grafiki: Zastanawiam się nad wprowadzeniem do strony więcej zwykłej grafiki. Nie X'owej, szarawej, tylko, humm, bardziej soczystej, cos w stylu linuxowego KDE. Oczywiście nie wszędzie, tylko gdzie niegdzie, bardziej jako detale.

Mam na myśli takie ikony:

http://www.crystalxp.net/galerie/img/th2_104.jpg

ofcors mniejsze ;>
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Ikonki fajne, szczególnie pingwin, lisek i ludki :wink: .
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Wygląda to tak:

[ external image ]

Jakie opinie?
koniczynka

Post by koniczynka »

Na poczatek GRATULACJE ! Przyznam ze z niecierpliwoscia czekalem na odslone.
Co do uwag to generalnie zgadzam sie z Sau.
Ikony - wydaje mi sie ze to bardzo dobry pomysl. Strona jest gustowna szaro czarna czyli w moich ulubionych kolorkach. Troche jednak akcentow kolorowych na pewno nie zaszkodzi. Szczegolnie ze ze w koncu x3 to bajecznie kolorowy swiat (co jest niewatpliwie jedna z dodatkowych jego zalet).
Nie wiem czy taki byl zamysl ale jak na moj gust to rogi ikonek (xudb.gif) sa troszeczke "kanciaste" i byc moze nalezalo by cala ikonke troszke mocniej scieniowac. Zaznaczam jednak ze to tylko moja opinia a przeciez gentelmani o gustach nie dyskutuja :)
PS: W ustawieniech przegladarki mozna sobie ustawic wielkosc tekstu (w 1024x768 wielkosc najmniejsza prezentuje sie calkiem calkiem :) )
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Hmm, dziwne, że na to nie wpadłem :oops: . Rzeczywiście po zmniejszeniu wielkości tekstu do minimum całość prezentuje się bardziej zachęcająco :)
Ja jestem za tym, by ikonki były nieco bardziej kolorowe, tonacja strony jest taka szaro-bura, ascetyczna rzekłbym, co akurat nie jest złe. Jednak żywsze akcenty kolorystyczne z pewnością by stronkę ożywiły. Moga to byc nawet te istniejące ikonki w newsach, ale potraktowane podstawowymi kolorami :) .
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Okey, Moj rewrite bardzo szybko posuwa się na przód. DZisiaj ukończyłem kolejne kilka modułów, a w tym teksty.

Tak one wyglądają teraz:

http://xudb.eu.org/index.php?p=articles

A tak będą za pare dni:

[ external image ]

Jakie jest wasze zdanie?
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Imho lepiej z ikonkami. Choć może jakaś wieksza ich różnorodność?
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Będzie. ;)

Mam ich bardzo dużo, ale chcę uniknąć przegięcia w drugą stronę z ich kolorystyką.

Ikony kategorii wszędzie są takie same, tj. zielone foldery. Ale ikony konkretnych elementów już się różnią, i inne sa dla textów, plików w downloadzie, linków, pytań w faq i tak dalej ;)
koniczynka

Post by koniczynka »

:) tez uwazam ze z ikonkami o wiele lepiej (mysle ze kada kategoria zasluguje na wlasna ikonke :)) i na pewno nie masz sie co obawiac ze przeciagniesz strune, (przynajmniej z mojego punktu widzenia) zbytnia ascetycznosc strony tez nie jest zbyt dobra (choc czesto przyspiesza ladowanie strony :D)
.../edit tak mi przyszlo do glowy ze ikonki kategorii mogly by sie odrozniac od downloadu etc.
-mialyby inna wielkosc od nich (ale taka sama do siebie)
- ten sam motyw w tle
:)
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

koniczynka wrote: .../edit tak mi przyszlo do glowy ze ikonki kategorii mogly by sie odrozniac od downloadu etc.
Da się zrobić ;)
koniczynka wrote: - ten sam motyw w tle
:)
Możesz rozwinąć?
koniczynka

Post by koniczynka »

Jasne :). Chodzilo mi o to ze np. glownym motywem jest np zielona teczuszka a zmienia sie jakis maly element dodatkowy np dodane piorko do kategorii opowiadania czy kopertka do download itp. w tej chwili nie mam jak tego zaprezentowac ale np w windozie jest mozliwosc zmiany wygladu ikony folderu -panel sterowania, folder drukarki czy modemy w "zmien ikone" :)
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Aaa, już rozumiem ;)

Oczywiście że takie coś będzie. Ale dopiero, gdy skończę się użerać z tym cholernym linuksem, bo doprowadza mnie już do szewskiej pasji.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Nie Linuksem, tylko tym twoim podziałem partycji...

Linuks ma do tego tyle, co nasz prezydent, do reprezentacji spraw narodu.

I tak jak ci radziłem wczoraj, nie wiem, czy próbowałeś, ale na razie nie przenoś partycji, a jedynie stwórz nową dla Linuksa. Bo pisałeś i ja tak rozumiałem, że ty chcesz wpierw przenieść partycje i dopiero stworzyć nową, spróbuj bez tego przenoszenia ...
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Mani: Tamten problem dawno już rozgryzłem. Teraz walczę z instalatorem, bo raz po zainstalowaniu wszystko było super, ale nie mogłem się zalogować do systemu :roll:
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Wybierz sobie na początek Mandrive, albo Ubuntu.
W miarę proste na początek dystrybucje Linuksów...

Na pewno nie powinieneś mieć problemów z pierwszym zalogowaniem się do systemu. Aha i musisz pamiętać, że Linuksy domyślnie logują cię, jako klient, nie jako root. Może w tym jest problem ? :|

Ściągnij sobie Mandrive, jest tego pełno na szybkich serwerach uczelnianych w Polsce. Naprawdę, warto od takich dystrybucji zacząć :).
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
bufi
x4

Post by bufi »

Mani_Hc wrote: Aha i musisz pamiętać, że Linuksy domyślnie logują cię, jako klient, nie jako root.
Nieźle namieszałeś :)
Żaden Linux po domyślnej instalacji nikogo, nigdzie nie loguje. To byłby dopiero niezła luka w bezpieczeństwie. :lol:

Raczej stawiam na to, że shell rozróżnia małe i WIELKIE litery, więc dla systemu rafio i RAFIO to dwóch różnych użyszkodników.
Ściągnij sobie Mandrive, jest tego pełno na szybkich serwerach uczelnianych w Polsce. Naprawdę, warto od takich dystrybucji zacząć :).
Mandriva jest dla przedszkolaków. Lepiej od razu
jakiegoś Debiana albo PLD dla twardzieli ;)

ps. wieloletni user PLD Linux Distribution ;)

Pozdro
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Jadę na Kubuntu. Od zwykłego ubuntu rożni się tylko KDE zamiast gnoma.

Nie mogłem sie zalogować, bo po restarcie osa miałem tylko miejsce na nick i pass, i niewożne co tam wpisywałem, wywalało mi error.

Podobną sytuację mam w konsoli odzyskiwania systemu w XP. 30 razy wpisywałem swoje hasło, i nie wiedzieć czemu, konsola je odrucała. Może chodzi jej o jakieś inne hasło admina?
Arturus1
x2

Post by Arturus1 »

Rafio w konsoli odzyskiwania trzeba użyć hasła administratora , które ustalasz w czasie instalacji windy jak nic nie wpisales powinien zadzialac po prostu enter (puste pola), tak samo mozna obejść hasło do windy wystarczy chyba ESC walnać i masz mozliwosć wejścia jako admin, a ze mało kto nadaje hasło to walisz enter i po sprawie 8) (wiem ze działa ale nie jestem pewien tego ESC sprawdze w wolnej chwili jak mi komp padnie).
X-treme
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

tyle że windę instalowałem lata temu, i nie pamietam dzis, jakie to było hasło :/
Arturus1
x2

Post by Arturus1 »

Jednak sie pomyliłem na ehranie logowania trzeba nacisnac CTR - ALT - Delete i otwiera sie okno logowania wystarczy w uzytkowniku wpisac "administrator' a ramke z haslem zostawic puste i juz jestescie, oczywiscie jak nie nadaliscie hasła dla admina Rafio sprawdz jak zadziala to nie masz hasła i tyle :lol:
X-treme

Return to “Polskie / Polish X-Forum”