[XuDB] X-Universe Database
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
Co do czcionki: Być, ja pracuję właśnie w rozdzielczości 1240x1024;
Co do ubogiej grafiki: Zastanawiam się nad wprowadzeniem do strony więcej zwykłej grafiki. Nie X'owej, szarawej, tylko, humm, bardziej soczystej, cos w stylu linuxowego KDE. Oczywiście nie wszędzie, tylko gdzie niegdzie, bardziej jako detale.
Mam na myśli takie ikony:
http://www.crystalxp.net/galerie/img/th2_104.jpg
ofcors mniejsze ;>
Co do ubogiej grafiki: Zastanawiam się nad wprowadzeniem do strony więcej zwykłej grafiki. Nie X'owej, szarawej, tylko, humm, bardziej soczystej, cos w stylu linuxowego KDE. Oczywiście nie wszędzie, tylko gdzie niegdzie, bardziej jako detale.
Mam na myśli takie ikony:
http://www.crystalxp.net/galerie/img/th2_104.jpg
ofcors mniejsze ;>
-
-
Na poczatek GRATULACJE ! Przyznam ze z niecierpliwoscia czekalem na odslone.
Co do uwag to generalnie zgadzam sie z Sau.
Ikony - wydaje mi sie ze to bardzo dobry pomysl. Strona jest gustowna szaro czarna czyli w moich ulubionych kolorkach. Troche jednak akcentow kolorowych na pewno nie zaszkodzi. Szczegolnie ze ze w koncu x3 to bajecznie kolorowy swiat (co jest niewatpliwie jedna z dodatkowych jego zalet).
Nie wiem czy taki byl zamysl ale jak na moj gust to rogi ikonek (xudb.gif) sa troszeczke "kanciaste" i byc moze nalezalo by cala ikonke troszke mocniej scieniowac. Zaznaczam jednak ze to tylko moja opinia a przeciez gentelmani o gustach nie dyskutuja
PS: W ustawieniech przegladarki mozna sobie ustawic wielkosc tekstu (w 1024x768 wielkosc najmniejsza prezentuje sie calkiem calkiem
)
Co do uwag to generalnie zgadzam sie z Sau.
Ikony - wydaje mi sie ze to bardzo dobry pomysl. Strona jest gustowna szaro czarna czyli w moich ulubionych kolorkach. Troche jednak akcentow kolorowych na pewno nie zaszkodzi. Szczegolnie ze ze w koncu x3 to bajecznie kolorowy swiat (co jest niewatpliwie jedna z dodatkowych jego zalet).
Nie wiem czy taki byl zamysl ale jak na moj gust to rogi ikonek (xudb.gif) sa troszeczke "kanciaste" i byc moze nalezalo by cala ikonke troszke mocniej scieniowac. Zaznaczam jednak ze to tylko moja opinia a przeciez gentelmani o gustach nie dyskutuja

PS: W ustawieniech przegladarki mozna sobie ustawic wielkosc tekstu (w 1024x768 wielkosc najmniejsza prezentuje sie calkiem calkiem

-
Hmm, dziwne, że na to nie wpadłem
. Rzeczywiście po zmniejszeniu wielkości tekstu do minimum całość prezentuje się bardziej zachęcająco
Ja jestem za tym, by ikonki były nieco bardziej kolorowe, tonacja strony jest taka szaro-bura, ascetyczna rzekłbym, co akurat nie jest złe. Jednak żywsze akcenty kolorystyczne z pewnością by stronkę ożywiły. Moga to byc nawet te istniejące ikonki w newsach, ale potraktowane podstawowymi kolorami
.

Ja jestem za tym, by ikonki były nieco bardziej kolorowe, tonacja strony jest taka szaro-bura, ascetyczna rzekłbym, co akurat nie jest złe. Jednak żywsze akcenty kolorystyczne z pewnością by stronkę ożywiły. Moga to byc nawet te istniejące ikonki w newsach, ale potraktowane podstawowymi kolorami

I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
-
Okey, Moj rewrite bardzo szybko posuwa się na przód. DZisiaj ukończyłem kolejne kilka modułów, a w tym teksty.
Tak one wyglądają teraz:
http://xudb.eu.org/index.php?p=articles
A tak będą za pare dni:
[ external image ]
Jakie jest wasze zdanie?
Tak one wyglądają teraz:
http://xudb.eu.org/index.php?p=articles
A tak będą za pare dni:
[ external image ]
Jakie jest wasze zdanie?
-
-
-

.../edit tak mi przyszlo do glowy ze ikonki kategorii mogly by sie odrozniac od downloadu etc.
-mialyby inna wielkosc od nich (ale taka sama do siebie)
- ten sam motyw w tle

-
Jasne
. Chodzilo mi o to ze np. glownym motywem jest np zielona teczuszka a zmienia sie jakis maly element dodatkowy np dodane piorko do kategorii opowiadania czy kopertka do download itp. w tej chwili nie mam jak tego zaprezentowac ale np w windozie jest mozliwosc zmiany wygladu ikony folderu -panel sterowania, folder drukarki czy modemy w "zmien ikone" 

-
Nie Linuksem, tylko tym twoim podziałem partycji...
Linuks ma do tego tyle, co nasz prezydent, do reprezentacji spraw narodu.
I tak jak ci radziłem wczoraj, nie wiem, czy próbowałeś, ale na razie nie przenoś partycji, a jedynie stwórz nową dla Linuksa. Bo pisałeś i ja tak rozumiałem, że ty chcesz wpierw przenieść partycje i dopiero stworzyć nową, spróbuj bez tego przenoszenia ...
Linuks ma do tego tyle, co nasz prezydent, do reprezentacji spraw narodu.
I tak jak ci radziłem wczoraj, nie wiem, czy próbowałeś, ale na razie nie przenoś partycji, a jedynie stwórz nową dla Linuksa. Bo pisałeś i ja tak rozumiałem, że ty chcesz wpierw przenieść partycje i dopiero stworzyć nową, spróbuj bez tego przenoszenia ...
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
-
Wybierz sobie na początek Mandrive, albo Ubuntu.
W miarę proste na początek dystrybucje Linuksów...
Na pewno nie powinieneś mieć problemów z pierwszym zalogowaniem się do systemu. Aha i musisz pamiętać, że Linuksy domyślnie logują cię, jako klient, nie jako root. Może w tym jest problem ?
Ściągnij sobie Mandrive, jest tego pełno na szybkich serwerach uczelnianych w Polsce. Naprawdę, warto od takich dystrybucji zacząć
.
W miarę proste na początek dystrybucje Linuksów...
Na pewno nie powinieneś mieć problemów z pierwszym zalogowaniem się do systemu. Aha i musisz pamiętać, że Linuksy domyślnie logują cię, jako klient, nie jako root. Może w tym jest problem ?

Ściągnij sobie Mandrive, jest tego pełno na szybkich serwerach uczelnianych w Polsce. Naprawdę, warto od takich dystrybucji zacząć

http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
-
Nieźle namieszałeśMani_Hc wrote: Aha i musisz pamiętać, że Linuksy domyślnie logują cię, jako klient, nie jako root.

Żaden Linux po domyślnej instalacji nikogo, nigdzie nie loguje. To byłby dopiero niezła luka w bezpieczeństwie.

Raczej stawiam na to, że shell rozróżnia małe i WIELKIE litery, więc dla systemu rafio i RAFIO to dwóch różnych użyszkodników.
Mandriva jest dla przedszkolaków. Lepiej od razuŚciągnij sobie Mandrive, jest tego pełno na szybkich serwerach uczelnianych w Polsce. Naprawdę, warto od takich dystrybucji zacząć.
jakiegoś Debiana albo PLD dla twardzieli

ps. wieloletni user PLD Linux Distribution

Pozdro
-
Jadę na Kubuntu. Od zwykłego ubuntu rożni się tylko KDE zamiast gnoma.
Nie mogłem sie zalogować, bo po restarcie osa miałem tylko miejsce na nick i pass, i niewożne co tam wpisywałem, wywalało mi error.
Podobną sytuację mam w konsoli odzyskiwania systemu w XP. 30 razy wpisywałem swoje hasło, i nie wiedzieć czemu, konsola je odrucała. Może chodzi jej o jakieś inne hasło admina?
Nie mogłem sie zalogować, bo po restarcie osa miałem tylko miejsce na nick i pass, i niewożne co tam wpisywałem, wywalało mi error.
Podobną sytuację mam w konsoli odzyskiwania systemu w XP. 30 razy wpisywałem swoje hasło, i nie wiedzieć czemu, konsola je odrucała. Może chodzi jej o jakieś inne hasło admina?
-
Rafio w konsoli odzyskiwania trzeba użyć hasła administratora , które ustalasz w czasie instalacji windy jak nic nie wpisales powinien zadzialac po prostu enter (puste pola), tak samo mozna obejść hasło do windy wystarczy chyba ESC walnać i masz mozliwosć wejścia jako admin, a ze mało kto nadaje hasło to walisz enter i po sprawie
(wiem ze działa ale nie jestem pewien tego ESC sprawdze w wolnej chwili jak mi komp padnie).

X-treme
-
Jednak sie pomyliłem na ehranie logowania trzeba nacisnac CTR - ALT - Delete i otwiera sie okno logowania wystarczy w uzytkowniku wpisac "administrator' a ramke z haslem zostawic puste i juz jestescie, oczywiscie jak nie nadaliscie hasła dla admina Rafio sprawdz jak zadziala to nie masz hasła i tyle 

X-treme