[X3] Kiedy X3 w polskiej wersji?

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Labovsky

Post by Labovsky »

Mani, nic nie zrozumiałeś.

Play nie był lepszy i to nie ulega dyskusji. Albowiem jego daty premiery były wyssane z palca. Gdzie tu rzetelność?

Pozdrawiam
valet10
x3tc

Post by valet10 »

Labovsky ... qurde, jesteś domorosłym poetą!!! :D

Może niech się TW jeszcze wstrzyma, żeby kolega kilka takich postó więcej strzelił, to jako tomik poezji to wyda. :D

Poważnie to uśmiałem się, choć to mało śmieszny temat, bo świetnie napisane. GRATULACJE!
[/url]
Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
dziadzioMiecio
x3tc

To ja mam propozycje

Post by dziadzioMiecio »

W zwiazku ztym ze jest tu kilka osob ktorym juz puszczaja zawory od czekania na gre to mam propozycje ze dla czlonkow tego forum TW zrobi wyjatek i pozwoli im zakupic jako pierwszym gre w jakiejs przedsprzedazy .A ze jestesmy pewnymi ludzmi to swiadcza o nas zarejestrowane wersje legane wersji x2 .Moze byc plyta bez pudelka nawet rw. Bo mnie tez troche skreca to czekanie :evil:
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Nic nie zrozumialem :o Play w koncu tez polonizowal X2 calutki rok ? :o Ehhh

Ludzie, jak nie ma, to trza byc cierpliwym ... Mnie jedynie zabolalo to, ze na wakacje nie pogralem sobie w X3.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Labovsky

Post by Labovsky »

Mani_Hc wrote:Nic nie zrozumialem :o Play w koncu tez polonizowal X2 calutki rok ? :o Ehhh
To co? Rozumiem, że TW ma czym się usprawiedliwić - bo Play polonizował X2 cały rok? :D
GIT! Taką logikę postępowania właśnie lubię :lol: Lepiej równać w dół, niż w górę... jakże to swojskie lol
Andrzej Girsa
x2

Post by Andrzej Girsa »

Cierpliwość na tą grę przerosła mnie. Spoko, mogę poczekać jeszcze rok ;)
Bardzo mało piszę :)
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Ehh nie zrozumiales ... Chodzilo mnie o to, ze PLAY szybciej spolozniwal X2, anizeli TW to robi... PLAY wypuscil X2 5 miesiecy po premierze, a na X3 czekamy juz od listopada ubieglego roku.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Labovsky

Post by Labovsky »

A to przepraszam Mani, zwracam honor! :roll:
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Mani_Hc wrote:Ehh nie zrozumiales ... Chodzilo mnie o to, ze PLAY szybciej spolozniwal X2, anizeli TW to robi... PLAY wypuscil X2 5 miesiecy po premierze, a na X3 czekamy juz od listopada ubieglego roku.
Jak widzę, Ty Mani też masz kłopoty ze zrozumieniem, albo po prostu nie znasz dokładnie historii :wink: .
Play nie spolonizował X2, w całości zrobiłem to ja i Marcy, a Play jedynie wydał gotową grę. Niech nikt nie powtarza już tego, że Play zrobił cokolwiek przy polonizacji X2, a niech przejrzy sobie forum wstecz, bo sporo było o tym pisane :wink: .
Druga sprawa: porównanie polonizacji X2 i X3 nie jest takie proste. Z tego prostego powodu, że polonizacja X2 zaczęła się w momencie gdy gra oryginalna nie była nawet w wersji alfa. Cały proces zajął nam z przerwami ponad 1,5 roku.
Zaś polonizacja X3 tak naprawdę zaczeła się w momencie, gdy X3 w wersji oryginalnej była już praktycznie na ukończeniu i nie za długo miała trafić do sklepów w EU. Dlaczego tak późno, ktoś może zapytać. Ano dlatego, że w Polsce był w tym czasie już nowy przedstawiciel Egosoftu i nasza wolontariacka grupka czekała aż się sprawa z lokalizacją wyklaruje, aby było czarno na białym wyjaśnione co kto ma robić.
Tak więc lokalizację X3 należy liczyć praktycznie od momentu wydania X3 w EU do dziś, co, jesli ktos chce porównać do czasu spędzonego nad X2, nie wydaje się takim złym wynikiem :wink: .

Edit:
Filip Straburzyński wrote:Chcę na to wydać pieniądze, a to znaczy, że jestem potencjalnym chlebodawcą dla pracowników TW. Jednym z wielu. Oczekuję zatem kompetencji i rzetelnych informacji o tytule. A nie pasjonata, który zwija się chiński paragraf, żeby wytłumaczyć swoich pracodawców, bo żadnemu z nich się nie chce nic w tym kierunku zrobić. Z poważaniem i pełną irytacją
Czy wysłałeś już ten apel do TopWare? Bo chyba oni powinni być adresatem tego, tu na forum nikt z nich nie zagląda, a ja tez nie jestem ani pracownikiem ani rzecznikiem prasowym tej firmy :wink: .

Edit: Dla osób, które jednak potrafią czekać i nie mają z tym problemów :wink: może być ciekawe, że dziś wieczór jest szansa na oficjalną datę od TW. Wg ostatniego planu dziś właśnie płytka z masterem miała być wysłana do tłoczni. Mam nadzieję, że się to uda, bo to by znaczyło, że jest jeszcze szansa na termin wrześniowy.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Vill
x2

Post by Vill »

Echh, ludzie, jojczycie strasznie jak nie wiecie z czym się je takie tłumaczenie. Czy wy w ogóle wiecie, że "wydajność"profesjonalnego tłumacza, który zna dobrze dziedzinę z której tłumaczy to 10 stron DZIENNIE? Tyle, że jest to 10 stron odpicowanych i doszlifowanych. Prostego tekstu można zrobić 2 razy tyle. A jak wam ktoś usiłuje wmówić, że robi więcej, to najprawdopodobniej głupoty pie***li.

No to teraz pomyślcie co oznacza tłumaczenie tak wielkiej ilości tekstu... robione PO GODZINACH przez 2 OSOBY.

Wiedzieliście, że na X3 trzeba będzie poczekać i to raczej ładnych parę miesięcy. No to trzeba było pooszczędzać sobie kasę i kupić wersję anglojęzyczną. I nie tłumaczyć mi się, że z angola to wy nogi jesteście - poprawilibyście sobie jego znajomość :P
Temporalily suspended in a time lapse...
DYoda
x2

Post by DYoda »

Ja tam bym kupił i bez dwóch pudełek :D
grisha0
x3tc

Post by grisha0 »

Sauron11 czy juz moze wiadomo czy master dotarł do tłoczni ?? ew. jakies dalsze info ?
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Nie dotarł, jest techniczny problem z instalatorem gry, obecnie wyjaśniany pomiędzy TW i EGO.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Azzorek
x3

Post by Azzorek »

Panowie!
Ja w oczekiwaniu na X3 Reunion PL kupiłem sobie pełną wersję angielską (jeszcze cieplutka w folii) ! Wszystkim tym, którzy tak jak ja mieli dość czekania za wersją PL polecam jedyne pewne miejsce zakupu tej gry -
http://www.ebay.pl/ .

Ja mojego X3 kupiłem za 25 funtów łącznie z wysyłką (niecałe 150zł) i tu jest haczyk bo nie każdego może być stać, ale jeśli macie odłożone pieniążki to warto na prawdę. Ja nabyłem wersję "Game of the Year Edition" która zawiera już patch v1.4 zawierający m.in. wraki stacji kosmicznych i Statek górniczy "Kajman" należący do Splitów. A oto dowód mojego zakupu:

http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... :IT&ih=001

A teraz najlepsze. Ponieważ nie mam założonego konta PayPal, wysłałem pieniążki Anglikowi w liście priorytetowym, poleconym (25 funtów brytyjskich schowanych w bąbelkową kopertę). Wysyłka tego listu kosztowała 8zł. Tak więc wystarczy się zarejestrować na eBay i w ten sposób nabywać gry i inne niedrogie rzeczy. Ja już kupiłem 10 gier w ten sposób na eBay i żaden ANglik ani Niemiec mnie nie oszukał. Tak więc warto zaryzykować dla takiej gry jak X3 Reunion, bo na prawde warto!!!

Pozdrawiam wszystkich

Azzorek

P.S.

Sauron podziwiam Cię za wytrwałość w polonizacji X3. Ja prawie rok temu wykonałem sam i to jako pierwszy w Polsce praktycznie pełne spolszczenie Frontier First Encounters (to następca Frontier Elite II - mam nadzieję, że ludzie niektórzy pamiętają jeszcze tę najlepszą ze Space Simów grę). Zajęło mi to 3 miesiące (czasami po 8-10 godzin dziennie!!!). Do dzisiaj nie wiem jak to moja żona zniosła :/ . Zainteresowanych odsyłam na nasz polski serwis o tej grze (najlepszy chyba na Świecie http://www.frontier.net.pl/ ). Polecam szczególnie forum... :). A X3 Reunion w wersji PL i tak kupię jak się ukaże :D.
macca44
x4

Post by macca44 »

Ja równiez mam X3 z eBay, kupiłem tanio dosyć od jakiegoś Holendra, z tym, że już to X3 swoje po zakupie w sklepie zarejestrował na Ego. Gra się nie spodobała i kupiłem:) Za chyba 20 Euro lub podobnie. Uczciwie, szybko . A zawsze jakieś słówko może z angielskiego w głowie utkwi, jeśli czegoś nie będę znał.

M
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Azzorek wrote:Sauron podziwiam Cię za wytrwałość w polonizacji X3. Ja prawie rok temu wykonałem sam i to jako pierwszy w Polsce praktycznie pełne spolszczenie Frontier First Encounters (to następca Frontier Elite II - mam nadzieję, że ludzie niektórzy pamiętają jeszcze tę najlepszą ze Space Simów grę).
Dzięki :) , ja tez podziwiam Cię, że chciało Ci się tłumaczyć grę, w którą (popraw jeśli się mylę) gra jedynie garstka zapaleńców :roll: . Gdyby tak jeszcze był jakiś patch do Frontier First Encounters, który zmieniałby ogólny hardcore gry już od początku w powolny i spokojny rozwój, to daję słowo, ze zacząłbym grać od nowa :roll: . W podstawowej sklepowej wersji gra zawsze była dla mnie za trudna :oops: .
BQB
x2

Post by BQB »

Ja bym pewnie grał, gdyby nie te błędy :cry: powodujące wywalenie się gry w najmniej oczekiwanym momencie.
flymar
x4

Post by flymar »

Sauron11 wrote:(...)podziwiam Cię, że chciało Ci się tłumaczyć grę, w którą (popraw jeśli się mylę) gra jedynie garstka zapaleńców(...)
No, to zupełnie inaczej niż w przypadku X-ów;)
Azzorek
x3

Post by Azzorek »

Sauron11 wrote:Dzięki :) , ja tez podziwiam Cię, że chciało Ci się tłumaczyć grę, w którą (popraw jeśli się mylę) gra jedynie garstka zapaleńców :roll: . Gdyby tak jeszcze był jakiś patch do Frontier First Encounters, który zmieniałby ogólny hardcore gry już od początku w powolny i spokojny rozwój, to daję słowo, ze zacząłbym grać od nowa :roll: . W podstawowej sklepowej wersji gra zawsze była dla mnie za trudna :oops: .
Stary to nie tak :D. Gra jest owszem może trochę trudna dla początkujących graczy, ale odrobina treningu i jest super! Zresztą ja uważam że lepszej gry niż Frontiery pana Davida Brabena nie ma. Dlaczego do jasnej ciasnej w czwartej odłonie X-ów nadal nie można swobodnie latać w atmosferze planet i lądowac gdzie się chce. Dlaczego nie ma księżyców i gigantów gazowych na które można by było polecieć. Brakuje mi w X-ach tej totalnej swobody i tego ogromu kosmosu. A tutaj jakiś sektor, jakies wrota (no niech będa już) ale powinno być słońce planety i i księżyce, asteroidy itp i żeby na to wszystko można było polecieć, wylądować i zachwycać się widoczkami!
Wracając do Frontier First Encounters (FFE) to pewien Szwed bodajże zrobił wersję tej gry (opierającą się o patch Johna Jordana umożliwiający swobodne granie w tą grę pod Windows XP) wykorzystujący w pełni biblioteki OpenGL 2.0 !!! Choć samej grafiki nie zmienił , to ją tak podrasował że gra wygląda cudownie i nie przypomina produkcji z 1995r. Zreszta macie trochę screenów i sami oceńcie. Dodam tylko że tą wersję po Open GL tez już spolonizowałem ;). Oto screeny:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... c9325.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... c1762.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 1d56e.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... f6dda.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... b7d73.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... ace3f.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 1f2df.html

Jeśli chcecie to zamieszczę później screeny z lotu nad powierzchnią planety, jakiegoś księżyca, i screen z postoju w porcie kosmicznym na jakiejś ciekawej planecie.

Pozdrawiam

Azzorek
Sięgaj tam gdzie wzrok nie sięga!!!
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

A ja bym zmienił tekstury ;) trylko nigdzie nie ma wrsji "otwartej" z wybebeszonymi plikami źródłowymi, by mozna było je przeedytować :(

Return to “Polskie / Polish X-Forum”