Przeglądarka internetowa. Jaką używasz Ty ?

Dyskusja na tematy nie powiązane z x-grami

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Jakiej przeglądarki używasz ty ?

Opera
7
14%
Seria Mozzilla [lub jej modyfikacje]
0
No votes
FireFox [wersja standard lub modyfikacja]
28
56%
Internet Explorer
12
24%
Inne ...
3
6%

Total votes: 50

BQB
x2

Post by BQB »

Ja poproszę o konkrety, a nie tekst "wiekszosc przegladarek juz rozwala na lopatki a to przeciez beta"
gregor_y
x2

Post by gregor_y »

Hm konkretnie to na lepszym laczu roznicy nie odczujesz :) wiec nie ma sie o co klucic :) nadal zostane przy IE7 na niej wszystko pujdzie i bez modow wymiata to by bylo na tyle :)

Lisek i Opera zle nie sa ale jednak sadze ze full wersja IE7 bedzie lepsza bo poziom bety jest przyzwoity i nie ustepuje wcale konkurencji jest to stabilna i szybka przegladarka znalazlem tylko jeden blad dlugo szuka ustawien proxy za pierwszym uruchomieniem ale potem smiga :)
artcom
x2

Post by artcom »

SwenGi wrote:
Rownie dobrze moze zainstalujcie sobie linuksa i bedziecie happy :)
nieprawda, na linuksie nie dam rady pograć w to co chcę ;)
Nie ma sprawy .. wlasnie teraz go uzywam - linuxa znaczy sie. (Debian Rulez :)

SwenGi czemu rozsiewasz falszywe plotki ?? :) Zainteresuj sie - platnym - programem Cedega. Na stronie mandivy - czy jak to sie nazywa - mozna kupic licencje.

W Viscie najbardziej mnie przerazaja wymagania systemowe ... OS powinien byc nieodczuwalny ... IE 7 duzo rzeczy zapozyczyl z Opery/FF wiec dlaczego mial by sie wam nie podobac ?? :) Ja poczekam az przepisze M$ silnik przegladarki i udostepni ja na Linuxa :P

Pozdrawiam

+--EDIT--+
Ortograf ... w koncu bykom stop :)

@BQB - a mnie sie kumple pytaja czemu wylaczam JS w FF ;P polityka zabezpieczania: Wszystko blokowac a pozniej odblokowac to co potrzebne :)
Last edited by artcom on Tue, 18. Apr 06, 12:15, edited 1 time in total.
BQB
x2

Post by BQB »

A mi się podobają te wszystkie rozszerzenia w FF. Tylko dzięki temu jestem z nim. Poprostu mogę ustawić go tak jak ja chcę, a że zajmuję się trochę bezpieczeństwem, to różne blokady skryptów, reklam, fleszy i innych bajerów. Oczywiście pogoda, autocopy, copy plain text itp.
gregor_y
x2

Post by gregor_y »

Ja lubie prostote Windowsa i IE nigdy nie mialem z tym problemow moze dlatego uwazam ze sa najlepsze :)

artcom - wymagania cie przerazaja hehe pewnie to samo jak XP mial wyjsc tez kazdy panike sial a okazalo sie ze to najszybszy Windows.

Ja go poraz pierwszy odpalilem na PII 233 Mhz , 196 MB ramu i Riva TNT 2 32 MB ramu hehe i chodzila lepiej niz 98 i mysle ze nie czytales moich postow po wylaczeniu bajerkow itp Vista smiga o okolo 25% szybciej od XP wiec Linuksowi podzienkuje :)

kompa uzywalem na nastepujacych systemach operacynych
DOS okolo tydzien do dzis uzywany ale jako emulator stare gry musza zyc :)
95 chyba 2 lata
98 do 2001 zmienilem na XP
ME kicha totalna mniej niz tydzien
2000 fajny stabilny Windows ale gry wolniej chodzily niz na XP wiec tylko rok go mialem razem z XP
XP cudo mam go do dzis :)
Server 2003 niestety nie mialem :(
Vista tylko beta ale spoko systemik bedzie :)

A tak w ogole Windows,Intel i Nvidia gora reszta kicha totalna 8)
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

-rotfl- Jak się ma Intel do OC...? -lol-
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
artcom
x2

Post by artcom »

gregor_y wrote:Vista smiga o okolo 25% szybciej od XP wiec Linuksowi podzienkuje :)
Skad to wiesz ?? Wyczytales gdzies czy sam to stwierdziles ?? :)
Moze "Get The Facts" - czy jak temu czemus bylo - napisali to :)

Ja nie narzekam na windorsa i na linuxa ... (no moze procz wymagan w winie). To ze windors jest popularny to wina producentow oprogramowania, sterownikow. Glownie to jest bariera nie do przebycia. Jak widac FF/Opera sa dostepne na oba systemy i na obu mozna ja spotkac.
IE moze byc cudowne, nieziemskie i wogole the best ... ale dopoki napedza ja stary silnik moge powiedziec Billowi G. FU :)
BQB
x2

Post by BQB »

Może przestańmy zajmować się sprzętem, tylko przeglądarkami OK?
gregor_y
x2

Post by gregor_y »

artcom wrote:
gregor_y wrote:Vista smiga o okolo 25% szybciej od XP wiec Linuksowi podzienkuje :)
Skad to wiesz ?? Wyczytales gdzies czy sam to stwierdziles ?? :)
Moze "Get The Facts" - czy jak temu czemus bylo - napisali to :)
Skad to wiesz ?? a skad inni wiedza ze IE jest do **** najlepszy Firefox a trzecia grupa ze Opera...z wlasnego doswiadczenia...

Jak pisalem testowalem wersje beta jednak byla to wczesna wersja 5270 o odpaleiu gier nie bylo mowy ale soft chodzil znakomicie a jeszcze jak by sie wylaczylo graficzne bajery to bedziesz mial to 25% po drugie to dopiero beta wiec full wersja na 100% bedzie szybsza od XP wiec mialem Facts jeszcze jakies pytania?

Po drugie po co sie pytales przeciez to wczesniej juz pisalem ze posiadalem bete i sie nia bawilem nawet napisalem skad mozesz dostac bete lenistwo ludzkie i tyle...
artcom wrote:moge powiedziec Billowi G. FU :)
Ehh moze bys od goscia sam FU tylko to powiem reszte doczytaj tu... http://www.przekroj.pl/index.php?option ... &Itemid=50 rzygac mi sie chce na kogos kto nawet 1 zl nie dal dla potrzebujacych a wjezdza na Billa bez Windowsa Pecet nie zdobyl by takiej popularnosci i Amiga by nadal rzadzila :)
artcom
x2

Post by artcom »

gregor_y wrote: Ehh moze bys od goscia sam FU tylko to powiem reszte doczytaj tu... http://www.przekroj.pl/index.php?option ... &Itemid=50 rzygac mi sie chce na kogos kto nawet 1 zl nie dal dla potrzebujacych a wjezdza na Billa bez Windowsa Pecet nie zdobyl by takiej popularnosci i Amiga by nadal rzadzila :)
No i robi sie mala wojna :)i OT i to bardzo. Co roku wspieram WOSP wiec nie mow mi ze nie wspieram potrzebujacych, tyle ze ja sie z tym nie obnosze. Do amigi nic nie mam :]
Nie lubie Billa bo:
- Wciska swoj OS gdzie sie da - marketing - nie zawsze Win jest najlepszy (jako desktop napewno goruje).
- Nie wspiera powszechnie przyjetych standardow, a probuje narzucic swoje.
- Patenty na oprogramowanie.
- Krytyka laptopa za 100$, no bo jak to tam ma byc linux (i nic na tym nie zarobie) i korbka trzeba krecic (czemu w ramach 'darow' nie zapewni im elektrycznosci ??)
IE jest do niczego wlasnie przez to ze nie wspiera standardow przez to ja mam gorzej - jako tworca - Ty masz gorzej - jako ogladacz i internet stoi w miejscu. 80% zacofanych = wolniejsze wchodzenie nowych standardow

Fakt dzieki niemu PC`ty poszly do przodu (w koncu dzieki wymaganiom programow sprzet sie rozwija).

+--EDIT--+
- Dlaczego IE jest do ....
- Mialem cos napisac ale stwierdzilem ze mi sie nie chce :)
Linux is like vigwam, no Gates, no Windows Apache inside :)

"Nigdy nie wdawaj sie w dyskusje z idiotą, bo wtedy otoczenie nie zrozumie kto nim tak naprawde jest"

"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
gregor_y
x2

Post by gregor_y »

Ehh a ty co nie wykorzytywal bys tego co ma Bill nie wciskal bys ludzia ze twoj produkt jest 100 razy lepszy od innych produktow?

Po prostu robi co mu sie podoba i tyle i uwaza ze tak jest dobrze ja przynajmniej sie zgadzam oprogramowanie Microsoftu jest bardzo dobre nie doskonale nie ma rzeczy doskonalych.

A co do sprzetu to raczej przez rynek gier komputerowych jest taki rozwoj jak wspomniales wyzej na PII 233 i 196MB odpalalem XP wiec to raczej wina gier nie Wina gdyby nie gry nadal bym mial PII :)

Tak przy okazji IE jest najlepszy :D

IE jest do **** to opinia innych ja bardzo lubie ta prosta intuicyjna przegladarke dla mnie reszta nie ma znaczenia chociaz Opera mi przypomina IE7 czemu goscie ukradli pomysly z IE7 i zamiescili je w Operze pan M$ powinien isc do sadu ?:)

A tak pozatym Amige posiadam do dzis i jest lepsza od Windowsa mimo ze nieraz ma zawisy :)
artcom
x2

Post by artcom »

gregor_y wrote: Tak przy okazji IE jest najlepszy :D

IE jest do **** to opinia innych ja bardzo lubie ta prosta intuicyjna przegladarke dla mnie reszta nie ma znaczenia chociaz Opera mi przypomina IE7 czemu goscie ukradli pomysly z IE7 i zamiescili je w Operze pan M$ powinien isc do sadu ?:)
Najnowszy ISS posiada ladowane moduly jak .. Apache
IE ikonke RSS taka jak ... FF
IE ma taby ... niewiem kto pierwszy to wprowadzil

Jak widzisz dobre rozwiazania sa nie tylko kopiowane przez ruch Open Source - ktory czesc ludzi krytykuje wlasnie za to - od M$, to dziala w druga strone. Chodzi tu o to ze jezeli cos wyglada podobnie do tego czego uzywales wczesniej to latwiej Ci sie na to przesiasc.

Wlasnie Ty patrzysz w IE na strone dekoracyjna, a ja patrze na techniczna.
Jak IE bedzie przechodzic ten test bezblednie http://www.webstandards.org/files/acid2/test.html to z checia sie na nia przesiade. To nie jest jakies widzi misie tylko to standard. 1 strona 500 przegladarek wszyscy widza to samo - chyba tego nie dozyje :)

"Nigdy nie wdawaj sie w dyskusje z idiotą, bo wtedy otoczenie nie zrozumie kto nim tak naprawde jest"

"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
gregor_y
x2

Post by gregor_y »

artcom wrote: Najnowszy ISS posiada ladowane moduly jak .. Apache
IE ikonke RSS taka jak ... FF
IE ma taby ... niewiem kto pierwszy to wprowadzil

Wlasnie Ty patrzysz w IE na strone dekoracyjna, a ja patrze na techniczna.
Jak IE bedzie przechodzic ten test bezblednie http://www.webstandards.org/files/acid2/test.html to z checia sie na nia przesiade. To nie jest jakies widzi misie tylko to standard. 1 strona 500 przegladarek wszyscy widza to samo - chyba tego nie dozyje :)
Hehe kazdy kradnie od kazdego standard vice versa intel i amd nvidia i ati co tu kryc?:)

A co do tego testu to znajdz inny bo na IE7 mam jakies kolko zolte i czerwony ekran na Fire Fox kolko bez srodka a na Operze troche zoltego i oczy lol wez inny test bo to jakas podpucha wystarczy mi to ze odpala stronki www w tej samej szybkosci o ms nie bede sie klocil bo i tak IE jest lepszy koniec tematu :D
artcom
x2

Post by artcom »

Zobacz http://pl.wikipedia.org/wiki/Acid2 jak powinin ten obrazek wygladac i jakie przegladarki go przechodza. Caly zostal utworzony tylko przy pomocy CSS i html. Przeczytaj tez inne ciekawe informacje w wiki odnosnie tego testu. I zobacz na Twoja ulubiona IE fakt ze w wersji beta ale niewiele sie zmieni :)

Pozdrawiam

gregor_y
x2

Post by gregor_y »

ROTF :D wiesz jakos problemow z IE nie mam...wiec nadal nie rozumiem po co ten test skoro strona www i inne duperele dobrze chodza...znajdz inny test ten mnie nie interesuje...
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Sztuka dla sztuki :D Po co mi ultra super wypas obsługa super standardów sokoro prawie nikt ich nie używa aż w takim stopniu, by IE nie mogło tego otworzyć?
SwenGi
x2

Post by SwenGi »

artcom wrote:SwenGi czemu rozsiewasz falszywe plotki ?? :) Zainteresuj sie - platnym - programem Cedega. Na stronie mandivy - czy jak to sie nazywa - mozna kupic licencje.
Fałszywe ? Potrafisz na tym bezproblemowo zainstalować np. FEAR ? Albo Oblivion ? Mówię zainstalować, nie interesuje mnie kupno windowsa po to, żeby przygotowywać gry do działania pod jakimś emulatorem. A, no i żeby to jeszcze chodziło jak pod windą. O właśnie, demo X3 też idzie ? Bo X3 pełne na 100% nie pójdzie przez starforce. I ostatnie ,ile to coś kosztuje ? Bo niezależnie od tego jaka jest tego cena to już idea instalowania Linuxa jako systemu darmowego znika jak bańka mydlana. A jak mam za coś płacić to wolę, żeby to było lepsze. I Win XP jest lepszy.
gregor_y
x2

Post by gregor_y »

SwenGi wrote:I Win XP jest lepszy.
Racja :D a Vista bedzie jeszcze lepsza razem z IE7 :D

Edit: Ktos ma jakis inny test bo ten co zapodal artcom mi sie nie podoba :)
artcom
x2

Post by artcom »

gregor_y wrote:
SwenGi wrote:I Win XP jest lepszy.
Edit: Ktos ma jakis inny test bo ten co zapodal artcom mi sie nie podoba :)
HeHe prawda w oczy kole gregor ?? Test jest obiektywny bo sam widzisz jego wyniki - Get The Facts.
Win Xp jest lepszy od czego ?? Od windowsa 98 to napewno :) Rownie dobrze ja moge powiedziec sobie ze polski asfalt jest lepszy od chinskiego.
Win byl robiony z mysla o desktopach, a *nix o serverach.
Teraz obydwa OS`y robia migracje.
Teraz to developerzy musza sie wykazac i 'produkowac' aplikacje na obydwa OS, a wtedy % udzialu w rynku win zmaleje ... czego wam i sobie zycze :)

PS. Czy sadzicie ze gdyby IE nie bylo integralna czescia Win i nie bylo by z nim razem dostarczane to mialo by taki % rynku ?? Podobno w Viscie juz ma sie dac odinstalowac IE (nareszcie)
PS2. Wiecie ze UE moze zakazac wydania Visty na jej rynku :) Czemu .. monopol m$

RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

hmm, wątpię by Unixy, itp. Pokonały makromiekkich. Powodem są pieniądze. Nikt nie będzie inwestować w system za którym stoi kilku zapaleńców. Nawet gdyby tych zapaleńców było dużo, to i tak Win wygra, bo za tym systemem stoi Góra zielonych, a także spójna koncepcja rozwoju.

Return to “Polskie / Polish Off Topic”