Aha - tak nawiasem, troszke ostatnio pogrywam sobie w EV Nova (kapitan Hector rzadzi

Pozdroofki
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
Wymknęło mi się jedno małe sprostowanie - otóż Klarix jest specjalistą od różnych wersjii X2, jednak nie zajmuje się bezpośrednio polską lokalizacją. To tak tytułem wyjaśnieniaxor wrote:Spoko, chodzilo tylko o to, ze praktycznie jest niemozliwe profesjonalne lokalizowanie gry bez wsparcia jej producenta, i nie wierzylem Sauronowi ze robicie to ot, tak sobie
Jak już kiedyś tłumaczyłem nie lokalizuję X2 dla pieniędzy. Nie jestem na garnuszku ani Ego ani Play. Jestem po prostu ogromnym fanem tej gry i pomagam zarówno Egosoft (ponownie zaaklimatyzować się w naszym kraju), jak i PLAY (zlokalizować X2 na jak najwyższym poziomie). W lokalizacji bierą też udział tłumacze PLAY (ale już za kasę), a także Marcy, który jest skromny i się nie chwali, że również jak ja jest wolontariuszem i dla X2 jest gotów na wiele poświęceńxor wrote:A co do Klarixa - czyli mam rozumiec, ze w rzeczywistosci grupa lokalizujaca jest liczebna w ilosci szt. 1, slownie JEDEN ?
ooo, to calkiem niezla kaske zgarniesz...
A zgłosiłem się z ogloszeniaJakub wrote:A jak się Suron wkręciłeś w funkcje wolentariusza? Wiesz ja też bym chciał spróbować swoich sił...a także Marcy, który jest skromny i się nie chwali, że również jak ja jest wolontariuszem i dla X2 jest gotów na wiele poświęceń.
Czekam Sauron na Twoją pracę, chętnie pobawię się w betatestera!Sauron11 wrote: Jeśli uda mi się przeforsować pomysł zlokalizowania grywalnego demo[...],wtedy moglibyście w ograniczonym stopniu zabawić się w nieformalnych betatesterów
Raczej w X2OL... Poza wszystkim to imo niewłaściwy sposób myslenia. Trzeba być kreatywnym, otwartym i pomysłowym. Pomysleć o czymś co się umie zrobić, chce się zrobić, i chce się zrobić z pożytkiem dla innych. Jeśli stwierdzi się, że można ze swoim pomysłem liczyć na zainteresowanie drugiej strony - trzeba się zgłosić i przedstawić ten pomysł. Można zrobić różne rzeczy, niekoniecznie tylko tłumaczyć. Ale gotowych rozwiązań nie będę nikomu podsuwałCo do powyższej wypowiedzi Gamera, to ma on rację-nic (za wyjątkiem tłumaczenia) nie można już zrobić.
Ale może w X3...
Sauron jest tego bardzo dużo sam pomysł wymago omówienia, a jego realizacja(oprogramowanie, koncesje, rejestracja itd.) moga potrwać miesiące...Sauron11 wrote:No no jestem naprawdę zaciekawiony, cóż to takiegoJakub wrote: ... potrzeba znaczniej więcej motywacji, czasu i pracy niż przy tłumaczeniu ...