X-Btf, X-Tension - gdzie dorwac ?

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

xor
x2

Post by xor »

Dobra, bo to trwa, i trwa, i trwa... i nie widac nadziei :) Dlatego Jakub, napisz czy masz jeszcze realna mozliwosc znalezienie X-BTF i X-T, jesli nie, to nie ma sensu zebys marnowal czas i staral sie je znalezc. Wtedy zaczne szukac mozliwosci sprowadzenia sobie z zachodu wersji anglojezycznej :)

Aha - tak nawiasem, troszke ostatnio pogrywam sobie w EV Nova (kapitan Hector rzadzi :) Jeszcze nie minelo 30 dni, wiec do mnie nie strzelal). Ale nie o tym chcialem - nie wiem, czy sie natkneliscie - ale wczoraj przelatywalem obok takiego sporego statku, generalnie wyglada jak zwyczajny, tylko kolor mial jakis taki dziwny (ciemny). Dalem komunikacje i... moim oczom ukazala sie pewna doscy charakterystyczna postac :) A tekst rozwial wszelkie watpliwosci "HA HA HA ! All Your base are belong to us ! ..." :lol: :lol: :lol: Ciekawym, czy ktos jeszcze wie, z czego jest ten tekst... :D No po prostu zrywalem boki ze smiechu. Przydalyby sie takie smaczki w X2, moze cos a-la Fallout (np. spotkanie z rycerzami okraglego stolu :), albo ze straznikiem mostu :D )
Pozdroofki
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=21964033

Ktoś wrzucił na licytację X-BTF, możecie się zacząć o nią zabijać :lol:
Sauron11
x3tc

Allegro

Post by Sauron11 »

Kurczę, xor, nie sądziłem, że XBTF jest dla Ciebie warta tak mało, tylko 29 złotych? :lol:
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

xor wrote:Spoko, chodzilo tylko o to, ze praktycznie jest niemozliwe profesjonalne lokalizowanie gry bez wsparcia jej producenta, i nie wierzylem Sauronowi ze robicie to ot, tak sobie :)
Wymknęło mi się jedno małe sprostowanie - otóż Klarix jest specjalistą od różnych wersjii X2, jednak nie zajmuje się bezpośrednio polską lokalizacją. To tak tytułem wyjaśnienia :)
xor
x2

Post by xor »

:D
A co ? Mialem od razu dac 100 ? :wink:

Kupilbym od reki za te 45, ale na Allegro zarejestrowalem sie tylko po te gre (jakos nie mam zaufania do takich aukcji). A 'kup teraz ' czy jak sie to nazywa nie mozna wykonac bez wczesniejszej pelnej aktywacji, a to trwa ze 2 tygodnie :P

A co do Klarixa - czyli mam rozumiec, ze w rzeczywistosci grupa lokalizujaca jest liczebna w ilosci szt. 1, slownie JEDEN ? :wink:

ooo, to calkiem niezla kaske zgarniesz... :wink:
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

xor wrote:A co do Klarixa - czyli mam rozumiec, ze w rzeczywistosci grupa lokalizujaca jest liczebna w ilosci szt. 1, slownie JEDEN ? :wink:
ooo, to calkiem niezla kaske zgarniesz... :wink:
Jak już kiedyś tłumaczyłem nie lokalizuję X2 dla pieniędzy. Nie jestem na garnuszku ani Ego ani Play. Jestem po prostu ogromnym fanem tej gry i pomagam zarówno Egosoft (ponownie zaaklimatyzować się w naszym kraju), jak i PLAY (zlokalizować X2 na jak najwyższym poziomie). W lokalizacji bierą też udział tłumacze PLAY (ale już za kasę), a także Marcy, który jest skromny i się nie chwali, że również jak ja jest wolontariuszem i dla X2 jest gotów na wiele poświęceń :D .
Jakub
x3tc

Post by Jakub »

a także Marcy, który jest skromny i się nie chwali, że również jak ja jest wolontariuszem i dla X2 jest gotów na wiele poświęceń :D .
A jak się Suron wkręciłeś w funkcje wolentariusza? Wiesz ja też bym chciał spróbować swoich sił...
All is well in all of creation
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Jakub wrote:
a także Marcy, który jest skromny i się nie chwali, że również jak ja jest wolontariuszem i dla X2 jest gotów na wiele poświęceń :D .
A jak się Suron wkręciłeś w funkcje wolentariusza? Wiesz ja też bym chciał spróbować swoich sił...
A zgłosiłem się z ogloszenia ;)
Żeby to robić, musiałbyś być bdb z polskiego (ortografia, interpunkcja, składnia zdań) i przynajmniej db z angielskiego (j/w plus umiejętność "myślenia po angielsku"). Musiałbyś nie tylko przetłumaczyć ale i sam siebie sprawdzać. Poza tym mieć mnoostwo wolnego czasu i chęci. Myslisz, że pasujesz do rysopisu? :)
Jakub
x3tc

Post by Jakub »

Sauron, bardzo bym chciał ale z angielskim to jak z esperanto-nic nie potrafię za wyjątkiem kilku zwrotów. Natomiast co innego z niemieckim...ale to już inna opowieść. :cry:

Sauron a może byś mi załatwił coś innego, bo w końcu bym chciał pomóc przy grze X2...?
Gamer77
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x3tc

Post by Gamer77 »

Przypuszczam, ze oprocz tlumaczenia juz nic nie bedzie. Przeciez X2 juz stoi w sklepach (nie polskich).
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Gamer77 wrote:Przypuszczam, ze oprocz tlumaczenia juz nic nie bedzie. Przeciez X2 juz stoi w sklepach (nie polskich).
Jeśli uda mi się przeforsować pomysł zlokalizowania grywalnego demo, to będzie po polsku, a wtedy moglibyście w ograniczonym stopniu zabawić się w nieformalnych betatesterów :wink:
Jakub
x3tc

Post by Jakub »

Sauron11 wrote: Jeśli uda mi się przeforsować pomysł zlokalizowania grywalnego demo[...],wtedy moglibyście w ograniczonym stopniu zabawić się w nieformalnych betatesterów :wink:
Czekam Sauron na Twoją pracę, chętnie pobawię się w betatestera!

Co do powyższej wypowiedzi Gamera, to ma on rację-nic (za wyjątkiem tłumaczenia) nie można już zrobić.
Ale może w X3...
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Co do powyższej wypowiedzi Gamera, to ma on rację-nic (za wyjątkiem tłumaczenia) nie można już zrobić.
Ale może w X3...
Raczej w X2OL... Poza wszystkim to imo niewłaściwy sposób myslenia. Trzeba być kreatywnym, otwartym i pomysłowym. Pomysleć o czymś co się umie zrobić, chce się zrobić, i chce się zrobić z pożytkiem dla innych. Jeśli stwierdzi się, że można ze swoim pomysłem liczyć na zainteresowanie drugiej strony - trzeba się zgłosić i przedstawić ten pomysł. Można zrobić różne rzeczy, niekoniecznie tylko tłumaczyć. Ale gotowych rozwiązań nie będę nikomu podsuwał :)
Jakub
x3tc

Post by Jakub »

Dzięki Sauron! Ale pomysło mam wiele jak choćby w kwestii X-uniwerse...ale na to potrzeba znaczniej więcej motywacji, czasu i pracy niż przy tłumaczeniu, a ja m.in czasu nie posiadam.
xor
x2

Post by xor »

Mam ! Mam go ! X-btf zagniezdzil juz sie na moim dysku :D
Nie mialem czasu jeszcze w niego pograc - ale wiem, ze bardzo krzaczy sie dzwiek. Musze zassac jakiegos patcha.

Natomiast musze powiedziec, ze demko X2 mnie nie zachwycilo... :(
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Wszystkie patche sa latwo dostepne, Cmd Jamieson zebral je na swojej stronie www.the-commander.com. Uwaga, znajdziesz tam takze pare spoilerow - pare plikow exe z nabita kasa i wypasionymi statkami na wlasnosc ;)
Przeczytaj uwaznie plik read me. Muza krzaczy sie, gdy masz zainstalowane konkretne kodeki dzwieku. Wystarczy wyczyscic i dziala.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Jakub wrote: ... potrzeba znaczniej więcej motywacji, czasu i pracy niż przy tłumaczeniu ...
No no jestem naprawdę zaciekawiony, cóż to takiego :wink:
xor
x2

Post by xor »

No, Marcybiskup, pod tym linkiemjuz wszystko jest o x2 :) A dzial patchy jest 'under construction'... :P Masz nieaktualne informacje :)

Wiecie co - cholernie trudno je znalezc ! Pozciagalem jakies, ale do wersji niemieckiej... Jak znacie jakiegos site-a - dajcie znac.

Pozdrawiam

UPDATE : dobra, juz znalazlem :D
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Nie wchodz w download na glownej stronie X2, wejdz w zakladke X-Tension i dopiero tam rozwin sobie boczne menu. Ostatnio wszystko bylo na miejscu.
Ale przede wszystkim powinny byc linki do patchy na stronie Egosoftu. Przeszukaj ja. Ja sciagalem stamtad. W raziejakbyco moge Ci przeslac Ci je mailem, bo do zestawu X Gold takze sa dolaczone wszystkie patche. Ale to dopiero po weekendzie.
Skad wytrzasnales XBTF? Mozesz zdradzic? Moze otworz oddzielny temat na gre. Wszyscy mozemy ci sluzyc pomoca he he...
Spoiler
Show
Ze strona Jemiesona uwazajcie. Spoilerow X2 jest tam od groma, lepiej nie psuc sobie satysfakcji :wink:

update: za pozno zobaczylem Twoj update, xor ;)
Jakub
x3tc

Post by Jakub »

Sauron11 wrote:
Jakub wrote: ... potrzeba znaczniej więcej motywacji, czasu i pracy niż przy tłumaczeniu ...
No no jestem naprawdę zaciekawiony, cóż to takiego :wink:
Sauron jest tego bardzo dużo sam pomysł wymago omówienia, a jego realizacja(oprogramowanie, koncesje, rejestracja itd.) moga potrwać miesiące...
Może jak zostanę studentem informatyki to sie zabiorę za to i skosultuje z ekipą z Egosoftu. :wink:

Pozdrawiam

Return to “Polskie / Polish X-Forum”