Po pierwsze, to dzięki. Właśnie mnie uświadomiłeś że Vallhala to statek ziemski i może przenosić (i używać) EMP. Szczerze, nie zajarzyłem tego, zresztą Vallhale poniewierają się gdzieś po 347 i nawet do nich od dawna nie zaglądałem.
Po drugie, mam już dwa Tyr-y, full wypas, naprawione, odmalowane itp. Do tego buja się po Wenus Odyn, trochę drobnicy. Brak mi do kolekcji tylko zdobycznego Aegira.
Zostały mi do wyczyszczenia z ziemskich statków trzy sektory: Jupiter, Ziemia i Księżyc. W pozostałych cisza (oczywiście ziemskie stacje zostawiłem)i tylko Argoni i Gonerzy uwijają się jak mrówki. Od czasu do czasu przemknie i podąży do mojej Stacji Handlowej Piracki Rybołów i dwa Myszołowy, czyli dostawa świeżego mięska.
A fakt że w Wenus mam stacje handlową, a po ziemskich sektorach uwijają się Argońscy traderzy, wykorzystałem do zakupów uzbrojenia. Ja handlować z ziemskimi stacjami nie mogę, do stacji handlowej nie mogłem dodać towarów ziemskich, ale do czasu. Ponieważ nadmiar uzbrojenia miałem zostawiony w HQ, to dodając towar do SH jako w wrzożec posłużyłem się zapasem w HQ. ustaliłem cenę zakupu na maksa i trzeba było widzieć jak dwóch argońskich traderów na wyscigi gnało do SH, mało się o nią nie rozwalili

Kończę czyszczenie ziemskich sektorów i dopiero znikam. Ciekaw jestem czy i kiedy ziemniaki odbudują swoją flotę, abym znów mógł ich odwiedzić
//EDIT: zapomniałem, że pytałeś o Mantis-y, czy nimi próbowałem zdobyć Bazyliszka. Oczywiście że tak. Tylko że wtedy miałem tylko cztery i niestety nie zmogły Bazyliszka, raczej on je. Teraz mam ich 8, więc może jeszcze raz się nimi tylko wybiorę w odwiedziny do Nieznanego sektora.