[X3 XTM] Mój własny sektor

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

El_Dar

Post by El_Dar »

Konsekwentnie niszczę Xenki zostawię im jeden sektor, jeden z rdzennych ;) po to by wyłuskiwać co ciekawsze kąski z wnętrza ;) no i misje z niszczeniem rdzeni gdzieś muszą mieć miejsce ;)

Ale jeden Sektor im wystarczy ;)
.................................................
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Rdzenie są w dwóch sektorach: Xenon Grid1 i Xenon Grid2, więc może warto by zostawić przynajmniej te dwa. Ja im zostawię trochę więcej :-)
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Zadanie przejęcia wszystkich Nieznanych Sektorów prawie wykonane. Nie przejmowałem tylko dwóch, tego obok Proximy Centaurii z Bazyliszkiem i tego za sektorem Getsu Fune i Xenońskim sektorem 534. Ten z Bazyliszkiem z wiadomych powodów, niech Bazyliszek spokojnie czeka na przejęcie, po co go denerwować. A do tego drugiego jeszcze dolecę, tylko muszę się z Xenkami pobawić. Przejęcie Nieznanego sektora jest bardzo proste. Nawet jeśli jest w nim Habitat Piratów, to nie trzeba go niszczyć. Sektor i tak będzie nasz, jak postawimy stację handlową.
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
MARMUR243
x2

Post by MARMUR243 »

Może mi kolega wyjaśnić , w jaki sposób sie dowiaduje o kasie od , obcych stacji w sektorze ??? Kolega mi napisze ile od jednej stacji , dostaje kasy i co jaki okres czasu inkasuje kasiore ???
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Sam jestem ciekaw jak to sprawdzić. Mam taki ruch w gotówce, że nie mam jak wyliczyć przychodów i strat z jednej stacji. Może El-Dar będzie wiedział coś na ten temat. :-)
[ external image ]
MARMUR243
x2

Post by MARMUR243 »

Zaśmiecam temat , ale jeszcze jedną mam ciekawostkę , co mam zrobić z niezniszczalnymi ZENKAMI N ??? Kurcze lata , to bez ani jednego zielonego paska i denerwuje mnie , bo za nic nie można go ukatrupić. Chyba ten sektor będzie nie do przejęcia ???? Może to jest to ukryty artefakt gry , by nie zniszczyć całkiem Zenków ???
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

To taki babol gry, ja mam tak ze Zwiadowcami Kha'ak. Z konwoju Korweta, Myśliwiec i Zwiadowca to prawie zawsze Zwiadowca jest nie do zdarcia.
Mnie pomaga na to wyskok z sektora i powrót do niego, znikają jak zaczarowani.
[ external image ]
MARMUR243
x2

Post by MARMUR243 »

Dzięki za podpowiedz , bo mam zamiar spacyfikować sektor Zenków. Problem jest ze zaczynają mnie wnerwiać odwiedziny byłych gospodarzy.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Zawsze cię będą odwiedzać. Więc nie co się wnerwiać tylko pomyśleć o dobrej obronie sektora i czerpać z odwiedzin gości pełnymi garściami.
[ external image ]
MARMUR243
x2

Post by MARMUR243 »

Wredna gra jak czekam na konwój , to akurat nie ma konwoju , jak się przeniosę do innego sektora to od razu mam komunikat o ataku na stacje.
Widzę że chyba najlepszy sektor do przejęcia i gra razem z skryptem migracja Xenonów będzie 347. Tylko że uwikłałem się w obronę w innych własnych sektorach i nie stać mnie na przejęcie tego sektora. Podejrzewam że będzie , to Kura znoszące złote jajka.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Złe wieści. Ziemniaczanych sektorów nie można przejąć. Brak rasy Ziemianie w ustawieniach relacji Wróg/Przyjaciel powoduje że nie ma sensu stawiać stacji handlowej w sektorze ziemskim w celu jego przejęcia. Ustawiłem Wroga, dla wszystkich ras, we wszystkich statkach w sektorze i nic. Jak był ziemski, tak pozostał.

//EDIT: Dobre wieści, jednak się da. Nie wiem co się stało, przywróciłem ustawienia wszystkim statkom w sektorze na standardowe. Postawiłem sobie HQ, DOK Zaopatrzeniowy i stocznię XTM-a. Wybrałem się na pierwsze łowy do sąsiedniego sektora i kiedy wracałem z pierwszymi elektromagnetykami w kieszenie (to znaczy w ładowni), okazało się że sektor jest mój. Może ja byłem niecierpliwy, a na przejęcie trzeba więcej czasu niż na przejęcie sektora Nieznanego? Nie wiem.
[ external image ]
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

Yacek:
Jak z reputacją u ziemian po takim "występie"?

A ja się wybieram na Ziemię bardziej pokojowo. Postanowiłem wybudować tam swój pierwszy w tej grze kompleks. Nie, nie po to żeby zarobić kasę, chociaż altruistą nie będę. Kasy to ja robię w Kao's Mistake. Tu zaś zamierzam zapracować na reputację!
Kompleks powstanie w oparciu o 3 ściągnięte z różnych zakątków asteroidy o wartości złoża powyżej 100. Będzie produkował rudę, płytki krzemowe, kryształy, steki wołowe i ogniwka - czyli rzeczy najpotrzebniejsze do napędzania ziemskiej gospodarki. Ciekawe tylko jak szybko napędzi mi reputację...
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

E, spoko. Po rozwalenie dwóch fabryk w sektorze Wenus, przejęciu go (Wenus zdobyta - jak to smakowicie brzmi :-) ) rozwaleniue trzech Aegirów w sąsiednim sektorze reputacja ledwie na -3456 skoczyła. Gdzie jej tam do -10432 jak miałem na początku.

//EDIT: Ziemianie są wredni. Zamiast osobiście wybrać się odzyskać sektor, przysłali Piratów w sile Rybołów i dwa Myszołowy, którzy prosto polecieli do mojej stacji handlowej z niecnymi zamiarami. Szybka reakcja Seth-a i po sprawie. Czekam na kolejne partie dostaw.
[ external image ]
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

Yacek:
Wczoraj przymierzałem do zakupu Valhalli albo Arana (jak już ten kompleks postawię, to jakoś będę musiał dostarczyć statki do jego obsługi). Jak już wyłączyłem kompa, to naszła mnie taka myśl: skoro Ty masz już dwie Valhalle i możliwość "zakupu" elektromagnetyków, to na dobrą sprawę możesz się już wybrać po Bazyliszka! Jeśli jeden Tyr z 11GJ osłonami i 8 EDP był w stanie rozpracować Bazyliszka (nie zawsze, ale zdarzało się), to dwukrotnie lepiej osłonięta Valhalla z 12 EDP (tylko w dziobowej - inne bezpieczniej będzie zostawić w spokoju) powinna to zrobić bez najmniejszych problemów! A tego, czego ewentualnie nie dokończy jedna zawsze może zrobić druga...

I jeszcze jedno. Czy próbowałeś "napuścić" wszystkie posiadane Mantisy na Bazyliszka?
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Po pierwsze, to dzięki. Właśnie mnie uświadomiłeś że Vallhala to statek ziemski i może przenosić (i używać) EMP. Szczerze, nie zajarzyłem tego, zresztą Vallhale poniewierają się gdzieś po 347 i nawet do nich od dawna nie zaglądałem.
Po drugie, mam już dwa Tyr-y, full wypas, naprawione, odmalowane itp. Do tego buja się po Wenus Odyn, trochę drobnicy. Brak mi do kolekcji tylko zdobycznego Aegira.
Zostały mi do wyczyszczenia z ziemskich statków trzy sektory: Jupiter, Ziemia i Księżyc. W pozostałych cisza (oczywiście ziemskie stacje zostawiłem)i tylko Argoni i Gonerzy uwijają się jak mrówki. Od czasu do czasu przemknie i podąży do mojej Stacji Handlowej Piracki Rybołów i dwa Myszołowy, czyli dostawa świeżego mięska.
A fakt że w Wenus mam stacje handlową, a po ziemskich sektorach uwijają się Argońscy traderzy, wykorzystałem do zakupów uzbrojenia. Ja handlować z ziemskimi stacjami nie mogę, do stacji handlowej nie mogłem dodać towarów ziemskich, ale do czasu. Ponieważ nadmiar uzbrojenia miałem zostawiony w HQ, to dodając towar do SH jako w wrzożec posłużyłem się zapasem w HQ. ustaliłem cenę zakupu na maksa i trzeba było widzieć jak dwóch argońskich traderów na wyscigi gnało do SH, mało się o nią nie rozwalili :-)
Kończę czyszczenie ziemskich sektorów i dopiero znikam. Ciekaw jestem czy i kiedy ziemniaki odbudują swoją flotę, abym znów mógł ich odwiedzić

//EDIT: zapomniałem, że pytałeś o Mantis-y, czy nimi próbowałem zdobyć Bazyliszka. Oczywiście że tak. Tylko że wtedy miałem tylko cztery i niestety nie zmogły Bazyliszka, raczej on je. Teraz mam ich 8, więc może jeszcze raz się nimi tylko wybiorę w odwiedziny do Nieznanego sektora.
[ external image ]
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

Znaczy pomysł z dokiem działa? Dzisiaj zasuwam do Heretics i też stawiam swój dok! I od razu podwieszę jakiegoś handlowca, żeby miał kto towar odbierać... :)

Edit:
A jakby go tak Paranidianom podprowadzić ten sektor?... :idea:
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Jaki pomysł z DOK-iem? Pisałem o Stacji Handlowej i HQ. DOK co prawda też stoi w sektorze Wenus, ale mało przydatny. Statki zdobyte BSC po zadokowaniu do DOK-u nie zwiększają swoich parametrów (prędkość, sterowność i ładownia) na maxa, więc i tak muszę je wysyłać do DOK-u innej rasy w celu zakupu tych upgradów. Wszystko działa poprawnie tylko dla statków zakupionych w stoczni i zdobytych bez BSC (te zdobyte bez BSC, po przejęciu mają w nazwie "Twój...".
[ external image ]
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

A pisałem, o opcjach dodaj/usuń towary ale w odniesieniu do doku. Do HQ obcych nie dopuszczam, bo traktuję je jako swoje magazyny części zamiennych, więc tylko mi brakuje, żeby je zaczęli wywlekać.
A na to, żeby dodać EDP do stacji handlowej, to nie wpadłem...
Czyli w Heretics wystarczy sama stacja handlowa. I tylko ciekawe, co na to paranidianie...

Edit:
Heretics jest już mój! Wystarczyło postawić stację, ogłosić że chwilowo staję się wrogiem Paranidian i było po problemie. Później szybciutko ustawiłem poprzednie relacje i... i nawet mi reputacja u Paranidian nie spadła! Nie połapali się, czy może stacja stoi już w ziemskiej części? :wink:
Natomiast próba kupienia EDP beta za pomocą stacji (później również HQ) zakończyła się totalną porażką. Nie dostałem ani jednej sztuki, mimo, że egzemplarz wzorcowy udało mi się dostać u Argonów. :(
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

Przepraszam za posty jeden pod drugim, ale...

Wraz ze zwiększającą się liczba sektorów będących w moim posiadaniu coraz bardziej paląca staje się sprawa ich ochrony. Do tej pory po sektorach upychałem różną zbieraninę ale przestało mi to już odpowiadać. Postanowiłem rozejrzeć się za jakimś szybkim, dobrze osłoniętym, dobrze uzbrojonym i nie kosztującym fortuny statkiem. Na pierwszy ogień poszedł Miecznik. Wydawało się, że ten szybki (150m/s) statek z 2 gigowymi osłonami, możliwością zainstalowania PDF-ów jako głównego uzbrojenia i kosztujący tyle, co niejedna M6-ka będzie idealnym wyborem. Wydawało się...
Już pierwsza konfrontacja z Fregatą wykazała jego zupełną bezradność w walce. Co ciekawsze cel ostrzeliwały tylko wieżyczki (przyznam bez bicia – nie najmocniej wyposażone, bo chciałem zachować jak najwięcej energii dla głównego uzbrojenia)!
Teraz zastanawiam się nad Fregatą - już parę fruwa w moich sektorach, Reaverem - jeden egzemplarz strażuje w Heretics i Sethem - ten z kolei przejął pałeczkę po wycofanym z linii Mieczniku. Dwa pierwsze mają jeszcze tą zaletę, ze są praktycznie do wzięcia za friko...
A co Wy o tym sądzicie?
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Powiem krótko: Seth.
[ external image ]

Return to “Polskie / Polish X-Forum”