[X3 XTM] Skrypt Salvage Claim Software i Bail Signal Extension.

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

LeWaR
x4

Post by LeWaR »

a co potrzeba do remontowania oprócz warsztatu??
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Statek lub stację gdzie wsadzisz Warsztat i gdzie będą dokowały statki do naprawy. I podobno gotówkę, ale tego nie wiem bo mam jej tyle że jeszcze nie spotkałem się z informacją że Warsztat nie może czegoś naprawić z powodu braku kasy. Ale jeśli na prawdę potrzeba kredytów to nieporównywalnie mniej niż za naprawę w stoczni. Pierwszego Mantisa jak naprawiałem to wydałem majątek na naprawę w stoczni. Kolejne naprawiałem już w Warsztacie umieszczonym w HQ i nawet nie odczułem finansowo kosztów ich naprawy.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
El_Dar

Post by El_Dar »

LeWaR wrote:a co potrzeba do remontowania oprócz warsztatu??
pieniążki

co do Sektor Take Over - POLECAM, POLECAM

Przejąłem Split Fire - mam regularną dostawę gotówki:
1. od stacji które się tam zadomowiły
2. raz na 10 minut wlatuje rybołów + 2 myszołowy pirackie i kierują się na moją stację handlową a że w sektorze mam Centaura MK III, Cerbera, Tygrysa i OPB to regularni dostaje w prezęcie od piratów jakieś 3 mln gotówką ;) (BSE+SCE)
Last edited by El_Dar on Tue, 25. Mar 08, 11:52, edited 1 time in total.
.................................................
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Nieźle El-Dar kombinujesz :)
Na początek chyba jednak kupię słonia - zawsze pod ręką...
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
XTC+XRM | Albion Prelude
El_Dar

Post by El_Dar »

Zbieram teraz ekipę i lecę do The Hole kręci się tam troszkę piratów w tym Carrak i Galeon, właśnie o Galeona mi chodzi bo cholernika nigdzie kupić nie mogę a stoczni XTM instalować mi się nie chce bo to już troszkę za duże ułatwienie.
Więc zbieram ekipę którą po Galeonka polecę Będzie to:
Eclipse (Ja), Cerber i Tygrys, i z dwa Centaury MK III

Ja jako zwiad bojem następnie jak zlokalizuję Galeona to Wchodzi Cerber z poleceniem ataku na Galeona a Tygrys i Centaury jako Anti-Fighter Screen

Zobaczymy wieczorkiem co z tego będzie ;)
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Ciekaw jestem czy moje Q + P, LX, Kea i BlastClaw dadzą mu radę... bo też mnie Carrack zaczą denerwować..
XTC+XRM | Albion Prelude
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

El_Dar:
Z Galeonem to jest ciekawa sprawa. Też kiedyś próbowałem go dopaść ale niestety. Beszczel jak już stracił osłony to po prostu włączał skokowy i tyle go było widać...
Więc jeśli Ci raptem zniknie to nie bądź zaskoczony... :wink:
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Galeonów kilka utłukłem, żaden nie uciekł. Przejąć nie mogłem bo jeszcze BSE latałem. Może trafiłeś na tego Galeona od misji OTAS-ów ze Scarabem, a że misja wymaga Galeona na końcu to musiał zwiać jak mu dopiekłeś.
Ja tam postawiłem stocznię XTM-a, kupuję w niej czasami, ostatnio kupiłem 30 Wulkanów full wypas, poszły do obsługi kompleksu zbrojeniowego. Ale w większości to służy ta stocznia do zbytu złomu. Postawiłem blisko HQ i mam prostą drogę przerobu złomu: Galeon zbiera, skok do sektora z HQ, HQ naprawia, Stocznia XTM-a skupuje naprawione.
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
El_Dar

Post by El_Dar »

więc użyje mapy najpierw każe znaleźć jej wszystkie Galeony następnie zaatakuje i jak zwieje to mapą sprawdzę ponownie listę Galleonów i będę widział gdzie zwiał i będę mógł za nim podążyć ;) i go dokończyć po drugiej stronie tęczy ;)
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

LeWaR wrote:Byłbym zapomniał: większe statki znikają po jakimś czasie jeśli ich się nie zabierze... przeszły mi koło nosa różne centaury których nie zebrałem....
Ano, niestety, też mi kilka dużych wcięło jak nie miałem ich jak przejąć. Natomiast małe to stoją. W sektorze Kha'ak (tym koło Kao's Misteke) zostawiłem dwa tygodnie temu Myśliwca i do dziś tam czeka.
[ external image ]
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Właśnie coś dziwnego miałem. Tępiłem Xenków w Menelaus Paradise, aby podnieść sobie reputację u Boronów, kiedy z jednego L wyskoczył astronauta!!!???
[ external image ]
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Pewnie zasymilowany split....
XTC+XRM | Albion Prelude
El_Dar

Post by El_Dar »

mam GALEONA
dopiero za czwartym podejściem wyskoczył wyszedł z 9% kadłuba ale go mam :D

Jak wstawiłem go do stoczni to wart był 2,5 mln ;) no ale już jestem po 80 % napraw i wrócił do służby, jak nazbieram jeszcze troszkę gotówki to naprawie go do końca.

Co do warsztatu to bajer się spisuje póki masz gotówkę w momencieb gdy ci jej zabraknie w przeciągu kilku minut dostałem 300 wiadomości że gotóweczka się skończyła
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

Yacek:
Numer ze znikającym Galeonem miałem dwukrotnie. Za pierwszym razem dobrałem się bodaj Cerberem do papużek nierozłączek, których nie mogłem załatwić Vidarem. A za drugim razem Galeon znalazłem sobie przy pomocy wyszukiwarki statków. Czy był to ten od OTAS-ów tego nie jestem pewien. Natomiast na pewno był to jeden jedyny taki statek w całym X-świecie i co ciekawsze jak już dał nogę, to go za pomocą wyszukiwarki już nie znalazłem. Po prostu się rozpłynął...

El_Dar:
Przecież ostrzegałem: :wink:

http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=201795
El_Dar

Post by El_Dar »

co do znikającego galeona to mój chyba nie zdążył bo tłukłem go cerberem i Tygrysem z czego ja siedziałem w Cerberze i 8 x PDF Beta w niego waliłem. Więc jeżeli miał zamiar zwiać to się napęd skokowy mu nie zdążył rozgrzać, bo po spadku osłon kadłub mu wcięło w 3 sekundy.

A Carraka to w 8 sekund z osłonami zjadałem
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

El_Dar:
To masz szczęście. Mój poszedł w zaparte. Jak go przycisnąłem trochę mocniej to robił wielkie bumm jak podchodziłem nieco delikatniej, to odpalał skokowy i tyle go widziałem...
Pewnie nie potrafiłem wejść w tempo...
A tak przy okazji.
Czy mógłbyś napisać nieco więcej o przejmowaniu sektorów (STO)? Bo coś czuję że zbrojenia znowu nabiorą rozmachu...
El_Dar

Post by El_Dar »

jak już masz zainstalowany skrypcik

1. Czyścisz sektor ze wszystkich stałych objawów czyjejś obecności (stacje doki itp itd)
2. Stawiasz Swoją stację Handlową
3. Ustawiasz Rasę do której należy ten sektor jako wrogą i wysyłasz do wszystkiego w zasięgu (generalnie musi to dotrzeć do tej stacji handlowej)
4. po chwilce sektor jest już twój i możesz z powrotem przywrócić nastawienie do rasy na przyjazne.

To generalnie wszystko.

Jak ktoś postawi w tym sektorze jakąś stacje to będziesz dostawał mały podatek od nieruchomości.

Co jakiś czas tak średnio co 10 min z okolicznych sektorów rasy do której należał ten system będzie przylatywać mała "TASK FORCE" ;) w celu zniszczenia twojej stacji handlowej (u mnie to jest Rybołów + 2 x myszołów)

Czyli musisz coś zostawić by chroniło ten sektor (mi wystarcza Cerber w patrolu jednosektorowym) Czyli ten TASK FORCE to dostawa gotówki pod drzwi zawsze coś zostanie do sprzedania

A odkąd mam Galeona to jest koło 8-9 mln :D

Odradzam Testowania na President's End JEST TO ARGOŃSKI Sektor (czyli argoni zaczną go próbować odbić więc będziesz niszczył argońskie statki a to na pewno nie przysporzy ci przyjaciół wśród Argonów)
Po za tym Argońskich sektorów jest tam w pobliżu masę więć możesz nie nadążać z obroną jak ci się z czterech kierunków zwalą Centaury w obstawie Pogromców.

Najlepszy jest Split Fire bo jest tam Jedna max dwie stacjie i to należące do PAranidian ;)
Last edited by El_Dar on Wed, 26. Mar 08, 13:52, edited 2 times in total.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Ja wracając jeszcze do gotówki za naprawy w Warsztacie. Wychodzi jednak że jest to odpłatne, ciekawe jakie są jednak koszty, bo chyba zdecydowanie mniejsze niż w Stoczniach. Ja odkąd naprawiam statki w Warsztatach w HQ i Galeonach (innych dużych statkach też, bo każdemu teraz kupuję Warsztat) jakoś nie zauważyłem gwałtownych ruchów gotówki w dół. Ostatnio oscyluję w granicach 1,5 mld, a naprawiam naraz i po 30 statków.
Na przyrost gotówki z handlu nie ma co zwalać winy, odkąd zająłem się eksterminacją Kha'aków i Xenków handel i produkcja podupadła, z floty UT-ków zostały raptem 4-5. Fabryki ledwie zipią z braku TS-ów do obsługi.
[ external image ]
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

El_Dar:
A czy taka wizytacja nie pojawia się wcześniej jak tylko zaczynasz działalność sprzątacza? Tak sobie myślałem czyby czasem nie zainteresować się którymś z Kaos (zawsze to blisko do kasy)? Ale jak się na mnie Splici obrażą i to co normalnie leci do Mistake przyleci do mnie? A co z reputacją u Splitów?

Yacek:
Przecież od dłuższego czasu o tym piszę. A pod linkiem parę postów wyżej nawet wyliczyłem mniej więcej ile mnie to kosztowało...
jk16

Post by jk16 »

Woy mam pytanko.
Czy do naprawy w HQ/doku potrzebne jest ulokowanie pieniążków na koncie stacji czy wystarczy mieć kasę na swoim koncie?
Wstawiłem warsztat do HQ (nie miałem w niej pieniędzy bo utraciła moje zaufanie:) ) i naprawa nie ruszyła, ale nie było też żadnych komunikatów. W galeonkach naprawa idzie aż miło.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”