[X3 XTM] 0.7.3 MOD i SPOLSZCZENIE JUŻ JEST v1.4

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Deady
x2

Post by Deady »

felczym wrote:dzięki za info, przy okazji czy znajdę gdzieś opis tych opcji, niektóre są oczywiste, ale przy niektórych nie wiem o co chodzi. :(
xtm v 1.3 spolszczenia:

Sprawdz reputacje: sprawdza nasza reputacje u Ziemian i Yaki

Sprawdzic stan xtm: sprawdza poprawnosc zainstalowanych skladnikow moda xtm

Uszkodzenia od wybuchu okretu: nasz statek doznaje uszkodzen gdy jest za blisko eksplodujacych okretow

Misje obcych: dodaje misje zwiazane z innymi niz standardowe rasy/korporacje/spolecznosci

Ustaw domyslne lokalizacje Stoczni: zmienia lokalizacje stoczni - w zaleznosci od rozgrywki

Dodaj ziemian do gry: wlaczenie powoduje mozliwosc odnalezienia Systemu Slonecznego

Stocznia piracka: pozwala na zaistnienie pirackich stoczni

Inne Kompanie: Gra generuje (innych) graczy, ktorzy rozwijaja sie ciagle - biorac pod uwage nasz dorobek

Inne stacje: Umozliwia wygenerowania (powstanie) nowych stacji

Uruchomic lowce skarbow: dodaje misje zwiazane z wyszukiwaniem hm.. skarbow ;)

To tak po krotce bez odbiegania w szczegoly. Jesli sie przy ktoryms myle - z pewnoscia mnie poprawia :D
Uprasza sie wszystkich - o przejscie pod ten adres: http://www.xudb.pl/ jesli chca uczestniczyc w forumowch dywagacjach.
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

Nie zdążyłem znaczy...
A już wiem gdzie ustawić regenerację osłon! W konsoli poleceń, w dodatkowych poleceniach jest coś co nazywa się Otas Grupa Osłon. Uruchomiłem to polecenie i... W przeciągu 2-3 minut – bez sety (a nawet pięćdziesiątki) - osłony mojego Maximusa zbite do 1/4 odzyskały pełną moc!
A tak przy okazji. Czy to polecenie nie mogłoby się nazywać np. Otasowskie doładowanie osłon albo Otas regeneracja osłon?
I jeszcze jedno. Gdzieś w ustawieniach wieżyczek (dokładnie gdzie to nie powiem) pozostało ustawienie na Anti-fighter i Anti-Capitol Ship.
Deady
x2

Post by Deady »

Dzięki Woytass ;) Bedzie poprawione.
Btw - w wersji 1.3 - juz jest:
<t id="316">Wieżyczki: Anty-Myśliwce</t>
<t id="317">Wieżyczki: Anty-Flagowce</t>

A tu macie dane o wszystkich jednostkach i uzbrojeniu wystepujacym w xtm

Opis działania fregat pomocniczych:

Ziemski Ollerus: Posiadajac dwa takie statki - jeden lokujemy na przyklad w Paranid Prime a drugi w Kingdom End. I.. tworza brame - pomiedzy tymi sektorami. Czas dzialania: poki nie nakaze sie zabrac hmm bramy na poklad

Otas Custodian: Regeneruje oslony pobliskich jednostek (Dzieki Woytas).

Argonski Gryf: Produkuje i wysyła Droidy Bojowe MK2.

Otas HCF: Dochodzi w komendach opcja: Pirackie - przejmuje statek za pomoca wojska: marines/cyborgi

Paranidianski Agamemnon: Ubrojenie w ciezkie wyrzutnie rakiet - niszczycielska sila.

Splicka Pantera: Buduje na swoim pokladzie 26 mysliwcow.

Edit:

Wszystkie opisy komend sa juz wykonane. Gdy sie uzbiera jeszcze cos.. co z pewnoscia wypatrzycie - wstawi sie v1.4 i chyba to juz bedzie ostatnia poprawka.
Last edited by Deady on Fri, 16. Nov 07, 11:52, edited 1 time in total.
Uprasza sie wszystkich - o przejscie pod ten adres: http://www.xudb.pl/ jesli chca uczestniczyc w forumowch dywagacjach.
Lechu
x3tc

Post by Lechu »

Pola minowe stawia chyba Teladiański Tern. Z tego co pamiętam Argoński Gryf może budować Droidy Bojowe MK II.
Kto obroni obrońcę ? ....
Deady
x2

Post by Deady »

Racja ;) Poprawione. Pisalem z pamieci - jedynie te bramy przerobilem.

Poza tym bedzie manual po polsku do xtm. Za czas jakis. Tam powinno sie znalezc wszystko (opis i stosowanie).
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

To ja dorzucę jeszcze parę ciekawych statków (za XTM_Ship_Stats_073_v2):

T0 Argon Anastasius - Mobile Solar Plant
T0 Boron Amaranth - Greenhouse Ship
T0 Paranid Darius - Mobile Crystal Fab
T0 Split Faunus - Mobile Weapons Forge
T0 Teladi Panos - Mobile Ore Refinery

Póki co nie wiem gdzie to można dostać...

I jeszcze Swordfish - Boroński "ściągacz" osłon a jak komuś mało Agamemnona, to niech się za Posejdonem rozejrzy...
hanss
x3tc

Post by hanss »

Wlatuję sobie do Power Circle przez południowa bramę patrzę a tam jakaś duża jednostka szybki rzut okiem na mapę sektora a tam........... Prywatny Jacht Księcia Deady :lol:
Deady
x2

Post by Deady »

A jest kilka "kwiatkow" ktore wstawilismy :D
Deady
x2

Post by Deady »

Wiec po uwzglednieniu kolejnych drobnych bledow, oraz calkowitym (chyba :D ) juz spolszczeniu - wlacznie z komendami - wersja 1.4.

Edit
Celowo nie edytowalem posta poprzedniego - co by sie w oczy rzucilo.
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

A zdawało mi się że już jestem na bieżąco... I specjalnie zacząłem grę od początku! Na 1.3... A zacząłem jako ziemianin, bo stwierdziłem, że czas polatać Thorem. I wszystko jest fajnie, jednostka dosyć szybka, silnie uzbrojona (nawet zamiast jego 2 nieznanych wsadziłem 2xWMP bo mniejsze statki rozwalał w takim tempie, że nikt nie zdążył wyskoczyć), z niezłymi osłonami. I tylko zastanawiam się dlaczego ja latam Młotem MkII zaś wszyscy inni Thorem?
A przy okazji pogratulować własnej jednostki!

P.S.
Jak widać znowu się spóźniłem ale miałem kłopoty z siecią...
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

W pliczku polonizującym, dopiero co pobranym z pierwszego posta, znalazłem taki fragment :):

Page id "17"
<t id="15111">Self Sufficient 2</t>
<t id="15112">empty</t>
<t id="15121">Self Sufficient 3</t>
<t id="15122">empty</t>
<t id="15131">Self Sufficient 4</t>
<t id="15132">empty</t>
<t id="15141">Self Sufficient 5</t>
<t id="15142">empty</t>
<t id="15312">empty</t>
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Sau, to są zarezerwowane miejsca na przyszłe ustrojstwa. są jeszcze 2 takie.....
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Ok, rozumiem :).
A czy teraz ktoś pracuje nad jakimiś poprawkami do spolszczenia XTM? Przejrzałem pobieżnie najnowszą wersję i trochę błędów wyłapałem. Korzystając z większej ilości wolnego czasu w tym tygodniu mógłbym tę aktualną wersję nieco wygładzić, nie zmieniając samego tłumaczenia, które jest w zdecydowanej większości bardzo dobre.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Deady
x2

Post by Deady »

Sau... nikt nie widzi problemu ;) Ale jeden warunek - nie bedziemy czekac do przyszlego roku ? :P :D :D
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Ano właśnie chciałem zaproponować, że skończę w styczniu ;).
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

Chyba już wreszcie jestem na czasie:
0.7.3 z 1.4PL, 3.1.07 PL, 2.0.02 PL.
A wszystko to dzięki dyskowi, który na partycji D wykazywał braki spójności plików. Przeformatowałem cały dysk, poinstalowałem od początku i mam.
Zacząłem znowu Młotem (reszta floty ziemskiej lata na Thorach), na HUDzie mam wyświetlone EDP ale w ładowni już niezidentyfikowane obiekty, zaś Ziemski Kompleks Stoczniowo-Zaopatrzeniowy nazywa się Ziemski Dok Zaopatrzeniowy Shipyard.
Deady
x2

Post by Deady »

Ano nazywa sie tak. Nic na to nie poradzimy. Nazwa najwidoczniej siedzi gdzies w .cad (Shipyard). Wiec na chwile obecna pozostanie jak jest ;) I cacy ze Ci wszystko chodzi. Jak znajdziesz cokolwiek z bledow - pisz na chwile obecna do Saurona - jak widac powyzej bedzie nam "faldy" wygladzal w tlumaczeniu... to i automatycznie poprawi to co znajdziesz :)

Btw: ciekawe czy ma dobre "zelazko" :P
BOSS75
x2

Post by BOSS75 »

Texty typu Shipyard itp. to juz szczegoliki latwo sie domyslic o co biega i tak chlopaki dali z siebie wszystko ( po piwsku dla kazdego :wink: ) chwala im za kawal dobrej i mozolnej roboty... 8)
WoyTass
x3tc

Post by WoyTass »

Toż ja nie dlatego, żeby ganić. Sam jestem ogromnie wdzięczny, bo to dzięki nim np. dokończyłem misję z Kraitem (bez ich tłumaczenia w miejsce jednego z komunikatów miałem readtexta i na nim stanąłem). A że chcieli, żeby wyszukiwać błędy, to się staram...
Deady
x2

Post by Deady »

Chcieli i chcą. To ze sie zrobilo na "szybko" aby co predzej mozna by sie bawic chociaz w potocznej polszczyznie - nie znaczy ze nie moze i nie bedzie na wysokim poziomie. I miejcie na uwadze: bardzo to nudne zajecie czytac cos - co sie juz samemu napisalo - niz przypadkowy usmiech poblazania z Waszej strony - gdy sie jakis "byk" znajdzie (zakladajac ze chce Wam sie czytac) :D
Btw ... skoro Sau sie "wezmal" za dopieszczenie tekstu... koncowa wersja powinna byc nader mila oku. Zastanawia mnie jednako - dlaczego sie tym zajal - skotro jak sam przyznal w xtm nie gra z powodu to slabego kompa ;) Stagnacja sie udzielila mu w czystym x-3 ? :D

Return to “Polskie / Polish X-Forum”