No i udało się! Po miesiącach (dosłownie) poszukiwań różnych rozwiązań znalazłem banalną poradę, która zlikwidowała problem. W opcjach Windows Media Playera w zakładce Devices (Urządzenia) trzeba wybrać Głośniki, a potem zaznaczyć urządzenie/wyjście, do którego podłączone są prawdziwe głośniki/słuchawki. Zaznaczamy, potwierdzamy i gramy! Pffff... dziwny jest ten VistaMarcybiskup wrote:Mam teraz Vistę i kartę muzyczną Realteka, zintegrowaną oczywiście. Picery bajery - ale jeden problem - gdy włączam grę, muzyka podczas menu i muzyka sektorowa jest MONO! I w ogóle wydaje się, że jest złej jakości, stłumiona. Ale najlepsze jest to, że od czasu do czasu (ale rzadko) gra ładuje się z muzyką w stereo! Nie mam zielonego pojęcia dlaczego i jaka jest reguła. Dotyczy to TYLKO muzyki, wszystkie efekty i głosy działają normalnie. Inne gry i muzyka z X odtwarzana oddzielnie też jest ok.
Wyobrażacie sobie Xa z muzyką mono o jakości głośnika ze starego radia? Brrrr!

Ale muzykę mam już stereo. XTM, nadchodzę!
PS - żeby było jeszcze dziwniej - czasem po użyciu X Plugin Managera muza znów jest mono. Wtedy trzeba czynność z WMP powtórzyć. Więc da się zrobić, by działało, choć za Chiny nie widzę w tym sensu...