[X3] Nowa muzyka do X3 (update 25.01.2007)

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Marcybiskup wrote:Mam teraz Vistę i kartę muzyczną Realteka, zintegrowaną oczywiście. Picery bajery - ale jeden problem - gdy włączam grę, muzyka podczas menu i muzyka sektorowa jest MONO! I w ogóle wydaje się, że jest złej jakości, stłumiona. Ale najlepsze jest to, że od czasu do czasu (ale rzadko) gra ładuje się z muzyką w stereo! Nie mam zielonego pojęcia dlaczego i jaka jest reguła. Dotyczy to TYLKO muzyki, wszystkie efekty i głosy działają normalnie. Inne gry i muzyka z X odtwarzana oddzielnie też jest ok.

Wyobrażacie sobie Xa z muzyką mono o jakości gˆłośnika ze starego radia? Brrrr!
No i udało się! Po miesiącach (dosłownie) poszukiwań różnych rozwiązań znalazłem banalną poradę, która zlikwidowała problem. W opcjach Windows Media Playera w zakładce Devices (Urządzenia) trzeba wybrać Głośniki, a potem zaznaczyć urządzenie/wyjście, do którego podłączone są prawdziwe głośniki/słuchawki. Zaznaczamy, potwierdzamy i gramy! Pffff... dziwny jest ten Vista ;)
Ale muzykę mam już stereo. XTM, nadchodzę!

PS - żeby było jeszcze dziwniej - czasem po użyciu X Plugin Managera muza znów jest mono. Wtedy trzeba czynność z WMP powtórzyć. Więc da się zrobić, by działało, choć za Chiny nie widzę w tym sensu...
MARMUR243
x2

Post by MARMUR243 »

Czyli szkoda czasu zajmować się Vistą. Współczuje Ci zamartwiania się.
:wink:
Urban
x4

Post by Urban »

Tak swoją drogą to wina raczej Plugin Menagera niż Visty... (ja takich problemów nie miałem ale i plugina nie używam... :roll: )
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Ale za XP-eka takich problemów nie było!

Może sama Vista nie jest zła, ale jej współpraca z programami i urządzeniami wywołuje wrażenie permanentnej fazy beta, a może nawet i alfa. Dla kogoś, kto nie zna się na informatyce, są to czasem bardzo frustrujące objawy.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Marcyś, dla kogoś, kto zna się na informatyce, to także są bardzo frustrujące objawy :P.

Pisałem już tutaj niedawno, że jak tata poprosił mnie o pomoc w konfiguracji u usprawnieniu jego laptopa z Vistą, to po tamtych przygodach choruje na nadciśnienie ... Nigdy więcej!
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Reiner1980

Post by Reiner1980 »

Marcybiskup mógłbyś uploadnąć jeszcze raz tą twoją ścieżkę dźwiękową. Z góry thx.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Mani_ wrote:Marcyś, dla kogoś, kto zna się na informatyce, to także są bardzo frustrujące objawy :P.

Pisałem już tutaj niedawno, że jak tata poprosił mnie o pomoc w konfiguracji u usprawnieniu jego laptopa z Vistą, to po tamtych przygodach choruje na nadciśnienie ... Nigdy więcej!

Ekhm, trochę czasu już minęło... Dużo piany wypłynęło z kufla, jak to mawiają starzy górale... Ludzie i systemy operacyjne się nie zmi... ekhm, poprawka, sysopy się zmieniają! Dowód? Proszę bardzo.

Otóż kilka miesięcy temu, mama kupiła se lapciaka. Asus o konfiguracji raczej średnioniskiej: Athlon X2 zegar 1.8, 2GB Ram, Chipset Geforce 7000m i zgadnijcie jaki SysOp? Zgadliście, Łindołs Glista!
No i ja w szoku i pierwsze co chciałem zrobić, reinstall na Win XP. Na szczęście, w tatym czasie, tata mnie przyhamował, mówiąc mądrze: "nie będziesz zmieniać systemu operacyjnego na tym laptopie na żaden inny, aniżeli Glista!". No, ja oczywiście w sprzeciwie, ale w pokorze, przyjąłem to polecenie i postarałem się jakoś ładnie skonfigurować system, by działał choć w połowie tak dobrze, jak Win Xp...
Warto wtrącić, że z okazji tego, że mama, na tę chwilę nie potrzebowała i dalej na razie nie potrzebuje laptopa do pracy, to ja chętnie z niego korzystam i zrobiłem sobie z niego bardzo przydatną "pomoc naukową", która towarzyszy mi praktycznie każdego dnia na uczelni.
No i, mając Vistę na lapciaku o wspaniałej konfiguracji i potrzebując go do w miarę bezstresowej pracy, musiałem sobie jakoś poradzić... Czytając trochę w necie, pobierając najnowsze Zdzieropacki i wyłączając w msconfigu połowę "dopalaczy i ochraniaczy systemu", a także włączając opcję "superturbo" na dysku twardym, i o zgrozo unieszkodliwiając wspaniałego Windows Fendera, udało się obudzić w systemie ukrytego, może nie smoka, ale, lwa już tak :).

Konkluzja? Viste da się lubić. Trzeba tylko mieć łeb na karku.

A i, wiem, że wiele osób nie uwierzy, ale, moja Vista na lapciaku, uruchamia się w takim samym czasie, co, dobrze skonfigurowany XP na moim PC o walorach użytkowych: Dual Core E8200, 2GB, GeForce 9600gt

Any further questions? No? I thought so...
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Spoko, ale co to ma wspolengo z muzyka do X3 ? Specjalnie kliknalem, aby zobaczyc czy cos nowego w temacie muzyki doszlo, a tu takie cos :|
Zbedny OT
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
hanss
x3tc

Post by hanss »

A co..nie można..mnie się od czasu doczasu rzucić ku... na forum..to Maniemu nie wolno podzielić się szczęściem....Sorkvild ze Śląska jesteś rześ taki zasadniczy?
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Gwoli ścisłości, jak został odświeżony ten temat, to zauważyłem, że stronę wcześniej widniał mój post, o zgrozo, według mnie, już nieaktualny i korzystając z okazji, chciałem sprostować swoją opinię o systemie Windows Vista, tylko tyle, i widzę, że aż tyle... Nie ma sensu się unosić, gorączkować, życie jest takie piękne, a co więcej, wiosna nadchodzi :). Świeże powietrze i trochę biegów w parku na pewno ostudzi każdemu emocje. Polecam!
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Jakem był onego czasu onegdaj fanatykiem DOSa i wydawało mi się, żem ostatnim jego użytkownikiem na świecie, i że za nic na świecie nie przesiądę się na Win95, tak teraz ręka moja nie tknie Visty, a Xp Pro będzie miał na moim blaszaku dożywotnią emeryturę :) .

Tak na marginesie (prawym) to Marcy'ego trzeba by mailem personalnie sprosić do zapodania muzy, bo tutaj juz raczej nie zagląda. O ile w ogóle jeszcze żyje... :roll:

A na lewym, kiedyś off-topic był nadzorowany, teraz można sobie pisać co i gdzie komu wygodnie, chyba że się mylę :P .
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Sauron11 wrote:JA na lewym, kiedyś off-topic był nadzorowany, teraz można sobie pisać co i gdzie komu wygodnie, chyba że się mylę :P .
Nie mylisz się. Przecież sam przewodzisz offtopicznymi tekstami. :)
Twoje posty w temacie Jaki Statek Wg Was Najlepszy są raczej dość luźno powiązane z tematem.
Inna sprawa że dość ciekawą historię kontynuujesz. Zacząłeś ją w temacie [X3 XTM] Ziemska Ekspedycja Wojskowa i inne, kontynuowałeś w Mój następny statek w XTM :), by teraz przenieść się do tematu z pierwszego linku.
Jak byś tak zebrał to do kupy i wydał to drukiem, dodał do każdego wydania T-shirta z Wielkim Okiem to pewnie by się sprzedało. :)
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Mam muze Marcy'ego na dysku, jesli ktos chce to moge zahostowac.
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
Abandon All Hope
x3tc

Post by Abandon All Hope »

Yacek wrote: Nie mylisz się. Przecież sam przewodzisz offtopicznymi tekstami. :)
Oj tam, czepiasz się :)
Sau nadrabia tylko zaległości spowodowane walką z w/w zjawiskiem. Pilnując porządku nie miał okazji sprawdzić, jak fajnie jest po tej stronie bardziej anarchicznej. Zobacz jaką mu to z resztą radość sprawia. Jak wynika z jego sprawozdań dotyczących własnych poczynań w świecie X jest prawdziwym Posłańcem Chaosu. Przynajmniej wśród Paranidian :D

Poza tym mamy wolność słowa, prawda? Każdy może powiedzieć co mu się żywnie podoba gdzie chce i kiedy chce. Po co komuś jacyś tam wmorderatorzy. Jak widać sami doszli do tego samego wniosku.

Sorkvild wrote:Mam muze Marcy'ego na dysku, jesli ktos chce to moge zahostowac.
No dobra. Żeby nie było, że całkiem stoję za Sauronem i wspieram go w offtopicznych poczynaniach to ja poproszę, żebyś zahostował tę dźwięczną paczuszkę i zalinkował w moim kierunku. Z góry dziękuję. Z dołu też :)
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Abandon All Hope wrote:Oj tam, czepiasz się :)
Ale z sympatią. A wszystkim, którzy nie znają poczynań Sau w X3XTM moje zebrane w jednym poście linki pomogą prześledzić szlak bojowy.

A co do paczki, miałem kiedyś, ale po reinstalacji X3 straciłem, a sama paczka też się zawieruszyła. Proponuję kontakt z LeWaR-em i zapodanie paczki na Mamuta. Zakonserwuje się w wiecznej zmarzlinie, to nie zginie.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Padac plackiem ! :lol:

Oto plik

http://www.megaupload.com/?d=5SRBDDFQ

Spakowane 7-zip

Postarajcie sie to wrzucic na Mamuta, co by juz tam zostalo ku przyszlym pokoleniom.
We want the Boron back!
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Jakby co to też mam tę paczkę na dysku i nie zamierzam nigdzie zapodziewać, ta muza to kawał mistrzowskiej roboty :).

Co się tyczy off-topowania, faktycznie odkąd nie moderuję, to i pewne offtopy i luźniejszy styl polubiłem :). Pisanie po tej bardziej anarchizującej stronie, z pominięciem sztywnych narzuconych odgórnie regułek, ma swój urok. Przytoczony tutaj w linkach "szlak" przeczytałem ponownie z przyjemnością, faktycznie w kilku wątkach się rozłożyło. Taka widać już karma, gdy się jest zwykłym userem, że się nie pisze do końca idealnie. Ale od tego są moderatorzy, żeby poprawiać, przesuwać, zwracać uwagę :roll: .
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

To ja tylko dopiszę, że utwór z tej paczki o numerze pliku 00029 pochodzi z filmu Ghost in the Shell, ze sceny jak major Kusanagi walczy z czołgiem w starym opuszczonym muzeum, przed połączeniem się z Władcą Marionetek.
Do tej pory latając w X3 po sektorze z tą muzyczką było po prostu przyjemnie ją słuchać, ale przed chwilą oglądałem Ghosta na dvd i od razu skojarzyłem ten ciekawy podkład :).
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Zalatw sobie caly soundtrack z Ghost in the Shell, spodoba ci sie napewno
We want the Boron back!
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Tam nie wszystko osobno słuchane jest fajne moim zdaniem, bez obrazów jakie film wyświetla niektóre muzyczki są dość pospolite, ale już z akcją oglądane i słuchane prezentują się wzorowo. Najbardziej podoba mi się utwór otwierający :).

Return to “Polskie / Polish X-Forum”