[X3] RAM a zwiększenie szybkości gry

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

tough_guyPL

Post by tough_guyPL »

Nie robie zadnych renderingow ani nic z tych rzeczy. Tego kompa kupilem tylko do gier i filmow. Na starym X3 strasznie przycinalo, a nie oplacalo mi sie modernizowac starego kompa, wolalem dolozyc troche kasy i kupic duzo lepszy sprzet. Moze to przez niektore osoby byc postrzegane jako strata pieniedzy lub snobizm, jednak w Irlandii jednostka centralna o troche gorszych parametrach, firmowana przez DELL-a kosztuje ponad 4500 euro. W Polsce jest to jednak duzo tansze.

Heniu oczywiscie ze te dwie Barracudy mam polaczone w Raid 0. Myslalem o troche mniejszych dyskach jednak wspolczynnik pojemnosci do ceny nie byl najgorszy dlatego zdecydowalem sie na te dyski.
Intel Core2 Q6600 QuadCore 2,40 GHz, GeForce 8800 GTX EVGA 768MB, EVGA nForce 680i SLI Mainboard Premium, Kingston HyperX DDR2 4x 2GB 800MHz, 2xSeagate 400 GB Barracuda ES
Matiz

Post by Matiz »

A ja grałem na XP na takim kompie w X3 i mi chodziło dobrze.
Ale mam pytanie czy ktoś wie co jest z Xtended bo w sektorach w których jest mgła czasmi komputer mi się wiesza, o walce w tych sektorach nie ma mowy. Ja myślicie czego to winna lub czy cos nie tak z sprzętem :?
Intel Core 2 Duo 2.8GHz || 4GB RAM || GeForce 9600 GT (512 MB)|| SG 500GB.
SoBeK
x3tc

Post by SoBeK »

XTen. ma duzo wieksze wymagania niz normalna wersja gry wiec jesli ci sie wiesza lub klatki spadaja do minimum to wina grafy, procka i ramu.
Matiz

Post by Matiz »

To sobie k... :evil: pograłem w Xtended. Wracam do zwykłego X3 V2.02, a Xtended pogram sobie chyba za 1,5 roku jak GeForce 8800 stanieje żeby można go kupic a nie jak teraz tyle co samochód z Niemiec :evil:
Matiz

Post by Matiz »

Chyba że ktoś ma propozycje na grafe do 400zł :?
hanss
x3tc

Post by hanss »

AGP czy PCI ?
Doe_PL

Post by Doe_PL »

Witam.
Ja mam AM2 3800+ @ 2700MHz, 1,5GB Ramu i Radeona X1950PRO 600/700.
Mam zainstalowane Xtended7a i ewidentnie widać, że do gry potrzebny jest bardzo mocny procesor. Gra wciąga od 800MB do 1,1GB ramu, więc przy Win XP wystarczy 1,5GB.
Kreciłem grafikę ale przyrost FPS był prawie niezauważalny. Natomiast gdy kręciłem procesorem, ooo..., tu były bardzo widoczne różnice. Myślę, że procesor AMD powinien chodzić z taktowaniem około 3500Mhz do 4000MHz.
Wtedy gra byłaby płynna.
Obecnie gram na ustawieniach max w grze + 4xAA i 4xAniso na Quality.
Wachania FPS są bardzo duże: od 28 w sektorach z duża ilością obiektów do 80 w sektorach z małą ilością obiektów.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Muszę przyznać, że wczoraj zrobiłem mały eksperyment z ustawieniami w karcie graficznej, jako desperacką próbę przyspieszenia działania X3 w wysokich detalach na słabym sprzęcie, jaki posiadam (GF6600GT, 1GB RAM, Athlon XP2400+), a tym samym przywrócenia sobie choć w części zainteresowania dalszym graniem.
Z poziomu ustawień karty w Windowsie utworzyłem nowy profil tylko dla uruchomienia X3.exe i w tym profilu wyłączyłem wszystkie graficzne bajery karty, które jak widziałem standardowo uruchamiają się ze startem systemu. Jedynie jakieś "fakturowanie" pozostawiłem pod kontrolą aplikacji.
Poza tym, zgodnie z zaleceniami, wyłączyłem też przed uruchomieniem X3 parę działających w tle programików z menedżera zadań windows, w tym wywaliłem explorera.exe, żeby jeszcze trochę pamięci zwolnić i odpaliłem X3 z polecenia w tym menedżerze :).

Nie jestem ekspertem w ustawieniach systemu, właściwie to posiłkowałem się poradami z forum angielskojęzycznej pomocy technicznej do X3.

Po tych operacjach w menu przedwstępnym X3 wybrałem takie parametry:
- maksymalny rozmiar ekranu - 1680x1050x32
- automatyczna jakość
- wyłączenie optymalizacji wierzchołków
- i co najważniejsze - ustawiłem jakość tekstur i shaderów na WYSOKĄ.
Pozostałe parametry wyłączone.

W efekcie otrzymałem całkiem płynną grę w wysokich detalach. Bez w/w operacji podobną płynność osiągałem z ustawieniem tekstur i shaderów na średnia lub niska.
Przy ostrych zwrotach jeszcze trochę szarpie, jednak biorąc pod uwagę jakość obrazu w porównaniu do poprzednich ustawień - jestem zadowolony z efektów :).
Może później spróbuję jeszcze innych sztuczek, podanych w tym wątku technicznym.

Niestety musiałem coś niechący pomieszać wyłączając programy działające w tle (np. nie chciał się za Chiny Ludowe wyłączyć programik z nazwą Nod32KRN.exe - przypuszczalnie zawiadujący antywirem, co ja wyłączałem to się uruchamiał nowy ;) ), bo z tego wszystkiego po ponownym uruchomieniu nie chciały się na nowo załadować programiki obsługujące kartę Audigy tj. Surround Mixer i Creative TaskBar. Pomogło ponowne przeinstalowanie aktualnych sterowników (2 minuty).
W tym technicznym wątku ktoś przestrzegał przed zbytnim wyłączaniem programików z menedżera zadań windows, bo może to zdestabilizować pracę kompa lub nawet doprowadzić do problemów z ponownym uruchamianiem, więc od teraz będę ostrożniejszy (człowiek uczy się na błędach). :)
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
hanss
x3tc

Post by hanss »

Sauron11 wrote: W tym technicznym wątku ktoś przestrzegał przed zbytnim wyłączaniem programików z menedżera zadań windows, bo może to zdestabilizować pracę kompa lub nawet doprowadzić do problemów z ponownym uruchamianiem, więc od teraz będę ostrożniejszy (człowiek uczy się na błędach: http://www.essay.republika.pl/programowanie.html ). :)
Sau a próbowałeś z poziomu msconfig?
Last edited by hanss on Wed, 28. May 14, 16:33, edited 2 times in total.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Hmm, moja wiedza na tyle jest szeroka, że wiem, iż wyłączenie zbędnych procesów w menedżerze urządzeń nie ma wpływu na to, co i jak się uruchomi po ponownym załadowaniu windowsa. Takie zmiany, o których mówisz, można dokonać dopiero poprzez polecenie msconfig.

Aha i po co grasz na tak dużej rozdziałce ? Mnie wystarczy spokojnie 1024x768, a ty pewnie wybrałeś maksymalną, jaki twój panoramiczny (?) monitor obsługuje?
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Raczej nie używałem polecenia msconfig, właściwie to nawet nie wiedziałem, że istnieje takie polecenie :roll: .

Rozdzielczość natywna monitora, najładniej się gra prezentuje w niej na 22" wide, więc korzystam :D . Rozdziałka poniżej jest już trochę mniej ciekawa, ale jeszcze się nią pobawię, może uda się zminimalizować jeszcze to szarpanie przy ostrych zwrotach. Na razie testowałem nowe ustawienia w sektorze o małym ruchu i tylko 3 stacjach, więc w bardziej zatłoczonych może gra znów się krztusić.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
BQB
x2

Post by BQB »

Różne monitory różnie reagują, ustaw wspólny dzielnik dla rozdzielczości i próbuj w dół zmniejszać rozdzielczość np natywna/1.1 ; natywna/1,2 aż do natywna/2 przy tej będziesz miał 2 razy większe piksele, tu pomoże wygładzanie krawędzi. rozdzielczość monitora możesz wpisać do pliku ini odpowiedzialnego za monitor, wybieraj i sprawdzaj.
hanss
x3tc

Post by hanss »

Sauron11 wrote:Raczej nie używałem polecenia msconfig, właściwie to nawet nie wiedziałem, że istnieje takie polecenie :roll: .
Klikasz Start<->Uruchom<->msconfig<->i tam masz zakładki Usługi i Uruchamianie o ile Usug nie ruszam to zostawiam sobie w Uruchamianych tylko NvCpl ,nwiz,RunDLL32 i amd_dc_opt ten ostatni to sterownik usprawniający pracę procesora dwurdzeniowego w aplikacjach które nie były do tego stworzone więc u Ciebie na pewno nie występuje.Możesz sobie tam odchaczyć stery i usługi które nie są Ci potrzebne do natychmiastowego działanie tzn. nie będą ładowane do systemu ale zawsze będziesz mógł ich użyć ,,ręcznie"...to też z pewnością odciąży zasoby Twojego komputera.
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

A ja gdzieś miałem program, który przed uruchomieniem gry wyłącza zbędne procesy, a o jej wyłączeniu przywraca te wyłączone procesy z powrotem. Jak go znajdę, to dam linkę.
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Eee usługi też można spokojnie wyłączyć.

Już wam piszę, co ja mam wyłączone:

- To apropo kart graficznych, zbędne skróty klawiszowe itp:
Ati Hotkey Poller
Ati Smart
- Windows Cardspace
- Pomoc TCP/IP NetBIOS
- NetMeeting Remote Desktop Sharing
- Menedżer autopołączenia dostępu zdalnego
- Menedżer połączeń usługi Dostęp zdalny
- Menedżer sesji pomocy pulpitu zdalnego
- StarWind iSCSI Service
- Telnet
- Usługa udostępniania w sieci programu Windows Media Player
- I jeżeli nie masz więcej kompów w domu i nie używasz LANu, to możesz wyłączyć:
Stacja robocza
Serwer

Jest jeszcze wiele innych usług, które można wyłączyć, ale to już na kiedy indziej :).
mcjanu
x2

Post by mcjanu »

Sau napisałeś, że ustawiłeś rozdzielczość na 1680x1050x32 . Jak to zrobiłeś? Ja gram na CRT i chciałbym się przesiąść na LCD, ale się waham bo boję się, że X3 nie obsłuży rozdzielczości natywnej. Probowałem na LCD ale tej rozdzielczości nie ma do wyboru.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Sauron ma panoramiczny monitor, o ile się nie mylę :P
mcjanu
x2

Post by mcjanu »

Ja tez mam panoramiczny 20" LCD o tej rozdzielczości natywnej, ale nie mogłem takiej ustawić w X3.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Moja panoramka ma 22 cale (iiyama E2200WS) i w tej rozdziałce natywnej X3 wygląda naprawdę ładnie :). Nie miałem żadnych problemów z grami (no może poza Battlefieldem2), w menu wstępnym X3 ta rozdziałka natywna jest w standardowym wyborze :) .
Last edited by Sauron11 on Fri, 29. Feb 08, 22:35, edited 1 time in total.
stareprawo
x2

Post by stareprawo »

Witam
Wykorzystam i odświeżę nieco ten techniczny wątek, opisujac pewna sytuację i zadając na zakończenie pytanie.
Otóż kilka dni temu, podczas zaciętych walk w Kao's Mistake, przeciwko dwóm niszczycielom T2, dwóm zwykłym, do tego lotniskowiec i 3 korwety, spotkał mnie nieprzyjemny wypadek. Były tam również cztery moje duże jednostki a ja w ulubionym Galeonie. Miałem już na widelcu jednego T2 gdy nie wyrobiłem uniku i doszło z nim do kolizji. Ekran monitora wybuchnął wielobarwną ferią refleksów, póżniej biały błysk i......
padł komputer !!!!!!
Oczywiscie wziąłem się za sprawdzanie co w nim padło, okazało się, że zasilacz (żadne badziewie - TRACER 4Life/450HellFire z funkcja PFC), który do tego uszkodził płytę główną (firmowy Gigabyte pod P4 LGA 775).
Chory, że nie mogę grać, kupiłem następnego dzionka nowa płytę ale już rozwojową pod Core 2 Quad, (oczywiscie też Gigabyta). Zasilacz Pentagram 600 i już się X3 buja pięknie. Mam włożonego tego samego P4 Prescott 3,2 Gh i gra hula na najwyższych detalach bez problemów, nie muszę dodawać, że XTM. I tu mam pytanie do posiadaczy czterordzeniowych procesorów. Jaką różnicę widzicie między starym prockiem a nowym, a co za tym idzie, czy warto inwestowac kolejne 700 zł?, większość postów na forum dotyczącym tego procesora, podkreśla iż nic taka wymiana nie daje, bowiem logika podpowiada, że engine gry musi umieć wykorzystywać te cztery rdzenie, co w przypadku X3 jest mało prawdopodobne, a z tego co wiadomo to wogóle jest takich gier do tej pory niezwykle mało. Raczej ten procek obecnie najlepsze zastosowanie znajduje do grafiki wektorowej, renderingu i pewno innych mniej mi znanych funkcji komputerowych. Proszę o Wasze opinie w tej sprawie. ( A może już Terran Conflict będzie miał miał taki procek na uwadze.) Oczywiście nic mnie pili do zamiany procesorów, ale jak już płyta jest to coś człowieka swędzi.
Pozdrawiam
XTC core 2 duo E 7600 GeForce 280

Return to “Polskie / Polish X-Forum”