No to od wczoraj jestem już szczęśliwym posiadaczem LCD 22" iiyama E2200WS z DVI

. Monitor jest wypasiasty, że się tak wyrażę, wielki, wielki i jeszcze raz wielki - ogromne rozmiary obszaru widzialnego jak porównam z tym CRTkiem MAG 17", dotychczas używanym. Można mieć naraz obok siebie otwarte dwa pełnowymiarowe okna przeglądarki, kontrast i jasność wyłuskują z mroków wszystkie szczegóły grafiki na stronach www.
Z gier na razie testowałem jedynie X3, ale za to wygląda ona bajecznie. Ustawiłem od razu rozdzielczość natywną (chyba tak się to pisze) czyli 1680x1050, ale wyłączyłem bajery gry, czyli shadery i tekstury na niskie, żeby za bardzo przy tej rozdziałce nie haczyło na moim sprzęcie

. No i ekran X3 teraz wymiata, wszystko jest tak dobrze widoczne, że nie muszę już wpatrywać się z bliska w ekran, żeby jakieś szczegóły wypatrzeć, nawet jest widoczne więcej niż potrzeba, tzn. ma się wieksze wrażenie siedzenia w akcji niż na małym CRTku. Odnoszę wrażenie, że siedząc w odległości jakichś 60 cm od monitora, nie jestem w stanie ogarnąć w jednej chwili swoim wzrokiem całego obszaru wyświetlanego na ekranie, co pomaga lepiej wczuć sie w kosmos

.
Niestety - nie wiem dlaczego - ale nie chce mi się na iiyamce odpalić Battlefield2

. Włącza się na chwilę ciemny ekran (menu wstępne z grafikami twórców jeszcze nie zaskakuje) po czym znika i wraca do pulpitu. Co może powodować problem? Zmieniałem rozdziałkę do takiej, jaką używałem podczas gdy na CRT17", ale nie pomaga. Już nie wiem co robić, może przeinstalować grę?
Filmy DVD - testowałem na razie na GW: Zemsta Sithów - rewelacja

, czułem się niemal jak w kinie, na szerokim ekranie wszystkie detale wyraźnie widoczne, kolory fajne (starałem się porównać, alenie dostrzegam różnicy w CRT i LCD, choć niektórzy pewnie by poutyskiwali).
Mam jednak związany z filmami dylemat. Otóż zdecydowanie lepiej pod względem odwzorowania kolorów, czy rozjaśnienia (widzialności wiiększej ilości szczegółów, na CRT zwykle skrytych w mroku) wyświetlają się filmy na playerach takich jak AVS DVD Player czy windowsowy Media Player 9, natomiast gorzej widoczne są filmy (ciemniejsze) np. na odtwarzaczu MSI DVD 5.1 CH, którego stosuję juz od dłuższego czasu. Nie wiem od czego to zależy, dlaczego różne playery pokazują inny obraz?
Brakuje mi też opcji roszerzania ekranu góra-dół, aby wyeliminować poziome pasy na górze i dole. Niby w formacie 16:9 na ekranie Wide nie ma problemu, ale gdyby dodatkowo dopasować obraz do rzeczywistego pola ekranu - byłoby jeszcze ciekawiej. Niestety przy podłączeniu przez cyfrowe DVI nie da się regulować monitora z panelu OSD, da się tylko przy analogowym D-SUB. W sklepie, podczas prezentacji monitora, puszczali mi urywek Terminatora2 na playerze, który pozwalał na taką regulację po naciśnięciu strzałek góra-dół na klawiaturze numerycznej. Może zna ktoś ten program? Zapomniałem spytać o to w sklepie

.
Na razie nie stwierdziłem tych tzw. martwych pikseli, podczas testu w sklepie też ich nie było. Ogólnie jestem z monitora na razie bardzo zadowolony. Jest wielki, czarny i świetnie komponuje sie na moim biurku z resztą sprzętu. Postaram się póżniej zapodać jakies fotki..
Edit: jeszcze słówko o Windows Media Playerze 9: kolory, jasność i szybkość odtwarzania są super, ale w formacie 16:9 film w opcji "pełny ekran" jest wyświetlany w polu wpisanym w ekran tak, że zarówno z boków jak w góry i dołu są ciemne pasy. Próbowałem wszystkich ustawień ale nie idzie jakoś dopasować tego widoku do rzeczywistego pola ekranu.
Z kolei na AVS DVD Player choć kolory, jasność i widzialność są ok (choć pasów na górze i dole też nie idzie zniknąć), to szybkość wyświetlania pozostawia do życzenia. Zauważalnie film się przycina w niektórych momentach. I znów nie wiem dlaczego, a szkoda, bo player wydaje się lepszy niż WinMP9. Może macie jakieś pomysły?
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.