Monitory LCD - który polecacie?

Dyskusja na tematy nie powiązane z x-grami

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

lev77

Post by lev77 »

Z tymi rodzajami matryc bywa dość różnie ponieważ nie można tak naprawde ocenić która jest lepsza TN czy MVA. To zależy od producentów jakie rodzaje matryc wspierają przy produkcji ( i jakie tym samym ulepszają). Naprzykład LG produkuje w większości nowe monitory wykorzystując matryce TN a samsung MVA.

Najlepiej jest zrobić tak jak mówiłem wcześniej czeba z góry określić sobie do czego głównie monitor będzie używany , pójść do sklepu , wybrane modele postawić obok siebie włączyć ten sam obraz i porównać który wam bardziej odpowiada.

Sauron11 jeżeli zdecydowałeś się na monitor panoramiczny przed zakupem proponuje ci kupić najnowszy nr Chipa 5/2007 znajdziesz tam testy 33 monitorów panoramicznych od 19 do 24 cali.

W kategorii "Power" (czyli najlepsze bez względu na cenę) wygrały BenQ FP241W, NEC MultiSync 20WGX2 i Samsung SyncMaster244T.
Natomiast w kategorri "Econo" (stosunek wydajności do ceny) wygrał BenQ FP92Wa.

Kilka lat już Chip-a czytam i wydaje mi się że są oni bezstronni tzn. piszą rzeczywiście tak jak wypadają testy a nie w zależności jaki producent im więcej "przysmaruje" :)
DYoda
x2

Post by DYoda »

Popieram przedmowce

Co do panoramy to niektore gry po promowaniu do standardowej rozdzialki sa .... brzydkie :(
Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

Wymienione pismo to właśnie ci, co już dobre 6 lat temu pogrzebali monitory CRT. Mam jeszcze chyba artykuł, w którym wysławiają pod niebiosa LCD z tamtego czasu. Nie zapomnę im tego, co nawypisywali. Ich rankingi to jedynie orientacja "na radar", wymagająca sprawdzania w innych źródłach. Wolę już testy z internetu, lub opinie userów z benchmark.pl. No i NDSN z CD Action :).
Już chyba pisałem, że ten ww. BenQ FP91 GP nieźle wyświetlał, jak go widziałem.
[ external image ] X3 - gram legalnie.
[ external image ]
Błękitny Grom znów na posterunku :).
lev77

Post by lev77 »

6 lat temu też bym się podniecał pierwszymi monitorami LCD widząc że w końcu jest jakaś alternartywa dla monitorów CRT która w końcu wyprze ich z rynku i tak się zresztą stało. A to że pogrzebali monitory CRT słusznie przewidywali ich koniec. Zresztą to nie od nich zależy kiedy się to stanie tylko od producentów więc każdy który to przewiduje może się mylić.

Zdecydowanie sięz tobą nie zgadzam jeżeli chodzi o ich rankingi wg mnie bardzo konkretnie podchodzą do tego i starają się obiektywnie dane rzeczy oceniać. A co do tego że wyniki czeba weryfikować oczywiście masz rację nie można sie sugerowąc tylko jedną opinią najlepiej poszukać gdzieś indziej jego potwierdzenia.

A co do testów z internetu albo opinii userów z benchmark.pl (który jest mocno związany z komputronikiem) nigdy nie będziesz miał 100% pewności (tak samo jak i w Chipie) że wszystkie opinie i testy są prawdziwe a nie pisane pod jednego lub kilku producentów którzy akurat dali małą "dotacje" aby ich produkt wychwalać przez co zwiększa się jego sprzedaż.

A co do wspomnianego komputronika na ich głównej stronie w dziale najpopularniejsze pierwsze 2 miejsca zajmują Komputery Geo-PC i notebooki. Nie wiem jak to jest z notebookami ale około miesiąc temu szukałem jakichkolwiek komentarzy pod ich komputerami sugerując się tym iż jeżeli są one najpopularniejsze to prosty wniosek dużo ludzi je kupuje a co za tym idzie musi być sporo komentarzy.

Jaki efekt ? po godzinie szukania po wszystkich ich konfiguracjach znalazłem tylko DWA komentarze. Jaki wniosek ? bardzo prosty na tych dwóch "niby" najpopularniejszych pozycjach wg mnie komputronik sprzedając je dość sporo na nich zarabia i dlatego umieszcza je na samej górze aby rzucały sie w oczy, jedna wielka marketingowa ściema. Chyba że słowo "najpopularniejsze" nie oznacza w tym przypadku dużej sprzedaży więc zwracam honor :wink:

Oczywiście mogę się bardzo mylić gdyż z tą firmą nie mam nic wspólnego, nic o nich nie wiem (sugeruje się tylko ich stroną) po prostu po braku komenarzy dotyczących ich komputerów wyciągam swoje przemyślenia. A przecież przy np. monitorach LCD czy dyskach twardych lub innych produktach jest bardzo dużo komentarzy więc wnioski wyciągnijcie sobie sami.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

lev77 taka jedna dygresja, "czeba" :o

I już się nie czepiam, a przejdę do konkretów. Ja od początku byłem negatywnie nastawiony do LCDków, choć wiem, że prędzej czy później i tak zakupie do domu kilka ... Dlatego, że producenci juz praktycznie nie wspierają CRT i technologii z nimi zwiazanych, a szkoda, bo u mnie np jest sporo miejsca na monitory CRT, a także według mnie są lepsze od LCDów pod względem wyświetlanego obrazu, elastyczności rozdziałki i emitowanego promieniowania.

Co do opini, komentarzy itp. to tak jak z każdym sprzętem, warto się zapoznać z wieloma punktami widzenia na dany produkt, do wymienionych przez was wyżej stron mogę dopisać: skapiec.pl, http://twojepc.pl/ itp.

O komputroniku to ja wolałbym nic nie mówić... Aż dziwię się, że ma tyle klientów, eh, no ale cóż, ludzi domeną jest to, że błądzą ... Wydając przy tym sporo za dużo ...
A i co do Chipa, to mogę powiedzieć, że jest 100% lepsszy od Komputer Świata, o ten to już jest samo dno :/. Kiedyś czytałem KŚ, ale ich podejście, sposób opisywania i "bezstronność" mnie kompletnie rozwaliły ...
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
lev77

Post by lev77 »

Dzięki mani za poprawianie moich błędów językowych, jak chodziłem do szkoły wolałem matme od polskiego :D . Co do wyświetlanego obrazu czy elastytczności rozdziałki hmm może jeszcze w jakiś przypadkach porównywanych monitorów masz racje , ale i tak się to zmieni - kwestia czasu.

A co do tego emitowanego promieniowania niestety się mylisz LCD od dawna ma mniejsze promieniowanie od CRT przez co oczy się mniej męczą a to już jest bardzo duży plus na korzyść lcd który często przemawia za ich zakupem.
Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

Nie ma i nie było żadnych technicznych powodów zaprzestania produkcji monitorów CRT. Nie wyczerpały swoich technicznych możliwości, a zostały wycofane z cynicznych powodów. Nie zostały wcale wyparte z rynku, przecież lobby ich zwolenników jest nadal silne. Zostały z niego zwyczajnie usunięte. Nie pozwolono decydować klientom, tylko dokonano wyboru za nich.
Kwestia promieniowania na korzyść LCD nie jest w żaden sposób oczywista. Odsyłam do artykułów w NDSN.
Dopiero od stosunkowo niedawna (ok 2 lata) LCD prezentują taką jakość, że biorę pod uwagę zakup jakiegoś z nich. Tylko, że mój Samsung 765 MB jeszcze długo będzie dobrze wyświetlał. Przyznam, że jestem uzależniony od jego przycisku "MagicBright" - cztery fabryczne profile jasności tam zawarte bardzo mnie zadowalają. Czy jakieś LCD-ki mają podobne cudo :?:
[ external image ]
lev77

Post by lev77 »

Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

Taa, po Samsungach to można się tego spodziewać. A zastanawiałem się, czy inne mają coś podobnego, bo to przydatna rzecz.
[ external image ]
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

No to od wczoraj jestem już szczęśliwym posiadaczem LCD 22" iiyama E2200WS z DVI :D . Monitor jest wypasiasty, że się tak wyrażę, wielki, wielki i jeszcze raz wielki - ogromne rozmiary obszaru widzialnego jak porównam z tym CRTkiem MAG 17", dotychczas używanym. Można mieć naraz obok siebie otwarte dwa pełnowymiarowe okna przeglądarki, kontrast i jasność wyłuskują z mroków wszystkie szczegóły grafiki na stronach www.
Z gier na razie testowałem jedynie X3, ale za to wygląda ona bajecznie. Ustawiłem od razu rozdzielczość natywną (chyba tak się to pisze) czyli 1680x1050, ale wyłączyłem bajery gry, czyli shadery i tekstury na niskie, żeby za bardzo przy tej rozdziałce nie haczyło na moim sprzęcie :roll: . No i ekran X3 teraz wymiata, wszystko jest tak dobrze widoczne, że nie muszę już wpatrywać się z bliska w ekran, żeby jakieś szczegóły wypatrzeć, nawet jest widoczne więcej niż potrzeba, tzn. ma się wieksze wrażenie siedzenia w akcji niż na małym CRTku. Odnoszę wrażenie, że siedząc w odległości jakichś 60 cm od monitora, nie jestem w stanie ogarnąć w jednej chwili swoim wzrokiem całego obszaru wyświetlanego na ekranie, co pomaga lepiej wczuć sie w kosmos :) .

Niestety - nie wiem dlaczego - ale nie chce mi się na iiyamce odpalić Battlefield2 :( . Włącza się na chwilę ciemny ekran (menu wstępne z grafikami twórców jeszcze nie zaskakuje) po czym znika i wraca do pulpitu. Co może powodować problem? Zmieniałem rozdziałkę do takiej, jaką używałem podczas gdy na CRT17", ale nie pomaga. Już nie wiem co robić, może przeinstalować grę?

Filmy DVD - testowałem na razie na GW: Zemsta Sithów - rewelacja :D , czułem się niemal jak w kinie, na szerokim ekranie wszystkie detale wyraźnie widoczne, kolory fajne (starałem się porównać, alenie dostrzegam różnicy w CRT i LCD, choć niektórzy pewnie by poutyskiwali).

Mam jednak związany z filmami dylemat. Otóż zdecydowanie lepiej pod względem odwzorowania kolorów, czy rozjaśnienia (widzialności wiiększej ilości szczegółów, na CRT zwykle skrytych w mroku) wyświetlają się filmy na playerach takich jak AVS DVD Player czy windowsowy Media Player 9, natomiast gorzej widoczne są filmy (ciemniejsze) np. na odtwarzaczu MSI DVD 5.1 CH, którego stosuję juz od dłuższego czasu. Nie wiem od czego to zależy, dlaczego różne playery pokazują inny obraz?
Brakuje mi też opcji roszerzania ekranu góra-dół, aby wyeliminować poziome pasy na górze i dole. Niby w formacie 16:9 na ekranie Wide nie ma problemu, ale gdyby dodatkowo dopasować obraz do rzeczywistego pola ekranu - byłoby jeszcze ciekawiej. Niestety przy podłączeniu przez cyfrowe DVI nie da się regulować monitora z panelu OSD, da się tylko przy analogowym D-SUB. W sklepie, podczas prezentacji monitora, puszczali mi urywek Terminatora2 na playerze, który pozwalał na taką regulację po naciśnięciu strzałek góra-dół na klawiaturze numerycznej. Może zna ktoś ten program? Zapomniałem spytać o to w sklepie :( .

Na razie nie stwierdziłem tych tzw. martwych pikseli, podczas testu w sklepie też ich nie było. Ogólnie jestem z monitora na razie bardzo zadowolony. Jest wielki, czarny i świetnie komponuje sie na moim biurku z resztą sprzętu. Postaram się póżniej zapodać jakies fotki..

Edit: jeszcze słówko o Windows Media Playerze 9: kolory, jasność i szybkość odtwarzania są super, ale w formacie 16:9 film w opcji "pełny ekran" jest wyświetlany w polu wpisanym w ekran tak, że zarówno z boków jak w góry i dołu są ciemne pasy. Próbowałem wszystkich ustawień ale nie idzie jakoś dopasować tego widoku do rzeczywistego pola ekranu.

Z kolei na AVS DVD Player choć kolory, jasność i widzialność są ok (choć pasów na górze i dole też nie idzie zniknąć), to szybkość wyświetlania pozostawia do życzenia. Zauważalnie film się przycina w niektórych momentach. I znów nie wiem dlaczego, a szkoda, bo player wydaje się lepszy niż WinMP9. Może macie jakieś pomysły?
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Po pierwsze napisz, czy te filmy są w formacie AVI itp., tj. skompresowane Divx, XviD itp. Czy może są to pełnowymiarowe ( :P ) filmy DVD, VOB/MPEG ??

Jeżeli są DVD, to powinieneś zainstalować sterowniki do oblusługi DVD, K-Lite Codec Pack takowe posiada, lub po postu korzystać z prgroamu PowerDVD, na pewno gdzieś masz jakąś pełńą wersję tego programu, mi np. dali do laptopa, karty graficznej, Windowsa XP i Płyty głównej :), kilka różnych wersji :).

I jeszcze sprobój zainstalować najnowsze sterowniki do monitora, wiele osób tego nie robi, bo wydaje im się, że nie muszą, ale sterowniki oryginalne w porównaniu z tymi z Windowsa są lepsze i praktyczniejsze :), szczególnie jeśli chodzi o kwestie monitorów LCD.

A do filmów w Avi polecam BSPlayera, jak zainstalujesz sterowniki/kodeki obsługujące DVD, to także BSPlater może odpalać filmy DVD. Bardzo fajny i funkcjonalny odtwarzacz filmów :).
koniczynka

Post by koniczynka »

BSP to dobry wybor choc sam preferuje VLC i starego polskiego Best Playera. Co do monitora to na razie 20" CRT z ktorego jestem zadowolony i jako 2gi 17" Samtron. Chodzi mi jednak po glowie wlasnie cosik takiego jak iiyama jak bedzie wolny lewy pieniazek to pewnie ..... :D. ale najpierw wymianka ramu.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Filmy, o których pisałem, są to oryginalne DVD. W playerze brakuje mi w sumie tylko opcji dopasowania do ramki ekranu w zakresie góra-dół. Czy PowerDVD lub BSPlayer zapewniają to?
Kodeki chyba mam wszystkie potrzebne, od dłuższego czasu odtwarzam filmy na DVD bez problemów (innych niż w/w :roll: ). Poszukam tego PowerDVD, chyba widziałem go na którejś płytce, dzięki za wskazówki..
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Popróbuj właśnie BestPlayera. O ile pamiętam, to w nim strzałkami się przesuwało obraz, może także da się modyfikować szerokość i wysokość w pikselach i ustawiąc marginesy.
ergo
x3tc

Post by ergo »

Sauron11 , gratuluje zakupu :)

Mówiłem to już dawno temu, CRT odchodzi do lamusa, jak dla mnie umarło 2 czy 3 lata temu :)
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Kupujcie kupujcie, bo nie mogę się doczekać OLED ;)
DYoda
x2

Post by DYoda »

Wczoraj zrobiłem mały test ... odpaliłem X3 na rzutniku LCD ... i może nie jest obraz ostry jak na monitorze ...ale obraz o przekątnej ok 2m robi wrażenie :D , znowu latałem po systemach zeby tylko poogladac.
BQB
x2

Post by BQB »

Sau, a ja tobie polecam ciekawy program Media Player Classic, ma naprawdę spore możliwości mimo skromnego wyglądu.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Dzięki BQB, spróbuję, już ściągnąłem :) .
A co do rzutników, przed kupnem LCDka myślałem też nad rzutnikiem. Można je dziś kupić za jakieś 2 tys. zł. za całkiem niezłą jakość i wysoką rozdzielczość. Ściany białe tez mam w pokoju. I bardzo byłem ciekaw jak się ogląda filmy lub gra na rzutniku. Niestety nie szło tego sprzętu nigdzie przetestować. A teraz to i tak już za późno :roll: .
BQB
x2

Post by BQB »

rzutniki są drogie w eksploatacji - żarówka starcza na jakieś 3000 godzin a jej koszt to około 1000zł.

Return to “Polskie / Polish Off Topic”