Elitier

Dyskusja na tematy nie powiązane z x-grami

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

No i kupa, Do instalacji frontiera potrzeba wsadzić wszystko na dyskietki, a mó napęd nie działa i nie mam jak jej pozgrywać. Mógłby mi ktoś ściągnąć ją, zainstalować u siebie na kompa, a potem podesłać mi w paczce zainstalowane?
BQB
x2

Post by BQB »

A o poleceniu subst w windows XP kolega nie słyszał? Tworzy to wirtualny napęd - dyskietkę. Tylko tak można zainstalować Starcrusader (no można jeszcze bawić się w dyskietki, ale komu się chce).
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

WOW, BQB, ja też pierwszy raz o czymś takim słyszę... :o
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
xor
x2

Post by xor »

Stalovy --> tak sie sklada ze jestem programista... I uwierz mi, to jest niewiarygodna robota dla wielu ludzi - czasy pisania gier przez 2 osoby w garazu juz bezpowrotnie niestety minely...
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

xor, ja wiem... Bawiłem się kiedyś asemblerkiem na Ami. Tu trzeba by zaprogramować najpierw sam wszechświat, potem wstawić doń gwiazdy, potem do tych gwiazd dodać układy słoneczne, potem do niektórych planet w tych układach dodać atmosferę a niektóre zamienić w gazowe giganty, potem dodać stacje orbitalne i miasta, potem dodać modele statków, potem obłożyć wszystko texturami, potem ułożyć cały system handlowo-wojskowy... gdyby 10 zdolnych ludzi siadło by do tego to po roku może coś by wyszło...
sonen
x2

Post by sonen »

Stalovy wrote:xor, ja wiem... Bawiłem się kiedyś asemblerkiem na Ami. Tu trzeba by zaprogramować najpierw sam wszechświat, potem wstawić doń gwiazdy, potem do tych gwiazd dodać układy słoneczne, potem do niektórych planet w tych układach dodać atmosferę a niektóre zamienić w gazowe giganty, potem dodać stacje orbitalne i miasta, potem dodać modele statków, potem obłożyć wszystko texturami, potem ułożyć cały system handlowo-wojskowy... gdyby 10 zdolnych ludzi siadło by do tego to po roku może coś by wyszło...
o właśnie, o własnie...zróbmy coś, zróbmy coś :) :!:
xor
x2

Post by xor »

Oj, Stalovy, chyba po 3 latach...
Firmy produkujace gry przy znacznie wiekszych skladach osobowych osiagaja sredni czas 2-3 lat, a u nich kazdy ~6-8 godzin dziennie poswieca na to. W przypadku hobbystycznego pisania, zakladajac nawet nasze wieksze poswiecenie i talent(...), czasu poswiecic moglibysmy nieporownanie mniej.
Tym bardziej, ze gierki typu freelance razem z cRPG sa kategoria NAJBARDZIEJ WYMAGAJACYCH !!! Praca koncepcyjna i programistyczna jest gi-gan-tycz-na...

Pewnych spraw sie nie przeskoczy :(

Co nie przeszkadza w rozmyslaniu, planowaniu, etc. ;)
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

xorek, grałeś we Frontiera? Ta gra zajmowała 1 dyskietkę, a wciągała na długie lata...
xor
x2

Post by xor »

:)
Braben napisal Elite w 1983 roku.
Potem rozwijal, pracowal LATA, rozszerzal, dopieszczal.
W 1993 (10 lat pozniej !) wydal Frontiera, potem 2 lata pozniej zostal wydany First Encounters - i to wydany na przekor Brabenowi, bo gry nie dokonczyl !

Teraz mamy juz sporo przykladow tego typu gier, wiele gotowych, ciekawych rozwiazan, troche wlasnych pomyslow. Owszem. Tylko ze doszlo wiele innych aspektow i w gruncie rzeczy poziom nakladu pracy jest wiekszy... A programistycznie nawet znacznie wiekszy !
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

To co, piszesz się na to? :P :wink:
Last edited by Stalovy on Fri, 10. Mar 06, 14:44, edited 1 time in total.

Post by Deleted User »

Ej Stalovy, dalbys linka gdzie mozna jeszcze dostac owego frontiera?
Skoro tak to wychwalacie a ja nie gralem, to nie zaszkodzi pograc ;)
BQB
x2

Post by BQB »

Niemożliwe, nie grałeś we frontiera :?: :o :o :o
Last edited by BQB on Fri, 10. Mar 06, 14:28, edited 1 time in total.
xor
x2

Post by xor »

Stalovy --> jeszcze pytasz ? jasne, ze sie pisze !
;)
Nie no, chetnie bym sie pobawil, ale ostatnio sporo zmian mam w zyciu i czasu na to wysuplac bym nie mogl. Jesli bede mial chwile odsapniecia, to z najwieksza przyjemnoscia sie przylacze :!:

BQB --> niemozliwe ze 'niemozliwe' piszesz 'nie mozliwe'...
BQB
x2

Post by BQB »

Zawsze miałem problem z "nie"
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

BQB, nie każdy jest takim starym zgredem jak Ty :P Policz sobie czym mógł Mario się zajmować gdy Ty grałeś we Frontiera?
Mario, gdzieś tu, bardzo niedaleko jest sznurek :wink:
xor wrote:...ostatnio sporo zmian mam w zyciu...
Aaa, opowiedz nam o tym w odnośnym wątku :) . Oczywiście jeśli są to takie zmiany, o jakich myślę, że są... A są?

Pozdrawiam

ps.BQB, nie z przymiotnikami pisze się razem. Zawsze. Zadaj sobie pytanie; czy to co chcesz napisać jest bardziej "jakie" czy bardziej "co robi"? :wink: "Możliwość" jest zdecydowanie "jaka". Zero działania. Albo "możliwość" jest albo nie... :)
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

JA wrote:ps.BQB, nie z przymiotnikami pisze się razem. Zawsze. Zadaj sobie pytanie; czy to co chcesz napisać jest bardziej "jakie" czy bardziej "co robi"? :wink: "Możliwość" jest zdecydowanie "jaka". Zero działania. Albo "możliwość" jest albo nie... :)
:D Nic nie zrozumiałem :D
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Udało się! polatałem sobie po splickim mieście! Niestety gra niez najdowała hittestów z budynkami :(
xor
x2

Post by xor »

OOoo, JA juz by chcial widziec wszystkich tak szczesliwych jak on sam :)
Chwala Ci za to :)
Ale w moim przypadku jeszcze nie o takie zmiany chodzi, choc luzno zahaczajace... :)
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

xor, znaczy się wstęp? Preludium czy jak to chcesz nazwać? Grunt że sprawy zmierzają we właściwym kierunku, zwłaszcza, że wiosna idzie :wink:
Powodzenia :)

Stalovy nie udawaj! Przecież by pisać "nie" oddzielnie musi się to wiązać z działaniem, czyli musi byc czasownik, który, jak powszechnie wiadomo, odpowiada na pytanie "co robi". Ja często sobie takie pytanie zadaję w sytuacjach wątpliwych... Coś może być "niezrozumiałe", albo ktoś może "nie zrozumieć" :wink:

RAFIO, niedługo nam tu nową grę stworzysz :roll:
Czekamy :)

Pozdrawiam
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...
BQB
x2

Post by BQB »

JA
I znów zapomniałem, że są tu obecni młodsi ode mnie. Odnośnie "nie", to kiedyś mi to wejdzie w krew. Kiedyś popełniałem błędy notorycznie - tagrze, ktury.

Return to “Polskie / Polish Off Topic”