[X2] WIELU GRACZY, JEDEN SEJW - wspolna rozgrywka na bazie MWM

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

to się niekoniecznie stało własnie tobie...
to raczej niech pozostali gracze z wolnej kompanii posprawdzają swoje wszechświaty pod tym kątem :roll:
Oni mogą również mieć już wszystko pokiełbaszone :( .
X3, ponad 40 "baniek" na koncie i 15 x M3 ,15 universe traderów, 4xM6,1x TL 5xM7,troche zdobycznego śmiecia, ok 20 szpiegowskich m5 w różnych stoczniach, osiadłem w Rhy's Desire, zbieram na M2
[ external image ]
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Być może, ale myślę, że dobrą zasadą jest zaczynanie zmieniania świata od siebie :wink: . Dlatego chcę to posprawdzać, zanim zaczną męczyć kolegów :)

Pozdrawiam
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...
DRACOOL
x3tc

Post by DRACOOL »

Good idea :D
X3, ponad 40 "baniek" na koncie i 15 x M3 ,15 universe traderów, 4xM6,1x TL 5xM7,troche zdobycznego śmiecia, ok 20 szpiegowskich m5 w różnych stoczniach, osiadłem w Rhy's Desire, zbieram na M2
[ external image ]
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Chyba się wyjaśniło. Dzięki za naprowadzenie DRACOOL, dzięki za sejw Black :) . W Iguanie można zamontować kyony, ale tej lepsiejszej. Nie wchodzą również na Nove, Pirata, Orinoko, Persa, Flakona :( , chyba że Alfy. Tak powinno być?
Jesli tak to narobiłem tylko nieptrzebnej paniki :oops: , wybaczcie, proszę. I muszę sobie kupić tę lepszą zabaweczkę (iguanę, znaczy), tylko jest jakby trochę przegięta...

Pozdrawiam
Black-Templar
x2

Post by Black-Templar »

Tylko że kosztuje tyle co M6......
In the grim darkness of the far future, there is only war...
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Wersja "S" pon. 2 300 000. A tarcz to się nałapie :D

Pozdrawiam
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Mam sejva. Szkoda że Sonen odpada...
Kolejka wygląda tak:

pt i sob - gram ja (9 i 10 dzień - jestem pierwszy w kolejności); sejva wyślę do Blacka w niedzielkę po południu, tak jak o to prosił. W związku z tą prosbą przesuńmy trochę kolejkę, aby BT mógł sobie pograć, oki?

pon i wt - tura Blacka (9 i 10 dzień), potem wysyła sejva do Rasaloma we wtorek wieczorem lub w środę rano.

Pozdrawiam!
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
Rasalom
x2

Post by Rasalom »

DRACOOL
Dzięki wielkie za odpowiedzi...

sonen
Może przeinstaluj X2 i wszystkie mody? Nie poddawaj się za łatwo. Przyda nam (WK) się czwarty do brydża ;)

Black i Stalovy
W związku z zaistniałą sytuacją (Czwarty Brat) kolejność jest następująca:
Stalovy gra w czwartek i piątek i wysyła sejwa w piątek wieczorem lub w sobotę rano do Blacka
Black gra w sobotę i niedzielę i wysyła sejwa do mnie w poniedziałek rano (mnie tak odpowiada)

Czy Bracia się zgadzają??

Edit:
Chyba Brat Stalovy mnie uprzedził :)
Please cross your legs, I have only one nail left...
sonen
x2

Post by sonen »

Rasalom wrote:DRACOOL
Dzięki wielkie za odpowiedzi...

sonen
Może przeinstaluj X2 i wszystkie mody? Nie poddawaj się za łatwo. Przyda nam (WK) się czwarty do brydża ;)

Black i Stalovy
W związku z zaistniałą sytuacją (Czwarty Brat) kolejność jest następująca:
Stalovy gra w czwartek i piątek i wysyła sejwa w piątek wieczorem lub w sobotę rano do Blacka
Black gra w sobotę i niedzielę i wysyła sejwa do mnie w poniedziałek rano (mnie tak odpowiada)

Czy Bracia się zgadzają??

chyba dam sobie spokój...w ogóle gra mi lekko skakała...nie wiem dlaczego

Edit:
Chyba Brat Stalovy mnie uprzedził :)
dam sobie spokój...sorry chłopaki...załapałem inną pracę... :wink:
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Odnośnie kolejki - jak dla mnie ok. Gram dziś i jutro, potem Black Templar. Tylko nie wiem, czy BT będzie miał w weekend czas...
Oki, na dziś koniec pracy - idę do domciu! I tym samym kontakt ze mną przez net się urywa.
Rasalom, proszę - sprawdź czy Black się zgadza na twoją wersję kolejki i daj mi znać SMSem. Jeżeli się zgodzi, to w piątek wieczorem lub w sobotę rano wysyłam sejva do BT. Jeżeli się nie zgodzi, to sejva wyślę mu dopiero w niedzielę po południu.
Na razie, Bracia!
Rasalom
x2

Post by Rasalom »

Black
Odezwij się Bracie. W robocie jestem do 17, więc po 17 będziesz musiał sam skontaktować się ze Stalovym.
Black-Templar
x2

Post by Black-Templar »

Mi pasuje.
Niestety eksperyment został skrócony tylko do piątku na wskutek interwencji mej lubej :evil: :cry: . Także śmiało możecie wysyłać sejw w sobotę.
Last edited by Black-Templar on Thu, 10. Nov 05, 15:50, edited 1 time in total.
In the grim darkness of the far future, there is only war...
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Jeden z kierowników cofnął mnie do biura, szuja niemyta... :evil: Ja pracuję tylko do 15:00!!! Chyba mu zavirusuję kompa. :twisted:

Oks! Zatem jutro wieczór lub w sobotę rano wyślę sejva do Blacka.
Tym razem naprawdę żegnam. Czołem Bracia!
Last edited by Stalovy on Thu, 10. Nov 05, 15:45, edited 1 time in total.
Rasalom
x2

Post by Rasalom »

A ja właśnie zaliczyłem padnięcie baterii w komórce :evil:
Black musisz sam skontaktować się ze Stalovym
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Ras, przeczytałem, jest ok!
Naraho!

EDIT: Mogę chyba tak do ciebie mówić?
Rasalom
x2

Post by Rasalom »

Świetne zgranie w czasie Panowie Bracia z Kompanii :)

EDIT:
Stalovy jasne że możesz :)
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Odniosę się do swojego ost. posta w "Gwiezdnym Pamiętniku" (pewnie nigdy nie uda nam się trafiać postami we właściwy wątek :P ).
Sau, Twój pomysł dał mi sporo do myślenia, a że krótko śpię... Zacząłem sobie wyobrażać jak to by mogło świetnie funkcjonować w prawdziwym OL :idea: . To by się dopiero działo! Konkurencja, która niewątpliwie by powstała wymuszałaby fantastyczne rozwiązania! Promocje, gratisy, szukanie frajera na kajak... Oczywiście musiałyby zostać spełnione pewne warunki, przy spełnieniu których handel złomem między graczami nabrałby i sensu u nas. A warunek jest w zasadzie jeden; stocznie i doki MUSZĄ skupować statki i osprzęt po NIŻSZEJ cenie niż sprzedają. I tyle. Proste i oczywiste, prawda?
Posłużę się małym przykładem.
Jeśli powiedzmy za 2 mln. można kupić M3 full wypas i ja za złapany, naprawiony i wyekwipowany statek mogę dostać w stoczni tyleż, to NIE OPŁACA mi się przecież sprzedać go taniej, zaś potencjalny nabywca musiałby być szalony by kupić go drożej! Ale jeśli w Stoczni za tę samą łódkę dawaliby mi 1 mln, to za 1,5 mln oczywiście sprzedam, nawet poprzedniego właściciela dorzucę gratis! I wszyscy będą zadowoleni! Może z wyjątkiem poprzedniego właściciela...

I tu rodzi się pytanie:
Czy da się wyskryptować obniżenie cen zakupu statków przez stocznie?

Jeśli tak, od razu postulowałbym kolejną zmianę:
by Stacje Handlowe i Doki Zaopatrzeniowe nie były subsydiowane. By kupowały po średniej cenie, a sprzedawały po najwyższej, przynajmniej od graczy. Myślałem o poddaniu ich normalnym prawom rynku, ale to raczej nie wchodzi w rachubę, ze względów technicznych (musiałyby sprawdzać ceny produktów w okolicy kilku sektorów, na tej podstawie określać cenę zakupu etc., dużo by trzeba pracy włożyć by mogły być przedsiębiorstwem dochodowym - pracy programisty).
Powyższe daje ogromne mozliwości i kapitalnie utrudnia rozgrywkę. Ponadto nadaje sens istnieniu Stacji i Doków w posiadaniu gracza!
Zauważcie, że trzy pracujące u nas elektrownie i kryształownia bazują na dotacjach! O ilez by było ciekawiej gdyby to rynek decydował o opłacalności bądź nie produkcji.

PRECZ Z DOTACJAMI!
NIECH ŻYJE WOLNY RYNEK!

Da się coś takiego wyskrypcić?

Pozdrawiam

p.s. Jeśli Ego bardzo będzie chciało, to za drobną opłatą magę im służyć jako konsultant ekonomiczny przy następnych odsłonach X :P
Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

-->Ceny skupu statków - muszę się zgodzić, bo piszesz prawdę. A skoro stocznie skupują używki, to może powinny mieć komisy z dostępnym sprzętem używanym, charakteryzującym się trwale obniżonymi danymi technicznymi - bo skoro sprzęt klepany... :D Chyba nie znalazłby się mocny do napisania takiego moda? Zresztą w zwykłym singlu nie miałoby to sensu, komputer nie przejmuje statków. Ale dla waszej rozgywki Multi MWM...Wysoce specjalistyczne zamówienie, przetarg ogłosić "Modder potrzebny" :P .

-->Skup kryształków przez stacje - jego likwidacja, przymierzając do rzeczywistości, zrujnowałaby gospodarkę. Kłóciłby się on więc z realizmem, jeśli do niego aspirujemy. Jednak, jako sztucznie wprowadzany element gry, rzeczywiście utrudniłby ją. Ale jak to zrobić, żeby ES komputera bańczyły lub cienko przędły z powodu braku taniego surowca? Nie ma jak tego sprawdzić. Nie płacimy przecież kosztów utrzymania obsługi, sprzętu i stacji, więc komputer też nie powinien.
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Myslę, że likwidacja dotacji nie zrujnowałaby gospodarki, ani w X ani w realu :D . Jeśli o X idzie, nie wydaje mi się by komputer kierował się cenami w relacjach ze sobą, tzn. wydaje mi się, że stacje rozliczają się bezgotówkowo. Nie sądzę by komp to przetrzymał gdyby musiał wszystko przeliczać. A nawet gdyby... byłoby po prostu trudniej, mniej 9-ek w ES itd. Zauważ, że i tak komputer nie jest dla gracza żadną konkurencją, przypomina trochę socjalistyczny model gospodarki, gdzie nikomu na niczym nie zależy, a już na pewno na zysku. Który gracz (z prowadzących działalność nieco odmienną od non profit :wink: ) zatrudniałby na dostawców same powolne TS-y, w dodatku nie dając sprzedawcy? Nie, jeśli będzie trochę trudniej, nic się nie stanie, w tej chwili zarobienie pierwszego miliona jest żenująco proste.
A co do stoczni i doków, oczywiście masz rację, pomysł jest do jakiejś formy multiplayera, w singlu jego funkcja polegałaby tylko na zwiększeniu stopnia trudności.

Pozdrawiam
Mogget
x3ap

Post by Mogget »

Sejw wysyłam do Marciego, wraz z małą prośbą, a mianowicie niech mi skonfiguruje moje BPH Borońskie Mako z wytwórni kryształów beta do sprzedaży tylko i wyłącznie kryształów. Ponieważ ja niemogę, mi zawsze chcesz coś kupować, albo piszę że zrobi sobie przerwę bo mu wszystkiego zabroniłem :evil:

Return to “Polskie / Polish X-Forum”