[X2] X2+1.4pl+bonuspack+MWM

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Mam już link do tej paczuszki:
KLIKNIJ ABY ŚCIĄGNĄĆ

Jest to archiwum ZIP, zawierające wszystkie pliki potrzebne do instalacji MWM oraz rozszerzoną wersję instrukcji z poprzedniego posta. Archiwum wrzuciłem na megaupload.com, więc zanim rozpocznie się ściąganie trzeba odczekać 45 sekund.
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
sonen
x2

Post by sonen »

czekam na linki
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Otoż i on w poście mym poprzednim... :wink:
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Uaktualniłem wpis w Drogowskazie Tematycznym :)
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
sonen
x2

Post by sonen »

super sprawa Stalovy, medal federacji ci sie należy, juz ściągnąłem
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Coś ten nasz Stalovy robotny się ostatnio zrobił :wink:
Z Klubu Leniwca się wypisałeś, czy jak? A może po prostu się żenisz? :lol:
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

"Klub Leniwca", dzięki JA, już wiem, jak nazwać następną organizację MMWM (czy raczej MRWM) :D
A na poważnie, to urlop miałem, pamiętasz? Caaały tydzień! :roll: ...hehe...

EDIT:
PS. W rozszerzonej instrukcji instalacji zamieściłem opis "paradoksu MMWM" - zjawiska, które tłumaczy, dlaczego pod koniec tury trzeba dokować swe statki. Tym, których ciekawi ten opis, a nie chcą ściągać całej paczki (15.26 MB), udostępniam sam plik rozszerzonej instrukcji instalacji (8.22 kB).
Last edited by Stalovy on Tue, 10. Jan 06, 12:34, edited 1 time in total.
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Bracie Stalovy, zaraz zasluzysz na tytul Drugiego Rycerza Krolowej! :D

Do wszystkich zainteresowanych miksami - pisalem juz kiedys o jeszcze jednym malym skrypciku: "Asteroids", czy jakos tak. Otoz przypomnialem sobie o nim i sprawdzilem, jak dziala. Jest malutki, wstawia tylko obiekty, wiec nie spowalnia gry - gra nie musi nic przeliczac. Za to jest piekny, bo dodaje calkiem geste pasy asteroidow z dala od centrum sektorow. Daleko od centrum. Wyglada to tak, ze gdy lecicie po znajomej przestrzeni, nagle wydaje wam sie, ze zauwazacie cos, czego dotad nie bylo. Nie wiadomo, co to za obiekt, czesto nawet wzmacniacz obrazu niczego nie wyjasnia. Widac tylko dwa punkciki... Lecicie tam i dopiero po 100, 150, a nawet 200 km przed waszymi oczami odslania sie wspaniale pole asteroidow. Wiekszosc z nich jest standardowych rozmiarow. Ale sa zawsze taki, po ktore warto bylo leciec tak dlugo.
Taka wyprawa jest niesamowita, przypomina zejscie ze znanej sciezki i odkrycie jakiejs nieznanej polany, z dala od drogi. Gdy tak lecialem w Akeela, znanym mi skadinad, mialem wrazenie, ze stopniowo znika szum znanego wszechswiata i odnajduje spokoj - i ladne skalki.

Kiedys odrzuciliscie propozycje dodania skrypciku, zmeczeni ich iloscia. Ale on jest naparwde malutki i bezproblemowy. Ponawiam propozycje.
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Gdyby ktoś nie zauważył:
dodałem EDIT do poprzedniego posta, z linkiem do pliku rozszerzonej instrukcji.

Marcy - dzięx! A plik instalacyjny tego pluginu proszę prześlij do mnie na pocztę, to dołączę go do tej paczuszki jako dodatkowy plik do ściągnięcia + krótka notka odnośnie jego instalacji.

W tym poście również będzie EDIT:
Marcyś, pamiętasz gdzie pisałeś o tym pluginie 'asteroids'? Pomimo działającej już (w końcu!) opcji <search> nie potrafię skutecznie namierzyć tego posta...
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Stalovy wrote:Marcyś, pamiętasz gdzie pisałeś o tym pluginie 'asteroids'? Pomimo działającej już (w końcu!) opcji <search> nie potrafię skutecznie namierzyć tego posta...
Wlasnie go znalazlem. Oto link do watku, na poczatku jest link do pliku:
http://forum2.egosoft.com/viewtopic.php?t=89833

Skrypt wystarczy rozpakowac do katalogu ze skryptami, nie trzeba robic nic wiecej.
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

http://www.ravensky.org/shanjaq/asteroids.zip

Po kliknięciu na powyższy link powinno rozpocząć się ściąganie malutkiego archiwum ZIP zawierającego skrypt dodający odległe pola asteroidów do znanych sektorów. Archiwum należy rozpakować do katalogu z grą.

EDIT:
Marcy, wygląda na to, że trochę testowałeś ten plugin... Powiedz, jak długo leci się do tych dodatkowych pól asteroidów? Pytam, ponieważ w poście do którego mnie odesłałeś, jest link do czegoś, co w tłumaczeniu można by nazwać Zaawansowanym Urządzeniem Skokowym i zastanawiam się, czy nie wpiąć tego czegoś do naszego MWM.
Last edited by Stalovy on Tue, 10. Jan 06, 13:41, edited 1 time in total.
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Marcybiskup wrote:Bracie Stalovy, zaraz zasluzysz na tytul Drugiego Rycerza Krolowej! :D...
I zmianę nicka na "Zardzewiały", a może lepiej "Rdzawik"? :rofl:
Rdzawik, Drugi Pierwszy Rycerz Królowej... Brzmi... dumnie?
:gruebel: A może to ma być Pierwszy Drugi? Jak wolisz Stalovy (jeszcze...) :mrgreen:
Last edited by Jones Abrahams on Tue, 10. Jan 06, 13:43, edited 2 times in total.
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...
sonen
x2

Post by sonen »

Stalovy wrote:http://www.ravensky.org/shanjaq/asteroids.zip

Po kliknięciu na powyższy link powinno rozpocząć się ściąganie malutkiego archiwum ZIP zawierającego skrypt dodający odległe pola asteroidów do znanych sektorów. Archiwum należy rozpakować do katalogu z grą.

EDIT:
Marcy, wygląda na to, że trochę testowałeś ten plugin... Powiedz, jak długo leci się do tych dodatkowych pól asteroidów? Pytam, ponieważ w poście do którego mnie odesłałeś, jest link do czegoś, co w tłumaczeniu można by nazwać Zaawansowanym Urządzeniem Skokowym i zastanawiam się, czy nie wpiąć tego czegoś do naszego MWM.
o to to
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

JA - po Twoim poście zastanawiam się nad zabezpieczeniem się na okoliczność kontaktów z Królową (lub jej córą) 8)
Black-Templar
x2

Post by Black-Templar »

Stalovy jako, iż robiąc sejwa startowego pewnie oblatałeś kawałek noramlnej mapki MWM , powiedz mi czy u ciebie też występuje kilka różnic w stosunku do dużej mapy? Brama skokowa z Ringo Moon jest w Red Light , Hopeful Investment nie jest zajęty przez Khaaków , w Light of Faith jest ok 6 kolosów łączenie z Argon One i tym podobne smaczki..
In the grim darkness of the far future, there is only war...
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Black, ale cię teraz zmartwię - jeszcze nie zrobiłem sejva startowego! Miałem taki szczwany i chytry plan przerzucenia tej roboty na barki Marcy'ego, o ile ten zgodziłby się taki ciężar przyjąć. Mówiąc "ciężar" mam na myśli niewyobrażalny zaszczyt, który niejednego przytłoczyłby... ;)
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Sonen -> Zaawansowane Urządzenie Skokowe zdaje się dodawać jakieś opcje w którymś z menu komend statku. Nie wiem, czy byłoby to kompatybilne z już istniejącymi tam komendami lub czy nie nadpisałoby swoich komend na już istniejące (via podobny problem z Oprogramowaniem Kri'coś-tam, poruszany już wcześniej na forum).

Marcy - jak sądzisz?

EDIT
Zaawansowane Urządzenie Skokowe MH zostało wynalezione przez człowieka o xyvce milling_hordesman, a poniżej angielski opis tego ustrojstwa (przepraszam, nie mam teraz czasu na tłumaczenie, nawet szybkie):

MH_AdvJumper v1.73
* scripts that let you "freejump" to any location within a sector for a cost of 1.5x the normal e-cell cost.
* "hyperjump" capability added, allowing you to move about the sector at super-liminous speeds.
* a pair of ships equipped with Singularity Projectors will allow you to create a semi-permanent Warp Gate between any two sectors.
* add a Singularity Slope Tension Converter to your ship to freejump, hyperjump, or project warp gates without expending e-cells. check out the readme for more details.
KoZZ
x2

Post by KoZZ »

zrobiłem wszystko według instrukcji (doszedłem do punktu nr 3) i coś takiego mam:

http://img470.imageshack.us/my.php?image=x20ty.jpg
General Tatarin
x4

Post by General Tatarin »

uruchom plik exe gry w trybie zgodności z 98 lub z czymkolwiek... lub cokolwiek zmień w właściwościach.... uwież mi działa :lol: (brawa dla kochanego egosoftu)
:)
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

KoZZ wrote:zrobiłem wszystko według instrukcji (doszedłem do punktu nr 3) i coś takiego mam:
http://img470.imageshack.us/my.php?image=x20ty.jpg
Jeden raz wystąpił u mnie taki sam problem, ale rozwiązałem go odinstalowując i ponowne instalując grę. Spróbuj, jeżeli porada Gen.Tatarina nie pomoże.

Poza tym uaktualniłem pakiet MWM do wersji 1.1 :)
Teraz waży równo 21 MB i zawiera 2 nowe skrypty: Advanced Jump Drive oraz Asteroids (oba działają, co osobiście sprawdziałem) oraz częściowo spolszczone pliki .xml mod'a MWM, niestety nie pamiętam, które (inaczej wstawił bym tylko te pliki).

Plik do ściągnięcia:
cały Pakiet MWM v1.1 (21MB) dla tych, którzy jeszcze nie zainstalowali poprzedniej wersji pakietu,

lub opcja dla tych, którzy mają już zainstalowany poprzedni pakiet i nie chcą ściągać całości, a tylko rzeczy, które się zmieniły:
Instrukcja v1.1 (4.37kB) - wiadomo, co to jest i co z tym robić;
Katalog MWMv1.8 w wersji 1.1 (1.97MB) - w tym archiwum jest katalog "t", który zawiera częściowo spolszczony plik .xml (patrz uwaga wyżej). Trzeba skopiować zawartość katalogu "t" do katalogu "t" gry;
Katalog Skrypty w wersji 1.1 (5.98MB) - zawartość tego archiwum należy skopiować do katalogu z grą.

Przy kolejnych zmianach w naszym pakiecie MWM będę zamieszczał tylko te pliki, które zostały zmienione/dodane wraz z instrukcją instalacji. W ten sposób będzie o wiele mniej do ściągania.

Prośba do Marcysia i Saurona - możecie przesłać mi spolszczone przez was pliki .xml? Chciałbym je przetestować, trochę podrasować (o ile mi pozwolicie!) i umieścić w pakiecie.
Zastanawiam się też cały czas nad wstawieniem do MWM polskich nazw sektorów - strasznie mnie kusi perspektywa latania w "swojskim" wszechświecie...!
Pozdrawiam

PS. Wczoraj wieczorkiem czas pozwolił mi na polatanie trochę i przetestowanie tych dwóch nowych skryptów (BTW, skrypt AdvJumper dodaje do gry bardzo fajne dźwięki :thumb_up: , zaś samo urządzenie w kilku wersjach można kupić w Dokach). Uruchomiłem grę oczywiście z modem MWM, ale wielkość sektorów wybrałem standardową (Regular). Klimat gry był taki... jakby to ująć... strasznie klaustrofobiczny. Autentycznie miałem wrażenie, że zaraz roztrzaskam się o którąś ze stacji, a lecąc od bramy do bramy czułem, że nie zdążę się porządnie rozpędzić. Pomimo tego, że miałem widoczny zysk w prędkości działania gry (do kilkunastu klatek na sekundę więcej!) to jednak szybko wróciłem do dużych sektorów. Jak ja mogłem wcześniej wytrzymywać w tych małych, ciasnych sektorkach? :shock:

Return to “Polskie / Polish X-Forum”