Steam i nie tylko - promocje, dyskusje i komentarze
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
-
Gra jest 18+ za język, seks i przemoc. Taki styl gry i świat. Wiedźmin to znany babiarz, korzysta z tego że jest mutantem i jest bezpłodny. Nie przepuści nikomu gdy jest tylko okazja, czy to zwykła chłopka czy księżna.
Mutantem stał się po szkoleniu jakie przeszedł w szkole wiedźmińskiej, dlatego ma białe oczy. Walczy dwoma mieczami, ale na zmianę. Zwykły jest na ludzi, srebrny na potwory. Chociaż ostatnio Geralt ma dylemat kto tu jest potworem, tym bardziej że wśród jego przyjaciół jest np. wampir. Arsenał polega na ulepszaniu mieczy, nic więcej. W trójce ma dostać jeszcze kusze ręczną ale i tak walka będzie polegać głównie na mieczach. Jest jeden rodzaj pancerza: skórzany, ewentualnie skórzana wzmacniana elementami kolczugi. Podczas walki opiera się na szybkości, eliksirach i stylach walki. Są trzy style: szybki, silny i grupowy. Do tego używa petard, granatów alchemicznych i runów (coś w rodzaju czarów).
Trailer jest specjalnie w wersji ang, gdyż był zrobiony na E3. Wersja polska była i będzie. Jest to priorytet dla CDpRed Obydwie wersje na stemie mają już wbudowany język polski. Co do optymalizacji to z tym zawsze był problem, podczas premiery dwójki były problemy z aktywacją kluczy. Nie pamiętam czy Redzi dali coś jako rekompensatę za to, ale coś chyba było. Jak się nie mylę dodatkowa przygoda. Nie daje za to głowy, gdyż ja dwójkę kupiłem pół roku po premierze. Nauczyłem się po jedynce, ze lepiej jednak poczekać.
Trójka ma mieć o wiele większy świat od Skyrima, dużo questów pobocznych ale nielosowych, każdy quest jest zrobiony "ręcznie". Co jest ważne, wbrew pozorom decyzje jakie podejmiemy w trakcie questa maja wpływ na dalszy ciąg fabuły. W jedynce to było mało widoczne, dwójka już lepiej to miała rozwiązane. Trójka podobno ma być pod tym względem najlepsza. Pożyjemy zobaczymy, ale skoro każdy quest jest osobno robiony to możliwe ze im się uda dotrzymać słowa. Przez wielkość świata ma być możliwość jazdy koniem i walki z niego (tutaj pomagał im ktoś z ekipy która zrobiła Two Worlds). Dużo odniesień do książki http://tvgry.pl/?ID=4531. Powrót kilku postaci. Można przenieść save z dwójki do trójki.
Obama swoim komentarzem zrobił świetną darmową reklamę Redom. Wątpię czy on sobie z tego zdawał sprawę. Więc teraz jest niesamowity szał na W3.

Trailer jest specjalnie w wersji ang, gdyż był zrobiony na E3. Wersja polska była i będzie. Jest to priorytet dla CDpRed Obydwie wersje na stemie mają już wbudowany język polski. Co do optymalizacji to z tym zawsze był problem, podczas premiery dwójki były problemy z aktywacją kluczy. Nie pamiętam czy Redzi dali coś jako rekompensatę za to, ale coś chyba było. Jak się nie mylę dodatkowa przygoda. Nie daje za to głowy, gdyż ja dwójkę kupiłem pół roku po premierze. Nauczyłem się po jedynce, ze lepiej jednak poczekać.
Trójka ma mieć o wiele większy świat od Skyrima, dużo questów pobocznych ale nielosowych, każdy quest jest zrobiony "ręcznie". Co jest ważne, wbrew pozorom decyzje jakie podejmiemy w trakcie questa maja wpływ na dalszy ciąg fabuły. W jedynce to było mało widoczne, dwójka już lepiej to miała rozwiązane. Trójka podobno ma być pod tym względem najlepsza. Pożyjemy zobaczymy, ale skoro każdy quest jest osobno robiony to możliwe ze im się uda dotrzymać słowa. Przez wielkość świata ma być możliwość jazdy koniem i walki z niego (tutaj pomagał im ktoś z ekipy która zrobiła Two Worlds). Dużo odniesień do książki http://tvgry.pl/?ID=4531. Powrót kilku postaci. Można przenieść save z dwójki do trójki.
Obama swoim komentarzem zrobił świetną darmową reklamę Redom. Wątpię czy on sobie z tego zdawał sprawę. Więc teraz jest niesamowity szał na W3.
-
Kolejna porcja rozgrywki, Geralt przybywa z lbem gryfona do Novigradu/ Imponujace miasto, podzielone na kilka dzielnic, testniace zyciem. Robi wrazenie
http://www.youtube.com/watch?v=sufwxU_Uaz4#t=162 (akcja od 01.20)
http://www.youtube.com/watch?v=sufwxU_Uaz4#t=162 (akcja od 01.20)
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
We want the Boron back!
-
Eeee tylko dwa miecze+kusza i jeden pancerz+kolczuga? I porównujecie grę ze Skyrim? Ok, rozumiem - wielkość świata gry i takie tam historie fabularne, i różne stwory, ale taka gra bez rzemiosła, wykuwania broni i tego wszystkiego, do czego nasza kochana Skyrim zdążyła nas przyzwyczaić, niemożliwe, żeby tak biednie to wyglądało
.

I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
-
Tak, z tego powodu ze ta gra aż kipie fabułą i atmosferą. Chcesz łazić i zwiedzać to masz racje, wtedy tylko seria Elders. Bo tylko to w tej serii się liczy. Brak konsekwencji w podjętych decyzjach, questy są schematyczne. Wiele wątków zrobionych na odwal. Przykład: podczas przeszukiwania ambasady Wysokich Elfów znalazłem notatki które mówiły wprost kto sponsoruje buntowników i dlaczego. Co się okazuje, tych notatek nie mogę wykorzystać podczas rozmów negocjacyjnych gdyż nie ma takiej opcji. Więc po co to było wrzucone do gry? Takich kwiatków było sporo, gdyż należę do graczy którzy wszystko czytaja, wszedzie zajrzą.
A na to sporo ludzi narzeka, że jest zbyt duża swoboda która nic Ci nie daje. Skyrim już jest lepiej zrobiony od pozostałych części ale dalej ma z tym problemy, że fabuła jest nijaka.
Ale gdy zwracasz uwagę na historie i atmosferę to wybacz ale Wiedzmin bije większość RPG. I nie dlatego ze to jest polska produkcja, ale dla mnie w RPG liczy się co innego. Może dlatego że byłem swego czasu Mistrzem Gry (MG) w Dungeons&Dragons. Srcolle to takie rozbudowane H&S.
Dalej: jest coś takiego jak system walki, gdzie Skyrim pod tym względem jest bardzo ubogi. Masz bloki, uniki, przewroty, skoki i do tego trzy różne style walki. które im bardziej je rozwijasz tym maja bardziej efektywne finishery.
Magia: standard - tutaj to niczego już raczej się nie wymyśli.
Do tego ten świat żyje, miasta są najlepiej zrobione w dotychczasowych RPGach. Czy to wielkością, czy zachowaniem mieszkańców. Pada deszcz ludzie uciekają, albo się chronią pod dachami, noc to grasują bandyci, złodzieje i nocne stwory. Zgasza się że to wszystko schemat i czasami to widać, ale i tak bije pod tym względem zachodnie produkcje.
A jesli chcesz crafting to spróbuj Two Worlds II, polska produkcja z bardzo dobrym systemem walki na koniu i ciekawym craftingiem. Nie siega poziomu Skyrima ale i tak to jest ciekawa produkcja.

Ale gdy zwracasz uwagę na historie i atmosferę to wybacz ale Wiedzmin bije większość RPG. I nie dlatego ze to jest polska produkcja, ale dla mnie w RPG liczy się co innego. Może dlatego że byłem swego czasu Mistrzem Gry (MG) w Dungeons&Dragons. Srcolle to takie rozbudowane H&S.
Dalej: jest coś takiego jak system walki, gdzie Skyrim pod tym względem jest bardzo ubogi. Masz bloki, uniki, przewroty, skoki i do tego trzy różne style walki. które im bardziej je rozwijasz tym maja bardziej efektywne finishery.

Do tego ten świat żyje, miasta są najlepiej zrobione w dotychczasowych RPGach. Czy to wielkością, czy zachowaniem mieszkańców. Pada deszcz ludzie uciekają, albo się chronią pod dachami, noc to grasują bandyci, złodzieje i nocne stwory. Zgasza się że to wszystko schemat i czasami to widać, ale i tak bije pod tym względem zachodnie produkcje.
A jesli chcesz crafting to spróbuj Two Worlds II, polska produkcja z bardzo dobrym systemem walki na koniu i ciekawym craftingiem. Nie siega poziomu Skyrima ale i tak to jest ciekawa produkcja.
-
Wiedzmin uzywal jedynie broni szlachetnej jaka jest miecz wiedzminski. Mnie to w grze zupelnie nie przeszkadza. Gra natomiast wynagradza cala reszta, systemem walki, kombosow.

Idac dalej...
Walka w Skyrim jest prymitywna jak mlocenie cepem niestety. Tylko gdyby nie ten swiat i moj ulubiony mrozny klimat to bym tej gry kijem nie tknal, bo to zrobili ze cechami postaci, zdolnosciami i sprowadzeniem wszystkiego do trzech paskow wola o pomste do nieba.
Jeszcze nie tak dawno gracze zartowali, ze w nowym Tes to sprawe zalatwia opisujac postac jednym badz dwoma "paskami" hehe.
Pozatym fabula, uboga powiedzmy, dajaca graczu mozliwosc bycia wszystkim i uczestniczenia w antagonistycznych bytach, lekka dziecinada Juz przemilcze watki "simsowe" zabawy w dom i gotowanie zupek dla malzonka. Komu to potrzebne bylo?
Jak dla mnie rozwiazania co do rozwoju postaci, i systemu walki zaprezentowane w Wieśku stoja na wyzszym poziomie, no i oczywiscie gra porusza dojrzalsze sprawy, a do tego sa cycki
Z tego co czytalem wczesniej w nowym Wiedzminie, maja byc tez "zimne rejony" z cechami char. dla terenow okolobiegunowych, widac to np tutaj
Dokladnie ta sama obserwacje chcialem dodacTak, z tego powodu ze ta gra aż kipie fabułą i atmosferą. Chcesz łazić i zwiedzać to masz racje, wtedy tylko seria Elders. Bo tylko to w tej serii się liczy. Brak konsekwencji w podjętych decyzjach, questy są schematyczne

Idac dalej...
Walka w Skyrim jest prymitywna jak mlocenie cepem niestety. Tylko gdyby nie ten swiat i moj ulubiony mrozny klimat to bym tej gry kijem nie tknal, bo to zrobili ze cechami postaci, zdolnosciami i sprowadzeniem wszystkiego do trzech paskow wola o pomste do nieba.
Jeszcze nie tak dawno gracze zartowali, ze w nowym Tes to sprawe zalatwia opisujac postac jednym badz dwoma "paskami" hehe.
Pozatym fabula, uboga powiedzmy, dajaca graczu mozliwosc bycia wszystkim i uczestniczenia w antagonistycznych bytach, lekka dziecinada Juz przemilcze watki "simsowe" zabawy w dom i gotowanie zupek dla malzonka. Komu to potrzebne bylo?
Jak dla mnie rozwiazania co do rozwoju postaci, i systemu walki zaprezentowane w Wieśku stoja na wyzszym poziomie, no i oczywiscie gra porusza dojrzalsze sprawy, a do tego sa cycki

Z tego co czytalem wczesniej w nowym Wiedzminie, maja byc tez "zimne rejony" z cechami char. dla terenow okolobiegunowych, widac to np tutaj
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
We want the Boron back!
-
A ja się nie zgodzę i będę bronił Skyrim
Wszystko (włącznie z domkiem i dziećmi) co dodane było oficjalnie do Skyrim mniej lub bardziej urozmaiciło tę Wielką Grę. Nie żałuję ani jednej z 1100 spędzonych z nią godzin i uważam je za dobrze spożytkowane. Skyrim bardzo mocno utkwił w mojej pamięci i jak na razie nie widzę dla niego konkurencji, jest najlepszy
. Nie będę się czepiał gry, fabuły czy walki po tak długim czasie, gdy gra się już opatrzyła, tak się nie powinno robić moim zdaniem. W dniu premiery i potem nie miałem powodu się czepiać, może do mojego kompa co ledwo ciągnął 30% kontentu. Gra zaś to były ochy i achy i taka pozostanie ...

-
Sauron grałeś w Fallouty 1 i 2, Gothica 1, Planescape Tourment. Chyba nie. A to jest klasyka tego gatunku.
Oczekujesz po RPG czego innego, tylko że to jest ubogi styl gry w tym gatunku gier. Zobacz na Sacred 3. Może to Ci podpasuje. Chociaż to tez nie to. Zaproponował bym Ci Arcanum ale to już stara gra. W grach RPG grafika, sprzęt, crafting rzecz drugorzędna. Tu liczy się fabuła i spójność świata.

-
O. Już wiem co Ci zaproponować Dragon Age
Dwójka jest taka sobie, podobno trójka ma być połączeniem jedynki i dwójki. Jest to darkfantasy, Dowodzisz drużyną 3 osobową.
https://www.youtube.com/watch?v=FfGTtyYeO8E

https://www.youtube.com/watch?v=FfGTtyYeO8E
-
Szykujta kase na 19-go czerwca Wiadomo o co chodzi 

We want the Boron back!
We want the Boron back!
-
-
Wszystko byłoby fajnie, gdyby prezentowana grafika nie przedstawiała w sposób prześmiewczy postaci Jezusa Chrystusa w głową jakiegoś faceta w geście błogosławieństwa. Dzięki za taką promocję, to jest niesmaczne dla katolików (którym jestem) i podpada poniekąd pod punkt 3 regulaminu tego forum (ekstremizm w tematyce wiary - obraza uczuć religijnych). Przykre, że spece od marketingu musząc chwytać się brudnych metod żeby zarobić parę dolarów, a można to było zrobić bardziej neutralnie...
-
Bez spiny - to jest akurat fanowski "produkt".
Po co brać życie na poważnie? I tak nie wyjdziesz z niego żywy...
"Neutrality means that you don't really care 'cause the struggle goes on even when you're not there, blind and unaware." ~2:40
"Neutrality means that you don't really care 'cause the struggle goes on even when you're not there, blind and unaware." ~2:40
-
Oo racja. A na muve gry sa tansze, bo z regulu u nas gry sa tansze niz na zachodzie. Kupujac na steamie placimy ceny zachodniebufi wrote:Dobrze by bylo, zeby na muve tez taka akcja byla. Zauwazylem, ze tam gry sa jeszcze tansze niz na steam w czasie promocji -75%.
P.
Ten smieszny chlop to Gabe Newell, zazolyciel i ceo Valve oraz Steama. Zas strona jest zrobiona raczej "for fun" niz do zgarniania profitowSauron11 wrote: jakiegoś faceta

We want the Boron back!
We want the Boron back!
-
Jeśli kogoś interesują starsze gry to GOG daje ostatnio dużo promocji 75%. Minusem jest to że one są na ogól jednodniowe. Teraz jest promocja na serię Age Of Wonders i Unreale
Rano była promocja na wszystkie gry z uniwersum Dungeons&Dragons, czyli wszystkie Baldury, IceWind Dale, Swiątynia Przekletego Zła, NWN itd. Promocja na te gry jest dalej ale juz 50%.
Rano była promocja na wszystkie gry z uniwersum Dungeons&Dragons, czyli wszystkie Baldury, IceWind Dale, Swiątynia Przekletego Zła, NWN itd. Promocja na te gry jest dalej ale juz 50%.
-
Zapomnialem dodac do poprzedniego postu ten link
http://lowcygier.pl/sledzokazje/ Mozna monitorowac promocje z popularnych platform dystrybucji. Goraco polecam.
Odnosnie tego GoG'a... Uwielbiam te genialne przygodowczeczki, strategie i zrecznosciowki z czasow grafiki Svga, ale czasem jak przegladam ten sklep (de facto polski) to szlag mnie trafia jak widze dwudziestoletniego starocia w cenie gry sprzed kilku lat gry :/
Ale nie o tym... Ten gog posiada wlasna apke cos ala steam, czy moze sa to gry drm free. Nigdy nie kupowalem tam wiec pytam.
http://lowcygier.pl/sledzokazje/ Mozna monitorowac promocje z popularnych platform dystrybucji. Goraco polecam.
Odnosnie tego GoG'a... Uwielbiam te genialne przygodowczeczki, strategie i zrecznosciowki z czasow grafiki Svga, ale czasem jak przegladam ten sklep (de facto polski) to szlag mnie trafia jak widze dwudziestoletniego starocia w cenie gry sprzed kilku lat gry :/
Ale nie o tym... Ten gog posiada wlasna apke cos ala steam, czy moze sa to gry drm free. Nigdy nie kupowalem tam wiec pytam.
We want the Boron back!
We want the Boron back!
-
[quote="Sorkvild"
Ale nie o tym... Ten gog posiada wlasna apke cos ala steam, czy moze sa to gry drm free. Nigdy nie kupowalem tam wiec pytam.[/quote]
Ta apka dopiero wchodzi w życie, jeszcze jej nie testowałem. Do tej pory wszystkie gry były bez DRM. Chyba że chodzi Ci o ich menadżer do pobierania, on tylko pozwalał Ci na szybki podgląd swoich gier, pobranie i zainstalowanie - to samo jest na Cenedze. Po ściągnięciu gry można bez problemu go wyłączyć. Od pewnego czasu wprowadzili język polski, mają je głównie gry wydane przez CDP które były przez nich spolszczone. Ceny starych gier patrząc na steamie to i tak są często konkurencyjne, więc ja się do tego przyzwyczaiłem
Ale nie o tym... Ten gog posiada wlasna apke cos ala steam, czy moze sa to gry drm free. Nigdy nie kupowalem tam wiec pytam.[/quote]
Ta apka dopiero wchodzi w życie, jeszcze jej nie testowałem. Do tej pory wszystkie gry były bez DRM. Chyba że chodzi Ci o ich menadżer do pobierania, on tylko pozwalał Ci na szybki podgląd swoich gier, pobranie i zainstalowanie - to samo jest na Cenedze. Po ściągnięciu gry można bez problemu go wyłączyć. Od pewnego czasu wprowadzili język polski, mają je głównie gry wydane przez CDP które były przez nich spolszczone. Ceny starych gier patrząc na steamie to i tak są często konkurencyjne, więc ja się do tego przyzwyczaiłem

-
Ceny starych gier na Steamie są ok w eurach ale przeliczając na złote wychodzi nieopłacalnie. Dotąd nie kupiłem tam nic poza super promocją.
A'propos "Gabe Newell, zazolyciel i ceo Valve oraz Steama" - nietrafiona reklamówka moim zdaniem; wiadomo, że na Zachodzie laicyzacja ma się świetnie i postępując naprzód kpi sobie w najlepsze z wiary, ale jakiś umiar by się przydał, szczególnie wśród tych wyższych poziomów inteligencji. Do bojkotu nie wzywałbym, ale do zastanowienia się nad (bez)sensem takich akcji...
A'propos "Gabe Newell, zazolyciel i ceo Valve oraz Steama" - nietrafiona reklamówka moim zdaniem; wiadomo, że na Zachodzie laicyzacja ma się świetnie i postępując naprzód kpi sobie w najlepsze z wiary, ale jakiś umiar by się przydał, szczególnie wśród tych wyższych poziomów inteligencji. Do bojkotu nie wzywałbym, ale do zastanowienia się nad (bez)sensem takich akcji...
-
Ta apka dopiero wchodzi w życie, jeszcze jej nie testowałem. Do tej pory wszystkie gry były bez DRM. Chyba że chodzi Ci o ich menadżer do pobierania, on tylko pozwalał Ci na szybki podgląd swoich gier, pobranie i zainstalowanie - to samo jest na Cenedze. Po ściągnięciu gry można bez problemu go wyłączyć. Od pewnego czasu wprowadzili język polski, mają je głównie gry wydane przez CDP które były przez nich spolszczone. Ceny starych gier patrząc na steamie to i tak są często konkurencyjne, więc ja się do tego przyzwyczaiłemKajdorf wrote:[quote="Sorkvild"

Czyli downloaderek jak w muve, ale z tego co widze to i nowe gierki sprzedaja np. nadchodzacy Wiedzmin. Nie mniej jednak troche ubolewam, ze serwis za ktorym stoi polska grupa nadal jest adresowany tylko do "swiata zachodniego". Tak jakby nas nie bylo stac na gry czy co.
We want the Boron back!
We want the Boron back!
-